Szavazás

Mi legyen a jövő évi Pókember kiadvány címe?

A Hihetetlen Pókember
11 (34.4%)
Peter Parker: Pókember
13 (40.6%)
Pókember
8 (25%)

Összes szavazó: 32

Szavazás lezárva: 2011. december 03. - 23:19:34

Szerző Téma: A Hihetetlen Pókember (Kingpin füzetek)  (Megtekintve 920420 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
Re:A Hihetetlen Pókember (Kingpin füzetek)
« Válasz #2620 Dátum: 2015. március 08. - 00:03:53 »
Olyannyira nem, hogy megkockáztatom, hogy anélkül fele annyi Pókember-gyűjtő sem lett volna, mint volt.

deadbeat7

• Pléhsuszter
  • *
  • Csatlós
« Válasz #2621 Dátum: 2015. március 08. - 01:23:09 »
Honnan veszed, hogy kevertem bármivel? És miért kevertem volna egy tök más jelentésű szóval?
Elsősegélyt adok vagy elsősegélyt nyújtok. Ha szőrözni akarunk, akkor van különbség közte, amúgy meg totálisan ugyanazt jelenti. De nem érdekel, lényegtelen. Kár ezen ennyit lovagolni.

Oké, akkor nem keverted. Nem hallottam ezt még így, hogy adják. Persze attól még könnyen lehet így. Arra már ki sem akarok térni, hogy vajon egybe írják-e vagy külön. Mindegy.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2622 Dátum: 2015. március 08. - 06:23:12 »
Olyannyira nem, hogy megkockáztatom, hogy anélkül fele annyi Pókember-gyűjtő sem lett volna, mint volt.
Persze, mert a kölyköknek ez kell. Tizenjópár évesen én is bírtam a Halálos iramban jellegű hótlazavagyok magyar szövegeket, de most visszanézve már tényleg ciki.
Szeredás szövegei jól festettek volna egy középiskolásokról szóló sorozatban, de amikor egy huszonöt évest próbál úgy beszéltetni, mint egy tizennégy évest, egy idő után felnősz arra a pontra, amikor jobb esetben is kilóg a lóláb.

Ati

• Bogár
  • **
« Válasz #2623 Dátum: 2015. március 08. - 10:14:15 »
Ez abban az esetben egyáltalán nem probléma, ha a figurához ILLIK. Ahogy nem minden huszonéves egyforma, úgy Pók sem az a kifejezett felnőttes habitusú. Főleg, aki állandóan jártatja a száját és beszólogat. Meg kezeslábasban harcol a bűn ellen.
Szóval Peternek sztem tökéletesen írta a szövegeit.
Ma már nekem is fura néhol, pl. az idősebb faszikat többet szlengeltette, de annak idején -- még most is -- imádtam a szövegeit, széles skálán mozogtak, nem alapszókészlete volt, ami manapság igencsak ritka. (A magyar mondatszerkezeteket már nem is említem, mert az alap) És igen, a kulturális és egyéb különbségek miatt IS, ha egy VICCES sorozatot fordítunk, nyugodtan lehet még poénosabbá tenni (egy-egy jelenetnél érzi az ember, h vmi poén kéne oda -- ordít róla), mert az angolszász humor nem mindig nyerő. (Nem kevés amerikai vígjáték jobban ült nálunk, mint eredeti nyelven és a kinti jegypénztáraknál...)

Az elsősegélynyújtás egy szó, elsősegélyt adni/nyújtani pedig kettő.
Az elsősegélyadással az a baj (ahogy Talgaby is írta) élőszóban is épphogy elmegy, hivatalos cégnév részeként biztos nem használnák.

killingjoke

• Kaméleon
  • **
« Válasz #2624 Dátum: 2015. március 08. - 17:13:59 »
Azért nem az Ulyssesről beszélünk. :) Szeredás fordításai kiválóak voltak, és szerintem is van helye a "felturbózásnak", ha a kontextus lehetőséget teremt rá. A Pókember ilyen volt, de szerintem pl. a Trópusi vihar feleannyira sem lenne vicces a fordítói szabadság nélkül, ami semmit nem torzított a történeten.
« Utoljára szerkesztve: 2015. március 10. - 12:11:56 írta killingjoke »
"Live for nothing or die for something, your call."

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #2625 Dátum: 2015. március 09. - 11:37:07 »
http://inxpensiveliving.angelfire.com/third/Homeless_Services.txt
Itt lehet látni, hogy több valós szervezet is használ tréninget. Job trainingként van írva, ami a FEAST esetében a szövegkörnyezet miatt, lett simán csak training, de ezt foglalja magába.

Az elsősegélynyújtás egy szó, elsősegélyt adni/nyújtani pedig kettő.
Az elsősegélyadással az a baj (ahogy Talgaby is írta) élőszóban is épphogy elmegy, hivatalos cégnév részeként biztos nem használnák.
Ebben teljesen igazatok van, csak mivel itt egy odaillőt így be lehetne illeszteni, ettől a szabálytól teljesen el lehetne tekinteni, (erre utaltam a fordító szabadsággal). Ennyi volt az elgondolásom, nem vitaindítónak szántam, hogy oldalakon keresztül erről beszéljünk.

-----
Felkészítés, Ellátás/Ennivaló, Adomány, Segély, Tető

« Utoljára szerkesztve: 2015. március 09. - 12:59:49 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2626 Dátum: 2015. március 09. - 15:02:19 »
De hát ez egy külföldi cég, amit linkeltél. Ha az övék jó lenne, akkor nem kéne lefordítani.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #2627 Dátum: 2015. március 09. - 18:51:32 »
????????????
Mi?Mi?Mi?Mi?Mi?Mi?  :haj:
Dehát az több cég!  :doh: :shocking:  :fel: :sombrero:
Én azt írtam, hogy onnan valamelyik jó lesz? :uhoh:  :nemtudom:

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2628 Dátum: 2015. március 09. - 20:10:00 »
Attól, mert több cég, már magyarrá változik?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #2629 Dátum: 2015. március 10. - 08:08:00 »
Tomi, magyarban a tréning évtizede = továbbképzés, nem pedig edzés, ebben igaza van.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2630 Dátum: 2015. március 10. - 12:33:49 »
De ez tárgytalan, mert mint írtam, a továbbképzés sem része a háznak.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #2631 Dátum: 2015. március 10. - 18:17:15 »
 :pyramid1:

Zöldlámpás

• Mysterio
  • **
  • Sid , a lajhár
« Válasz #2632 Dátum: 2015. március 14. - 22:58:12 »
Hogyan lehet az hogy néhány más-más Pókember sorozatnak ugyanaz a borítója . A borító teljesen olyan mint egy másik pók sorozaté , csak a sorozat cím, a kiadási év, és sorozat részének száma tér el. Nem is egy ilyet találtam pl az a borító ahol Homok Emberrel szerepel  .  Vagy az amelyiken a fekete pókruha a kukában dobva látható  több kiadványon is szerepel . 1. Akkor ugyanazt a történetet megjelentetik a másik sorozatában is .2. Vagy csak takarékoskodnak . és hogy ne kelljen újat rajzolni ráteszik több képregényre is vagyis többször felhasználják .Tehát a történet más , csak a fedlap azonos :headscratch:   ;D  [ szerintem ez egy kicsit meg tévesztheti az ottani olvasókat  , hiszen ránéznek a címlapra és azt mondják ˝De hisz ez a rész meg van , néhány  hónapja vettem meg , ott is ez a rajt van ˝
« Utoljára szerkesztve: 2015. március 15. - 13:25:09 írta Zöldlámpás »
Mindannyan ragyogó  lelkek vagyunk

Comicboy

• Skorpió
  • Pókember rajongó
« Válasz #2633 Dátum: 2015. március 15. - 20:36:41 »
Úgy hogy nincs. Értem mire gondolsz, ilyenkor az történik, hogy az adott ongoing sorozat története egyes elemeiben hasonlít egy régi (általában jelentős) sztorira vagy jelentősen utal rá. Ilyenkor a hasonlóság mértékében nagyon hasonló rajzok borítók születnek pl:

Friendly Neighborhood 17.:

És amire utal, az Amazing #50:

Vagy például ugyanúgy az ASM#50.:

és az ASM#392

Megfigyelhetőek a hasonlóságok, de az 100% hogy összekeverni senki sem foglya őket, nem csak azért mert a tengerentúliak olyan hülyék hogy még a számozást se tudják megkülönböztetni. Hanem azért, mert legtöbbször a két mű kiadása között több évtized is eltelik  ;)

"A nagy erő nagy felelősséggel jár."

Zöldlámpás

• Mysterio
  • **
  • Sid , a lajhár
« Válasz #2634 Dátum: 2015. március 15. - 21:03:44 »
Köszönöm  :bravo:
Mindannyan ragyogó  lelkek vagyunk

venom75

• Pókfej
« Válasz #2635 Dátum: 2015. március 15. - 21:20:35 »
Homage cover (Tisztelgést, hódolatot kifejező borító)

E borítók „tisztelgést” fejeznek ki egy korábban megjelent borító előtt vagy éppen kifigurázzák/parodizálják azt. Adott esetben más médiában látott (mű)alkotással, jelentősebb média-eseménnyel is foglalkozhatnak. Az alkotók célja az, hogy egy érdekes, figyelemfelhívó elülső fedőlapot alkossanak, amely így könnyebben eladható. Néha egyes képregényborítók szimbólummá, ikonikussá, rendkívül népszerűvé válnak, így egyes alkotók úgy érzik, hogy ezek koncepcióját felhasználva megalkotják a saját, hasonló borítójukat ily módon tisztelegve a nagy elődök előtt

http://www.comicvine.com/homage-covers/4015-43734/images/

balogh44

• Thanos
« Válasz #2636 Dátum: 2015. március 16. - 14:53:05 »
És ha már borítók, a következő számé nagyon EPIC lesz:

;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #2637 Dátum: 2015. március 16. - 15:30:25 »
Még nem végleges borító, csak tervezett.

kevinkain

• Rinó
  • **
    • KevinKain
« Válasz #2638 Dátum: 2015. március 16. - 15:38:19 »
És ha már borítók, a következő számé nagyon EPIC lesz:

;)

Remek borító, viszont mindig volt benne valami furcsa, amire csak most jöttem rá, hogy miért. Mert a képen szakadás van, miközben a kéz úgy van beállítva, mintha valami cipzárt húznale  :).

balogh44

• Thanos
« Válasz #2639 Dátum: 2015. március 16. - 17:05:55 »
Még nem végleges borító, csak tervezett.
Én azért reménykedek benne, hogy meghagyjátok véglegesnek, szerintem százszorta jobb ez, mint az üres, fehér hátteres karakter borítók. ;)