A referenciamunka nem számít munkának? Attól h nem megrendelésre készül valami még lehet, hogy épp az a célja h megrendelést hozzon.
Szerintem egyértelmű, hogy az is célja ezekkel a videókkal (túl azon, hogy nyilván szereti a témát, ez látszódik), mivel nagyobb megosztást érhet el vele.
Épp ezért szerintem egy profi alkotó nem megrendelésre készült munkáit nem kezelhetjük külön, mivel ugyanúgy a portfóliója részét képezi. Sőt általában még jobban, mert a megrendelésre készült munkák egy nagy részét nem is oszthatod meg. Ha profi vagy, onnantól szerintem sincs olyan, hogy ez most a profi munkád, ez pedig a hobbi munkád, amit nem lehet profi mércével kritizálni, mert ez csak lelkesedésből készült.
Sőt az én esetemben a lelkesedésből készült hobbi munkák még most is nagyobb értékkel bírnak számomra, mint a megrendelésre készültek, ezért általában jobban is sikerülnek (és ugyanezt látom másokon is). Plusz nem mindig vagyok elégedett a megrendelő koncepciójával sem. Így lehet, hogy valamit publikálhatnék, de mégsem teszem, mert mondjuk hülyeségnek tűnik, hiába voltam érte jól megfizetve.
A hiperrealista festményekről meg rajzokról azt gondolom, hogy nem ad hozzá művészi tartalmat. Magas technikai tudásról és megfigyelőkészségről tanúskodik, már autisztikus szinten, amit a kitartás is alátámaszt, amivel végigrajzolják. Sőt láttam olyat, hogy nem "egyszerre fejlesztette" a rajz minden részét, hanem elindult balról jobbra és minden négyzetcentimétert kodolgozott azonnal. Mint egy nyomtató.
Sok embert maga a technika nyűgöz le, ami egyébként tényleg lenyűgöző, de ilyenkor mindig arra gondolok, hogy szívesen látnám egy ilyen alkotó úgy saját munkáját, amiben ő alakítja ki a kompozíciót, témát stb. (ez nem azt jelenti, hogy csinálja meg fejből, a tévhittel ellentétben!). Nem azért, mert azt hiszem, hogy úgy biztosan nem megy neki, mert ez hülyeség, hanem azért, mert számomra az képviseli a nagyobb művészeti értéket.