Másrészt viszont ha a szervezet alkalmazkodására gondoltál, akkor csak annyit kérdeznék, hogy a gyereked tüdeje alkalmazkodott már a szmoghoz? (Nem.)
Azért egy kicsit más téma, mint a kaja-kaja alkalmazkodás. Hacsak nem lélegeztek másfajta füstöt rendszeresen annak idején.
Egyáltalán nem más téma, alkalmazkodásról szól ez is. Az alkalmazkodás mechanizmusa evolúciós szempontból nem függ attól, hogy mihez alkalmazkodunk.
Az idézett mondat arra volt egy példa, hogy a saját környezetedben is láthatod, hogy a következő generáció sem alkalmazkodott az aktuális körülményekhez.
(Egyébként igen, másfajtát lélegeztek, az iparosodás kora óta nőtt meg nagyon a légszennyezettség. Mind mennyiségre, mind összetételben.)
Harmadrészt manapság szerinted a fejlett világban milyen következménye van annak, ha valakinek jobb a génállománya? Több utódja lesz?
Ezt a kérdést nem értem. Egészségről beszélünk.
Kifejtem jobban.
Szerinted egy generáció alatt alkalmazkodunk a megváltozott táplálkozáshoz.
- Ez alatt vagy életmódbeli alkalmazkodást értesz vagy evolválódást.
- Ha életmódbelit, akkor ez az egyed és nem a faj alkalmazkodását jelenti. Erre írtam, hogy ehhez nem kell egy generációnyi idő, de a körülmények túl gyakori megváltozásának nem tudjuk, milyen hatása van hosszútávon, mert még csak száz-kétszáz éve van ilyen. Meg ez amúgy nem is öröklődik.
- Ha evolválódást, akkor az úgy megy, hogy véletlenszerű mutációk történnek a leszármazottakban, akik emiatt ha alkalmasabbak a túlélésre, jobban el tudnak szaporodni. A modern világban viszont az előnyösebb tulajdonságok jó része (például hogy valaki jobban alkalmazkodik a táplálék megváltozott összetételéhez) ilyen módon nem tud elterjedni, mert körülbelül ugyanannyira szaporodik mindenki. A modern ember evolúciója már szinte kizárólag a betegségekkel szembeni ellenállásra korlátozódik.
(És itt megjegyeztem, hogy sokan épp azt látják, hogy az előnytelen tulajdonságokkal rendelkezők szaporodnak nagyon, ezért ezek a tulajdonságok fognak elterjedni.)
Ez viszont feltételezné, hogy azok a nők, akik császárral szülnek, kevésbé szeretik a gyerekeiket?
Egyáltalán nem: ha igaz, amit Tom írt, az a "génjeidben van". Mindegy, hogy jön világra a gyerek.
Ha már mindenképpen okot kell találni rá, inkább mondanám azt, hogy azért fáj annyira, hogy a női egyedek ne akarjanak éjjel-nappal párosodni, amely túlnépesedéshez vezetne bármely faj egyedei között.
Nem vezetne túlnépesedéshez, legfeljebb nagyon rövid távon. A faj természetes ellenségei számára ez bővebb táplálékforrást jelent, ők is jobban elszaporodnak, ami miatt a másik faj visszaszorul, így visszaáll az egyensúly.