Szerző Téma: Alkotók  (Megtekintve 441858 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

VTomi

• Pókfej
Re:Alkotók
« Válasz #1920 Dátum: 2016. május 14. - 14:55:41 »
Én papíron rajzolok és az scannelem. Ráadásul két darabban, mert a scannerem csak A/4-eset tud, vagy kicsit nagyobbat, ezért egy A/3-as oldalt két darabból kell összeillesztenem.
A fekete vonalas rajzot aztán photoshopban megnyitom, (átrakom szürkébe, ha színesbe scanneltem) feltolom a "levels"-t, aztán a kontrasztot és így kapok egy fehér alapon élesebb fekete vonalas rajzot. Aztán lehet színezni.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1921 Dátum: 2016. május 14. - 15:55:56 »
Szerintem ne akard a fekete vonalakat külön kivágni, csak rontasz vele, és ilyen egérrágta szemcsés végeredményt kapsz.
Játszadozás a levellel, meg a kontraszttal, majd tedd külön rétegbe Multiply-ra, és színezz alá. Nálam legalábbis ez vált be.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1922 Dátum: 2016. május 14. - 16:48:02 »
Szerintem ne akard a fekete vonalakat külön kivágni, csak rontasz vele, és ilyen egérrágta szemcsés végeredményt kapsz.
Játszadozás a levellel, meg a kontraszttal, majd tedd külön rétegbe Multiply-ra, és színezz alá. Nálam legalábbis ez vált be.
Én is így szoktam. A rajz rétegét darken-re szoktam állítani. Mi a különbség ez és  multiply közt?

Todd

• Pókfej
« Válasz #1923 Dátum: 2016. május 14. - 17:07:00 »
Őszintén, fogalmam sincs, de valamiért így szoktam meg. :lol:

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1924 Dátum: 2016. május 14. - 17:33:31 »
Én meg a darken-t :D

BuB

• Pókfej
« Válasz #1925 Dátum: 2016. május 14. - 17:37:23 »
Tom, de azokat a szemcséket ellehet tüntetni ha  a szenezet/telíttettséget tök sötétre állítod.

De ez amit én mondok ez más. Itt az Illustrator maga csinálta meg, hogy eltüntette a fehér részeket, és nem volt semmi fehér szemcse a vonalak mentén. Utána Ps-ben már simán lehetett színezni más milyen színre a fekete vonalakat.
SO SAY WE ALL! - LORDS OF KOBOL

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1926 Dátum: 2016. május 14. - 17:47:19 »
Én is így szoktam. A rajz rétegét darken-re szoktam állítani. Mi a különbség ez és  multiply közt?
Ezt speciel tudom. :) A multipy csatornankent szorozza a [0,1] kozotti pixelintenzitasokat. A darken a minimumukat veszi.

A gyakorlatban ez ennyit jelent, hogy ha egy X szinnel raszinezel egy Y-ra:
- multiply: X vilagositasaval az eredmeny egyenletesen fog valtozni feketetol Y-ig
- darken: X vilagositasaval gyorsabban elersz Y-ig (de ugyanugy linearisan), majd telitodik, es egy kuszob utan nincs hatasa

Meg egyszerubben: mindkettovel ugyanazt tudod megcsinalni, csak multiplynal finomabban tudod vezerelni a hatast.

Nem tom ez jó helyen van-e. de lenne egy apró kérdésem:
Az itt rajzolók szoktak még szkenelni? Vagy már teljesen digitálisan melóztok?
A múltkor a rajzomat szkeneltem volna be, és az Adobe illustraitor-ban szoktam lágyítani a vonalak élességén, és  a múltkor sikerült valahogy úgy kiexportálni a kész fijl png-ben, hogy a fehér hátteret törölte, és csak a fekete körvonalak maradtak meg a fijlban... ezt azóta se tudtam előhozni ismét...  :nemtudom:
 ismeri valaki ezt a technikát?  :headscratch:
Maskor is alfa csatornaval egyutt szoktad exportalni?
« Utoljára szerkesztve: 2016. május 14. - 20:10:13 írta zozi56 »
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Todd

• Pókfej
« Válasz #1927 Dátum: 2016. május 14. - 18:59:02 »
A PS-ben ha eltünteted a rajz körüli szemcséket, akkor olyan lesz, mintha körbe rágta volna egy egér. Az illustratorban nincsen tapasztalatom erről, hogyan oldja meg, vektorizálja a végeredményt? Akkor lenne igazán tiszta, de eddig úgy tapasztaltam, hogy a vektorizálás közben kissé élettelenné teszi az egész rajzot. De nem tartom lehetetlennek, hogy azóta ez már javult.
PS-ben teljesen tiszta vonalakat csak digitális rajzzal tudsz elérni, vagy sokkal nagyobb méretben kell rajzolnod, hogy lekicsinyítve a vonalak tiszták legyenek. Nem hiába dolgozik VTomi, és Molnár Gábor is A3 méretben, annak ellenére, hogy a nyomtatott kiadvány kábé B5 lesz.

zozi: Köszi, nagyjából én is így éreztem, hogy a multiply egy fokkal finomabb hatást ér el, de nem tudtam megindokolni miért.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1928 Dátum: 2016. május 15. - 15:53:40 »
Tom, de azokat a szemcséket ellehet tüntetni ha  a szenezet/telíttettséget tök sötétre állítod.
Húú, most egy ideig gondolkodtam, hogy miylen "Tom"-hoz beszélsz  ;D

BuB

• Pókfej
« Válasz #1929 Dátum: 2016. május 15. - 15:54:29 »

Nem tom ez jó helyen van-e. de lenne egy apró kérdésem:
Az itt rajzolók szoktak még szkenelni? Vagy már teljesen digitálisan melóztok?
A múltkor a rajzomat szkeneltem volna be, és az Adobe illustraitor-ban szoktam lágyítani a vonalak élességén, és  a múltkor sikerült valahogy úgy kiexportálni a kész fijl png-ben, hogy a fehér hátteret törölte, és csak a fekete körvonalak maradtak meg a fijlban... ezt azóta se tudtam előhozni ismét...  :nemtudom:
 ismeri valaki ezt a technikát?  :headscratch:
Maskor is alfa csatornaval egyutt szoktad exportalni?

Hmhm, nem tom, az export fijl ablakban nincs olyasmi...

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1930 Dátum: 2016. május 15. - 17:51:18 »
Nem tettél neki hátteret vagy az Illustrator gondolta úgy, hogy alfás PNG-t akarsz. De miért nem mented a forrást AI formátumban, hogy később lehessen bármikor előszedni és szerkeszteni?

BuB

• Pókfej
« Válasz #1931 Dátum: 2016. május 15. - 20:16:09 »
Hát igazából egy jpg fijlt húztam be, rá eresztettem a Live Trace, és kiexportálom png-be. Ott bevan nyomva a transparent, de mégsem lesz átlátszó...

És ezt az Alfás png-t hol lehet beállítani? Mondjuk nem értem, mert az export ablakon kívül nem állítgattam máskor se semmit.

Ai fijl, nem tom, sose próbáltam, egyedül csak a szkenéls utáni tsiztításra használom, után ps-ben színezem...
ha Ai fijlban mentem ki a ps felismeri attól?

Szerk:
Ááh, oks, meg is van, inked drawra kell állítanom, majd fent van egy kis fekete 3szög, ott pedig belehet állítani pluszba  még a transparent image, így már háttér nélkül tudom kiexportálni.
« Utoljára szerkesztve: 2016. május 15. - 21:17:19 írta BuB »

balogh44

• Thanos
« Válasz #1932 Dátum: 2016. május 27. - 21:41:13 »

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1933 Dátum: 2016. június 02. - 14:25:40 »
Tyű, nem semmi!  :o
https://www.facebook.com/casaltaxavier/videos/1029259600444811/
Jó gyakorlat :)
-----------
The Scarlet Countess
Végre kész és nyilvános az anyag a készülő Báthory Erzsébet projektről!
https://projectbathory.wordpress.com/
Röviden: Sam Robinson-Horley(író) és Scott Alexander Young, Magyarországon élő szerzőpáros álmodott egy filmet Báthory Erzsébetről. Kész volt a forgatókönyv is, amikor egy időben kijött kb 2-3 ilyen film is.
Úgy döntöttek képregényben szeretnék megvalósítani. Ehhez kértek fel engem (Vári Tamást :D) Mint rajzolót, és Vadas Mátét, mint digitálisan színezőt.
A hosszú munka folyamán készítettünk számos fejezetborítót, egy 10 oldalas fejezetet a történetből és karaktervázlatokat. Na meg taratlommal és egyéb dolgokkal megspékelve készült egy anyag, amivel majd kiadókat keresnek fel, hogy akrják a projektet :D

Todd

• Pókfej
« Válasz #1934 Dátum: 2016. június 02. - 14:45:08 »
Csak ugyanazt tudom mondani, mint eddig. Gyönyörű oldalak!

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1935 Dátum: 2016. június 04. - 17:37:38 »
Kösz!  :D

Zöldlámpás

• Mysterio
  • **
  • Sid , a lajhár
« Válasz #1936 Dátum: 2016. június 05. - 12:09:48 »
Hű , ti  Vtomi   és Vadas Máté  aztán tényleg  tudtok  rajzolni   ;) .  Csodálatos  illusztrációk   :oh: . :bravo:.
Mindannyan ragyogó  lelkek vagyunk

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1937 Dátum: 2016. június 05. - 14:12:35 »
Köszi!
Ahogy visszanézem a képeket, főleg a borítóképeket, rájövök, hogy ebben ugyan akkora arányban benne van az író keze is. Nagyon részletes leírást adott a képekről, annyi mindent kért rá, hogy magamtól eszembe se jutott volna ennyi mindent rázsúfolni. de lehetséges. Aztán a színekkel kapott egy jó nagy adag atmoszférát.
Tehát kb 33,3% leírás, 33,3% rajz, 33,3% színek :)

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1938 Dátum: 2016. június 10. - 09:33:27 »
Egy két belső oldal a nyomtatott változatból:
https://projectbathory.wordpress.com/2016/…/07/sweet-prints/

venom75

• Pókfej
« Válasz #1939 Dátum: 2016. június 10. - 14:41:38 »
Én szeretnék egy ilyet birtokomba tudni, hogyan juthatok hozzá ?