De, illik. A világ legjobb nyomozója, legkiválóbb harcművésze, a bolygó második, majd első leggazdagabb embere, aki pár év során elsajátította a kriminalisztika minden ágát, megtanulta az összes számítógépes programozási nyelvet, felsőfokú szinten ért az elektronikához, mechanikához és fizikához, távol-keleti kolostorokban számos meditációs technikát adott ág legmagasabb szintjére fejlesztett, és mindezt 17 és 25 éves kora között. Ja, és a jelek szerint sohasem alszik.
Amúgy meg nyomott már le démonokat, démon nagyurakat, teljes idegen inváziókat, járt önerejéből az űrben, soha, semmiben sem téved, létrehozott egy mesterséges fajt, lebonyolította a világtörténelem legösszetettebb pénzügyi manővereit és vállalati kül- és belharcait, tervezett egy intergalaktikus léptékekkel is kimagasló színvonalú és felszereltségű műholdat, a bolygó összes pontján épített egymaga magának kisebb-nagyobb, teljes felszereltséggel bíró bázisokat... és ez laza újabb hat évébe telt. Ami mellett volt ideje folyamatosan csajozni és felnevelni két örökbefogadott gyereket.
Aki szerint ez reális és hihető, az nézesse meg magát.
És ezzel nem a korai sztorikat mondtam, szigorúan a '86 utáni "komor, valósághű" ábrázolást foglaltam össze, és még bele se tettem az olyanokat, mint amikor átverte az univerzum egyik legintelligensebb lényét, és puszta kézzel majdnem kiütött egy valódi istent. Mert Batman annyira állati, hogy egyszer azt a marsi fajt lenyomta egymaga, akiknek egyetlen egyede komolyabb erővel rendelkezik, mint a teljes kriptoni faj a sárga nap fénye alatt.
(Ja, és mindezt úgy, hogy hivatalosan a DC-univerzum második vagy harmadik legokosabb embere pusztán mr. terrific és Lex Luthor mögött... csak előbbit például annak ellenére, hogy szintén "normál" ember, már metahumán kategóriába teszik, annyira elrugaszkodott.)
És ha visszamennénk a hatvanas évekbe, amikor teljesen megszokott volt tőle, hogy idegen bolygókon oldott meg kontinentális méretű konfliktusokat, más dimenziókat keresett fel és kb. havi rendszerességgel tette helyre a nagyhatalmi összetűzéseket totálisan titokban, mindezt Gotham napi szintű megmentésével, akkor még érdekesebb képet kapnánk.