Na, nem tudtam hova írjam, de talán ide való: elolvastam a Swords című magyar készítésű képregényt. Így első benyomás alapján azt mondanám, hogy olyan közepes kategória. (A hardcore rpg-fantasy fanok valószínűleg gyengének is fogják találni.) Persze ez csak a bevezető történet, igazából pont az utolsó oldalakon kezd érdekessé válni.

Alapvetően az a problémám vele, hogy túl hirtelen bukkan fel túl sok karakter, akikől igazából nem tudunk meg semmit (Illetve sejtelmes utalások vannak néha). Jó, persze, a képregény honlapján van egy rövid karakterleírás a főbb karakterekről, de azok sem nyújtanak igazán infót az aktuális sztorihoz. Persze nyilván majd a folytatásban derülnek ki a dolgok.

Csak szerintem lehet, hogy szerencsésebb lett volna inkább kevesebb karakterre koncentrálni és kicsit több akciót tenni bele, úgy izgalmasabb nyitó epizódot kaptunk volna. Persze a készítők mentségére szóljon, hogy ez az első képregényük, amit készítettek. Na meg csak 28 oldalas. Egyébként a kiadvány minőségére nem lehet panasz, simán felveszi a versenyt egy amerikai képregénnyel. Szép a borító, a színek is, a papír is elég vastag, szóval jó. A rajzolás is szép egyébként, nyilván az szubjektív, kinek milyen rajzstílus tetszik, én jobban szeretem a picit realisztikusabbat, de azért aránylag jó ez is. Viszont néha használhattak volna filmszerűbb beállításokat is a paneleken, lehetnének erőteljesebbek, hatásosabbak a rajzok. De a legutolsó oldal, ami tulképpen a következő rész tartalmából ad ízelítőt, elég ütős lett.

A rajzok hangulata nem rossz. Összességében ahhoz képest, hogy a készítőknek ez az első próbálkozásuk, nem lett rossz, erős közepesnek mondanám. Nyilván a folytatásban, ha kibontakozik a sztori és alakulnak az események, jobb is lehet.
Viszont mindettől függetlenül nagyon örülök neki hogy megjelent egy ilyen hazai készítésű, jó minőségű, szép színes kiadvány, ami végre nem valami szépirodalmi feldolgozás, hanem bevállaltak egy fantasy témát. Remélem, sikeres lesz.