Szerző Téma: Nem Marvel képregényekről  (Megtekintve 685661 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Todd

• Pókfej
Re:Nem Marvel képregényekről
« Válasz #2680 Dátum: 2012. augusztus 28. - 21:42:42 »
A mitikus kifejezésnek semmi köze a misztikumhoz, vagy az emberfelettihez.
De tg teljesen jól kifejtette, hogyan is érti ezt, és szerintem is igaza van.
„A mítosz tehát nem egyéb, mint az emberi faj őstudásából származó a priori igazságoknak a kor nyelvén való kifejezése.”

Morbius

• Traveller
  • Az élő vámpír
« Válasz #2681 Dátum: 2012. augusztus 28. - 22:13:08 »
Oké, akkor én kevertem a fogalmakat, illetve nem voltam teljesen tisztában a jelentésükkel. De azt továbbra is tartom, hogy Batman-re egyik se illik. :)
Tejet kérek! Csokisat!

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2682 Dátum: 2012. augusztus 28. - 22:26:01 »
De, illik. A világ legjobb nyomozója, legkiválóbb harcművésze, a bolygó második, majd első leggazdagabb embere, aki pár év során elsajátította a kriminalisztika minden ágát, megtanulta az összes számítógépes programozási nyelvet, felsőfokú szinten ért az elektronikához, mechanikához és fizikához, távol-keleti kolostorokban számos meditációs technikát adott ág legmagasabb szintjére fejlesztett, és mindezt 17 és 25 éves kora között. Ja, és a jelek szerint sohasem alszik.
Amúgy meg nyomott már le démonokat, démon nagyurakat, teljes idegen inváziókat, járt önerejéből az űrben, soha, semmiben sem téved, létrehozott egy mesterséges fajt, lebonyolította a világtörténelem legösszetettebb pénzügyi manővereit és vállalati kül- és belharcait, tervezett egy intergalaktikus léptékekkel is kimagasló színvonalú és felszereltségű műholdat, a bolygó összes pontján épített egymaga magának kisebb-nagyobb, teljes felszereltséggel bíró bázisokat... és ez laza újabb hat évébe telt. Ami mellett volt ideje folyamatosan csajozni és felnevelni két örökbefogadott gyereket.
Aki szerint ez reális és hihető, az nézesse meg magát.
És ezzel nem a korai sztorikat mondtam, szigorúan a '86 utáni "komor, valósághű" ábrázolást foglaltam össze, és még bele se tettem az olyanokat, mint amikor átverte az univerzum egyik legintelligensebb lényét, és puszta kézzel majdnem kiütött egy valódi istent. Mert Batman annyira állati, hogy egyszer azt a marsi fajt lenyomta egymaga, akiknek egyetlen egyede komolyabb erővel rendelkezik, mint a teljes kriptoni faj a sárga nap fénye alatt.
(Ja, és mindezt úgy, hogy hivatalosan a DC-univerzum második vagy harmadik legokosabb embere pusztán mr. terrific és Lex Luthor mögött... csak előbbit például annak ellenére, hogy szintén "normál" ember, már metahumán kategóriába teszik, annyira elrugaszkodott.)
És ha visszamennénk a hatvanas évekbe, amikor teljesen megszokott volt tőle, hogy idegen bolygókon oldott meg kontinentális méretű konfliktusokat, más dimenziókat keresett fel és kb. havi rendszerességgel tette helyre a nagyhatalmi összetűzéseket totálisan titokban, mindezt Gotham napi szintű megmentésével, akkor még érdekesebb képet kapnánk.
« Utoljára szerkesztve: 2012. augusztus 28. - 22:28:31 írta talgaby »

Kit Walker

• Kraven
  • " The Ghost Who Walks. "
« Válasz #2683 Dátum: 2012. augusztus 28. - 23:08:13 »
Tényleg jó a megfogalmazásod talgaby.
Hozzátenném a JL-et amiben szintén szerepel Batman és egyéb érdekes képességű figura a jó és a rossz oldalon is. Ha a nálunk futott sorozat kissé "valósághűbb" is volt ( Joker mint ENSZ nagykövet???? WTF? Cornelius Stirk, tudatátültetéses kísérletek és ez csak az első pár szám... ) ez a fajta vélekedés Nolan filmjeinek köszönhető. Miért kell egy képregényfigurát realizálni? Hogy több legyen a bevétel. Ha egy képregényfilmet akarok megnézni, akkor tudom mit várjak. Nolan filmjei nekem nem Batman filmek.
Az csak egy fickóról szól, akit véletlenül Bruce Waynenek hívnak.
Persze az emberek szeretnének Batmanek lenni, de az lehetetlen. Ami tudást az a karakter felhalmozott egy élet alatt sem szedhető össze. A pénzéről nem is beszélve...

" Man who looks Phantom in the face will surely die. "  OJS

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #2684 Dátum: 2012. augusztus 28. - 23:18:34 »
Nolan Batman-filmjei is tele vannak képtelenséggel, csak úgy tálalja őket, hogy az ember elhiggye, hogy ilyen a valóságban is van. Többnyire. Szerencsére annyira nem rugaszkodott el, hogy az ember valóságnak nézze ezeket a filmeket.
Különben az első 2 film még egészen Batman-es volt, a 3. már kevésbé.

Morbius

• Traveller
  • Az élő vámpír
« Válasz #2685 Dátum: 2012. augusztus 28. - 23:27:57 »
Oké, meg vagyok győzve, bár nem mélyültem el annyira a Batman univerzumban, hogy ennyire a dolgokba lássak. De azt valószínűnek tartom, hogy Bob Kane nem Mr. tökéletesnek alkotta meg annak idején ezt a karaktert. Persze, újítani, változtatni kell, nem lehet 60 éven át ugyanazt írni, de a felsoroltak 90% túlságosan elrugaszkodott még képregényhez képest is, főleg, hogy humánról van szó, nem földönkívüliről, hibridről, stb. Ezek inkább Superman profiljába illenek, Batman úgy él a köztudatban mint az "átlag" fickó páncélban akit akár meg tud verni pár feszítővassal felszerelt rosszfiú, és nem galaxisokban utazgató szuperember.
Tejet kérek! Csokisat!

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2686 Dátum: 2012. augusztus 28. - 23:33:38 »
Az is a mitikus mellett szól, hogy ha viszont rendes ember lenne, akkor képtelen lenne ennyi verést és esést kibírni.

Morbius

• Traveller
  • Az élő vámpír
« Válasz #2687 Dátum: 2012. augusztus 29. - 00:07:50 »
Hivatalosan "rendes" ember, csak az írók fantáziája néha nagyon megszalad :) Ennek ellenére még mindig reálisabb a szemükből lézersugarat lődöző, sebezhetetlen, bolygófaló, 100-as erőkategóriába tartozó estébé kollégáknál.
Tejet kérek! Csokisat!

Ron És Nerida

• Puma
  • **
    • Képregény kritikáim
« Válasz #2688 Dátum: 2012. augusztus 29. - 00:31:16 »
Szerintem Mr. Bob Kane nem sokat foglalkozott Bruce Wayneval, ő szimpla detektív sztorikat írt, amiket a hős mindig megoldott.

Ami meg a filmeket illeti, hát ha Kit Walkernak ezek nem Batman filmek, akkor nem tudom, mik lehetnek azok. Nolan zseniálisan csűrte-csavarta a legismertebb Batman-sztorikat, nem lehetne rá azt mondani, hogy a "realitás oltárán" beáldozott volna dolgokat, max a batmobilt, de a végén már úgyis egy batjatnél lyukadtunk ki. Szerintem tökéletes képregényfilmekről van szó, és ez nem jelenti azt, hogy a mindennek a totál ellenkezőjét jelentő Avengers ne lenne az.

Milyen vélekedés köszönhető Nolannak? Az, hogy Batman is csak ember? Nem, ez inkább a 80-as 90-es éveknek köszönhető, Frank Miller, Grant Morrison, Jeph Loeb, most soroljam? Pont azoknak a történeteknek, amikből a Nolan trilógia is táplálkozik.

Szerinted azért lett sok a bevétele, mert "realizálták"? (ami egyébként nem is igaz, egyszerűen csak komolyan vették magukat). Akkor az Avengers miért keresett másfél milliárdot? Nem az a siker titka, hogy a hős reális-e vagy sem, ennek ehhez semmi köze. Pölö a Watchmen is bukott.

Pont ma néztem meg a Tim Burtonos filmeket, a visszatér néhol talán még a Batman & Robinnál is idegesítőbb tud lenni, nagyon öncélú, és amikor az embernek már a gatyája televan Tim Butonnel, akkor ez jobban szemet szúr.

Batman egyébként nem úgy él a köztudatban, mint "az átlagember, aki páncélt húz", hanem a "playboy, aki páncélt húz". Van közte különbség bőven. Batman nem lehetne akárkiből.
« Utoljára szerkesztve: 2012. augusztus 29. - 00:36:51 írta Ron És Nerida »

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2689 Dátum: 2012. augusztus 29. - 06:56:23 »
Utóbbinál már egy ideje felvetődött, hogy talán mégis. Nem csak a különböző régi megöregedős történetekre gondolok, ahol a tanítványa és/vagy a fia veszi át a szerepet, hanem arra is, amikor egy tervezett film szerint egy autószerelőből lett volna Batman, vagy Morrison mostanság lezáruló érájára a rendőrségnél kiképzett Batman-osztagtól kezdve a Batman Incorporatedig, ami leegyszerűsítve arról szól, hogy mindenhová kiképzünk egy saját helyi Batmant.
De azt valószínűnek tartom, hogy Bob Kane nem Mr. tökéletesnek alkotta meg annak idején ezt a karaktert.
MIvel jóformán már bizonyított, hogy Kane ellopta a karaktert és pár füzet "rajzolásán" kívül (látta amúgy ezeket valaki? - Mert én nemrég találkoztam az elvileg restaurált változatokkal, és még a korhoz képest is feltűnően rondán rajzolt Kane azokon az oldalakon, amiket nem a kollégáitól lopott) halvány köze nem volt hozzá - pláne a történetek alakulásához - így ez biztosan igaz. :) Ám Bill Fingerék eredetileg tényleg egy sima jelmezes nyomozót szántak belőle, egyfajta hibridet Zorro és Sherlock Holmes között.
Idézet
de a felsoroltak 90% túlságosan elrugaszkodott még képregényhez képest is
Egyre inkább úgy érzem, te nem igazán olvasol DC-t. :) Az egész DC univerzum lényege valahol az, hogy elrugaszkodott legyen, ahol a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy zöld harisnyába öltözött férfi egy bumerángnyíl segítségével legyőzzön egy űrből érkezett radioaktív majomkatonát, és ez csak egy unalmas kedd legyen. A Marvelben mindenhez életszerűen akarnak közeledni (lásd a lentebbi szappanoperás analógiát), a DC-nél ezzel szemben az a szép, hogy bármi megtörténhet. Egy másik dimenzióból származó, szuperintelligens méhraj összefog egy nanoszekumdumok alatt regenerálódó mesterséges testbe költözött újfasiszta katonával és egy limbó-szerű fél-univerzumba épített fakunyhóban élő szuperzsenivel, hogy egy évmilliók óta kallódó marsbéli űrhajó fedélzetén megtárgyalják, miként kerülik meg a Föld körül felállított transzdimenzionális riasztóhálót? Megtörténhet. Megtörtént. Egy csapat felvesz a tagjai közé egy transzvesztita, intelligens és eléggé kommunikatív utcát? Megtörténhet. Megtörtént. Ugyanezt berakod a Marvelbe? Rögtön vagy paródiaképregénnyé kell változtatnod, vagy hallucinációvá, vagy valami nagyon eszement agyú alternatív valósággá. DC-nél? Egy újabb szokványos füzet.

Todd

• Pókfej
« Válasz #2690 Dátum: 2012. augusztus 29. - 07:59:13 »
Hivatalosan "rendes" ember, csak az írók fantáziája néha nagyon megszalad :) Ennek ellenére még mindig reálisabb a szemükből lézersugarat lődöző, sebezhetetlen, bolygófaló, 100-as erőkategóriába tartozó estébé kollégáknál.
Nem Batman az az "átlagember", aki ilyeneket ver sz*rrá.
Egyébként erről már bátyámmal is vitatkoztam, de számotokra a nindzsák, és a világ leggazdagabb emberei mióta átlagemberek?
És még mindig a kiindulópontig el se jutottunk. Batman nem azért mitikus hős, mert szuperember, hanem azért, mert az emberi énje teljesen másodlagos. Ő elsősorban Batman, és erre kíváncsiak az olvasók, nem Bruce Waynere, míg Pókember életében elsősorban a Peter Parker identitás a fontos (olvasóknál mondjuk nem mindenki számára).
Amúgy meg a saját életemet nézve szerintem kevesebb az esélye annak, hogy rámszakad egy lottó főnyeremény 100x-osa, és nindzsák képezennek ki szuper harcossá+ önképzőből én legyek a legjobb detektív a földön, mint annak, hogy megcsíp egy rádioaktív pók, és valami csoda folytán szuper ember legyek tőle, nem halálos rákos beteg. Vagy legjobb esetben is ugyanannyi.
« Utoljára szerkesztve: 2012. augusztus 29. - 08:05:04 írta Todd »

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #2691 Dátum: 2012. augusztus 29. - 08:41:28 »
Ron És Nerida:

Szerintem pedig Nolan Batman filmjei szarok. Annál még a cápariasztó spray-es Batman filmek is jobbak voltak. Az én vagyok Batman című film is köröket ver Nolanra, pedig az nem igazán Batman film.

" Milyen vélekedés köszönhető Nolannak? Az, hogy Batman is csak ember? "
Igen. Hol vannak az említett szupererejű gonoszok? Hol vannak a csicsás ruhák. Ras úgy nézett ki mint egy bankár. Ez egy képregényből táplálkozó film, ergo képregényfilm, ne vegyük realistára a karaktert, mert nem azt szeretjük benne.
A Joker egy fos volt, bármennyire is sztárolják. Nicholson Jokere simán lepipálja, az ripacs volt, színpadias és őrült.

" Szerinted azért lett sok a bevétele, mert "realizálták"? "

Igen. Azok is megnézték, akik Batman film közelébe sem mennének. Ez a siker titka. Minél több néző, annál több pénz, annál nagyobb siker.

" Pölö a Watchmen is bukott. "

A Watchmen mint reális mű? Ezt te sem gondolhatod komolyan. Azért mert van egy kis politikai társadalmi alap amire épül? Az is meg van másítva.
A Watchmen ugyanannyira elképzelhetetlen, mint a Batman. Akármennyire is szeretnék a filmkészítők ezt beadni nekünk.

Nem kell velem egyetértened mivel ez az én véleményem. Az alábbi pedig a tied, amivel én sem értek egyet, bárhogy is magyarázzuk.  :D

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #2692 Dátum: 2012. augusztus 29. - 08:47:15 »
Szerintem pedig Nolan Batman filmjei szarok.

A harmadik film tekintetében és hogy a három film miként állt össze végül, sajnos egyet értek.

Todd

• Pókfej
« Válasz #2693 Dátum: 2012. augusztus 29. - 08:56:29 »
Pont ma néztem meg a Tim Burtonos filmeket, a visszatér néhol talán még a Batman & Robinnál is idegesítőbb tud lenni, nagyon öncélú, és amikor az embernek már a gatyája televan Tim Butonnel, akkor ez jobban szemet szúr.
Pedig nekem újranézve az összes részt az tetszett a legjobban. Mondjuk Batman filmnek még csak tévedésből se nevezném. ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2694 Dátum: 2012. augusztus 29. - 09:01:42 »
Én is úgy gondolom, hogy sokkal realistább (vagy könnyebb elhinni), hogy bármiféle tudományos kísérlet eredményeképpen valaki emberfeletti képességekhez jut (nem túl elrugaszkodott ötlet, még drogokkal is elérhető rövid időre), mint az, hogy egy sima ember bármilyen harci kiképzést követően az első 3 emeletes zuhanását követően nem sérül meg úgy a dereka, hogy többé csak bottal tudna járni, nem pedig másnap - és utána minden héten - újra ráesni arra az (elvileg) fájó derekára. Batman talán realistábbnak indult, de hát Pókember is (eredetileg 10 ember erejével bírt), és gyakorlatilag minden képregény karakter. Ma viszont a Batman történetek velejét a főhős akarata adja/viszi, hogy bárhonnan feláll, összeszorított fogakkal. Hogy keménynek látszik (persze az is), és tántoríthatatlan. Pókemberből is minden idők egyik legsikeresebb története a bunyó a Tűz Urával, ahol csak az akaratával győz.
A Watchmen mint reális mű? Ezt te sem gondolhatod komolyan. Azért mert van egy kis politikai társadalmi alap amire épül? Az is meg van másítva. A Watchmen ugyanannyira elképzelhetetlen, mint a Batman. Akármennyire is szeretnék a filmkészítők ezt beadni nekünk.
Egyetértek, marhára nem realisztikus az a film - se a képregény. A maga korában a sok Superman mellett talán az volt.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2695 Dátum: 2012. augusztus 29. - 09:09:53 »
Igazából nem rosszak, csak ahogy a Batman/Mindörökké Batman esetében, itt is látszik, hogy ez nem egy Batman-film hanem egy olyan Batman-film, amit egy bizonyos rendező készített. Hihetetlenül erősen rajtuk van a rendezők keze nyoma, és onnantól már csak az a kérdés, hogy mennyire jön be valakinek a sötét, gótikus és morbidságba, groteszkségbe hajló látkép vagy ennek egy elég erős ellentéte, az aprólékos, gondosan felépített, ugyanakkor lélektelenségig sterilizált és a szereplőket elemzőkké hipózó megközelítés. Vagy akár a hatvanas évek komikus, hihetetlenül színpompás, kissé gyermeteg, mégis kalandos változata.
És van egy olyan sejtésem, hogy hacsak nem lesz annyira rossz a fogadtatása, mint a Returnsnek, akkor a Man of Steellel is ez lesz (ráadásul ott még nagyobb lécet kell átugrani, mert Donner két filmje sokkal jobb adaptáció, mint Burton Denevéremberei).
És még mindig a kiindulópontig el se jutottunk. Batman nem azért mitikus hős, mert szuperember, hanem azért, mert az emberi énje teljesen másodlagos. Ő elsősorban Batman
Vagyis inkább ő CSAK a Batman. Egyfajta érdekes játék volna, hogy mondj egy olyan történetet, aminek Bruce Wayne áll a középpontjában és vele foglalkozik. A No Man's Land eleji Mr. Wayne Goes to Washington. És gyakorlatilag ennyi. Pókembernél meg egész füzeteket találni, amikor gyakorlatilag fel se veszi a jelmezt.
Batman egy mitikus hős, mert ő a Batman. A Sötét Lovag. A Köpenyes Igazságosztó. A Világ Legnagyobb Detektívje. Gotham Védelmezője. Aki bármilyen rejtélyt megold, bármilyen bűnesetet felderít, bármilyen problémára megtalálja a logikus választ.
A nagy átalakítások (Krízis) után ráadásul a DC triászánál teljesen felosztották az ilyen héroszi elemeket. Superman a béke és a remény megtestesítője, Wonder Woman az igazságé és a küzdelemé, Batman a törvénykezésé és a logikáé.

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #2696 Dátum: 2012. augusztus 29. - 09:13:17 »

A Watchmen mint reális mű? Ezt te sem gondolhatod komolyan. Azért mert van egy kis politikai társadalmi alap amire épül? Az is meg van másítva. A Watchmen ugyanannyira elképzelhetetlen, mint a Batman. Akármennyire is szeretnék a filmkészítők ezt beadni nekünk.
Egyetértek, marhára nem realisztikus az a film - se a képregény. A maga korában a sok Superman mellett talán az volt.

Igen, ha a képregényt nézzük még inkább a valóságtól elrugaszkodott. Ami nem jelenti azt, hogy nem jó, mert az és mondanivalója is van, csak nem kell ráerőltetni hogy ez valós, hisz nem annak lett írva.

slider78

• Homokember
  • **
  • Gépészmérnök
« Válasz #2697 Dátum: 2012. augusztus 29. - 11:42:33 »
Nah, most olvasom, hogy a DC-nél is Superman életében bekövetkezik, az ami Pókemberében. Eltörlik Loissal való esküvőjét, és helyette jön (na ki?): Wonder Woman. Hát wazzz...

http://www.kepregeny.net/superman-vs-wonder-woman/

BuB

• Pókfej
« Válasz #2698 Dátum: 2012. augusztus 29. - 12:18:46 »
He, és akkor értelmet nyer a Triniyt? ;D Mer vmikor meg Batset meg Ww-t is összeakarták hozni (rajzfilmben is eléggé mozdultak afelé)...
SO SAY WE ALL! - LORDS OF KOBOL

Ron És Nerida

• Puma
  • **
    • Képregény kritikáim
« Válasz #2699 Dátum: 2012. augusztus 29. - 14:01:36 »
Ron És Nerida:
Szerintem pedig Nolan Batman filmjei szarok.
egy ilyen égbekiáltott kijelentésnél azért nekem több kell, hogy meggyőzzenek. A 2. részt egyébként én sem csipázom annyira nagyon-nagyon.

Idézet
" Milyen vélekedés köszönhető Nolannak? Az, hogy Batman is csak ember? "
Igen. Hol vannak az említett szupererejű gonoszok? Hol vannak a csicsás ruhák. Ras úgy nézett ki mint egy bankár. Ez egy képregényből táplálkozó film, ergo képregényfilm, ne vegyük realistára a karaktert, mert nem azt szeretjük benne.
Te nem olvastad végig az előző hozzászólásomat? (költői kérdés) Nem, tökre nem neki köszönhető. Akkor az X-Menek is szarok, mert Rozsomák nem húz kezeslábast? Szóval a csicsás ruháktól lesz jó film? Mint a Batman & Robin?

Idézet
A Joker egy fos volt, bármennyire is sztárolják. Nicholson Jokere simán lepipálja, az ripacs volt, színpadias és őrült.
A maga módján mindkettő zseniális, és bár a Nicholsonost én is jobban csipázom, a "Joker esszencia" a Sötét Lovagban jobban kidomborodik.

Idézet
" Szerinted azért lett sok a bevétele, mert "realizálták"? "
Igen. Azok is megnézték, akik Batman film közelébe sem mennének. Ez a siker titka. Minél több néző, annál több pénz, annál nagyobb siker.
Ahha. Tim Burtonm 1989 Batman: 504 millió dollár bevétel, csak amerikában.

Batman az egyik legnagyobb pop-icon az államokban, még a batman & robin sem tudott megbukni. Nem a "realitás" a siker kulcsa. És mi az, h a realizálás miatt nézték meg sokan? Star Wars? Avengers? Transformers? Avatar? A sok kasszarobbantó film. A legtöbben nem a valóságot keresik a moziban.

Idézet
" Pölö a Watchmen is bukott. "
A Watchmen mint reális mű? Ezt te sem gondolhatod komolyan.
Oké, tényleg nem.

Idézet
Nem kell velem egyetértened mivel ez az én véleményem. Az alábbi pedig a tied, amivel én sem értek egyet, bárhogy is magyarázzuk.  :D
Na neeem, én ilyenbe nem vagyok hajlandó belemenni. ;)
« Utoljára szerkesztve: 2012. augusztus 29. - 14:10:24 írta Ron És Nerida »