Na, olvastam néhány Morales sztorit. A legelejétől kb. a 20. szám környékéig jutottam, aztán kezdtem fast forwardolni. Másodszor szívtam meg az elmúlt fél évben, legutóbb a Superiorral: belekezdtem azzal a szándékkal, hogy jól körberöhögöm, milyen kaki, és hát nem az. Azért a Superior jobban bejött.
A helyzet az, hogy nem tudom utálni a Morales figurát, de azt hiszem, ez 96%-ban Bendis érdeme. Bendis nagy király. Igaz, azért nem is sikerült igazán megkedvelnem, vannak vele gondjaim.
Nekem már az Ultimate Parkerrel is az volt a bajom, hogy túl fiatal, 15 évesen kezdte. Most lett helyette egy 13 éves kölyök. Tulajdonképpen felírhatnám pozitívumnak, hogy ennek ellenére nem irritáló a viselkedése, csakhogy ettől kissé hiteltelen is lesz, mert messze túl érett és felnőttes a korához képest. Ultimate Parker legalább néha behisztizett. Az idegesített, de legalább hiteles volt. Morales viselkedésén a kora csak annyiban látszik meg, hogy nyilvánvalóan nagyon tapasztalatlan, de nem mondanám, hogy sokban emlékeztet egy igazi gyerekére.
Aztán ott van a pókhumor. Legalább annyira természetellenes, mint Tobey Maguire-nél. Civilben mindig halál komoly, eszébe sem jutna mondani semmi vicceset, de pókruhában ugyanúgy fossa a szót, mint Parker. És ebben nagyon azt érzem, hogy Pókembernek egyszerűen muszáj Pókembernek maradni, nem számít, ki viseli éppen a maszkot. Nem számít, hogy a viccelődés nem illik a karakterhez.
A szereplők beszéd közben annyiszor ismétlik magukat és egymást, hogy falra mászok tőlük. Sajnos ezt nem tudom felírni Morales rovására, de még csak Bendisnek sem, mert egy sor amerikai filmben is ugyanezt látom. Ott is idegesít, de gondolom, a fiatalabb célcsoportnál ez működik. Tudod, lassan mondom, hogy te is értsed, hülyegyerek.
Ha az erejét nézzük, elég OP a kölök, de ezt egyelőre jól ellensúlyozza a kora. Pozitívan lepett meg, hogy a fekete szállal Bendis igazából tudott mit kezdeni, és a Parkerétől eltérő családi háttér is tök jól működik. Anti-Ben bácsi, ex-bűnöző apu, tragédia anyu. Nem rossz a bentlakásos iskola téma, de kár volt átugrani a csajozás részt. Biztos lesz még később. (Vagy már volt is, csak addig nem jutottam el?)
Összességében Miles Morales túlságosan Peter Parker, és amiben éppen mer más lenni, ott nem kap elég teret, mert Peter Parkernek kell lennie, és punktum. A történetvezetés kifejezetten jó (Bendis ugye). "Klasszik" vagy inkább gyerekpókembernek simán jó lesz, amíg a 616 Parkerből Tony Starkot csinálnak. Azért erősen bízom benne, hogy a fő pók helyét nem fogja megörökölni mostanában.