Nem biztos, hogy a végtag az nélkülözhetetlen. Mi van, ha mentálisan, telekinetikusan is képesek minderre?
Igen, csak kérdés, hogy a telekinézis a valóságban létezhet-e, és ha igen, akkor az evolúció ki tudná-e alakítani. Ha igen, akkor az óriási ugrás lenne az adott fajnak, azonnal dominánssá válnának a többi fajjal szemben. Másrészt viszont, az élőények szervezete nem szeret energiát pazarolni, és az evolúció is arra törekszik, hogy minél hatékonyabban működjenek az élőlények. Tehát az is előfordulhatna, hogy elvileg lehetőség lenne a telekinézis kifejlődésére, de mondjuk akkora energiaráfordítással járna egy ilyen képesség fenntartása, hogy egyszerűbb, ha inkább végtagokat növeszt az adott élőlény.
Nem biztos az sem, hogy kell vadászniuk. Lehet, hogy növényeken élnek, lehet, hogy fotoszintetizálnak. Rengeteg módon eltérhetnek a miénktől.
Persze, biztos, hogy eltérnének bizonyos részletekben. Lehet, hogy több kezük lenne, vagy máshogy helyezkednének el az érzékszerveik, satöbbi. De arra céloztam, hogy ha elég intelligensek ahhoz, hogy fejlett civilizációt alkossanak, akkor a társadalmuk, és az életmódjuk valószínűleg mégis hasonlítana a miénkhez. Ezt egyszerűen az evolúció és a biológia törvényszerűségei meghatározzák. Igazából a saját bolygónk élővilágával kapcsolatos ismereteink és tapasztalataink alapján lehet következtetni arra, hogy többé-kevésbé milyen lenne a földönkívüli élet. Például nem véletlen, hogy az említett fotoszintézis is megmaradt a növények szintjén, a fejlettebb élőlények számára nem elég hatékony energiatermelési forma. Valószínű, hogy ez egy másik planétán is így lenne.
Ezzel én is egyetértek. Szupi nem szuperintelligens, ennek még soha semmi jelét nem mutatta. Sőt, sokszor viselkedett már bután, vagy nyúlt olyan eszközökhöz, ami azt mutatta, hogy nem okosabb az embereknél. Hogy az információkat gyorsan dolgozza fel az agya, az gyorsaság, nem intelligencia. Illetve képes lett kizárni az információ áradatot, így nem is biztos, hogy egyszerre sokhoz jut hozzá.
Önmagában az, hogy többnyire erővel akarja megoldani a problémáit, feltételezi, hogy nem szuperintelligens.
Egyetértek. Sehol nem láttam semmi nyomát annak, hogy Superman szuperintelligens lényként viselkedne. Nem tudom, honnan vetted Todd, hogy szuperfejlett agya van. Sőt, én a kryptoniakról sem gondolnám, hogy különlegesen fejlett az agyuk. Jóval fejlettebb a technológiájuk, és többet tudnak a világegyetemről mint mi, de ehhez nem kell szuperfejlett agy, mert ott vannak a számítógépek nekik. A mi fajunknak sincs szüksége nagyságrándekkel fejlettebb agyra, mert ezt helyettesítjük a számítógépekkel.
Superman belép egy terembe hogy Lex Lutor számítógépéről adatokat nyerjen ki. A számítógép felrobban. Mivel látta kb. 2 mp-ig megjegyezte a felépítését és újjáépíti a romokból olyan szintre hogy használható lesz (megtörtént eset).
Az, hogy fotografikus memóriája van, egy dolog. De ettől még nem lesz zseni. Lehet, hogy 5 másodperc alatt bemagolná a teljes kryptoni tudásbázist, és minden szavát vissza tudná mondani neked, de közben lehet, hogy egy mukkot sem értene belőle.
Lehet, hogy ránézne mondjuk egy idegen űrhajó hiperhajtóművére, és megjegyezné az alkotórészek kapcsolódási sorrendjét, illetve össze tudná legózni újra a szerkezetet. De ettől még nem biztos, hogy megértené a szerkezet működési elvét, vagy a hipertérugrás fizikai törvényszerűségeit. Az egy dolog, hogy jó a memóriád, és az egy másik dolog, hogy képes vagy felfedezni, megérteni és felhasználni új, eddig nem ismert tudományos összefüggéseket.
Köztünk is léteznek olyan csodabogarak, akik képesek beseggelni egy telefonkönyvet, de mégsem lett belőlük Nobel-díjas tudós. Reed Richards sem azért zseni, mert mondjuk be tudna magolni egy telefonkönyvet.
Amúgy nekünk is van hasonló képességünk, mint Szupinak, csak mi úgy hívjuk: Google.
Pár írás a témában:
Ez szép és jó, de úgy látszik, erről minden képregényben és filmben elfeledkeznek az alkotók.
Az intelligencia legmagasabb foka közismerten az, amikor diktátorrá akarsz válni.
Nem tudom, mert még sosem találkoztam szuperintelligens lénnyel.
De a diktátort itt ne a szó pejoratív értelmében képzeld el.
Nem az általunk ismert klasszikus diktatúrákról van szó. Egy szuperintelligens lény nem élvezetből, kapzsiságból vagy hatalommániából lenne diktátor. Hanem a
nagyobb jó érdekében hozna bizonyos döntéseket, ennek következtében pedig ránk kényszerítene olyan szabályokat, vagy cselekvéseket, amik nem tetszenének nekünk, vagy amiknek esetleg nem fognánk fel az értelmét.
Például, tegyük fel, hogy Superman szuperintelligens lényként úgy döntene, hogy meg kell oldani a túlnépesedés problémáját, mert veszélyezteti a civilizációnk fennmaradását, ezért kidolgozná és bevezetné a születésszabályozás rendszerét - mert mondjuk ezt tartaná az elérhető legjobb megoldásnak - és a hatalmával/technológiájával kikényszerítené, hogy globálisan minden ország betartsa, függetlenül attól, hogy nekünk, állampolgároknak tetszik-e a dolog, vagy sem.