Igazából az X-Men törte az utat. Ha az nem lett volna, vagy bukik, akkor nagy valószínűséggel nem lenne ekkora választék képregényfilmekből.
Igen, de a Pókember is fontos mérföldkő volt, mert ez volt a másik nagy franchise, ami megfilmesítésért kiáltott, de a karakter képességei miatt nagyon nehéz volt megfilmesíteni. A Pók 1 nem csak azt bizonyította be, hogy már megvan a technika az ilyen filmek készítéséhez, hanem azt is, hogy egy képregényadaptációból is lehet óriási világsiker (meg jó sok pénzt lehet vele keresni).
A TV-s sorozatot, szerintem nem helyénvaló összehasonlítani a mozifilmmel, mert a TV film mindig gyengébb.
Nem összehasonlítani akartam, csak arra utaltam, hogy korábban is voltak mozgóképes próbálkozások Pókemberből, de azok a megfelelő technológia hiányában gagyik lettek, egyszerűen nem voltak képesek élethűen visszaadni Póki képességeit (ez nem kritizálás, egyszerűen csak nem voltak elég fejlettek a vizuális effektek). Raimi volt az első, aki már megfelelő technológiát is kapott ahhoz, hogy igazi Pókember filmet készíthessen.
Én azt mondom, hogy hibák mindig lesznek, csak azok ne legyenek többségben, mint az értékelhető ötletek, megvalósítások.
Így van. Ezért írtam, hogy a Pók 3-ban legalább annyi értékelhető rész van, mint amennyi hiba, ezért nem értek egyet azokkal, akik teljesen lehúzzák.
Tény hogy más univerzum, csak akkor nem kell azt mondani a 3. részre, hogy rajongóknak készült, fanoknak, csak mert ezek a változtatások nem éppen a klasszikus univerzum kedvelőinek készültek, szerintem.
Miért, akik az ultimate univerzumot szeretik, azok nem fanok?
A Pók 3 a rajongóknak készült, ez teljesen egyértelmű. A Harry-történetszállal és Homokemberrel a klasszikus fanoknak kedveztek, míg Venommal az ultimate fanoknak. (Az más kérdés, hogy a 616-os Venom már a képregényben is jobb volt, mint az ulti verzió.)
A képregényben nemigen mutatták be, hogy a szimbióta rossz hatással lenne rá. Éjszaka kivitte egy körre, de 1 kivétellel sosem tudtuk meg, miket csinált vele. Legalábbis én nem emlékszem ilyen bemutatásra.
Igen, a képregényben csak annyi volt, hogy baromi sokat aludt (meg rémálmai voltak), mert éjszakánként a szimbióta átvette az uralmat a teste fölött. Erre volt is egy kis utalás a filmben, mert ott is álmában mászott rá Peterre a szimbióta először, és mikor Pete felébredt, már a felhőkarcolók között lógott fejjel lefelé Pókemberként.

Az agresszív hatást a rajzfilmben találták ki, ahol a szimbióta majdnem megölte Rengetőt, ha jól emlékszem.
Amúgy szerintem az elalvós/agresszív verzió keverékét bedobhatták volna a filmben, jobb lett volna, mint az "emós gyökér" verzió. Például civilben agresszív lehetett volna a rokonaival (pl leordítja May néni fejét, hatásos lett volna), ugyanakkor sokat alszik, és mikor felébred, azt látja az újságban, hogy Póki éjjel randalírozott, míg ő aludt. Illetve egy jelenetben bemutathatták volna, hogy Póki hálóhintázik éjjel, aztán a kamera bevisz a maszk alá, és látjuk, hogy Pete alszik, ezután mutattak volna valami frankó rémálmot, király lett volna.