Fura, mert kétoldalú a dolog. Egyrészt nem mondhatja meg neked még a teremtő sem, hogy merre kocsizd a kamerát, hogy tartsd az ecsetet, milyen verslábakat írj. Olyan csinálsz amilyet akarsz, amikor csak akarod, és akkor tényleg az születik amit megálmodtál. DE! Ha már a filmeknél vagyunk, sokkal jobb lesz az egész, ha lesz benne valami egység, nem esik szét mindenféle össze vissza kamerázástól, attól, hogy kilóg a szereplők fél feje, nem odavaló (de persze ez is szubjektív) plánokat használnak. Meg ugye ott van az is, hogy senki nem fogja megnézni.

Egyébként láttam már pár olyan filmet, amiknél direkt arra figyeltem, hogy milyenek a kameraállások, plánok színek. És amikor a fenti példák bejöttek (kilógó szereplő, rossz színek stb.) akkor sokkal rosszabb élményt nyújtott. És az a fura, hogy nem csak nekem, hanem egy "átlag" nézőnek is. Ez olyan, mint a szabályok pl. poszter vagy névjegykártya készítésben. Egy névjegykártyán vannak olyan helyek, ahová a szemlélő legelőször, és legtöbb ideig néz, de van, ahova hiába rakod oda a logót, lehet, hogy eldobja a kártyát, mielőtt észreveszi, mit is tart a kezében. Ez lehet, hogy belemagyarázásnak, vagy kukacoskodásnak tűnik, de ha néhány szabályt betartunk, akkor sokkal jobbat alkothatunk. KIVÉVE ha direkt olyat szeretnék, ahol...pl. kilóg a szereplő feje.