Szerző Téma: Régi képregényfilmek  (Megtekintve 495618 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
Re:Régi képregényfilmek
« Válasz #1940 Dátum: 2012. január 13. - 21:51:55 »
Idézet
A doom metál rajongói imádják a Theriont, hatalmas fanok kerekedhettek ki közülük, ám ha meghallgatják a kori lemezeiket, amiket hallgathatatlannak találnak, még nem lesznek kevésbé fanjai a (jelenlegi) együttesnek. Nem?
A jelenlegi együttesnek valóban nem lesznek kevésbé fanjai. Ám ha alleszusammen nézzük a Theriont, akkor bizony a doom metál rajongók csak a Therion doom metál korszakának rajongói (amúgy most hallok először róluk, és a doom metál is tök ismeretlen fogalom számomra :D ), és nem mindannak, amit a Therion képvisel, képviselt a zenei világban.

Egyébként a zenés ellenpéldád azért nem jó, mert szeret/nem szeret kérdéskörben mozog elsősorban. Holott a gondolatvilágom az ismer/nem ismer kérdéskörből indult el. És ezt tartom sokkal fontosabbnak.
A nevezett doom metalos Therion rajongók legalább ismerik azt a tényt, hogy anno a kedvenc zenekaruknak volt  egy másfajta korszaka is, még ha sosem hallgattak bele azokba a lemezekbe, és főleg nem tudják kedvelni azokat. De legalább ismerik, tudnak róla, hogy volt, mettől-meddig, hány nagylemezzel, milyen mérföldkövekkel. Vagyis ismerik rajongásuk tárgyának a múltját, még akkor is, ha nem szeretik.

Viszont azon doom metalos Therion arcokat, akik nem tudnak kedvenc aktuális zenekaruk korai korszakáról, vagy csak nagyon-nagyon minimálisat, én már semmiképpen nem tudnám rajongónak nevezni.

Csak hogy az én focis példámat vegyem elő: Az említett, saját elmondása szerint nagy Real Madrid fan emberke nem ismerte kedvenc klubjának legfényesebb korszakának meghatározó játékosát. Ami azért vérciki szerintem, és az ilyen nem is rajongó.
Idézet
Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy egykor olyan stílusban nyomták, és nem lepődnek meg rajongóként azon, ha egy korai számukra valaki azt mondja, hogy ugyanaz az együttes.
Jaja.  :)
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 13. - 21:55:04 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1941 Dátum: 2012. január 13. - 22:10:53 »
Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy egykor olyan stílusban nyomták, és nem lepődnek meg rajongóként azon, ha egy korai számukra valaki azt mondja, hogy ugyanaz az együttes.
Idézet
Ugyanakkor az a része nem helytálló szerintem, hogy ha ismernék a Gwen-korszakot és az nem tetszene nekik, akkor már nem is lennének igazi fanok.
;)
A jelenlegi együttesnek valóban nem lesznek kevésbé fanjai. Ám ha alleszusammen nézzük a Theriont, akkor bizony a doom metál rajongók csak a Therion doom metál korszakának rajongói, és nem mindannak, amit a Therion képvisel, képviselt a zenei világban.
Na de ez szerinted a jelző kizáró oka?
Idézet
Egyébként a zenés ellenpéldád azért nem jó, mert szeret/nem szeret kérdéskörben mozog elsősorban. Holott a gondolatvilágom az ismer/nem ismer kérdéskörből indult el. És ezt tartom sokkal fontosabbnak.
Viszont azon doom metalos Therion arcokat, akik nem tudnak kedvenc aktuális zenekaruk korai korszakáról, vagy csak nagyon-nagyon minimálisat, én már semmiképpen nem tudnám rajongónak nevezni.
Ebben teljesen egyetértünk. Ha imádja a Therion lemezeket, akkor meg akar ismerni minél többet és persze hogy eljut az elsőkig is. Hogy tetszik-e neki, vagy sem, az már más kérdés, én csak annyit mondtam, hogy attól, mert nem tetszik neki, még nevezheti magát továbbra is Therion-fannak.
Vagy, hogy tg eredeti példájánál maradjunk, azért, mert valaki mondjuk csak a Silver Age-ig olvasott vissza, és nincs tisztában azzal, hogy a 40-es években milyen képregények voltak a Marvelnél - de teszem azt már 30 éve havi 10 Marvel képregényt vásárol és olvas -, én nem írnám le, mint nem igazi fant.  ;) :)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1942 Dátum: 2012. január 13. - 22:48:16 »
Idézet
Vagy, hogy tg eredeti példájánál maradjunk, azért, mert valaki mondjuk csak a Silver Age-ig olvasott vissza, és nincs tisztában azzal, hogy a 40-es években milyen képregények voltak a Marvelnél - de teszem azt már 30 éve havi 10 Marvel képregényt vásárol és olvas -, én nem írnám le, mint nem igazi fant.
Hát igen, itt kicsit ellentmondásba kerülnék én is magammal, csak hát eléggé ritka, hogy valaki 30 éve zabálja a marveles képregényeket, de az azt megelőző korszak meg egy nagy fekete folt neki. Szerintem.
Idézet
A micsoda? :D
Leírom tök egyszerűen a Therionos példával, hogy az én értékrendemben ki kicsoda. :D

A doom metalos arc, aki nem ismeri a Therion korai korszakát, nem Therion fan. Semmilyen szempontból nem az, bárminek is mondja magát.

A doom metalos arc, aki ismeri a Therion korai korszakát, de nem szereti, az "újkori" Therion rajongója.

A doom metalos arc, aki olyan ritka példánya az emberiségnek, hogy ismeri és urambocsá még valahogy szereti is a Therion korai korszakát is a jelenlegi mellett, na ő a "FULL" Therion fan az én szememben. :) Azért lehet csak ő a "full fan" (úúúúde ciki ez már  ;D ), mert ő mindent szeret ami Therion most, és ami a Therion volt egykoron.

De én visszakérdeznék, vegyük példának a Metalicskát. Ők is elég szép stílusváltozáson mentek keresztül, közismerten. Van aki szerint a Kill'Em All, vagy a Master of Puppets féle Metallica az igazi, van aki szerint meg a Load/Reload féle hangzásvilág az igazi zenéjük.  Na most akkor kinek van igaza? Melyik irányvonal rajongója mondhatja igazán Metallica rajongónak magát? Az utóbbi, csak mert az a "frissebb"? Vagy az előbbi, csak mert azzal indult a banda? Vagy mindkettő Metallica rajongó, holott nem is hallgatnak 2-3-4 nagylemezt a bandától, mert tök más a stílusa, mint amit ők szeretnek? (Ha erre a kérdésre igennel válaszolsz, akkor erre azt mondom, hogy ilyen alapon akkor ha mondjuk a Metallicának lenne 5 hasonló stílusú albuma, meg egy tökre más, akkor utóbbi rajongója is Metallica rajongónak mondhatná magát, holott a banda munkásságának csak egyhatodát szereti, a többit nem. Lássuk be, ez így nagyon sánta)
Én úgy gondolom, hogy jelen esetben a két kategóriába sorolható emberek csak a Metallica egyes korszakainak rajongói. Akik teljesen Metallica rajongók, azok ismerik és szeretik is mindazt, amit a banda játszik...vagy legalább addig játszott, amikor megismerte a zenéjüket. 

De hogy a felfogásom konzekvenciáját saját példával igazoljam: Sokáig Linkin Park rajongónak tartottam magamat. A Hybrid Theory, a Reanimation, vagy a Meteora albumuk szinte minden számát imádom, hallgattam éjjel-nappal, és hallgatom a mai napig sokszor. Nagyon sokat olvastam a tagokról, utánajártam a múltjuknak, életüknek, korábbi ténykedésüknek, illetve a zenekar életének is. Joggal mondhattam, hogy rajongó vagyok, hisz szerettem amit csinálnak, és ismertem őket amennyire egy kívülálló ismerheti, a zenéiken túl is.
Viszont a 2007-es Minutes to midnight album már csak nyomokban tartalmazta azt, amit korábban a banda képviselt. Reméltem, hogy ez csak stíluspróbálgatás, afféle kisiklás (egy-egy mellékproject, feldolgozás erejéig voltak már hasonlók), s a következő albummal visszatérnek a bejáratott és oly népszerűvé vált zenéjükhöz. De nem így történt: A 2010-es Thousand suns album ha lehet, még távolabb került a korábbi stílustól, és egy darab szám nincs rajta, ami kicsit is tetszene.
Vagyis a bandának van 2 olyan stúdiólemeze, amit nagyon szeretek, meg 2 olyan lemeze, amit nagyon nem. Ezek után mondhatnám azt magamról, hogy Linkin Park rajongó vagyok? Szerintem rohadtul nem, mert a ténykedésük felét egyáltalán nem szeretem, egyáltalán nem rajongok érte.

Nyilván ez abban különbözik a Theriontól, hogy a Therion esetében már nem fele-fele arányban van a 2 stílus megoszlása, hanem mondjuk 10/90. Vagy ilyesmi. De ez a lényegen nem változtat számomra. Ha kijön még 9 olyan LP album, ami a Hybrid Theory, Meteora stílusában készült, én már akkor sem leszek soha LP rajongó, hisz a banda történelmének, szegletének van egy olyan része, amit kifejezetten utálok.   

Jobban nem szükséges ezt magyarázni szerintem.
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 13. - 23:06:09 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1943 Dátum: 2012. január 13. - 23:04:48 »
Ja, ez a zenei példa már kicsit messzire ment. :) Az eredeti vita ugye a képregények miatt jött létre. Egy együttesnél - legyen az akár a Metallica - azért erősen záros mennyiségű a kedvelhető témák száma. Van 4-8 lemezük, vagy több, jó esetben szeretik a nagy részét, vagy mindet. De azért a Marvelnek van mondjuk 100.000 képregénye, ott már erősen rezeg a léc, hogy amennyiben nem szereti mindet, már nem rajongó.  ;D
Különben - OFF (ha eddig nem volt az) - én a Karthagónál jártam úgy, mint te. A régi - első három - lemezük szerintem a magyar hard rockzene csúcsa: a mai napig imádom őket. Jó húsz év szünet után kiadtak egy negyedik lemezt nemrég: hát hallgathatatlan. Nagyon sajnálom.

Idézet
Átfogalmazva: ettől már nem lehet igazi rajongónak nevezni őket?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1944 Dátum: 2012. január 13. - 23:16:23 »
Idézet
Van 4-8 lemezük, vagy több, jó esetben szeretik a nagy részét, vagy mindet. De azért a Marvelnek van mondjuk 100.000 képregénye, ott már erősen rezeg a léc, hogy amennyiben nem szereti mindet, már nem rajongó. 
Én megfordítanám: Szerintem eleve ott rezeg nagyon a léc, amikor valaki egyáltalán azt mondja magáról, hogy Marvel rajongó. Hisz ahogy írtad a Marvel univerzum prosti nagy, prosti sok képregénnyel..garantált, hogy nem egy-két-három-négy képregény, korszak, történet, karakter van, akiért a szóban forgó (fiktív!!, mielőtt bárki is magára venné  :) ) személy nemhogy rajong, de kifejezetten utálja azt. Ezért szerintem olyan nem létezhet, hogy valaki DC, Marvel satöbbi rajongó. Én ezt a jelző szigorúan kezelem. Lehet rajongani egy korszakért, egy karakterért, sztorikért, de egy ilyen böszmenagy monstrumért képtelenség, hiszen tele lesz olyan dolgokkal, amiért nem is rajong az illető.

Egyébként meg ha ilyen "kilengéseket" megengedünk a szó definiálásakor, akkor azt is meg kellene határozni, hogy mennyi a tűréshatár. Ami szinte lehetetlen feladat, mert mindenki saját belátása szerint más. ;)

Most ha én nagyon bírom Pókember összes sztoriját, meg az Xekét, meg az Angyalokét is, akkor már Marvel rajongó vagyok? Vagy még nem? Ahhoz még az Inhumans meg a többi galaktikus cuccot is bírnom kéne? Még az F4-et is? :D De ha utóbbi rühellem, akkor már nem vagyok rajongó? Jó ok, utóbbi rühellem, még rajongó vagyok. De ha már se az Angyalokat, se az f4-et, se az Inhumans-t nem szeretem, akkor már nem vagyok Marvel rajongó? :D Látod ugye, hogy mennyire értelmetlen, meghatározhatatlan az, hogy mit jelent a Marvel rajongónak lenni? Mitől számít valaki annak és mitől nem?

Idézet
Átfogalmazva: ettől már nem lehet igazi rajongónak nevezni őket?
Komolyan nem tudom, itt mire kérdezel konkrétan. ;D :-[
Ha még mindig a Therionra érted, akkor igen, nem lehet annak nevezni őket. Egy zenekarnál főleg nem ahol, ahogy magad is írtad, jóval behatároltabb mennyiségű dologért kell/lehet rajongani, összehasonlítva mondjuk egy képregényes univerzummal. Az igazi Therion rajongó a korai albumaikat is szereti, nem csak a stílusváltás utánit.   
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 13. - 23:24:08 írta pepo05 »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1945 Dátum: 2012. január 13. - 23:37:22 »
Idézetet írta: pepo
Hisz ahogy írtad a Marvel univerzum prosti nagy, prosti sok képregénnyel..garantált, hogy nem egy-két-három-négy képregény, korszak, történet, karakter van, akiért a szóban forgó (fiktív!!, mielőtt bárki is magára venné   ) személy nemhogy rajong, de kifejezetten utálja azt. Ezért szerintem olyan nem létezhet, hogy valaki DC, Marvel satöbbi rajongó. Én ezt a jelző szigorúan kezelem. Lehet rajongani egy korszakért, egy karakterért, sztorikért, de egy ilyen böszmenagy monstrumért képtelenség, hiszen tele lesz olyan dolgokkal, amiért nem is rajong az illető.
Szóval, ha te ismerkedsz valakivel, és szóba kerül, hogy kinek mi a hobbija, akkor te ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanád, hogy Marvel fan vagy, elkezded sorolni, hogy "én Pókember - Stan Lee és JMS éra rajongó vagyok, illetve Hulk - Peter David éra rajongó vagyok meg X-Men - Chris Claremont korszak rajongó vagyok"? ;D (most csak úgy példákat mondtam, nem ismerem az ízlésedet. :D)
Vagy kaine, akinek többezer marvel-képregénye van, amiket el is olvasott, és rendszeresen olvassa az aktuális megjelenéseket is, sőt, Marvel képregényeket ad ki nyomtatásban, ő se Marvel fan, mert bizonyos korszakokat nem szeret benne? :D
Akárhogy is nézzük, semmi sem lehet tökéletes, a képregénysorozatoknak, filmsorozatoknak, mindennek vannak gyengébb részei/korszakai is. Olyan valószínüleg nincs, hogy valaki egy hatalmas franchise minden részét teljes egészében szeresse... Szerintem túlzás, hogy ennyire kategorizálni akarod a rajongást. :)
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1946 Dátum: 2012. január 13. - 23:58:54 »
Mondtam, hogy szigorú vagyok ebben, hisz ha nem lennék az, annyira tágan lehetne értelmezni az egészet, hogy akár Tomi is ugyanolyan rajongó lehetne egy verbális  kommunikációban, mint a 12 éves Pistike, aki eddig megvett 3 Kingpin kötetet, meg pár UltiPókot,  és szereti mindet. Valahol kell húzni egy határt, különben semmi értelme az egész szónak. Mi értelme almának nevezni az almát, ha a körtére is azt mondhatnánk, hogy alma? Végülis nagyjából ugyanakkora méretű, hasonló a színe, az íze is lehet hasonló, mindkettőt lehet szeretni. :D Ha tágan értelmezzük az alma jelentését, értelmét veszti a fogalom, hisz még 3 másik féle gyümölcsre is rá lehet húzni akkor, hogy alma, pedig nem is az.  :D
Bizonyára most sokan néznek ezen a nyakatekert példán, de remélem érted. :)

Ezért gondolom úgy, hogy ha már ilyen gyakran használunk egy szót, aminek elfogadása bizonyos következményekkel, előítéletekkel, sztereotípiákkal jár,  nem árt definiálni pontosan mit is jelent. Különben komoly félreértéseket szülhet az, hogy mindenki máshogy értelmezi az adott fogalmat.

Idézet
Szóval, ha te ismerkedsz valakivel, és szóba kerül, hogy kinek mi a hobbija, akkor te ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanád, hogy Marvel fan vagy, elkezded sorolni, hogy "én Pókember - Stan Lee és JMS éra rajongó vagyok, illetve Hulk - Peter David éra rajongó vagyok meg X-Men - Chris Claremont korszak rajongó vagyok"?

;D
Nem, azt mondanám, hogy rajongója vagyok a képregénynek, mint művészeti ágnak. Szeretem a szuperhősös képregényeket, azon belül is a Marvel univerzum áll közelebb a szívemhez, azon belül is Pókember, meg mondjuk az X-men, azon beül is... :D A végtelenségig lehetne célirányosabban kifejezni, ez attól függne, a kérdező mennyire kíváncsi a részletekre.

De itt a beszélgetés a te logikád szerint, és megpróbálok rávilágítani a hiányosságára:

"XY: No és mi a hobbid?
 p: Hát filmet nézek, képregényeket olvasok. Komolyabbat, szuperhősöset (azon belül is inkább a Marvelt), mindenfélét.
 XY: Úúú én is nagy Marvel fan vagyok. tök jó, hogy te is az vagy!
 p: Nocsak! Tényleg? Máris van bennünk valami közös.
 XY: Én nagyon bírom az Inhumanst. Meg Hulkot. Meg Fenegyereket. Meg...
 p: Hát én inkább Pókembert, meg esetleg az X-ment, azon belül ezt-s ezt.
 XY: Na és Hulk? Fenegyerek? Inhumans? Angyalok? F4?
 p: Hát tőlük is ismerek pár sztorit, de csak keveset szeretek.
 XY: Hát akkor miféle Marvel rajongó vagy te?
 p: Semmiféle. Sehol sem mondtam, hogy Marvel rajongó vagyok."

;)
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 14. - 00:00:43 írta pepo05 »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1947 Dátum: 2012. január 14. - 00:48:31 »
Szerintem az a baj, hogy egy nagyon szubjektív dolgot (mert végülis a rajongás is az), akarsz racionálisan értelmezni, tudományosan definiálni, rendszert alkotni rá... :D Szerintem ezt nem lehet pontosan kategorizálni... Max nagyobb kategóriákat lehet alkotni, pl vannak a laikusok, az érdeklődők, a fanok, a hardcore fanok... :D

Ha én azt mondom, hogy Marvel rajongó vagyok, az nem azt jelenti, hogy a kiadó összes kiadványát ismerem és olvastam (ez szinte lehetetlen, vagy legalábbis nagyon kevés ember mélyül el benne ennyire), hanem azt, hogy ettől a kiadótól olvastam a legtöbb képregényt (ami a kiadó teljes munkásságának csak egy nagyon kis szeletét teszi ki), tőlük tetszett a legtöbb sztori, ettől a kiadótól ismerem a legtöbb szuperhős karaktert, illetve innen vannak a kedvenc karaktereim, és ha kimegyek egy börzére/fesztiválra képregényt venni, akkor a Marvel kiadó logójával fémjelzett képregények, kötetek komoly elsőbbséget élveznek a választás során.

A körtés-almás hasonlatod nem jó, mert az nem szubjektív dolog. Racionálisan lehet definiálni, hogy melyik a körte, és melyik az alma, különböző fizikai, kémiai, vizuális jellemzőkön keresztül. Az, hogy mi az alma, meg mi a körte, tökéletesen objektív dolog. De ha az a kérdés, hogy te melyik gyümölcsöt szereted a kettő közül - na az már szubjektív. :)

Ami a beszélgetést illeti, én XY alatt egy tök átlag - akár laikus - embert értettem. De nálad XY = "elolvastam 10 képregényt életemben és én vagyok a világ legnagyobb rajongója" figura? Ha a valóságban is sok ilyen ember él a környezetedben, akkor megértem, hogy miért csinálsz ilyen nagy ügyet abból, hogy ki a rajongó és ki nem. :)
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 14. - 00:58:21 írta Tom Fireheart »

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1948 Dátum: 2012. január 14. - 01:58:38 »
Idézet
Ha én azt mondom, hogy Marvel rajongó vagyok, az nem azt jelenti, hogy a kiadó összes kiadványát ismerem és olvastam (ez szinte lehetetlen, vagy legalábbis nagyon kevés ember mélyül el benne ennyire), hanem azt, hogy ettől a kiadótól olvastam a legtöbb képregényt (ami a kiadó teljes munkásságának csak egy nagyon kis szeletét teszi ki), tőlük tetszett a legtöbb sztori, ettől a kiadótól ismerem a legtöbb szuperhős karaktert, illetve innen vannak a kedvenc karaktereim, és ha kimegyek egy börzére/fesztiválra képregényt venni, akkor a Marvel kiadó logójával fémjelzett képregények, kötetek komoly elsőbbséget élveznek a választás során.
Igen, így határozod meg te. És aláírom, valószínűleg hasonlóan határozza meg a többség. De van akinek több kell ahhoz, hogy rajongónak nevezhesse magát, van akinek meg kevesebb.
Így, ha ti hárman, a spektrum egyik/másik végének és középértékének képviselői beszélgetésbe elegyedtek, majd mehetnek a csodálkozások, hogy az egyik ezt és ezt sem ismeri, ezt és ezt és ezt sem szereti, ezt és ezt és ezt sem vette meg a börzén. Ugyanúgy mehetnek a másik oldalról is: Ez már túlzás, ez már beteges...ennek minden percét a Marvel teszi ki és társai megnyilvánulások. És ott állsz te középen, vagy kicsit eltolódva az egyik oldal felé, aki hol ilyen-hol olyan megítélésben részesülsz a másik kettőtől, illetve te magad is hol pozitívumként, hol negatívumként könyveled el a másik kettő hiányosságait/túlzásait. Ez annak a következménye, hogy ezt a valóban erősen szubjektív dolgot meg sem próbáljuk még keretek közé szorítani sem, hanem hagyjuk, hogy mindenkinek mást jelentsen.

Én nem azt mondom, hogy a rajongást könnyű definiálni, racionálisan értelmezni. Azt sem mondom, hogy egyértelműen lehet, hisz az én értelmezésemnek is van hiányossága. Viszont azt mondom, hogy mindenképpen szükséges volna, de ha már kivitelezhetetlen teljes mértékben, legalább egy szintet jó lenne belőni nagyjából, írott-íratlan törvényben. Egyébként ha már ennyire filozofikus témában járunk, megsúgom: ez az igényem nem csak a rajongásnál van meg, hanem minden olyan dolognál, ami erősen egyébként szubjektív. Amúgy hogy elkanyarodjak a konkrét témától: Hiába nézel a szándékomra furán, nézz körbe, a világ is ugyanezt csinálja. Erősen szubjektív dolgokat  kategorizálnak, hogy egyáltalán működhessen a társadalom. Definiálni kellett például, hogy mit jelent a súlyos testi sértés...holott ez is szubjektív nem? Van akinek a fogkiverés is az már, van akinek csak az, ha intenzívre püföli az egyik a másikat. Ezt most csak azért írtam, hogy vegyük észre: A világon kevés az olyan dolog, ami egyértelműen objektív, pontozható, kategorizálható, fekete, vagy fehér. Az embernek mégis van egy olyan szándéka, hogy az értelmezhetőség érdekében megpróbálja azt fogalmi korlátok közé szorítani, pontosan meghatározni.

Ezek után nem látom be, miért lenne olyan ördögtől való picit szigorúbban kezelni a rajongás fogalmát. Miért lenne baj, ha legalább megpróbálnánk racionálisan értelmezni, tudoányosan definiálni, rendszert alkotni rá. :) ;)

Idézet
A körtés-almás hasonlatod nem jó, mert az nem szubjektív dolog. Racionálisan lehet definiálni, hogy melyik a körte, és melyik az alma, különböző fizikai, kémiai, vizuális jellemzőkön keresztül. Az, hogy mi az alma, meg mi a körte, tökéletesen objektív dolog. De ha az a kérdés, hogy te melyik gyümölcsöt szereted a kettő közül - na az már szubjektív.
Nem is azon volt a hangsúly, hogy az alma jelentése sokkal könnyebben, objektívebben meghatározható, mint a rajongásé. (Egyébként megjegyzem ez sem olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Van például egy japán körtefajta, ami nagyon hasonlít az almára külsőleg...és amit én ettem, annak még az íze sem volt egy kicsit sem körtés. Szóval eléggé nem olyan volt, mint amire az emberek a hétköznapokban azt mondják, hogy körte. Ha az alma-körte különbséget meghatározzuk pontosan, az valószínűleg olyan dolog lesz, amelyről a társadalom többségének fingja sincs: Valamilyen biológia tulajdonság, fejlődéstani eredet, vagy ilyesmi)

A hangsúly azon volt, hogy lényeges különbséget tenni eközött a két, amúgy hasonló gyümölcs között. Lényeges meghatározni, hogy mitől alma az alma, és mitől körte a körte, mert ha nem elég pontosak a definíciók, az számtalan félreértést, egyéb következményeket szülhet. Ugyanígy szerintem lényeges volna a rajongás jelentését is definiálni...és erre alkottam én magamnak egy szigorú, és nem mindig érvényesíthető modellt, de ami még mindig jobb, mint a teljes szubjektivitás elfogadása.

Idézet
Ami a beszélgetést illeti, én XY alatt egy tök átlag - akár laikus - embert értettem. De nálad XY = "elolvastam 10 képregényt életemben és én vagyok a világ legnagyobb rajongója" figura?
Nem. XY az a figura, aki a Marvel világának egy nagy szeletét szereti és ismeri. Magából indul ki, ezért amikor azt mondom neki, sok szuperhősős dolgot olvasok, azon belül is Marvelt elsősorban, egyből elkönyvel rajongónak, és egyből azonosít engem mindazzal, amit számára a Marvel rajongó kifejezés jelent. Ezért lepődik meg akkor, amikor kiderül, hogy én a Marvel univerzumon belül jóval kevesebb részt ismerek és szeretek, mint ő. Kicsit felháborodva kérdezi, hogy miféle rajongó vagyok is én, én pedig rávilágítok arra, hogy egy szóval nem állítottam magamról, hogy rajongó volnék...ő gondolt egyből erre, mivel neki is mást jelent és más levonható következtetésekkel jár a "sok Marvelt olvasok" és mást jelent nekem is.
A kis párbeszéd lényege az volt, hogy az a jelenség, hogy alapvetően mindenki számára mást jelent a rajongás, félreértéseket szülhet. Ez a nagy hátránya annak, hogy a fogalmat szabadon értelmezzük.

Ezért látom úgy, hogy a legjobb és legcélszerűbb megoldás az, ha még ezt a szubjektív dolgot is megpróbáljuk kategóriák közé szorítani...és ha elég szigorúak ezek a kategóriák, elég magas a határ,  akkor értelemszerűen kevesebb ember tartozhat csak bele, így kisebb lesz a tagok közti különbségek mértéke....így a félreértéseké is. (Mint például az olyanoké, amiből az egész kiindult: HOgy mondjuk számomra meglepővolt picit, az első Fáklya ismeretének hiánya, míg számotokra tökre nem - mivel mást feltételeztek az ide járok tudásáról ti, mint mondjuk én. Mivel máshogy értelmezzük az egészet. ;) A szubjektivitás ára. ;) )
És az olyan dolgok esetében, ahol gyakorlatilag fizikai képtelenség, hogy valaki megfeleljen a kategória követelményeinek, egyszerűen nem alkotunk ilyen kategóriát. Jelen esetben ezért mondtam, hogy szerintem az hülyeség, hogy valaki Marvel rajongó, mivel az univerzuma olyan nagy, és változatos, hogy egyszerűen felelőtlenség ilyet kijelenteni. Nem más, mint az általánosítás általánosításának az általánosítása. :D

Node, csépelhetjük egymást itt napestig, ez tényleg felfogásbeli különbség, ahol észérvekkel nehezen tudjuk meggyőzni egymást. Nekem meg holnaptól a következő vizsgámra kell majd készülnöm, szóval nem sok időm lesz ilyen élvezetes, de amúgy értelmetlen eszmecserékre. Szóval a reakciókat elolvasom majd, de lehet nem fogok már rájuk reagálni.   :-\
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 14. - 02:07:47 írta pepo05 »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1949 Dátum: 2012. január 14. - 14:49:11 »
Itt már határozottan ellentmondanék pár dologban, pepo.
1: a súlyos testi sértés igenis definiálható. Erre mondják, hogy "8 napon túl gyógyuló".
Aztán:
Idézet
Nem. XY az a figura, aki a Marvel világának egy nagy szeletét szereti és ismeri. Magából indul ki, ezért amikor azt mondom neki, sok szuperhősős dolgot olvasok, azon belül is Marvelt elsősorban, egyből elkönyvel rajongónak, és egyből azonosít engem mindazzal, amit számára a Marvel rajongó kifejezés jelent. Ezért lepődik meg akkor, amikor kiderül, hogy én a Marvel univerzumon belül jóval kevesebb részt ismerek és szeretek, mint ő. Kicsit felháborodva kérdezi, hogy miféle rajongó vagyok is én, én pedig rávilágítok arra, hogy egy szóval nem állítottam magamról, hogy rajongó volnék...ő gondolt egyből erre, mivel neki is mást jelent és más levonható következtetésekkel jár a "sok Marvelt olvasok" és mást jelent nekem is.
A kis párbeszéd lényege az volt, hogy az a jelenség, hogy alapvetően mindenki számára mást jelent a rajongás, félreértéseket szülhet. Ez a nagy hátránya annak, hogy a fogalmat szabadon értelmezzük.
Igazság szerint itt most nagyon szembemész a fallal, vagyis a saját célodat ásod alá. A te értelmezésedben én sem állíthatnám magamról, hogy Marvel-fan vagyok, hiszen nem olvastam a 60-as évek előttről 10-nél több képregényt, és a 60-as évekből is csak néhányat a Pókembereken kívül. Ugyanakkor, ha én kiállnék a börzén azzal, hogy én nem vagyok Marvel-rajongó, gyakorlatilag MINDEN EGYES EMBER felvonná a szemöldökét, nézne, hogy mit akarok ezzel mondani, hogy hülyéskedek, vagy mi.
Az a lényeg, hogy egyedül te definiálod így a rajongást, vagyis szembemész az elsöprő többség definíciójával, akkor éppen hogy sosem fogod elérni, amit célul kitűztél: hogy ne okozzon félreértéseket a "rajongó" kifejezés.  ;) Mert a te esetedben minden egyes alkalommal félreértést fog okozni (míg másoknál meg nem).
Nem az a baj, hogy a megfoghatatlan dolgokat is próbálod kategorizálni, hanem az, hogy totálisan más elképzelésed van a kategóriájáról, mint a legtöbb embernek, azt pedig naivitás lenne hinni, hogy ha kitartóan mondod, előbb-utóbb mindenkinek átáll a véleménye a tiédre. Persze, legyen minden beazonosítható, csakhogy ebben az esetben neked kell engedni, és neked kell átgondolnod a fogalom jelentését.
Még egy adalék: a te értelmezésedbe nem fér bele a "csalódás" szó. Nálad értelmetlen lenne egy olyan mondat, hogy "eddig az XY rajongója voltam, de most nagyot csalódtam benne", hisz ez feltételezi, hogy eddig nem ismerte rajongása tárgyának minden szegmensét. Márpedig ez nonszensz. Lehet valaki rajongó az eddigi összes ismerete tudatában is - szerintem. Egyedül azt mondani butaság, hogy "én vagyok a legnagyobb rajongója", mert mindig van nagyobb.

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #1950 Dátum: 2012. január 14. - 16:34:49 »
 :drama: :off: :)
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1951 Dátum: 2012. január 14. - 19:19:25 »
Idézet
1: a súlyos testi sértés igenis definiálható. Erre mondják, hogy "8 napon túl gyógyuló".
Jah. És ez tán nem egy mesterségesen, ember alkotta meghatározás? Dehogy nem! Pont ez a lényeg benne! Egy alapvetően sok mindent jelenthető fogalmat önkényesen definiáltak a jogi rendszer és a büntetőeljárások igényei miatt. Aki nincs tisztában a jogi definícióval, annak a köznapi szóhasználatban ez bizony sokfélét jelenthet. Az most a téma szempontjából lényegtelen, hogy szerencsére nagyjából tisztában vannak az emberek, ez mit jelent. De említhettem volna a 8 napon túl gyógyuló testi sérülés magyarázatot is. Ez ismét egy olyan valami, ami folyamatosan problémákat okoz a tárgyalások során, mert nem lehet sokszor előre megmondani, hogy az adott sérülés hány nap alatt fog meggyógyulni...felléphetnek váratlan komplikációk, fel nem ismert tényezők, bármi. Mégis a társadalom igyekszik minél pontosabban definiálni mit jelent a 8 napon túl gyógyuló testi sérülés.
Idézet
A te értelmezésedben én sem állíthatnám magamról, hogy Marvel-fan vagyok, hiszen nem olvastam a 60-as évek előttről 10-nél több képregényt, és a 60-as évekből is csak néhányat a Pókembereken kívül. Ugyanakkor, ha én kiállnék a börzén azzal, hogy én nem vagyok Marvel-rajongó, gyakorlatilag MINDEN EGYES EMBER felvonná a szemöldökét, nézne, hogy mit akarok ezzel mondani, hogy hülyéskedek, vagy mi.
Ha figyelmesen olvastál volna, észrevetted volna, hogy magam mondtam: Az én értelmezésemnek is vannak hiányosságai. A hiányossága pontosan ott jön ki, amikor olyan mértékű anyagot kellene ismernie a "true fan"-nek, ami már fizikai képtelenség. Ezért igazából az én értelmezem sem lehet soha pontos, hisz egyrészt nem lehet mindenhol, mindenki esetében egyértelmű határt meghúzni, másrészt a határok elérésének vannak szinte áthághatatlan mennyiségi korlátai, ami ezt a modellt mondjuk csak rendezők, zenekarok, írók esetében teszi működőképessé, ahol jóval kisebb az ismeretanyag, mint egy teljes képregényes univerzum esetében.
Idézet
Az a lényeg, hogy egyedül te definiálod így a rajongást, vagyis szembemész az elsöprő többség definíciójával, akkor éppen hogy sosem fogod elérni, amit célul kitűztél: hogy ne okozzon félreértéseket a "rajongó" kifejezés.   Mert a te esetedben minden egyes alkalommal félreértést fog okozni (míg másoknál meg nem)
Azt írtam is, hogy a többség nem úgy gondolkozik, mint én. Viszont azt te sem tudod és senki sem tudja, hogy legalább nagyjából mi is a többség definíciója.
Idézet
azt pedig naivitás lenne hinni, hogy ha kitartóan mondod, előbb-utóbb mindenkinek átáll a véleménye a tiédre. Persze, legyen minden beazonosítható, csakhogy ebben az esetben neked kell engedni, és neked kell átgondolnod a fogalom jelentését.
Naivitás? Igen, nem is feltételeztem ezt sehol. Nem is írtam sehol. ;) Viszont mivel a jelentése mindenkinek más, úgy vélem akár ragaszkodom a saját definíciómhoz, akár nem, ugyanannyi félreértéssel szembesülök majd. Persze ezt csak becsülni lehet, azt is csak fenntartásokkal.

De attól, hogy még a többség nem úgy gondolkozik, mint én, nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Ezért kell kitartani a felfogás mellett, ezért kell világuralomra törni, és manipulálni a világot! ;D

Idézet
Még egy adalék: a te értelmezésedbe nem fér bele a "csalódás" szó. Nálad értelmetlen lenne egy olyan mondat, hogy "eddig az XY rajongója voltam, de most nagyot csalódtam benne", hisz ez feltételezi, hogy eddig nem ismerte rajongása tárgyának minden szegmensét. Márpedig ez nonszensz. Lehet valaki rajongó az eddigi összes ismerete tudatában is - szerintem.
Így van, nem fér bele. Mivel eleve olyat, hogy rajongó csak akkor jelent ki magáról valaki az én modellemben, miután a tárgyat már nagyon behatóan ismeri. Így fel sem merül annka a lehetősége, hogy félreismeri, s miután még jobban megismerkedni vele, csalódni fog. Csalódás csak a jövőben elképzelhető (mint mondjuk nálad a Karthago, vagy nálam az LP esetében), és magától értetődően onnantól kezdve már nem lesz teljes, igazi rajongó többé az illető.

És miért lenne nonszensz? Szerintem pont az a nonszensz, aki  mondjuk egy 15 filmmel bíró rendező 8 filmjének megtekintése utána kijelenti, hogy a rendező rajongója. Azért 8 fim egy rendezőtől már nem kevés, azt hihetné eleget látott....közben lehet  a maradék filmek meg egyáltalán nem, vagy alig tetszenének neki. Ezt figyelembe véve mennyire komolyan vehető egy ilyen "rajongó" kijelentése? Semennyire. Súlytalan és komolyan vehetetlen.

Mero: Amíg a Főnök nem szól, nyugodtan lehet offolni a topicot. ;D
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 14. - 19:23:09 írta pepo05 »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1952 Dátum: 2012. január 14. - 21:05:43 »
Nem akarok nagyon belemenni a vitába, egyrészt, mert úgyse tudjuk meggyőzni egymást (így is túlragoztuk kicsit), másrészt meg Kaine a legutóbb hsz-ében - kicsit másként fogalmazva - leírta azt, amit én is szerettem volna. Nekem az a véleményem - ezzel nem akarlak megbántani - de szerintem elefántot csinálsz a bolhából. Úgy jön le a hozzászólásaidból, mintha nálad komoly lelki katarzist okoznának pl. a rajongás, mint fogalom kapcsán adódó félreértések.
Hogy a vitát indító példánál maradjunk: itt a fórumon ti néhányan ismeritek az első fáklyát, mi nem ismertük. Ti ezen meglepődtetek, mi nem. :) Most akkor mi van, ha mi nem ismertük? Összedőlt a világ? :) Ben linkelt róla adatlapot, ahonnan mi is megismertük, ennyi. Kb többé kevésbé ugyanazt tudja a figura, mint J. Storm, csak épp nem ember. A megismerése után sem kapott el a hév, hogy feltúrjam a netet a kalandjai után, vagy többet akarjak megtudni róla. A focis példáddal összehasonlítva: lehet, hogy az ciki, hogy az illető nem ismerte a kedvenc klubjának a leghíresebb játékosát, de ez nem ugyanaz az eset, mint a mienk. Lehet, hogy az első fáklya a legrégebbi Marvel karakter, de közel sem a leghíresebb. Sőt, ma már, lehet, hogy a top 100-ban se lenne benne a népszerűségi listán. Anno, amikor olvastam a Marvel megalakulásáról, biztos meg volt emítve ez a karakter is, de egyáltalán nem ragadt meg bennem. Ez már tényleg történelem, olyan régi, de közel sem híres. DC oldalon Szupi és Batman a korukhoz képest sokkal híresebbek és ismertebbek.

A bűnügyi példád se tökéletes, mert bár a büntetés kiszabása inkább szubjektív, de azért az okozott sérülés illetve anyagi kár mértéke már viszonylag objektíven meghatározható. Persze, az áldozatnak semmiképp sem jó, ami történt vele, de azért neki se mindegy, hogy megúszta egy fog elvesztésével, vagy eltörték a lábát és kórházba került, vagy legrosszabb esetben megbökték és fűbe harapott. Elég racionálisan el lehet különíteni ezeket az eseteket.

Az meg, hogy saját magadban fel akarsz állítani egy szigorú, racionális szabályrendszert egy tök szubjektív dologra, nos, ez szíved joga. Csak épp hiába állítod fel magadban, ha épp a többi pármilliárd ember nem ez alapján a rendszer alapján gondolkodik. Ezzel csak a saját életedet nehezíted meg, hiszen így sokkal több csalódás fog érni téged, mintha nem vennéd ennyire komolyan ezt a témát. ;)

Idézet
Nem. XY az a figura, aki a Marvel világának egy nagy szeletét szereti és ismeri. Magából indul ki, ezért amikor azt mondom neki, sok szuperhősős dolgot olvasok, azon belül is Marvelt elsősorban, egyből elkönyvel rajongónak, és egyből azonosít engem mindazzal, amit számára a Marvel rajongó kifejezés jelent. Ezért lepődik meg akkor, amikor kiderül, hogy én a Marvel univerzumon belül jóval kevesebb részt ismerek és szeretek, mint ő. Kicsit felháborodva kérdezi, hogy miféle rajongó vagyok is én, én pedig rávilágítok arra, hogy egy szóval nem állítottam magamról, hogy rajongó volnék...
Erre azt tudom mondani, hogyha XY ezzel a mércével ítél meg téged, hogy te mennyire ismered a Marvel univerzumot és képregényeket, és lekezel téged csak azért, mert nem olyan nagyok az ismereteid a témában, mint neki... Nos, vele úgyse lesztek haverok. Az ilyen emberekkel én nem foglalkozok. De ha XY túl tud lépni azon, hogy te kevesebb képregényt olvastál, mint ő, és nem ez alapján akar haverkodni veled, akkor nem lesz semmi gond. Szerintem ez inkább intelligencia és egymáshoz viszonyulás kérdése, mintsem egy szubjektív fogalom eltérő értelmezéséből adódó félreértés.

Olyan emberek meg mindig voltak, és lesznek is, akik szeretnek felvágni, még akkor is, ha egy adott témában minimálisak az ismereteik (olvasott 10 képregényt és a világ legnagyobb rajongójának tartja magát), de az ilyen embereket is többféleképpen lehet kezelni. Vagy kiakadsz rajta, és totál felhúzod magad, hogy ez de hülye, vagy röhögsz rajta egy jót, és kész. Utóbbi módszerrel megspórolsz egy csomó bosszankodást. :)

Nagyjából ezzel részemről le is zárom a témát, a véleményemet elmondtam, persze, ha reagálsz rá, azt elolvasom.

U.I.: amúgy képzeld, én BAROMI NAGY MARVEL FAN vagyok! :P ;D :hehe: (Csak hogy ne legyen nyugodt az éjszakád. :muahaha: )

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1953 Dátum: 2012. január 14. - 22:11:35 »
De említhettem volna a 8 napon túl gyógyuló testi sérülés magyarázatot is. Ez ismét egy olyan valami, ami folyamatosan problémákat okoz a tárgyalások során, mert nem lehet sokszor előre megmondani, hogy az adott sérülés hány nap alatt fog meggyógyulni...
Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy sohasem kerül egy ügy tárgyalásra 7 napon belül, így mire odakerül, már pontosan tudható, mennyi idő alatt gyógyult meg a sérülés...
Idézet
Így van, nem fér bele. Mivel eleve olyat, hogy rajongó csak akkor jelent ki magáról valaki az én modellemben, miután a tárgyat már nagyon behatóan ismeri. Így fel sem merül annka a lehetősége, hogy félreismeri, s miután még jobban megismerkedni vele, csalódni fog.
Gondolj bele ebbe: imádod Britneyt. Ismered minden számát, minden lemezét, minden interjúját, bulvár hírét. Rajongója vagy? A te meghatározásod szerint igen, holott konkrétan semmit sem tudsz róla, csak annyit, amennyit megírtak. Lehet, hogy kiskutyákat kínoz otthon, veri a tesóját, vagy bármi. Csak azt akarom mondani, hogy nincs olyan, hogy valamiről mindent tudsz. Ezért a rajongó jelző sokkal tágabb, mint ahogy azt szeretnéd beállítani.  ;)

Idézet
És miért lenne nonszensz? Szerintem pont az a nonszensz, aki  mondjuk egy 15 filmmel bíró rendező 8 filmjének megtekintése utána kijelenti, hogy a rendező rajongója. Azért 8 fim egy rendezőtől már nem kevés, azt hihetné eleget látott....közben lehet  a maradék filmek meg egyáltalán nem, vagy alig tetszenének neki. Ezt figyelembe véve mennyire komolyan vehető egy ilyen "rajongó" kijelentése?
Még ebben sem lennék teljesen biztos. Én a Klón sztorik rajongójának tartom magam, holott a vége nem tetszett. De a Peter Parker-féle részek olyannyira jók voltak, hogy totálisan elhomályosítják a későbbi hiányosságokat. J.M. DeMatteis-fan is vagyok, holott nem olvastam semmit, amit nem a Marvelnek írt. Csak éppen tudom, hogy írhatott bármilyen baromságot is, amit a Pókemberrel tett, azzal örök kedvenccé lépett elő.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1954 Dátum: 2012. január 15. - 01:52:40 »
Idézet
Nekem az a véleményem - ezzel nem akarlak megbántani - de szerintem elefántot csinálsz a bolhából. Úgy jön le a hozzászólásaidból, mintha nálad komoly lelki katarzist okoznának pl. a rajongás, mint fogalom kapcsán adódó félreértések.
Hogy a vitát indító példánál maradjunk: itt a fórumon ti néhányan ismeritek az első fáklyát, mi nem ismertük. Ti ezen meglepődtetek, mi nem.  Most akkor mi van, ha mi nem ismertük? Összedőlt a világ?
Dehogy, nem vagyok én betegje ennek. csak szeretek pofázni, érvelni, és rohadtul nincs kedvem tanulni. Enniy az egész. :D A szűk környezetemben nem sok emberre jellemző, hogy komolyabban rajongana bármi iránt is...valamilyen közös dologért meg végképp nem. Így a konfrontálódás esélye is minimális.

Idézet
A bűnügyi példád se tökéletes, mert bár a büntetés kiszabása inkább szubjektív, de azért az okozott sérülés illetve anyagi kár mértéke már viszonylag objektíven meghatározható.
A látlelet megírásának pillanatában? Aligha. Igazából azért írsz ilyeneket, mert nincs orvosi, igazságügyi képzettséged. Hidd el, nagyon sok oylan sérülés van, ahol valójában nehéz pontosan megítélni, mekkora lesz az okozott sérülés/kár. Az egy dolog, hogy van egy konszenzus, hogy ezt és ezt ilyennek tartanak, azt és azt olyannak. De vannak bőven kivételek. De ha minden helyzet teljesen egyedi elbírálásban részesülne, akkor nagyon csorbulna az igazságszolgáltatás pártatlansága. Ezért igyekeznek a sérülések megállapításánál amennyire csak lehet, kategorizálni..még ott is, ahol nagyon nehéz.

Idézet
Az meg, hogy saját magadban fel akarsz állítani egy szigorú, racionális szabályrendszert egy tök szubjektív dologra, nos, ez szíved joga. Csak épp hiába állítod fel magadban, ha épp a többi pármilliárd ember nem ez alapján a rendszer alapján gondolkodik. Ezzel csak a saját életedet nehezíted meg, hiszen így sokkal több csalódás fog érni téged, mintha nem vennéd ennyire komolyan ezt a témát.
Ez sajnos így van. Mégis vannak olyan dolgok, amik mellett nem tudok elmenni szó nélkül, bármilyen sok konfliktusom is származik belőle. Ilyen vagyok, sosem hittem abban, hogy az "okos enged, a szamár meg szenved". ;)
Idézet
Nos, vele úgyse lesztek haverok. Az ilyen emberekkel én nem foglalkozok.
Erre is csak a fentit tudom mondani.
Idézet
Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy sohasem kerül egy ügy tárgyalásra 7 napon belül, így mire odakerül, már pontosan tudható, mennyi idő alatt gyógyult meg a sérülés...
Ez jogos, de nem is erről van szó, rosszul fejeztem ki magam. Arról van szó, hogy a sértettet ellátó orvosnak a látleletre le kell írnia, mi a sérülés, hogy néz ki, hogy történt stb. és várhatóan 8 napon túl gyógyuló lesz-e, vagy sem. Neki ilyenkor előre meg kell ítélnie, jósolnia, milyen súlyos a sérülés, amit utólagosan módosíthatnak tényezők...vagy olyanok, amiket nem vett észre. Vagyis az ő helyzetében a sérülés megítélése nagyon szubjektív: Függ a saját szakértelmétől, tapasztalataitól, véleményétől, a szakmai irányelveitől, és a véleményét befolyásolnák olyanok, amiről nem is tud tudomást szerezni, mert lehetetlen az adott helyzetben... mégis rá kell biggyesztenie a látleletre egy elvileg pontosan definiált kifejezést. Ezzel az egésszel arra utalok, hogy a 8 napon túl gyógyuló sérülés megállapítása az ő helyzetében sokszor egyáltalán nem egyértelmű, neki mégis szűken szabott kategóriákban kell gondolkoznia, mert ezt várja el tőle a törvénykezés.
Idézet
Gondolj bele ebbe: imádod Britneyt. Ismered minden számát, minden lemezét, minden interjúját, bulvár hírét. Rajongója vagy? A te meghatározásod szerint igen, holott konkrétan semmit sem tudsz róla, csak annyit, amennyit megírtak. Lehet, hogy kiskutyákat kínoz otthon, veri a tesóját, vagy bármi.
Na és? Ettől még rajongója maradnék. Ugyanis nem a személyisége, a magánélete iránt rajongok, hanem a munkásságáért. AZ, hogy ő valójában milyen ember, engem nem érdekel ebben a kérdésben. Nem a példaképem, nem a barátja vagyok, hanem a rajongója  a filmjeinek, zenéinek, könyveinek stb. De sosem a teljes embernek...annak szerintem nem volna értelme, már csak azért sem, amit magad is írtál. Alan Moore iránt például elég nehéz lenne rajongani, ha figyelembe vennénk azt az aspektust is, amit említesz.  ;)

Idézet
J.M. DeMatteis-fan is vagyok, holott nem olvastam semmit, amit nem a Marvelnek írt. Csak éppen tudom, hogy írhatott bármilyen baromságot is, amit a Pókemberrel tett, azzal örök kedvenccé lépett elő
Jah, hát én ezt eleve úgy kezelném, hogy a Pókemberben folytatott munkásságának vagyok rajongója (ami igaz is), nem a teljes munkásságának. Az, hogy piszok jó pók sztorikat írt, amiket imádok, még nem jelenti azt, hogy "teljes körű" JMD fan lennék...ha teszem azt vannak/lennének olyan munkái is, amiket kifejezetten utálok, eléggé meredek kijelentés lenne a részemről, hogy "én ezt is és azt is, és amazt is utálom tőle, szerint kaki, fos bla-bla, de én amúgy JMD fan vagyok, mert a póksztorijait imádom". :)
« Utoljára szerkesztve: 2012. január 15. - 01:55:57 írta pepo05 »

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #1955 Dátum: 2012. január 15. - 11:10:56 »
Mero: Amíg a Főnök nem szól, nyugodtan lehet offolni a topicot. ;D
Oh,i am sorry. :)
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1956 Dátum: 2012. január 15. - 12:51:42 »
Idézet
Na és? Ettől még rajongója maradnék. Ugyanis nem a személyisége, a magánélete iránt rajongok, hanem a munkásságáért. AZ, hogy ő valójában milyen ember, engem nem érdekel ebben a kérdésben. Nem a példaképem, nem a barátja vagyok, hanem a rajongója  a filmjeinek, zenéinek, könyveinek stb.
Nos ebben az esetben pedig már hibás a "rajongója" kifejezés, mert akkor te nem Britney-rajongó vagy, hanem Britney S. zenéjének a rajongója. És itt kezdődik el, hogy a "rajongó" kifejezést (majdnem) mindenki általánosságban használja, és te próbálod túldefiniálni. Azért használjuk általánosságban, hogy ne kelljen mindent szájbarágósan végigmondani. :) Képregényeknél is ugyanaz: Marvel-fan vagyok, annyit tesz, mint a Britney-fan. Ha bővebben szeretnéd, akkor bele lehet menni (hogy a zenéjének, hogy a Pókembernek, Fenegyereknek, F4-nek, X-eknek, Ezüst Utazónak, stb), csak senki sem szokott első mondatban ennyit beszélni, mert hamar unalmassá válhatna olyanok szemében, akiket mondjuk nem annyira érdekel a téma.
Találkozol egy buliban valakivel, aki mérsékelten érdekel (tesód barátnője, barátod barátja, stb), mondja, hogy "de kaki zene megy" te megkérdezed tőle, hogy miért, milyet szeretsz, amire olyasmi választ vársz, a kinézete alapján, hogy "a metált", ő meg elkezdni, hogy "a metált, de azon belül is inkább a speed metált, mint az Avengers például, de nem az új, hanem inkább a korai időszakukat, azon belül is inkább azt, amikor angolul énekeltek, mert a francia szövegüktől kivert a víz, pedig a zenéjük ugyanaz volt. De tetszik még a Running Wild is, különösen a 4. lemezüktől kezdve, amikor felhagytak a hagyományos metállal, és elkezdtek valami egészen új, mégis klasszikus témákat játszani. Nagyon jó volt az is, a következő lemez is, viszont a 6-7. kicsit gyengébb lett, viszont a 8.-ban megint annyira jó számok voltak, hogy..." és te már a nyolcadik szó után elvesztetted az érdeklődésed, mivel te rapper vagy. Érted, mit akarok mondani? A mi verziónk általánosítás, ami tökéletes egy bemutatkozáshoz. Te kicsit túlbonyolítod, hogy mindjárt az elején mindenki egészen pontosan tudjon mindent mindenkiről. Szerintem ez nem szükséges. Aki többet akar tudni, az megkérdezi, vagy kijön, ha beszélgetni kezdünk, akit meg nem érdekel annyira a téma, arra nem erőltetjük rá.  ;)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1957 Dátum: 2012. január 15. - 20:46:34 »
Nem is tudtam, hogy ennyiféle metál stílus van. :D

Idézetet írta: Pepo
és rohadtul nincs kedvem tanulni.
Áhá, szóval unalomból szivatsz itt minket. :fc: ;D

Idézet
Ez sajnos így van. Mégis vannak olyan dolgok, amik mellett nem tudok elmenni szó nélkül, bármilyen sok konfliktusom is származik belőle. Ilyen vagyok, sosem hittem abban, hogy az "okos enged, a szamár meg szenved".
Persze, minden mellett nem is szabad szó nélkül elmenni, sokszor ki kell állni az igazunkért, de vannak olyan szituációk, amikor nem éri meg felhúzni magát az embernek, sok energiát megspórol, ha az értelmetlen vita helyett csak legyint rá egyet. ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1958 Dátum: 2012. január 15. - 21:20:12 »
Ennyi fajta? :) Klasszikus, doom, speed, trash, death, glam, stb. :)

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1959 Dátum: 2012. január 15. - 21:54:13 »
Funny-ban válaszolok  :D