Szerző Téma: Érdekességek  (Megtekintve 630316 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

VTomi

• Pókfej
Re:Érdekességek
« Válasz #1060 Dátum: 2010. március 10. - 11:00:55 »
Mint ahogy most se hiszem, hogy mindenkinek a nyakába kéne zúditani a világ összes problémáját.
Nagyjából egyetértek. Meg az "élet" is úgy működik, hogy annyi problémát dob rád, amennyit pont elbírsz és meg tudsz oldani.

Egy kis empátiát kéne gyakorolni és akkor tisztul a kép:)
Azért ez most rád is igaz. ;)

Én megértem pepo gondolatait, és egy szinten igaza is van, csak így nem működne a dolog. Nem kéne hagyni az embereket a tudatlanságban, de ugyanúgy nem kéne rájuk erőszakolni azt, amit nem képesek felfogni. Kisebb adagokban viszont lehetne adagolni a tudatosságot és motiválni őket, hogy egyre gyorsabban fejlődjenek.

Kinek kéne adagolni azt a tudatosságot? Honnan tudja valaki, hogy elég tudatos-e és nem-e ő is tudatlanságban van? Feljebb pedig azt írtad, hogy "az "élet" is úgy működik, hogy annyi problémát dob rád, amennyit pont elbírsz és meg tudsz oldani." Ezaz!!! Az élet ilyen zseniálisan működik. Akkor meg is van kinek kell adagolni nem? :)

Ju

• Pókfej
« Válasz #1061 Dátum: 2010. március 10. - 11:55:29 »
Az élet ilyen zseniálisan működik. Akkor meg is van kinek kell adagolni nem? :)
Pontosan. ;) Viszont az életnek is lehetnek eszközei, mondjuk találsz egy olyan barátot, aki előrébb visz és akitől sok mindent megtanulhatsz. A lehetőségek ott vannak/lesznek, neked már "csak" észre kell venni őket.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1062 Dátum: 2010. március 10. - 12:09:37 »
Csak ezzel a hozzáállással meg az a baj, hogy az is ugyanúgy a nagybetüs élet, ha valaki az akaratod ellenére kever bele/zúdit a nyakadba valamibe/valamit.

Ju

• Pókfej
« Válasz #1063 Dátum: 2010. március 10. - 12:32:41 »
Ilyen helyzetben 2 lehetőség van: 1: tudat alatt igent mondtál rá, mert szükséged van arra a tapasztalatra, amibe belekevernek; 2: meg kell tanulnod nemet mondani rá.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1064 Dátum: 2010. március 10. - 12:43:45 »
De akkor most kijelentetted, hogy mégiscsak rá lehet eröltetni valakire az igazságot. ;)
Maradjunk a Mátrixos példánál, ha ügye nem őrül bele, akkor tudat alatt elfogadta, ha ügye öngyilkos lett, akkor nem, de mégis hogy mondjon nemet arra, hogy kihuzzák a fejéböl a dugót.
A valóságban is vannak élethelyzetek, amikor nem tudsz dönteni a saját sorsodról, ha kijelented, hogy az élet dobja rá mindenkire a problémákat, vagy a karma/a végzete, azzal hazudsz.
Hiszek Istenben, így én is hiszek a felsőbbrandű hatalomban, de nem hiszem, hogy beleavatkozik az életünkbe, akár negatív, akár pozitív irányban. A szabad akarat nem azt jelenti, hogy maximálisan uralod az életed, a gyilkosnak is szabad akarata van, aki szembe jön veled az utcán, és fejbe lő egy ezresért, mert éppen ehhez volt kedve.
És nem lesz köze a végzethez, az élethez, vagy Istenhez, és nem is lesz beleszólásod, csak az ő döntése lesz.

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #1065 Dátum: 2010. március 10. - 13:49:07 »
Idézet
A rövid távú haszonszerzés miatti ragaszkodás az olajhoz nem szűklátókörűség?
Tudják ők is, hogy  lesz a biznisz vége, csak nem érdekli őket. "Inkább éljek még negyven évig királyként, miután meg meghalok, a francot sem érdekli, mi lesz az emberiség többségével."
Pont, hogy nem így van. Még fősulin olvastam egy tanulmányt, miszerint az alternatív erőforrások, találmányok, üzemanyagok stb. többségének "licensze" a különböző olajtársaságok kezében van. Ergó elfogy az olaj, jön az átállás, amit megint csak ők tartanak kézben. ;)

Mátrix témához: Amit elmondtatok, mind szép és jó. Nekem viszont pont az a momentum tetszett benne, ahogy a gépeket ábrázolják. Egy kipusztult világban (amit egyébként pont az emberek pusztítanak el, mert a gépek eleve békés együttélés mellett vannak csak az emberi féltékenység, irigység útjukba áll--lásd. Animátrix) tulajdonképpen ők az emberek megmentői, hiszen az emberek maguktól nem maradhatnának életben. Megépítik a mátrixot, az embereknek reményt ad, a gépeknek energiát. Tökéletes szimbiózis. ;) Gépi gondolkodás Rulez. ;D

Persze, mint mondtam a második rész a kedvencem, ahol ezt még jobban tovább viszik és a gépek már nemcsak amolyan kaptártudat szinten vannak, hanem sok program önálló személyiséggel is rendelkezik. Vannak érzelmeik, családjuk (3. rész metróállomás), a gépek társadalma is megosztott, vannak frakciók, minden program a saját kis célját üldözi, pont, mint az emberek.  ;)

Szabad akarat: Ha beleavatkozna egy felsőbb erő az életedbe és mindig a helyes út felé lökdösne akkor eleve nem beszélhetnénk szabad akaratról. Szabad akarat szerintem pontosan az, hogy nincs eleve elrendelt dolog, persze mindenki meghatározott képességekkel, készségekkel érkezik ide, de ettől függetlenül bármi lehet, bármit elérhet.

Ju

• Pókfej
« Válasz #1066 Dátum: 2010. március 10. - 13:57:16 »
Oké, akkor máshogy fogalmazok. Vannak olyan helyzetek, ahol nem tudatos szinten döntesz a sorsodról, hanem lelki szinten, úgy, amire a lelki fejlődésedhez szükséged van. De attól még te döntesz, csak nem a tudatos részed. És neked úgy lesz a legjobb (lelki szinten, ezt fizikailag lehet, hogy nem így látod azonnal :)).
A gyilkosság itt pont nem jó példa, mert az egy speciális helyzet, de magamtól nem mennék bele túl mélyen a témába. A lényeg, hogy "véletlenül" nem lehet csak úgy meggyilkolni valakit.

Mondok másik példát: szerintem az élet nagyban olyan, mint egy videojáték. ;D Megvannak benne a videók, amiket nem tudsz kikerülni, de az, hogy ezekhez hogyan jutsz el, milyen cuccaid vannak, hova mentél be, ki mással találkoztál, az már teljesen a te dolgod.

persze mindenki meghatározott képességekkel, készségekkel érkezik ide, de ettől függetlenül bármi lehet, bármit elérhet.
Ez így van szerintem is. De ez még nem zárja ki a "nagyobb képet". :)
« Utoljára szerkesztve: 2010. március 10. - 13:58:50 írta Ju »

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #1067 Dátum: 2010. március 10. - 14:05:16 »
De attól még te döntesz, csak nem a tudatos részed. És neked úgy lesz a legjobb (lelki szinten, ezt fizikailag lehet, hogy nem így látod azonnal :)).
Hogy a legjobb lesz az nem biztos, inkább az jellemez téged a legjobban. Hogy a Mátrixos példánál maradjunk: "A Döntés már meghoztad, csak a döntésed okára kell rájönnöd még." - vagy valami hasonlót mond az Orákulum Neo-nak. A döntése nem kétséges, mert mindig minden esetben az ember jelleme hozza meg a döntést. ;)

Ju

• Pókfej
« Válasz #1068 Dátum: 2010. március 10. - 14:26:53 »
Rendben, a világnézetünk más. :) Én úgy gondolom, hogy az ember azért van itt, hogy tapasztaljon, éljen. És az fogja vezérelni, hogy ő mit akar megtapasztalni. Persze tudatosan ennek csak egy részével van tisztában. Ezért tökéletesen megfér együtt a "sors" és a szabad akarat, hiszen a sorsot is szabad akaratodból választod.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1069 Dátum: 2010. március 10. - 15:17:14 »
Oké, akkor máshogy fogalmazok. Vannak olyan helyzetek, ahol nem tudatos szinten döntesz a sorsodról, hanem lelki szinten, úgy, amire a lelki fejlődésedhez szükséged van. De attól még te döntesz, csak nem a tudatos részed. És neked úgy lesz a legjobb (lelki szinten, ezt fizikailag lehet, hogy nem így látod azonnal :)).
És akkor ez (ami így végülis igaz), miért zárná ki azt, hogy vannak olyan helyzetek az ember életében, amikor semmilyen beleszólása sincs a sorsába.
Lehet, hogy a gyilkosság mint példa sántít, de a szabad akarat az a végtelen káosz maga, mivel 6 milliárd ember rendelkezik vele, így igenis meghalhat valaki úgy, hogy semmilyen szinten nem ő befolyásolta az ügyet.
Mint ahogyan lehet úgy valaki csöves, hogy nem azért lett az, mert hülye módon nem vette észre a kínálkozó lehetőséget.

Baromi jó duma az, hogy mindig mindenki azt kapja, amit megérdemel (mert ő választotta a sorsát), és nagyon sok példa is van rá, de igenis az is előfordul, hogy jó emberekkel iszonyatos disznóságok történnek, és az is, hogy egy eszméletlen szemét rohadék teljesen nyugodtan éli le az életét.

De még a videójátékos példádat se tudom elfogadni.

Bizonyára sokan tudat alatt igent mondtak arra, hogy meg szeretnék tapasztalni, hogy milyen érzés rákban 6 évig szenvedni, azért, mert egy olyan házban éltek 20 évet, amit azbeszttel szigeteltek.
Vagy bizonyára lélekben mások igent mondanak arra, hogy üsse el őket egy autó a járdán, és bénuljanak le örökre, mert nekik lélekben épp erre a tapasztalatra volt szükségük (sőt ez nekik a legjobb).
Megint mások tudat alatt agydaganatot akarnak örökölni, vagy elveszíteni a családjukat, és még sokáig sorolhatnám.

Ez a hozzáálás szerintem ugyanúgy a felelösség elhárítása, mint az, amikor valaki azt mondja, hogy semmi beleszólása nincs a sorsába.
Erre hivatkozva ügye nem kell senkin sem segíteni, mert úgyis ő választotta ezt a sorsot.
« Utoljára szerkesztve: 2010. március 10. - 15:24:05 írta Todd »

Ju

• Pókfej
« Válasz #1070 Dátum: 2010. március 11. - 09:39:45 »
Ez a hozzáálás szerintem ugyanúgy a felelösség elhárítása, mint az, amikor valaki azt mondja, hogy semmi beleszólása nincs a sorsába.
Erre hivatkozva ügye nem kell senkin sem segíteni, mert úgyis ő választotta ezt a sorsot.
Igen, ez egy nagyon jó gondolat így. :) De azt nem mondtam, hogy azért, mert ő választotta az útját, nem kell segíteni rajta. Természetes, hogy segítesz, ha segítséget kérnek. Csak emellett tisztában vagy azzal, hogy neki dolga van a kialakult helyzettel. Segítesz neki, de nem veszed át a felelősségét.

Bizonyára sokan tudat alatt igent mondtak arra, hogy meg szeretnék tapasztalni, hogy milyen érzés rákban 6 évig szenvedni, azért, mert egy olyan házban éltek 20 évet, amit azbeszttel szigeteltek.
Vagy bizonyára lélekben mások igent mondanak arra, hogy üsse el őket egy autó a járdán, és bénuljanak le örökre, mert nekik lélekben épp erre a tapasztalatra volt szükségük (sőt ez nekik a legjobb).
Megint mások tudat alatt agydaganatot akarnak örökölni, vagy elveszíteni a családjukat, és még sokáig sorolhatnám.
Szerintem így van. Nyilván nem a tudatos rész választja ezeket, mert ezek emberi szempontból rossz dolgok és senki nem olyan hülye, hogy rosszat akarjon magának. A lélek szempontjából viszont minden csak tapasztalat, nincs jó vagy rossz.

Idézet
de igenis az is előfordul, hogy jó emberekkel iszonyatos disznóságok történnek, és az is, hogy egy eszméletlen szemét rohadék teljesen nyugodtan éli le az életét
Én nem is mondtam, hogy nincs ilyen. De ilyenkor is felismerheted, hogy mit tanulhatsz a helyzetedből, mert valami oka csak van annak, hogy odakerültél és általában ki is tudsz mászni belőle, ha akarsz.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1071 Dátum: 2010. március 11. - 09:56:22 »
Én értem mire gondolsz, csak nem értek veled egyet, szerinted mindenki csak a saját sorsáért tartozik felelösséggel, senki másért.
Te ezt mondanád egy szerettednek, ha a fennt felsosolt valamelyik helyzetbe kerülne?
Akkor mégis mi a bajod a politikusokkal?
Idézet
Jól látod a problémát. De Magyarországon kisebb helyzetekben is ez az átlagos felfogás.  Senkit sem érdekel az emberek érdeke, csak az a lényeg, hogy megszedd magad amíg tudod és mindenki le van sz@rva. Ezek az emberek tesznek a felelősségre és visszaélnek a hatalmukkal és lehetőségeikkel. Abba is hagyom, mielőtt kiakadnék.

Ha ez igaz, amit leírtál, akkor mégis mit ártanak ők neked, hiszen csak felismerik a kínálkozó lehetőséget, aztán ha valakit rosszab helyzetbe hoznak, akkor azok úgyis maguknak választották, hogy rosszab helyzetbe kerüljenek, és úgyis ki tudnak lábalni belőle.
Sőt ha az alapelvedet magukra a politikusokra is érvényesitjük, akkor nekik valójában épp arra van szükségük, hogy kizsákmányoljanak minket, míg nekünk pont arra, hogy tőlünk lopjanak. Szerintem pont ők azok, akik a leginkább követik a te filozófiádat.
Végülis nem ártanak senkinek, csupán tapasztalatot osztogatnak.
« Utoljára szerkesztve: 2010. március 11. - 10:29:52 írta Todd »

Ju

• Pókfej
« Válasz #1072 Dátum: 2010. március 11. - 10:42:18 »
Ha egy hozzám közel álló ember kerülne ilyen helyzetbe, akkor természetesen felajánlanám a segítségem. Ha elfogadja, megkérdezném, hogy milyen dolgok történtek az életében, amitől ide jutott és segítenék kideríteni a lelki/szellemi hátterét, aztán ha kéri, segítenék kijönni neki a helyzetből. De nem tennék meg helyette semmit, amit neki kell megtennie, mert azzal nem segítenék. Ahogy azzal sem segítesz, ha megírod a haverod matekháziját, ha nem ért hozzá.

A politikusokkal meg kiforgatod a szavaimat. ;) Ők egy szolgálatot vállalnak fel az ország érdekében, ettől kezdve az a feladatuk, hogy szolgáljanak, vagyis segítsenek. A hatalom nem csak erő, hanem felelősség is, és ők ezzel nem foglalkoznak. A vezetés lényege a szolgálat, és az alázat, ami nélkül nem lehet szolgálni.
Amúgy meg jogod van tenni a politikusok ellen. Például választhatsz jobbat. Vagy elköltözhetsz. Nem arról van szó, hogy tapasztalat csak a szenvedés lehet és el kell fogadnod mindent, amit eléd raknak. Pont az a szabad akarat, hogy ha nem akarsz felmászni egy hegyre, akkor kikerülheted. Ha muszáj felmásznod a hegyre, akkor úgysem tudsz majd mást csinálni, de ez nem ok arra, hogy ne próbáld meg.
Az is egy érdekes gondolat, hogy minden ország azt a politikust érdemli meg, akit megválaszt. Tehát mindenkinek van beleszólása abba, hogy ki kerül oda fel.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1073 Dátum: 2010. március 11. - 20:16:55 »
Tökéletesen egyetértek abban, amit a politikusokról leírtál, minden szóban.
De ezek szerint rájuk nem is az a filozofia érvényes, mint ránk? Mert szerintem se.
Lehet, hogy afrikában született árvának egy 1000-szer akkora hegyet kell megmásznia, mint nekünk, másoknak meg csak egy apró dombot.
És azt senki sem tudja lelkileg vagy tudat alatt befolyásolni, hogy hová születik (de én még mindig tartom azt is, hogy az élet egyes helyzeteit sem).
Szerintem nem létezik egy nagy lelki, vagy tudatalatti igazság, ami vezérelné a világot, abban hinni, hogy az egész föld az én lelki épülésemet szolgálja, az meg egyenesen önteltség.
Szerintem csak emberek vannak, és az ő jó, vagy rossz döntéseik (ez a szabad akarat), és ezek a döntések nem csupán a saját életüket, hanem másokét is befolyásolják, így igenis felelösségel tartozunk mások sorsáért is (nyilván függ ez attol milyen pozicióban vagyunk).
« Utoljára szerkesztve: 2010. március 11. - 20:32:08 írta Todd »

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1074 Dátum: 2010. március 11. - 21:44:02 »
Idézet
Szerintem nem létezik egy nagy lelki, vagy tudatalatti igazság, ami vezérelné a világot, abban hinni, hogy az egész föld az én lelki épülésemet szolgálja, az meg egyenesen önteltség.
Szerintem se, csak ezt nem tudtam úgy megfogalmazni, hogy Junak ne legyen sértő. :) Úgy gondolom, az emberek nehezen tudják megérteni és elfogadni, hogy egyszer meghalnak, és képesek mindenfélét kitalálni, amivel magukat hitegetik, hogy mégse így van. Ez az összes nagy világvallásban benne van, Ju keleti gondolataiban is, amit nem tudom, hogy szoktak összefoglalóan nevezni.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1075 Dátum: 2010. március 11. - 22:08:50 »
szerintem az élet nagyban olyan, mint egy videojáték. ;D Megvannak benne a videók, amiket nem tudsz kikerülni, de az, hogy ezekhez hogyan jutsz el, milyen cuccaid vannak, hova mentél be, ki mással találkoztál, az már teljesen a te dolgod.
Tetszik ez a hasonlat. ;D Csak kár, hogy a való életben nincs Save/Load esetleg Restart funkció. ;D

A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1076 Dátum: 2010. március 11. - 22:26:13 »
Igen, a játékmenet nagyon sz*r, de ismerd be, a grafika azért nagyon ott van. ;D

Holdlovag

• Vezér
    • Movie Tank
« Válasz #1077 Dátum: 2010. március 15. - 11:44:27 »

Csak kár, hogy a való életben nincs Save/Load esetleg Restart funkció. ;D

Akkor vajon mi a Deja Vu?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *