Szerző Téma: Érdekességek  (Megtekintve 630014 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
Re:Érdekességek
« Válasz #740 Dátum: 2009. december 09. - 16:54:18 »
Jó. :) Mivel fogalmam sincs a két műtét  nehézségi szintjét ill. egymáshoz kapcsolódó viszonyát illetően, de gondolom ez erősen elméleti dolog, remélem nincs olyan sebész, aki egy alap műtétet nem tud megcsinálni (vagy legalább azt remélem, hogy nem hozzá kerülök majd ;D). De a művészeknél nem azért készít valaki absztrakt vagy bármilyen más nem hagyományos képet, szobrot, akármit mert nem tud normálisat csinálni. Ezt fogadjuk el, ez tény. És szinte minden művésznek van minden stílusból képe, rajza, szobra stb. ;) Mivel minden festő, szobrász, költő stb. próbálgatja magát és a különböző stílusokat, ezért is lehet szinte mindegyikük életét különböző korszakokra bontani (lásd Vasember film poénja  :D)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #741 Dátum: 2009. december 09. - 17:45:01 »
Egy szakmát, amit meg kell jól tanulni, hasonlítasz egy művészethez?  :headscratch: Szerintem ez eleve lehetetlen összehasonlítás.
This is a joke. A real practical Joke.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #742 Dátum: 2009. december 09. - 18:07:06 »
Nem a sebészetet hasonlította a művészethez, hanem a sokoldalúságot vagy annak a hiányát. Asszem.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #743 Dátum: 2009. december 09. - 18:37:29 »
Idézet
Egy szakmát, amit meg kell jól tanulni, hasonlítasz egy művészethez?  vakaró Szerintem ez eleve lehetetlen összehasonlítás.
Direkt azért hoztam elő a sebészetet, mert az tipikusan nem egy olyan szakma, amit egyszerűen érteni kell. Igencsak kell hozzá kézügyesség is...és bizonyos szempontból nézve a sebész is művész. :)
Idézet
Nem a sebészetet hasonlította a művészethez, hanem a sokoldalúságot vagy annak a hiányát. Asszem.
Nem igazán, inkább a sorrenden van a lényeg. SZóval a dolog úgy néz ki, hogy a sebész először a nyílt epehólyageltávolítást tanulja meg, mert az az alap. Aki ezt nem tudja megcsinálni, hozzá sem kezdhet egy laparoszkópos epeműtéthez. Nem feltétlenül nehezebb az egyik, vagy a másik, ki melyiket szereti jobban. De mégis a nyílt az alapszint, az alapkövetelmény ahhoz, hogy az illető sebésznek mondja magát, mert a laparoszkópia már egy speciálisabb dolog.

Számomra ugyanez az analógia létezik a festőkre is. Az alap dolog az, hogy tudjon élethűen festeni, akkor nevezem igazi festőnek. Ezután alkothat bármit, bármilyen stílusban, akár olyanban is ami engem egyeneseb taszít, még igazi festő marad. Fordítva viszont nem igaz: hiába tud valaki bonyolult, elvont, többszörös értelmezést nyújtó "valamit" festeni, ha egy olyan alap dologra nem képes, hogy élethűen lefessen egy folyópartot.
Idézet
de gondolom ez erősen elméleti dolog, remélem nincs olyan sebész, aki egy alap műtétet nem tud megcsinálni (vagy legalább azt remélem, hogy nem hozzá kerülök majd
Kizárólag elméleti, szerencsére ahogy írtam az alap dolgokat tudja megcsinálni először mindenki.
Idézet
De a művészeknél nem azért készít valaki absztrakt vagy bármilyen más nem hagyományos képet, szobrot, akármit mert nem tud normálisat csinálni. Ezt fogadjuk el, ez tény.

Én ezt el is fogadom, de ilyen esetben akkor csakis a különböző stílusokban készült képei alapján tudok róla véleményt formálni nemde? Szóval amíg fel nem világosítottatok, hogy Picasso tudott a köznapi, általános értelemben vett, szép képeket is festeni, feltételezhettem róla joggal, hogy csak kubista termékeket volt képes produkálni nem? Ezek nekem nem tetszenek...ergo nyugodtan könyveltem el őt úgy, mint túlértékelt művész. Persze ez most az én hibám volt, hisz az én tudatlanságomból fakadt a rossz megítélése, de ha van egy festő, akinek csak kubista képei vannak, ugyanúgy lehetne gondolni róla azt is, hogy amúgy egy általános értelemben vett, szép képet  nem tud lefesteni, mint azt, hogy tud ő, csak már egyből stílustermékeket alkot.
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 09. - 18:39:49 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #744 Dátum: 2009. december 09. - 21:19:13 »
Ő-szerinte ugyanis minden olyan tevékenység, ami túllép a fennmaradás ösztönein művészet, ez persze így nyilván tulzónak hangzik (és tulzás is), de ott van benne a lényeg, hogy az ha valaki valamilyen alkotásban kifejezi magát, akkor az függetlenül annak a stílusátol művészet.
Ez szerintem nem igaz. A művészet szó maga kifejezi azt, hogy olyan dologról van szó, amihez akár érthet mindenki, de csak általánosságban, és maga a művész ezt a valamit művészi szinten műveli. Vagyis egy hihetetlen hozzáértést feltételez, ami lehet adottság, vagy gyakorlás eredménye (de inkább mindkettő).

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #745 Dátum: 2009. december 09. - 21:50:38 »
Mondta a harcművész.
De pl a képregényben ugyanezért hívan egyes alakokat a gyilkolás müvészének. Igen, müvészet inkább az, amikor valaki olyan szinten művel valamit, ami már önmagában gyakorlással nem érhető el. ahhoz érzés kell, és tehetség.
Énszámomra egy festőnél az lesz az igazi művészet, ami már olyan szinten áll és olyan szinten ad át valamit, amit én sosem leszek képes alkotni, és számomra ettől lesz az alkotás igazán értékelhető, mert túlmutat, az egyszerű gyakorláson, a tehetséget is kifejezi.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #746 Dátum: 2009. december 10. - 00:02:50 »
Énszámomra egy festőnél az lesz az igazi művészet, ami már olyan szinten áll és olyan szinten ad át valamit, amit én sosem leszek képes alkotni, és számomra ettől lesz az alkotás igazán értékelhető, mert túlmutat, az egyszerű gyakorláson, a tehetséget is kifejezi.
Sokan, akik ugyanígy definiálják a művészetet, elfelejtik azt, hogy az alkotásokat nemcsak létrehozni kell, hanem kitalálni is (lásd: "hát ezt én is meg tudnám csinálni" - ja, lemásolni, kitalálni nem biztos).
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #747 Dátum: 2009. december 10. - 01:06:00 »
Bizonyos szinten a másolás is lehet művészet. (lásd: kapj el ha tudsz)

Todd

• Pókfej
« Válasz #748 Dátum: 2009. december 10. - 09:50:15 »
Attól még elég elhamarkodott lenne azt mondani, hogy amit mi sk. le tudunk másolni, az már nem is olyan nagy kunszt.
Bármikor lemásolok neked egy akármilyen űber-fasza mark Bagley rajzot, és simán lesz olyan jó, mint az eredeti, akkor most ugyanolyan jól rajzolok, mint Mark Bagley? Marhára nem, mert a saját fejemből képtelen lennék egy olyan minőségű képregényt összehozni, amilyeneket ő csinált.
Akkor most miért csak az a művész (Gray többek között), aki valami olyasmit tud alkotni, amire mi képtelenek vagyunk?
Zozival értek egyet, valamit lemásolni, vagy kitalálni marhára nem ugyanaz.
Persze az aki soha életébe nem csinált semmit, ami művészinek nevezhető nem igazán fogja sose megérteni, hogy mennyi munka rejlik egy-egy alkotás mögött. Annó az ilyen inkább ne eröltesd a rajzolást szintű "kritikákat" is mindig azoktól kaptam, akik maguk semmit se tettek le az asztalra (érdekes, de olyan sose ugatott le, aki tőlem mondjuk 100 x jobban rajzolt).

Pepo: Neked viszont valamilyen szinten igazad van, nem is kicsit, ahhoz, hogy valaki ki tudjon alakítani egy saját stilizált stílust, marhára jól kell ismernie az eredetit (mint ahogy Picasso is tette), és ez az, amiről mostanában sokan megfeledkeznek. Mert egy mai művész nem nézi végig a komplett életpályát, csupán a végét, és ránéz egy kubista festményre, és kijelenti könnyelműen (mint itt is páran), hogy ilyet ő is tud csinálni, aztán csinálja is, és közben egy kalap sz*r az egész, mert nincs mögötte valódi munka.
Ugyanez igaz például (ismét) a képregényrajzolásra is, sok kezdő (én is), ránézett egy 90-es évek elejei pókemberre, és kijelentette, hogy ilyet én is tudok csinálni, de ott is, ha nem tudják, hogy miből kell stilizálni, mert nem ismerik kellően az anatómiát, perspektívikus ábrázolást stb., akkor csak látszólag közelítheti meg a rajz az eredetit, valójában több sebből vérzik, és tele van hibákkal.
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 10. - 09:57:45 írta Todd »

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #749 Dátum: 2009. december 10. - 11:42:09 »
túl sok mindent nevezünk a mai világban művésznek, közbe nem vagyunk tisztában a szó jelentésével. :)
Ismerem azt az érzést, amikor az ember alkot valamit, és az elégedettségé érzésével tölti el, hogy az a saját keze munkája. Persze nem sokszor tapasztaltam életemben, de nem is egyszer.
Viszont visszatérve a festészetre, a legtöbb festő valamit lefest, amit meglát. Ez valamilyen szintű másolás, és ehhez nem kell évekig tervezgetni, meg előkészülni. Elvileg amikor megjön az ihlet, akkor kell csinálni, és nem előre gondolkozni, mi lesz az. Úgyanúgy mint egy írónál, vagy egy költőnél. Ha megvan az ihlet, akkor utánna jöhet az alkotás folyamata.
De Todd, lehet hogy nem attól lesz művész valaki, hogy valami rendkívülit tud alkotni, (mint michelangelo pl), de én attól fogom nagyra tartani.
Zozi nyilván a programozásra gondolt. Létre lehet hozni egy bonyolult programot, ami már majdhogynem művészi szintű, de azt előtte ki is kell találni rendesen, meg kell tervezni.

Igen, müvészet inkább az, amikor valaki olyan szinten művel valamit, ami már önmagában gyakorlással nem érhető el. ahhoz érzés kell, és tehetség.
Akkor most miért csak az a művész (Gray többek között), aki valami olyasmit tud alkotni, amire mi képtelenek vagyunk?
Azt írtam, hogy csak az a művész? Szerintem félreértettél...
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 10. - 12:02:34 írta grey gargoyle »

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #750 Dátum: 2009. december 10. - 14:12:09 »
Idézet
Viszont visszatérve a festészetre, a legtöbb festő valamit lefest, amit meglát. Ez valamilyen szintű másolás, és ehhez nem kell évekig tervezgetni, meg előkészülni.
Azért véletlen sem ugyanaz a kettő. Másolni én is jól tudok, ha valaki lerajzol nekem egy tájat és elém teszi a rajzot, akkor azt le tudom másolni. Viszont ha nekem kéne leképezni a természet másolatát rajzzal, az már sokkal nehezebben menne.

"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #751 Dátum: 2009. december 10. - 14:52:59 »
Zozi nyilván a programozásra gondolt. Létre lehet hozni egy bonyolult programot, ami már majdhogynem művészi szintű, de azt előtte ki is kell találni rendesen, meg kell tervezni.
Nem, most nem erre gondoltam.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #752 Dátum: 2009. december 10. - 15:22:05 »
Azért véletlen sem ugyanaz a kettő.

Persze, hogy nem, és nem is azt írtam, hogy egy az egyben ugyanaz.
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 10. - 15:25:11 írta grey gargoyle »

venom75

• Pókfej
« Válasz #753 Dátum: 2009. december 10. - 17:03:12 »
Tomi nézd mit találtam .;)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #754 Dátum: 2009. december 10. - 17:24:11 »
Heh, pózolj Pókemberre? király 

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #755 Dátum: 2009. december 10. - 17:26:59 »
Félelmetes ez a felhőtlen jókedv ami mindkettőtök arcáról csak úgy sugárzik.  ;D

benya11

• Thanos
    • fotolog
« Válasz #756 Dátum: 2009. december 10. - 18:45:26 »
Jó kép. :D

venom75

• Pókfej
« Válasz #757 Dátum: 2009. december 10. - 19:48:46 »
Ez a kép még azelőtt készült , hogy itt regisztráltam  és ismertelek volna titeket.Tomiról még csak olvasgattam és mindig szerettem volna találkozni vele.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #758 Dátum: 2009. december 11. - 10:23:49 »
Hol készült ez a kép? A Gödörben? Jó régi lehet tényleg. Gondolom akkor csinálták, amikor kijött a Végső harc.  :)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #759 Dátum: 2009. december 11. - 12:10:44 »
Nagyon exluzív  ;D