Látványban lehet, de karakter szempontjából aligha. A Skorpió is csak egy egyszerű nulldimenziós bérenc gyilkos, semmilyen személyes kapcsolata, konfliktusa, kötődése nincs a főhőshöz.
Egyébként szerintem érdekes karakter lett a filmben, főleg így, hogy a beteg kislánya adta a motivációit.
A szándék jó volt, csak a kivitelezés volt nagyongagyi. Egy vérgonosz karakterről csak úgy berántják, hogy nem is gonosz ő, csak a családjáért tette...hát uff. Kapkodtam a levegőt a moziban.
Az az érzésem, hogy te egy Dark Knight mélységű és komplexitású történetet várnál Gyíkkal és Pókemberrel.
Írtam én valahol, hogy én feltétlen ezt várom el a filmtől? Tudtommal nem. Én csak arra reagáltam, hogy nagyon lefitymáljátok a Gyíkot, mint karaktert, alaptalanul. Bebizonyítottam szerintem, hogy vele rá is lehet filmet építeni, sőt, komolyabb és mélyebb filmet lehetne, mint korábban bármikor. AZ más dolog, hogy szerintem sem lesz ilyen mélységű, és kezdő filmnek én sem szeretnék feltétlen ilyen "pszichodrámát".
Namármost, ebben az új filmben, Peter a film elején fogja először látni a dokit a laborban, a film közepén meg nyilván már Póki és Gyík fogja csépelni egymást, nem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt kellően drámai konfliktust lehet kibontani.
Az én karakterutamban már az elején csépelhetnék egymást, hisz a kapcsolatuk is az átváltozásaik után alakul ki.

A játékidőt és így a kapcsolat bemutatásának idejét inkább az korlátozza, hogy a hős születését is bele kell venni a dologba. Bár ahogy írtam, csak játékidő és arányok kérdése az egész. Ha Webbnek van egy kis esze, tudni fogja, hogy a kevesebb több: Összesen két szolid bunyó többet ér, ha a nézőt bevonja a film, együtt él a karaktereivel, mint sok, hiperlátványorgia, ha teljesen érdektelenek a karakterei. Nézzétek meg a Tf3-mat. Látvány szempontjából megeszi reggelire az összes Pók filmet együtt véve, mégis folyamatosan az órámat néztem, és nagyokat ásítottam végig, lópikulát sem érnek a külsőségek, ha mögöttük nincs tartalom.
Ugye a pók 2-ben mindenki el volt ájulva Oki csápjaitól, a Pók 3-ban meg Homi bunyói voltak nagyon látványosak, de még Harry is jó volt második Zöld Manóként. Az X2-ből meg mindenkiben megmaradt Árnyék belépője, meg hogy milyen állatul néz ki, hogy teleportál. Gyík viszont nem biztos, hogy ilyen emlékezetes lesz önmagában, kéne még egy meghatározó szereplő mellé. És ha már mély, komplex sztorit várnál, akkor Kraven simán beleillene a képben, ő Pókival és Gyíkkal jó kis háromszöget alkotnának. Póki meg akarja menteni Gyíkot, mert ismeri a civil énjét, ugyanakkor Kraven meg le akarja vadászni, mert a kihívást és a prédát látja benne, így szembekerül Pókival is. Érdekesebb lenne, mint egy sima Peter-Connors konfliktus.
Viszont Kraven a látvány szempontjából tényleg nem lenne jó egyáltalán. Rabolná a játékidőt a még kicsit is látványos Gyík gyiloktól.

Amúgy ha behoznád Kravent normálisan, akkor már tényleg 4 óra lenne a film és alig jutna idő, bunyóra. Nem, egyáltalán nincs szükség rá, a mélység megteremtésére bőven ott potenciál a Gyíkban, csak a készítőkön múlik, mennyire aknázzák ki.
Nekem Homi jeleneteiből nem sok maradt meg. Kb annyi, amit mondtam, meg hogy a végére nagyra nőtt. Már arra sem emlékeztem, hogy Pókember átütötte (mondjuk én anno sem dobtam ettől hátast...mi ebbe az olyan húha?). Árnyék belépője meg azért volt nagyon emlékezetes, mert hihetetlen jól volt megcsinálva a jelenet, félelmetes, hatásos volt, az X-Ment nem ismerőkben benne volt az ismeretlen izgalma, az ismerők fejében meg mindaz, amit Árnyékról tudtak a képregények alapján. A későbbi teleportjai már közel sem voltak olyan emlékezetesek...pedig elvileg akkor is ugyanazt tudta, a látvány ugyanaz volt szárazon nézve. Akkor miért nem maradt meg a többi jelenete? Két okból: Mert a teleportok közel sem voltak olyan hatásosan bemutatva és a karakter amúgyis elsikkadt, mint az X-Ment nem ismerők, mind az ismerők szemében. Vagy ott van a First Classból Azazel. Ugyanazt tudja, mint Árnyék, mégis alig emlékszik az ember belőle valamire. Az okok ugyanezek: Érdektelen karakter, érdektelen megjelenítés. Ezzel szemben Magneto tányérforgatása mindenkinek megvan még...pedig az aztán önmagában nézve egyáltalán nem látványos. Szóval ezekből csak azt akarom kihozni, (és hihetetlennek vélem, hogy ezen ennyit kell magyaráznom), hogy a legunalmasabb képességű karaktert és a hozzá kapcsolatos látványt, megjelenést, bunyót is lehet jóra csinálni, csak ügyesnek kell lenni, és kell egy erős kötődés, valamilyen érzelem a karakterekhez, viszont az elvileg nagyon látványos képességű valakiből is válhat teljesen unalmas érdektelen szereplő és látvány, ha a képességeit rosszul használják ki, és rosszul írják az adott karaktert.
Azt már leírtam százszor, hogy abban persze igazatok van, a Gyík nem a legjobb kiindulási pont a látvány szempontjából, nekem csak az cseszi fel az agyamat, hogy így látatlanban leríjátok.
Itt tegyük hozzá, hogy kicsit sem volt látványos vele a bunyója, illetve ami igen, az a röpdeszkának volt köszönhető, vagyis ismét csak valami egyedi, amit nem látsz más filmekben.
És hiányzott valami extra? Igen lehet, de mégis elégedettek voltunk alapvetően. Viszont a Pók 3 összes bunyóját elcserélném egy szolidabb, de normálisan írt, a nézőt magával ragadó filmért. Egyáltalán nem is értem, miről beszélünk azok után, hogy nagyjából mindenki szereti az első 2 részt, és közel sem annyira a harmadikat. Pedig látványügyileg toronymagasan az a legfaszább.
Fura módon Elektrót nagyon csípném, mert nagyon más az, ahogy mondjuk hálóhinta közben kapja el az áram - illetve maga a villám önmagában is elég látványos és nem igazán jellemző a tucatfilmekre. Persze van itt-ott, de mégse minden második akciófilmben
jah, csak a villámdobálgatásról mindenkinek egyből a Star Wars filmek jutnának eszébe. Ha enniyt dob neked a hálóhinta, akkor az is nagyon más, ha hálóhinta közben Póki kap egy gyomrost egy hatalmas gyíkfarokkal, mert akkor az már nem sima szörnybunyó a logikád szerint.

Jó példa! Az X-Men 1-ből mennyire maradt emlékezetes Kardfogú? Hát nemigen, pedig vele volt a nagy bunyó. Még Varangy is emlékezetesebb volt, de Mystique főleg, mert egyedi volt a mozgása.
Kardfogú azért nem maradt meg, mert tökre érdektelen karakter volt a filmben, nem tudtunk meg róla azon kívül semmit, hogy hörög. Varangy jelentei is számomra teljesen kiestek már, gőzöm sincs, mit csinált a filmben. Ha Mystique mozgását felhozod, ugyanúgy a Gyíknak is lehet egyedi mozgást csinálni.

Amúgy a legjobb példa Pyro mindarra, amit beszélek. Az x2-ben milyen fasza volt már, amikor bedühödött és alápörkölt a kocsiknak. Pedig azok végeredményben nem voltak mások, csak robbantások. A harmadik részben mi maradt meg belőle bármilyen szempontból? Öööö...nekem semmi. Pedig biztos ott is villogtatta valamikor a képességeit.