De bocs, komolyan, erre nem tudok mást mondani. Ha nekem már 100 millió dolláros vagyonom lenne, már nem a pénzre mennék, hanem hogy minél jobb filmeket csináljak.
De tipikus magyar felfogás ez, ezért tartunk ott, ahol.
Bár megértem a jogos felháborodásodat, de ez nem magyar felfogás, hisz Lucas is ilyen.
Ezt nekünk bizonyára nagyon nehéz felfogni, de van egy igen fura dolog a pénzzel. Tudom, mert volt két évem, amikor én is nagyon sokat kerestem - abból lehettem kiadó többek között. Ezt még talán így nem gondoltátok végig, úgyhogy leírom érdekességképpen.
Van egy alap, hogy megvan a saját baráti köröd. Ugye azokat mondják bunkónak, akik a pénz hatására ezzel szakítanak, mert "nekik már nem jó". Ugyanakkor a helyzet fordítva van: szerintem a régiek szakítanak veled. A konkrét folyamat így zajlik: eddig együtt jártatok moziba, mondjuk havonta kétszer. Ennyi pénzetek és szabadidőtök volt. Együtt jártatok nyaralni is, mondjuk évente, vagy pénztől függően kéttévente olaszba, spanyolba, bárhova. Hirtelen neked sokkal több zséd lesz. Míg a baráti körnek jövőre nincs pénze csak a szlovák tengerpartra menni, te már mehetnél bárhova, így szívesebben becéloznád Egyiptomot, vagy a Kanári-szigeteket. Arra nekik persze nincs pénzük. Te mindenféle fellengzés nélkül felajánlod, hogy befizeted őket is, hisz neked semmibe nincs az egész. Nekik azért picit rosszul esik, aztán vagy elfogadják (de a közös nyaralás nem lesz ugyanolyan), vagy visszautasítják, ami előtt te állsz értetlenül. Ha elfogadják, a következőt már biztosan nem fogják. Lehet, hogy mindössze azért nem, mert te már nem dolgozol egy éve, és menni akarsz egy hónap múlva máshova is, neki meg nincs szabija, vagy egyszerűen nem akar rajtad élősködni. Hiába bizonygatod, hogy neked ez abszolút semmi, az önérzet az önérzet. És innentől kezdve már akaratlanul is sodródtok szét, te pedig előbb-utóbb lecsapódsz egy olyan társasághoz, akikkel minden nyaralásra együtt tudtok menni, mert épp annyi pénzük van, mint neked.
Mielőtt bárki következtetéseket vonna le, velem ez így nem történt meg - mindössze a moziig, vagyis már nem tudtak többször eljönni moziba, mint ahogy én mentem volna, így ha nem akartam egyedül menni, mentem mással -, de simán tovább tudtam gondolni a helyzetet, vagyis valamennyire látom ugyanezt "nagyban".
Lucasnak lehet, hogy van 100 millája (de sokkal több, inkább), viszont olyan körökben mozog, ahonnan kieshet, ha egy filmen elbukja a felét. Éhenhalni nem fog, nyilván, de miután 30 évet leélt ebben a környezetben, biztosan nem szeretné lejjebb adni vénségére. Még a régi fanok kedvéért sem.