Szerző Téma: TV Műsorok  (Megtekintve 1039391 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

venom75

• Pókfej
Re:TV Műsorok
« Válasz #2360 Dátum: 2009. december 18. - 20:07:08 »
Érkezik egy sorozat, ami  látványával és brutális akciójával nagy durranást sejtet.! Róma leghíresebb gladiátora a TV képernyőjén A 300-ra hajazó effektek igencsak sokat dobnak a látványon.

( Ide szerettem volna videót tenni , de sehogy nem sikerült)
Ben segíts.

Összevont üzenet ideje: 2009. december 18. - 20:13:51
A videó
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 18. - 20:13:51 írta venom75 »

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #2361 Dátum: 2009. december 18. - 20:17:04 »
Eléggé a 300 látványvilágára hajaz így elsőre, de érdekes lesz.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2362 Dátum: 2009. december 18. - 20:58:05 »
Ez tényleg jónak tűnik.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2363 Dátum: 2009. december 18. - 21:20:03 »
Ez a 300, csak most sorozatban. Egyetlen pozitívumnak látszó dolog benne, hogy ehhez Frank Millernek nincs köze.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #2364 Dátum: 2009. december 18. - 21:45:08 »
A gladiátoros részek pöttyet gagyik ami a hátteret illeti.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #2365 Dátum: 2009. december 18. - 21:48:40 »
Egy cikk, hogy miért szarok a sorozatok. Nekem nagyon bejött, érdemes levetíteni a dolgot képregény-sorozatokra is.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2366 Dátum: 2009. december 18. - 22:15:36 »
Azért kicsit elborult az eleje.
Idézet
Nem lehet komolyan venni: ettől kaki, mert amikor becsapódik a kisrepülőgép a kertipartiba, akkor józan ember nem a vérző áldozatokat meg a családi tragédiát látja, hanem az értekezletet, ahol ezt a hülyeséget kitalálták. A flipchartokat, a Powerpoint-prezentációt, a nézettség csökkenését, amiért a meetinget összehívták, meg a speciális effektekre megszavazott büdzsét.
Aki így néz tévét, az már túl van a sorozatfüggésen. Vagy kritikus. Ha nem képes valaki beleélni magát a történetbe, akkor felesleges filmet néznie, csak saját magát fogja felidegesíteni. Éppen ez az egyik fő érvem a kritikus, mint szakma ellen. A mozi az varázs. Erre találták ki. És ugyanúgy, mint egy bűvésztrükknél, ha nézed, elvarázsol. De ha tudod a trükkjét, akkor egy olcsó vásári marhaság lesz belőle.
Erre jó példa volt a Hihetetlen Hulk film. Olvastam róla egy olyan negatív kritikát, hogy milyen kaki volt az eleje, mert úgy mutatták be a Hulkot, ahogy sok horrorban, hogy eleinte nem látod őt, csak az árnyékát, stb, milyen gáz. Én csípem a horrorfilmeket, de ez eszembe nem jutott a film nézése közben, mert a jelenet ütött, ha jól oda tudtad képzelni magad a helyükbe. Ha kritikusként megtanulsz mindent a készítésről, a miértekről és a hogyanokról, akkor utána minden filmben észre fogod venni ezeket, és többé már egyetlen film sem fog tetszeni. Vagy legalábbis csak akkor, ha olyan formabontó, hogy vízbe fojtanak benne egy kismacskát.  :drying:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #2367 Dátum: 2009. december 18. - 22:52:55 »
Igen, ő kritikus, írta is.

Amúgy nagyjából egyetértek veled, én is mindig úgy nézek filmet, hogy nagyon beleélem magam. De a végeláthatatlan, csak a profit reményében nyúló sorozatokat (legyen az tévé-, képregény-, novellasorozat, bármi) egyre kevésbé szeretem.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2368 Dátum: 2009. december 18. - 23:03:13 »
Persze, azokat én már nem is nézem. Nagyjából a Lost volt az a tévésorozat, ahol végleg abbahagytam a nézésüket (abból is csak 2-3 részt láttam). Pókembert meg most már nem hagyom abba.  :) Általában a karakter-központú sorozatokat szeretem, azokat bármeddig elolvasgatom, ha fejlődik benne a karakter.

Predash

• Gyík
  • **
  • Babylon Bwoy
    • HálóZsák Képregények
« Válasz #2369 Dátum: 2009. december 18. - 23:54:57 »
Azért a kedves kritikussal megnézetném a Skins első 2 évadát. ;) Viszont nem szeretem, ha valaki ilyen tételmondatokban ír, és nem csak kijelenti, hogy valami kaki, hanem meg van bizonyosodva róla, és arról is, hogy mindenképpen egyetértesz vele. Ha nem, te is kaki vagy.
Ez a kritizálás kicsit olyan, mint mondjuk nálunk egy rajzóra. A tanár MINDENKÉPPEN megtalálja a hibát a rajzodban még akkor is, ha tényleg prosti jót csináltál. De ha oda van írva hogy Leonardo, akkor már megy az örömujjongás. Most tekintsünk el a Mona Lisától, mert egy bizonyos szinten csak hozzáállás kérdése. Ti tudtok úgy nézni egy filmet, hogy mellettetek 5 haver mondja hogy "Ez milyen gáz, de rossz fujj ciki!" Én nem, és akaratom ellenére is lehúznak arra a szintre, és már nekem is gáz lesz az amúgy lehet hogy jó film. A Hulk példa erre nagyon jó. Na most jól össze vissza beszéltem. :D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #2370 Dátum: 2009. december 19. - 01:49:38 »
Ezek szerint nagyon gyenge lábakon áll az egyéni véleményed. Ráadásul a sok haver fúúj, de gáz véleménye legtöbbször ott komolyan vehetetlenné válik, amikor visszakérdezel, hogy mégis miért gáz? És még 5 tőmondatban sem tudja kifejteni.

Idézet
Erre jó példa volt a Hihetetlen Hulk film. Olvastam róla egy olyan negatív kritikát, hogy milyen kaki volt az eleje, mert úgy mutatták be a Hulkot, ahogy sok horrorban, hogy eleinte nem látod őt, csak az árnyékát, stb, milyen gáz. Én csípem a horrorfilmeket, de ez eszembe nem jutott a film nézése közben, mert a jelenet ütött, ha jól oda tudtad képzelni magad a helyükbe. Ha kritikusként megtanulsz mindent a készítésről, a miértekről és a hogyanokról, akkor utána minden filmben észre fogod venni ezeket, és többé már egyetlen film sem fog tetszeni. Vagy legalábbis csak akkor, ha olyan formabontó, hogy vízbe fojtanak benne egy kismacskát.
Az a macskás dolog undorítóan perverz dolog volt, de azért ez nem teljesen úgy van ahogy látod. Nem tagadom, kell egy kis érzék is hozzá, de mondjuk úgy 1500 film megtekintése után már könnyen ki lehet szűrni melyik film jó, miben jó, miért jó és melyik film rossz, miben rossz stb.

És tényleg jó példa erre a Hihetetlen Hulk. Ha nem kezdek el néhány éve komolyabb szinten is foglalkozni a filmekkel (persze néhány szakmai utánajáráson túl még mindig a minél több film megtekintésében merül ki), akkor lehet tetszett volna a film, hiszen nem láttam volna azokat a filmeket, amelyek a H. Hulk egy-egy részét, vagy akár komplett jeleneteket tartalmaznak, csak más helyszínen, más szereplőkkel, sokkal jobban megcsinálva. Akkor nem tudnám, hogy mennyivel jobban is meg lehetett volna csinálni. Így viszont tudom, és nem tudok elmenni az értelmetlen, logikát totálisan nélülkülöző ellenségen, a főhös sekélyesen megírt drámaiságán és azon, hogy az egész egy látványos, de értelmetlen film volt. Gyanítom, ha nem Hulkrül lett volna szó, és az egymást gyepáló két szörny máshogy nézett volna ki, más névvel, vagyis nem lett volna meg az a bizsergető varázs, mint mondjuk nálam a Pókember filmek nézésénél, hogy rajongásom tárgyát láthatom mozogni, hálóhintázni, hősködni, akkor számotokra is csak egy felejthető, üres popcorn film lenne. Vannak nagyon jól eltalált popcorn filmek, jó arányokkal, amiben minden a helyén van, de itt nagyon kilógott a lóláb sok helyen. És visszatérve amiből kiindultam: negyed annyi filmmel a hátam mögött ez valószínűleg nem tűnik fel annyira, vagy nem zavart volna annyira, így viszont igen.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2371 Dátum: 2009. december 19. - 08:56:12 »
Pepo, szerintem már te is jó rég átestél a ló túloldalára, és már minden filmet csak és kizárólag kritikusi szemmel vagy képes nézni. Nálad is már az van, amit kaine is mondott, hogy nem vagy képes beleélni magad a filmbe, és csak azt nézed, hogy milyen hibák vannak benne. Én jómagam már jóval túlvagyok az 1500 film megnézésén, mégis a mai napig pozitívan állok hozzá minden film megnézéséhez. Nem állok neki, hogy hibákat keressek bennük, csak élvezem a filmet. Mert persze az igaz, hogy egyik film sem hibátlan, de pont emiatt nincs értelme keresgélni bennük, mert csak az élvezet tűnik el tőle. Mert például azért lehordani a sárga földig egy filmet, mert hasonlóan volt megcsinálva benne a főcím, mint egy korábbi filmben, az hülyeség. És ha maradunk a Hulkos példánál, akkor ott is fogalmam nincs, hogy mit vártatok volna tőle? Sekélyesen megírt drámaiság? Most komolyan, mit akartatok ti egy Hulk filmben látni? Azt, hogy Bruce Banner nekiálljon Shakespeare-i magasságokban szavalni? Ez egy szimpla akciófilm. És ezen van a hagsúly. És ezt maradéktalanul teljesíti is. Csak mivel igyekeztek a képregényhez is hűek maradni, nem csoda, hogy olyan általános dolgok vagy klisék is belekerültek a filmbe, amelyeket már vagy száz horror és akciófilmben ellőttek. Ez már nem az alkotók hibája. A képregényfilmek túl későn jöttek ahhoz, hogy megváltsák a filmipart. De attól még jó és élvezhető filmek. Csak nem kell oscar-díjas alakításokat várni tőle, hiszen nem is célja ezt elnyerni, akkor mi nézők milyen jogon várjuk el? Csak be kell látni, hogy ezeknek a filmeknek a szórakoztatás a célja, amiben sok akció van. És mint mondtam, ezt tökéletesen hozza. Ezért volt a maga nemében jó az első Hulk film is. Nekem ezért is tetszett az. Szóval nem kell többet várni a filmtől, mint ami nemtitkoltan a célja. És ez a baj a kritikusokkal, hogy ők minden filmben valami olyat várnak, amit még eddig nem láttak máshol. És ha ez éppenséggel az, hogy megfojtanak benne egy kismacskát, akkor máris azt mondják, hogy milyen hatalmas film, és cukrot neki, stb. Minden más film, amiben nincsenek ilyen "művészi" dolgok, máris csak egy rakás kutyaszar a szemükben.
Régebben egyébként sok mozis újságot gyűjtöttem, mert nagyon érdekeltek a filmek. Volt például a VOX mozimagazin. Nem tudom, hogy van-e még, de régebben volt. Amikor eleinte indult, hihetetlenül jó volt. Közvetlen, kis terjedelemű, jó cikkek voltak benne. Sokkal jobb volt, mint a már akkoriban is egy hatalmas enciklopédiára hasonlító, felengzős Cinema magazin. Érezhető volt minden cikkben, hogy rajongóknak szól, hogy rajongók írták, akikben még tényleg égett az a gyermeki tűz amit az első film gyújtott bennük. Szerettem azt az újságot, mert tényleg olyan volt, mintha a haverokkal beszélne az ember a filmekről. Csak aztán persze nagyon hamar utolérte őket is a... hogy is mondjam, talán sikernek lehetne nevezni. Mert gondolom nem csak nekem tetszett a magazin, hanem másoknak is, ezért szépen lassan elkezdtek változni. Más papírra nyomták a lapot, megnőtt az oldalszám, gerincet kapott, stb. Végül már ugyanott tartott, mint a Cinema és sajnos a cikkeik is olyanok lettek. Eleinte minden cikkben érezni lehetett, hogy élvezte az írója az adott filmet, aztán már mindegyik film hirtelen kaki lett, mindenki hasonló közhelyekkel dobálózott, mint most pepo. Érezni lehetett, hogy kialudt bennük a gyermeki tűz, kritikusokká váltak. Ekkor hagytam abba annak a magazinnak a vásárlását, mert úgy voltam vele, hogy ez már nem az, ami engem érdekel.
Az egésszel arra akartam kilyukadni, hogy minden filmhez úgy kell hozzáállni, mintha az lenne a leglső film amit látsz, és annak a tükrében megítélni, nem pedig úgy, hogy ez már az 1876. film és azokkal összehasonlítani. Ez különbözteti meg a szimpla filmrajongót a kritikustól. Én igyekszek minden filmhez és sorozathoz így hozzáállni, ezért is mondtam, hogy pozitívan állok hozzájuk. Úgy nézem a filmeket és a sorozatokat, mintha azelőtt nem láttam volna egyet sem, és ez alapján ítélem meg, hogy ezután milyen érzéseket keltett bennem.

venom75

• Pókfej
« Válasz #2372 Dátum: 2009. december 19. - 10:44:26 »
Én teljesen egyetértek Sepivel , nálam is az veri ki a biztosítékot amikor elkezdenek elemezgetni nálunk is egy filmet a tűzoltóságnál.Régen sok filmet behordtam megnézni nekik , de a sok tudálékos csak elrontotta a film élvezhetőségét.Sosem keresek filmekben már látott jeleneteket , se hibákat csak élvezem és nézem. Nekem a régi technikás filmek ugyan úgy tetszenek mint a mai szuper produkciók.A VOX magazin nekem is járt és a Cinema is , és sokszor csak nevettem a két újság ellentmondásos kritikáin.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2373 Dátum: 2009. december 19. - 13:18:31 »
Sepi tökéletesen leírta, amit én is gondolok. Pepo, az 1500 filmen már 16 évesen túl voltam: mielőtt edzésre jártam volna így nézett ki egy hetem: vettem egy Pesti Műsort, kiírtam belőle, hogy melyik filmeket akarom megnézni, ezeket hol játsszák és mikor. Írtam egy listát arról, hogy suli után melyikre érek oda, és onnan átérek-e a másik moziba egy következőre. Szombat-vasárnap nem ritkán így ment: 9, 11, 1 óra három előadás, fél 4, 3/4 6 és 8 óra másik három. Ebben szinte minden új film benne volt, és hihetetlenül sok újranézés (Éretlenek 87 alkalom, Sárkány közbelép 26, Hair 23, Kincs, ami nincs 16, Megbilincseltek 8, stb). Vagyis bátran mondhatom, hogy több filmet láttam életemben, mint sok filmkritikus, de ettől még mindig sikerül ugyanúgy élveznem egy filmet, mert nem kezdem el KÖZBEN elemezgetni. Utána lehet, és akkor eszembe juthat, hogy valamit jobban is csinálhattak volna, de a film alatt nem, hogy a filmélmény megmaradjon. Aki közben is ezeket figyeli, az már régen nem képes beleélni magát a történetbe, márpedig minden filmnek ez lenne a lényege. Újra csak a Hulkra visszatérve: ahogy Sepi mondta, akciófilm egy kettős személyiséggel. Van egy filmesztéta barátom, aki megnézte a G.I. Joe filmet és azt mondta róla, hogy baromi jó volt, olyan akciók voltak benne, amilyeneket még nem látott. Hozzátette, hogy akinek ez a film nem tetszett, az nem szereti az akciófilmeket.
Ezzel tökéletesen fején találta a szöget. A G.I. Joe egy akciófilm. Annak készült, az is lett és annak kiváló volt. Ha valakinek nem tetszett, az nem szereti az akciófilmeket (mert ha valaki ettől sekszpíri mélységeket várt, hát az nagyon el van tévedve valahol).
Még a Vox-szal is egyezünk Sepivel, mert én is azt vettem jó sokáig, aztán egyszer már nem, az általa említett okokból. De én még vettem előtte a Filmszemet, amiről ti talán még nem is hallottatok. Az ff magazin volt filmekről, például onnan tudok a Hamburgi betegségről (ja, Ben, nincs a Filmmúzeum műsorán). Minden héten megvettem annak idején, amíg meg nem szűnt.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #2374 Dátum: 2009. december 19. - 13:24:57 »
Nem akarlak elkeseríteni, de súlyosan tévedsz.
Idézet
Pepo, szerintem már te is jó rég átestél a ló túloldalára, és már minden filmet csak és kizárólag kritikusi szemmel vagy képes nézni. Nálad is már az van, amit kaine is mondott, hogy nem vagy képes beleélni magad a filmbe, és csak azt nézed, hogy milyen hibák vannak benne.
Még mindig van nem is egy film, amibe tökéletesen bele tudom élni magam, mert jól meg vannak csinálva. Mostanában is láttam néhány filmet, amit mondjuk 80-90%-ra értékeltem. Hogy csak a legutóbbiakat említsem, a kritikustömeg-es profilom alapján:
Korcs szerelmek, A bombaszakértő, Donnie Brasco (zseniális ez a film), Mielőtt felkel a nap, Cape Fear - A rettegés foka, Az androméda törzs (szigorúan a 1970-es évekbeli verzió), Star Trek, Nyisd ki a szemed, Carlito útja.

Ezek tényleg jó filmek, az utóbbi 3 hónapban ennyi nagyon jó filmet láttam.
Idézet
Mert például azért lehordani a sárga földig egy filmet, mert hasonlóan volt megcsinálva benne a főcím, mint egy korábbi filmben, az hülyeség.
Nem teljesen. Más, ha hasonlóan de nagyjából ugyanolyan jól meg van csinálva, vagy ha hasonló, de sokkal silányabban van megcsinálva. Itt pedig ez a helyzet.
Idézet
És ha maradunk a Hulkos példánál, akkor ott is fogalmam nincs, hogy mit vártatok volna tőle? Sekélyesen megírt drámaiság? Most komolyan, mit akartatok ti egy Hulk filmben látni? Azt, hogy Bruce Banner nekiálljon Shakespeare-i magasságokban szavalni? Ez egy szimpla akciófilm.
Hát példának okáért, Bruce Banner karaktere már az első filmben is sokkal jobban meg van írva, még ha nem is volt képregényhű, akkor is.. Vagy akciófilm ide, vagy oda, akciófilmben is vannak nagyon jól megírt szereplők, megfelelőn drámai kettősséggel, dilemmákkal, nem kínosan béna és felszínes párbeszédek stb. Pont ezért válnak ezen utóbbi akciófilmek a műfaj legjobbjaivá, mert a nagy dirr-durr-on kívül filmként kiválóan működnek. Meg van az egynek elmegy kategória, amiben a filmes elemek érezhetően csak azért vannak, hogy lehessen nagy dirr-durr és csihi puhi. NIncs ezzel semmi baj, csak akkor ezen utóbbiakat tudni kell   a helyükön kezelni, nem pedig hú de jó, ijj de jó meg mittomén.
Idézet
A képregényfilmek túl későn jöttek ahhoz, hogy megváltsák a filmipart.
Ez tipikusan ilyen beletörődöm magatartás. Manapság már nem nagyon lehet filmekben túlságosan újat mutatni. Ugyanazok az elemek ismétlődnek a filmekben újra és újra, kicsit megváltoztatva, feldobva, máshogy összekeverve stb. Ennek ellenére ugyanúgy vannak silány, vannak közepes és vannka jó, vagy kiváló filmek. Ezért nem állja meg a helyét, hogy a képregényfilmek későn jöttek ahhoz, hogy megváltsák a filmipart. És amúgyis, vannak nagyon jó képregényfilmek.
Idézet
De attól még jó és élvezhető filmek. Csak nem kell oscar-díjas alakításokat várni tőle, hiszen nem is célja ezt elnyerni, akkor mi nézők milyen jogon várjuk el? Csak be kell látni, hogy ezeknek a filmeknek a szórakoztatás a célja, amiben sok akció van. És mint mondtam, ezt tökéletesen hozza.
Igen ez igaz. De ma, 2009-ben már az akcióban is nehéz újat hozni. Mert 1999-ben, a Mátrix idején, vagy a Terminator 2 idején még tátotta az ember a száját a látványon, mert új volt, és olyat tudott, amit korábban el se tudtunk volna képzelni. De mostanra már odáig fejlődött a technika, és olyan sok látványos film volt, hogy a nézők többsége, én sem, már egyáltalán nincs csak a látvánnyal lenyűgözve. Ha nincsenek a filmben olyan szereplők, akikért mondjuk izgulni lehet, felrobbanthatják nekem a fél világot, akkor is unottan és ásítva fogom végignézni. Ezért van arra szükség, hogy az ilyen látványfilmek filmként is nyújtsanak valamit. Ti mindig a szapulásokra azzal védekeztek, hogy túl nagyok az elvárások, nem kell minden filmben Oscar szintű alkítást nyújtani. Ez valóban így van, de az még egy ilyen látványfilmben is zavaró, és az élvezhetőség rovására megy, ahogy Liv Tyler kifejezéstelen arccal, nagy bociszemekkel bámul ide-oda, Edward Norton csak árnyéka önmagának, és láthatóan nem tud életet belevinni egyszerű, (de attól még jó lehetne) karakterébe, Tim Roth ripacskodásáról nem is beszélve. Nem Oscar szintű alakítás az elvárás, csak hiteles alakítás és a Hihetetlen Hulk ezt sem tudja nyújtani. Eric Bana ezerszer jobb volt egymaga a második rész színészgárdájától.
Idézet
És ez a baj a kritikusokkal, hogy ők minden filmben valami olyat várnak, amit még eddig nem láttak máshol.
Remélem az eddigiekből kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Legalábbis velem biztosan nem.

A Vox magazin meg szerintem kifejezetten rossz példa. Nemtom, mi volt régen, de most ott tart a magazin, hogy még a botrányosan kaki filmekre is adnak 30, vagy akár 50%-ot. Példának okáért ott van a legutóbbi twilight, a new moon. Szerintük az a film 50%-ot ér. Nevetségesen jószívűek.

Egyébként ebben a gyermeki tűz izében lehet valami, viszont én erre csak egy példát tudok felhozni. Számtalan olyan filmet néztem meg felnőtt fejjel, amiért gyerekként rajongtam. Érdekes módon, sok olyan film van, amit ma már rossznak, vagy meglehetősen gyengécskének tartok, mint mondjuk Rambo 2, Mindörökké batman, Időzsaru, Amerikai Nindzsa és társai, amikről ma már nagyon jól tudom, hogy mennyit is érnek, és számtaln olyan film van, amit azóta is kiválónak tartok: Aliens, Alien, Terminator filmek, Bárányok hallgatnak, Nincs bocsánat és még sorolhatnám nagyon sokáig. Az általad említett gyermeki tűz már kiveszett belőlem, a jó filmek attól még jó filmek maradnak.
Idézet
Az egésszel arra akartam kilyukadni, hogy minden filmhez úgy kell hozzáállni, mintha az lenne a leglső film amit látsz, és annak a tükrében megítélni, nem pedig úgy, hogy ez már az 1876. film és azokkal összehasonlítani. Ez különbözteti meg a szimpla filmrajongót a kritikustól. Én igyekszek minden filmhez és sorozathoz így hozzáállni, ezért is mondtam, hogy pozitívan állok hozzájuk.
Hát ezt nem tudom hogy csinálod. Akkor olyan vagy mint az újszülött, akinek minden poén új.

Összevont üzenet ideje: 2009. december 19. - 13:33:47
kaine: A GI Joe-t nem láttam, de a leírások alapján el tudom képzelni. Persze nem indítom eleve hátrányból, közömbösen indulok neki az ilyen filmeknek.

De a leírások alapján el tudom képzelni: Egyszerű sztori (ez még nem baj), egyszerű karakterek (ez sem), kőbuta, kínosan gagyi párbeszédek, iszonyat nagy túlzások és logikai marhaságok (ha valami technikai vagy ilyesmi logikátlanság van az engem sem érdekel, de ha az egész cselekmény egy ökörségre épül az azért kiveri a biztosítékot) és túlcsorduló patetikusság.
Namármost a filmesztéta barátod lehet olyan akciókat látott a filmben, ami korábban még soha. Én ezt nem tudom megkérdőjelezni, mivel a filmet nem láttam, és azt sem tudom, milyen filmeket szokott nézni barátod. De a leírások alapján a GI Joe akicóorgia, és nem akcióFILM. Remélem érezhető a különbség.
Persze most gyengén tudok szembeszállni veletek, mivel nem láttam az adott filmet, de akkor is az a véleményem, hogy attól még igencsak lehet szeretni az akciófilm műfaját, ha az akcióorgiától nem versz egy duplaszaltót hátra, ott helyben. Ugyanis amint mondtam, az akciófilm műfaján belül is számtalan olyan alkotás van, amit filmként is élvezni lehet, nem csak buta akció-látványparádéként. 
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 19. - 13:33:47 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #2375 Dátum: 2009. december 19. - 13:44:48 »
A GI.JOE filmet én nyugodt szívvel nem ajánlom senkinek. Kínszenvedés volt és egy kalap sz*r. De valsz azért van ez mert a tizenévesek az igazi közönsége.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #2376 Dátum: 2009. december 19. - 13:49:09 »
Ja még valami: Én sem úgy indulok neki a filmeknek, hogy eleve a hibákat keresem benne. Úgy semmi értelme nem lenne filmet nézni, mert csak a saját szórakozásom basznám el vele. De ez kb most olyan, hogy aki ért a festészethez és ha csak ránéz egy képre, semmi hátsó, vagy hibakareső szándékkal, mégis ösztönösen, azonnal felfedez benne több súlyos, ecsetkezelési, technikai, vagy akár stílusbeli hibát. Most a filmekben nem feltétlen ilyen hibákat találok, de egyszerűen ösztönösen látom, ha akarom, ha nem, hogy most ez-vagy az az eleme, mennyire komolyan vehetetlen, blőd, rossz vagy ilyesmi, a műfaj kereteihez mérten is.

Még valami. Nekem mondjuk két filmes példát felhozva megbicsaklik az egész kép, amit lefejtettek magatokról. MOndjuk maradjunk a Hihetetlen Hulknál és A sötét lovagnál. Ha jól tudom előbbi mindkettőtöknek tetszett, utóbbiba meg nem tudjátok, mit esznek annyira. namármost, ha van egy film, ami téged nem győz meg túlságosan, viszont az emberek 99%-a odáig van érte, mind a rajongók, mind a kritikusok, mind a sima nézők, akkor talán el kéne gondolkozni rajta, hogy bennem van a hiba. Ugyanúgy a Hulknál: Ha van egy film, ami erősen megosztja a közönséget, a rajongókat egyaránt, a kritikusok meg agyon tiporják, nekem meg nagyon tetszik, akkor talán nem védeném feltétlenül az adott alkotást, mindenáron.

Mert kicsit olyan ez, a kritikusok mind hülyék, csak új kell nekik, nekik semmi se jó hozzáállás, mint amikor egy laikus akarja megmondani egy szakembernek, hogy hogy is van ez meg az és hogy kell csinálni. Biztosan van a kritikus szakmának az a hátulütője, hogy nem egyszeri mozinéző az illető, de azért még mégiscsak ők értenek hozzá jobban nem? Ezért utálom azt, amikor van egy az általuk rossznak titulált film ami valaki szerint csudajó, és ilyenkor jön az, hogy a kritikusok hülyék, pedig ez egy prosti jó film stb. Velem is volt már olyan, hogy minden oldalon hatalmas pontokat kapott a film, aztán megnéztem és néztem nagyokat, hogy ebben mi a nagyon jó, de mégis, vagy akár fordítva is igaz. Csak annyi a különbség, hogy én nem kérdőjelezem meg az ő hozzáértésüket, hogy márpedig ez a film igen is kaki, vagy igenis nagyon jó, csak anniyt mondok, hogy bár a szakma szerint ez az alkotás jó/rossz, nekem nem tetszett/tetszett. Veletek meg azt a hozzáállást látom, hogy ez a film igenis jó/rossz, a szakma meg hülye.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2377 Dátum: 2009. december 19. - 14:12:23 »
Hát ezt nem tudom hogy csinálod. Akkor olyan vagy mint az újszülött, akinek minden poén új.
Nincs ebben semmi ördöngőség, csak egyszerűen többször tudok nevetni ugyanazon a poénon. ;) Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy akárhányszor is nézek meg egy vígjátékot, még mindig ugyanúgy tudok nevetni rajta, mint első alkalommal.

Idézet
Más, ha hasonlóan de nagyjából ugyanolyan jól meg van csinálva, vagy ha hasonló, de sokkal silányabban van megcsinálva. Itt pedig ez a helyzet.
Látod itt is az a helyzet, hogy nem tudod a filmet önállóan szemlélni, folyamatosan más filmekhez hasonlítod. Folyamatosan értékeled a filmeket, százalékok aggatsz rá, még olyan filmekre is, amelyek tetszettek neked.

Idézet
Ezért nem állja meg a helyét, hogy a képregényfilmek későn jöttek ahhoz, hogy megváltsák a filmipart.
Dehogynem. Pont azért állja meg a helyét, amit te is mondtál, hogy már sok dolgot ellőttek előtte más filmekben. Pont ezért nem tudott sikeres lenni a Megtorló mozifilm, mert hiába követte a képregényt, az alapsztorit, hogy a rendőr családját megölik és ezért bosszút áll, már kismilliószor ellőtték más akciófilmekben. Ugyanez igaz a többi képregényes film karakterére, hiszen a belső vivódásukat, motivációjukat már több filmben is fel lehetett fedezni. Persze ha ettől elvonatkoztatunk, és önállóan tekintjük a filmet, akkor azok jók, így a Hulk filmek is.

Idézet
A Vox magazin meg szerintem kifejezetten rossz példa. Nemtom, mi volt régen, de most ott tart a magazin, hogy még a botrányosan kaki filmekre is adnak 30, vagy akár 50%-ot. Példának okáért ott van a legutóbbi twilight, a new moon. Szerintük az a film 50%-ot ér. Nevetségesen jószívűek.
Ezt nem tudom, lehet hogy most így van. Ha jól emlékszem 97-ben indult az újság, akkor kezdtem el venni, és kb egy évig vettem, utánna jött az az állapot amiről írtam. Azóta hogy mivé vált, fogalmam sincs, de nem is érdekel.

Idézet
Még valami. Nekem mondjuk két filmes példát felhozva megbicsaklik az egész kép, amit lefejtettek magatokról. MOndjuk maradjunk a Hihetetlen Hulknál és A sötét lovagnál. Ha jól tudom előbbi mindkettőtöknek tetszett, utóbbiba meg nem tudjátok, mit esznek annyira. namármost, ha van egy film, ami téged nem győz meg túlságosan, viszont az emberek 99%-a odáig van érte, mind a rajongók, mind a kritikusok, mind a sima nézők, akkor talán el kéne gondolkozni rajta, hogy bennem van a hiba. Ugyanúgy a Hulknál: Ha van egy film, ami erősen megosztja a közönséget, a rajongókat egyaránt, a kritikusok meg agyon tiporják, nekem meg nagyon tetszik, akkor talán nem védeném feltétlenül az adott alkotást, mindenáron.
Ez tipikusan a birka ösztön amit felhoztál. Azért kezdjek el egy filmet dicsőíteni, mert az emberek 99%-ának tetszett, és biztos bennem van a hiba? Már megbocsáss, de ez hatalmas ökörség. Nem, itt egyszerűen csak arról szól a dolog, hogy nekem személy szerint mi tetszik és mi nem. Csakhogy én utánna nem állok neki publikálni és az én véleményemet ráerőltetni másra, míg a kritikusok többsége pont ezt teszi, és a sok birka meg mögéjük áll. Az más, hogy fórumon leírja az ember a véleményét, benyomását az adott műről, de ez egyszer sem olyan, hogy ráerőltesse a másikra az ő álláspontját.  Ez olyan, mint amikor haverok egymás között kibeszélnek egy témát. Míg a kritikusok, vagy a szakma, és egyéb ilyen önjelölt kritikus honlapok, újságok pont véleményt formálnak és sújkolják az ember fejébe. Szóval most azért tartsak nagyra egy filmet, mert a kritikusok ezrei azt jónak látják, vagy azért mert nekem is tetszett?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2378 Dátum: 2009. december 19. - 14:20:43 »
Idézet
Namármost a filmesztéta barátod lehet olyan akciókat látott a filmben, ami korábban még soha. Én ezt nem tudom megkérdőjelezni, mivel a filmet nem láttam, és azt sem tudom, milyen filmeket szokott nézni barátod. De a leírások alapján a GI Joe akicóorgia, és nem akcióFILM. Remélem érezhető a különbség.
Mivel ez a szakmája, gondolom ezerféle rengeteg filmet látott már.
A különbséget nem érzem, mert a szavakon lovagolsz. Akcióorgia az mondjuk egy diszkóban színpadon élőben előadott szeretkezés. A G.I. Joe az film, bármit is mondasz.  :D Mondom ezt azzal együtt, hogy én sem láttam.
A Hulk-Batman párhuzamnál tudok igazat adni neked: ha tényleg a nézők 99%-a szerint jó, akkor elismerem, hogy jó, csak nem értem, miért. A Hulknál pedig megértem, hogy sokaknak nem tetszett, de attól még nekem nem változik meg a véleményem. Egyszerűen más szempontok alapján értékelünk. Ha egy képregényfilm visszaadja a képregényt történetben, hangulatilag, karakterileg, nekem már erősen valószínű, hogy tetszeni fog. A "sima" nézőknek ettől még biztosan nem, a kritikusoknak pedig pláne nem.
Amit Sepi írt, hogy a képregényfilmek túl soká jöttek fel: igazat adok neki, az ellenérveid ellenére is. A filmek nem kis része a képregényekből is táplálkozott annak idején, csak éppen azokat relatív a kutya se ismerte, úgyhogy a filmet el tudták adni úgy, hogy új ötlet, meg korszakalkotó. Holott egyszerűen lenyúlták egy képregényből a sztoriját. Most, amikor azokat a sztorikat kéne filmre vinni, évtizedekkel le vannak maradva a képregényfilmek, mert minden ötletet lenyúltak már belőlük más filmekhez - persze, hogy klisésnek tűnik a nagy része.  ;)

Végül a kritikusok: én általánosságban a szakértők vs. laikusok témában a szakértők mellett állok, de a kritikus az csak a nevében szakértő, de a szakbarbár szó jobban kifejezi azt, amit csinálnak. Elsősorban ez nem egzakt tudomány, amire jó példa a Vox vs. Cinema értékelések, amik simán ellentétesek sokszor. Másodsorban lássuk be, hogy a laikusok vannak többen. Olyan értelemben, hogy több ember van, aki nem látott még 3000 filmet, mint nem. Vagyis, amikor azzal van lehúzva a film, hogy a főcímet már láttuk máshol (hogy témánál maradjunk), és ehhez hasonló finomságok miatt lesz egy film 40%-os kritikusi szempontból, a nézők (laikusok) nagy része, aki vagy nem látta ugyanazt a főcímet, vagy rég elfelejtette már - és ugyanez igaz a többi lehúzott dologra is -, gondolhatja, hogy 100%-osan jó volt a film. A filmkritikusok sosem nézői szempontból kritizálják a filmeket, hanem készítési szempontból. Rossz volt, mert a sötétből előtörő szörny-séma már lerágott csont. Rossz volt, mert ilyen főcímet már láttam jobb verzióban, és így tovább. Igen, ezzel minősítik magát a rendezőt, de ez a filmélményt egy cseppet sem befolyásolja, ha te nem akarod.  ;)
Röviden: attól, mert egy kritikus azt mondja egy filmre, hogy kaki, attól még lehet az nagyon király - egy kritikus csak véleményt formál a saját eddigi filmnézései alapján, nem tudomány ez, vagy ilyesmi.  ;)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #2379 Dátum: 2009. december 19. - 14:59:22 »
Idézet
Nincs ebben semmi ördöngőség, csak egyszerűen többször tudok nevetni ugyanazon a poénon. Kacsint Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy akárhányszor is nézek meg egy vígjátékot, még mindig ugyanúgy tudok nevetni rajta, mint első alkalommal.
Ez nálam tény, hogy nincs meg. Amikor már kívülről tudom, mi lesz a poén, nem tudok anyira nevetni rajta, mint elsőre. Max akkor, ha már nem emlékeztem rá, hogy is van pontosan.
Idézet
Látod itt is az a helyzet, hogy nem tudod a filmet önállóan szemlélni, folyamatosan más filmekhez hasonlítod. Folyamatosan értékeled a filmeket, százalékok aggatsz rá, még olyan filmekre is, amelyek tetszettek neked.
Naná, hogy más filmekhez hasonlítom. Meg ahhoz, hogy más film mennyire tetszett és menynire nem az aktuálishoz képest. Csak így tudom megmondani, hogy akár objektíve, akár szubjektíve mennyire jó az adott film. Ha nem hasonlítanám semmihez, akkor még a legrosszabb film is csudajó lenne, mert minden filmben van valami érték, ha kicsi is, a béna dolgokról meg nem tudnám hogy bénák, mert még nem láttam jobbat. :D
Idézet
Pont ezért nem tudott sikeres lenni a Megtorló mozifilm, mert hiába követte a képregényt, az alapsztorit, hogy a rendőr családját megölik és ezért bosszút áll, már kismilliószor ellőtték más akciófilmekben. Ugyanez igaz a többi képregényes film karakterére, hiszen a belső vivódásukat, motivációjukat már több filmben is fel lehetett fedezni.
Ez igaz, mégis vannak olyan filmek, amik ugyanezt a bosszú sztorit, meg ugyanezt a belső vívódást sokkal jobban bemutatják, prezetnálják, mint a Megtorló, vagy a Hihetetlen Hulk. És nem csak a régiekre gondolok, mondván hogy biztos azért tartom azt sokkal jobbnak, mert azt láttam először...most is készülnek ilyen filmek. Egy nagyon jó bosszú-akciófilm pl a közelmúltból az Elrabolva Liam Neesonnal. Más a háttere, más a neve, de a fő motívum ugyanaz...mégis ezerszer jobb bosszúfilm, mint a Megtorló.
Idézet
Ez tipikusan a birka ösztön amit felhoztál. Azért kezdjek el egy filmet dicsőíteni, mert az emberek 99%-ának tetszett, és biztos bennem van a hiba? Már megbocsáss, de ez hatalmas ökörség.
Ki beszélt itt erről? Én csak azt mondtam, ha a kritikusok dicsőítenek valamit és te, vagy akár én nem, azt el kell ismerni, hogy ez a film valószínűleg jó film szakmailag, csak nekem/neked nem tetszik, nem pedig azt mondani, hogy mert neked/nekem nem tetszik, akkor az biztosan egy rossz film. Nem azt mondtam, hogy de igenis te szeressed A sötét lovagot például.
Idézet
Csakhogy én utánna nem állok neki publikálni és az én véleményemet ráerőltetni másra, míg a kritikusok többsége pont ezt teszi, és a sok birka meg mögéjük áll. Az más, hogy fórumon leírja az ember a véleményét, benyomását az adott műről, de ez egyszer sem olyan, hogy ráerőltesse a másikra az ő álláspontját.  Ez olyan, mint amikor haverok egymás között kibeszélnek egy témát. Míg a kritikusok, vagy a szakma, és egyéb ilyen önjelölt kritikus honlapok, újságok pont véleményt formálnak és sújkolják az ember fejébe.
Hát, ha valakit a szaklapok így tudnak befolyásolni az valóban birka. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél. MInden kritikus szubjektív, de mégis ők képviselik a szakértelmet a témához. Ők csak leírják, hogy mi a véleményük úgy ahogy te teszed bármelyik fórumon. Utána lehet összesíteni a kritikusok véleményét és ez alapján levonni, hogy mi a szakma következtetése az adott filmről. De ez nem értem, hogy miért jelentené azt, hogy a filmet nem túlságosan kedvelőket is meg kell győzni arról, hogy márpedig azt igenis neki szeretni kell. Ezek súlyos negatív előítéletek és az unszimpátiádból származnak.
Idézet
Szóval most azért tartsak nagyra egy filmet, mert a kritikusok ezrei azt jónak látják, vagy azért mert nekem is tetszett?
Mindig van mindenben egy mérve, egy viszonyítási alap, egy objektív személet...akár tetszik akár nem. Ha mindent az egyéni szubjektivitás alapján vizsgálnánk, akkor sosem lenne semmi általánosságba emelve, mert mindenkinek más tetszik. Szóval, logikám alapján akkor dicsőíts egy filmet, ha neked is tetszett és kritikusok ezrei is jónak találták. Akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott film tényleg jó.
Szeresd a filmet, vagy ne szeresd az adott filmet saját ízlésedtől függően és írd is le véleményed, attól függetlenül, mit mondtak rá a kritikusok ezrei...de ne akard leírni, bebizonyítani, hogy miért jó is valójában az a film, amikor a fenti objektív mérce szerint az nincs így. Ez az én véleményem. Mert végülis, az egész vita onnan robbant ki, hogy megpróbáltuk elmagyarázni egymásnak, miért jó/rossz a Hihetetlen Hulk. S a meggyőzési szándékommal én is hibát követtem el, azért én mégiscsak az általam említett nagyjából objektív érvekkel próbáltam a te szubjektivitásoddal szemben.
Idézet
A különbséget nem érzem, mert a szavakon lovagolsz. Akcióorgia az mondjuk egy diszkóban színpadon élőben előadott szeretkezés. A G.I. Joe az film, bármit is mondasz.  Nevet Mondom ezt azzal együtt, hogy én sem láttam.
A különbség ott van, hogy az akcióorgia csak a látványával akar hódítani, ott a látványért van az egész film, a látványon kívül ami benne van szemét. Az akciófilmben viszont nem csak a látvány van, hanem jó sztori, párbeszédek, karakterek, kreativitás (műfajhoz képest is!), vagy bármi, ami kiemeli a látványt az akcióorgia közül. Persze hivatalosan mindegyik akciófilm, de a szlengben így szoktuk hazsnálni.
Idézet
A Hulk-Batman párhuzamnál tudok igazat adni neked: ha tényleg a nézők 99%-a szerint jó, akkor elismerem, hogy jó, csak nem értem, miért.
Na, pont erről beszéltem. Ez a helyes hozzáállás. Nem kell neked attól még szeretni.
Idézet
Ha egy képregényfilm visszaadja a képregényt történetben, hangulatilag, karakterileg, nekem már erősen valószínű, hogy tetszeni fog. A "sima" nézőknek ettől még biztosan nem, a kritikusoknak pedig pláne nem.
Ez is így van jól.

Idézet
Most, amikor azokat a sztorikat kéne filmre vinni, évtizedekkel le vannak maradva a képregényfilmek, mert minden ötletet lenyúltak már belőlük más filmekhez - persze, hogy klisésnek tűnik a nagy része.
Igen, ezért elháborító az, amikor a F4-et lenézik, arra hivatkozva, hogy tiszta Hihetetlen család utóérzet, csak élő szereplőkkel. Tény, hogy nagyon sok film merített képregényből, regényből bármiből. De attól még az nem változott amit mondtam: Ugyanazt még ma is meg tudják csinálni jóra, és rosszra is. Ezen pedig nem változtat az, hogy mégis honnan jött az ötlet. Ha teszem föl, a Hulk képregény hozta volna elő a világtörténelemben ezt a kettősséget egy karakterben, valaki azt lenyúlta és bemutatta filmen minden igényt kielégítően, míg később jött a Hulk film, bár hiába volt az ötlet a karakteré, de rosszabbul van bemutatva, attól még nem lesz az ötlet miatt jobb.
Azt, hogy valamiből hiányzik az eredetiség nem féltétlenül negatívumként írják oda a szaklapok, hiszen számtalan film van, például most az Avatar, amiből minden eredetiség hiányzik, mégis isteníti mindenki. Mert jól kidolgozott, jók az arányai, nincsenek benne hatalmas túlzások, ökörségek, egyszerűek, de a maguk egyszerűségében ebben a világban tökéletesen helytállnak a szereplők stb. Ha még van ezen felül valami plusz amit még adni tud a film, jelen esetben az odabaszós látvány, akkor kész a sikerrecept...hiába minden elemét már felhasználták millió filmben.
Idézet
Elsősorban ez nem egzakt tudomány, amire jó példa a Vox vs. Cinema értékelések, amik simán ellentétesek sokszor. Másodsorban lássuk be, hogy a laikusok vannak többen. Olyan értelemben, hogy több ember van, aki nem látott még 3000 filmet, mint nem.
Minden szubjektív  a filmvilágban, mégis ők, illetve az ő véleményük összesítése képviseli az objektívhez legközelebb álló mércét, amit mondtam.
Mert ők mégiscsak tanultak is valamit a szakmáról, ráadásul több ezer filmet láttak, nagy a tapasztalatuk. Ezek alapján azért, egy véleményüket összegezve már majdnem objektíven lehet beszélni egy adott filmről.
Idézet
Vagyis, amikor azzal van lehúzva a film, hogy a főcímet már láttuk máshol (hogy témánál maradjunk), és ehhez hasonló finomságok miatt lesz egy film 40%-os kritikusi szempontból, a nézők (laikusok) nagy része, aki vagy nem látta ugyanazt a főcímet, vagy rég elfelejtette már - és ugyanez igaz a többi lehúzott dologra is -, gondolhatja, hogy 100%-osan jó volt a film.
Sosem amiatt megy az értékelés 40%-ra, mert ezt már láttuk valahol. Amiatt megy le, hogy ezért már láttuk valahol, de sokkal jobb formában. AZért ez nem mindegy. Aki tényleg emiatt húz le egy filmet, az elfogult eleve. Pont ezért, mert már manapság tényleg kutya nehéz újat mutatni.
Idézet
A filmkritikusok sosem nézői szempontból kritizálják a filmeket, hanem készítési szempontból. Rossz volt, mert a sötétből előtörő szörny-séma már lerágott csont. Rossz volt, mert ilyen főcímet már láttam jobb verzióban, és így tovább. Igen, ezzel minősítik magát a rendezőt, de ez a filmélményt egy cseppet sem befolyásolja, ha te nem akarod.  Kacsint
Röviden: attól, mert egy kritikus azt mondja egy filmre, hogy kaki, attól még lehet az nagyon király - egy kritikus csak véleményt formál a saját eddigi filmnézései alapján, nem tudomány ez, vagy ilyesmi.  Kacsint
Ez teljesen így van, ha jól emlékszem sosem mondtam ellenkezőjét. Pont ezért került elő a csecsemős példa: Aki nem látott még jó bosszúfilmet, annak a Megtorló is húú, meg haa, de aki látott már tőle jobbat, annka már nem igazán.

« Utoljára szerkesztve: 2009. december 19. - 15:04:35 írta pepo05 »