Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1364152 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #5180 Dátum: 2010. december 14. - 23:04:21 »
Idézet
Én azt figyeltem meg, hogy visszafelé nézni majdnem lehetetlen részrehajlás nélkül. Nem csak filmekben, de játékban, zenében, mindenben. Amit megszerettünk gyerekként, fiatalként, a mai napig olyan élményeink fűződnek hozzájuk, hogy képtelenek vagyunk ugyanolyan szemmel látni, mint azok, akik ma találkoznak ugyanazzal először.
Ez valószínűleg így is van, nem is lehetne másként. Viszont én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy ha nagyon sokan enniyre bírják az x éves filmet, akkor csak nem lehet olyan rossz, mint az én szemem mutatja. Nyilván nem fog ettől jobban tetszeni, de azért óvatosan bánok a leminősítésével.
Idézet
Aki még nem látott ilyesmit, annak simán lehet, hogy tetszeni fog.
Persze csak itt jön be, kinek van minimális intelligenciája. Nem egy olyan példát láttam már, ami egy x éves filmet nyúl pofátlanul. Természetesen y az újabb koppintást látta és isteníti, és a régi a szemében az unalmas, másolat. A Twilightosok meg ilyenek. Egyiknek sem tudod elmagyarázni, hogy mennyire egy kifacsart citrom az egész téma, és milyen vállalhatatlanul édes ízű, a savanyú helyett.

Ha találkoznék akár egy olyan Twilight-os tinivel, aki elfogadja, hogy "figyelj, én elhiszem, hogy ez mennyire rókabőr, meg mennyire nem nagy durranás, de nekem ez az első hasonló élményem, nem láttam még más, jónak mondott vámpíros filmet, nem nagyon láttam más tinidrámát, szóval talán emiatt, de nekem nagyon bejön", nem is lenne bajom vele egy percig sem. De ezek inkább olyanok, hogy jönnek, kismilliárd helyesírási hibával, minden mondat végére 100 felkiáltójellel (!!!!!!!!!!!!!), és tőmondatokban állítják, hogy a Twilight mekkora fasza. Persze érvek nélkül, és értelmesen nem lehet beszélni egyikkel sem. Onnan tudom ezt, hogy pl a 2. filmnél is, egy csomó olyan filme sportálon találkoztam velük, ahol épen a lehúzó kritika után jöttek ellentmondani, védeni Edwardot meg Bellát.

Én is nagyon sokszor találkoztam már olyannal, hogy kiderült, hogy a film, ami nekem olyan forradalmi volt, valójában közel sem akkora újdonság. Nyilván a hozzá fűződő emlékeken, az élmény emlékén ez nem változtat drasztikusan, de azért kicsit átértékelem magamban az értékelését. Nem arról van szó, hogy rosszabb lesz, de biztosan nem lesz újszerűnek titulálva az értékelési szisztémámban.

Idézet
Értem. Akkor a TDK az rossz?
Nem, mivel a TDK-ra pont, hogy nem igazak az idézett dolgok általánosságban. A mostani blockbusterek színvonalához képest meg főleg nem. Továbbra is várjuk, hogy megnézd, és írd le a listát, mi volt benne akkora hülyeség. :)
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 14. - 23:11:30 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #5181 Dátum: 2010. december 14. - 23:28:09 »
Jó, de az Alkonyat közönsége nagyjából fedi a mangás kiscsajokét, szóval túl komoly vitapartnert ne várj köztük.  :)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #5182 Dátum: 2010. december 14. - 23:59:16 »
Akkor végül csak oda jutottunk, hogy nem is azért imádják annyira a Twilight-ot, mert nekik még új, vagy nincs mihez viszonyítani? :D Te eddig ez ellen érveltél.

"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

killingjoke

• Kaméleon
  • **
« Válasz #5183 Dátum: 2010. december 15. - 01:18:59 »
Idézet
Aki még nem látott ilyesmit, annak simán lehet, hogy tetszeni fog.
Persze csak itt jön be, kinek van minimális intelligenciája. Nem egy olyan példát láttam már, ami egy x éves filmet nyúl pofátlanul. Természetesen y az újabb koppintást látta és isteníti, és a régi a szemében az unalmas, másolat. A Twilightosok meg ilyenek.

Fentebb írod, hogy óvatosan bánsz bizonyos filmek leminősítésével, ezzel szemben az embereket igen gyorsan címkézed uninteligensnek az alapján, hogy milyen filmet tart megfelelőnek arra, hogy kikapcsolódjon.
Soha nem szerettem azt az elitista álláspontot - ami sajnos gyakran jellemző a bizonyos területen nagyobb jártassággal bíró emberekre - , miszerint mindenkinek abból a nézőpontból kéne értékelni a dolgokat ahonnan ők látják.
Jómagam bár nem vagyok képzett filmes, de talán dilettáns se. Nagyjából képbe vagyok a filmtörténeti korszakokkal, és fel tudom sorolni a "kötelezőket" Tarkovszkij-tól Uwe Boll-ig  :twisted:
Ennek ellenére nem kérdőjelezem meg senki intelligenciáját, azért mert nem rágja tövig a körmét a A Berlin felett az égen, azok után, hogy látta az Angyalok városát.
Nekem például régen mindenki mesélte, hogy a Közönséges bűnözők mekkora ász film, csak sajnos valami oknál fogva én előbb láttam a He7ediket. Így Kaiser színeváltozása már nem volt akkora katarzis, hiába tudom, hogy ez volt mindennek az alfája-omegája. Ez van. Elmúlt a varázsa.
Anyám is hiába győzködött, hogy márpedig a Tulipános Fanfan bizony nagy kópé, amikor a moziba épp a T-800-as bontott atomjaira egy rendőrőrsöt.

Én azt figyeltem meg, hogy visszafelé nézni majdnem lehetetlen részrehajlás nélkül. Nem csak filmekben, de játékban, zenében, mindenben. Amit megszerettünk gyerekként, fiatalként, a mai napig olyan élményeink fűződnek hozzájuk, hogy képtelenek vagyunk ugyanolyan szemmel látni, mint azok, akik ma találkoznak ugyanazzal először.

Ez tényleg így van. Amikor megnézetem valakivel a Harley Davidson és a Marlboro Man-t, akkor általában kínos csend vagy hangos anyázás követi a "vetítést".  :D De nekem akkor is Ők a királyok!  :nezze:  :cavinton:

"Live for nothing or die for something, your call."

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #5184 Dátum: 2010. december 15. - 02:40:17 »
Idézet
Fentebb írod, hogy óvatosan bánsz bizonyos filmek leminősítésével, ezzel szemben az embereket igen gyorsan címkézed uninteligensnek az alapján, hogy milyen filmet tart megfelelőnek arra, hogy kikapcsolódjon.
Sok igazság van abban, amit írsz, de azért ettől jóval árnyaltabb a kép. Egyrészt, ami nagyon fontos, hogy nem azok alapján "címkézek" embereket, hogy milyen filmet tart arra jónak, hogy KIKAPCSOLÓDJON. Van egy nagyon okos programozó barátom, ő például imádja az ótvar kaki, kínosan rossz, zs kategóriás filmeket, és ő ezen szeret kikapcsolódni. Sosem fogom felfogni, miért nem érzi úgy, hogy ez merő időpocsékolás...de ez most irreleváns, és különben is elfogadtam, hogy ő ilyen kész.

Az viszont nagy különbség, hogy ő tisztában van vele, milyen pocsék filmeken szórakozik a legjobban.

Nem azon van a lényeg, hogy mit néznek az emberek kikapcsolódás gyanánt, hanem azon, hogy hogyan értékelik. Mert a film alapvetőn egy erősen szubjektív műfaj (sokan védekeznek is ezzel, túlzásba viszik), de van nagyon sok objektíven is lemérhető eleme (a legmarkánsabb a forgatókönyv) is. Nekem az utóbbi évek vesszőparipája a Transformers 2 (ahhoz mérhetően rossz "forgatókönyvet" legalább 5 éve nem láttam). PL. hiszed vagy sokan, sokan jó filmnek tartják. Amikor kérdem: az hogy lehet, miért?
"Hát, mert jók benne az akciók. Imádom a nagy robotokat, ahogy zúznak az ám a kurvajó". Kb. ennyiben összefoglalható sokak véleménye róla. (most tekintsünk el attól, hogy nem mindenki ötös volt fogalmazásból és kifejezési készsége sem vetekszik egy íróéval)

Ja és mondom, az nem tűnt fel, hogy konkrétan a film 3 percenként ellentmond magának, a semmiből elővarázsol dolgokat, ugyanolyan lazasággal süllyeszt a semmibe motívumokat és még sorolhatnám. Természetesen ezen dolgok nem tűnnek fel az ilyen embereknek. (tisztelet a kivételnek, aki mindezzel tisztában van, mégis kedveli a művet. ilyet is ismerek) Ez általában nem azt jelenti, hogy egy atomfizikus az illető.

Az is vicces volt anno, amikor egy ismerősöm mesélt a Különvéleményről, hogy 3-szor nézte meg, mire megértette. Nos ez volt vagy 8 éve akkor én voltam vagy 12-13 éves. Ő 18. Nem néztem meg a filmet, mert gondoltam akkoriban minek, hisz úgysem élvezném, a ilyen bonyolult. Aztán vagy 17-18 éves körüli lehettem, amikor mégis megnéztem (gondoltam talán már elég érett vagyok rá), és a vége után elkezdtem filózni, hogy mi a franc volt ezen olyan elsőre nem felfogható, átlátható? Feltúrtam a netet, hátha nem is olyan egyszerű ez, de nem úgy tűnt, hogy még lett volna "kraft" a filmben agytorna szempontjából. (Megjegyzem az egyik kedvenc filmem, hisz a mainstremhez képes még így is gondolkozós)

Vagy az is vicces volt, amikor egy lánynak 20 percig magyaráztam az Eredetet, mert nem értette, hogy akkor most melyik álomrétegben ki volt, hogy volt stb. Pedig az Eredet nem is túl sok logikát igénylő film, inkább csak eszméletlenül sűrű, és nagyon tudni kell figyelni, gyorsan követni az eseményeket.

Vagy amikor leállnak vitatkozni az emberrel (nem csak velem, hárman nem tudtuk meggyőzni a srácot), hogy a Viharsziget-ben tényleg nem nyomozó volt Teddy, hisz az lenne ám az igazi csavar a csavarban, csak az a bibi, hogy semmi sem utal erre, hogy mégis az lett volna. És még sorolhatnám.

Szóval alapvetően tapasztalati úton jutottam el egy olyan csúnya, gonosz és antiszociális következtetésre, hogy az emberek intelligenciája valamilyen szinten lemérhető filmekkel. És itt, ahogy remélem eddig lejött, nem arra gondolok, hogy kinek a Star Wars a kedvence, kinek meg a Star Trek. Ez ízlés kérdése, az viszont nem, hogy mondjuk az Abre los ojos-nak (Open your eyes) mi is hát a vége. Vagy hogy a Tökéletes trükkben ki hogy vert át kit. És stb-stb.

Idézet
Ennek ellenére nem kérdőjelezem meg senki intelligenciáját, azért mert nem rágja tövig a körmét a A Berlin felett az égen, azok után, hogy látta az Angyalok városát.
Nekem például régen mindenki mesélte, hogy a Közönséges bűnözők mekkora ász film, csak sajnos valami oknál fogva én előbb láttam a He7ediket. Így Kaiser színeváltozása már nem volt akkora katarzis, hiába tudom, hogy ez volt mindennek az alfája-omegája. Ez van. Elmúlt a varázsa.
Itt nem arról van szó, hogy valaki butább lenne, mert egy hasonló struktúrájú film nem volt akkora katarzis. Ez természetes, pont erről ment az eszmecsere fentebb, hogy ha már láttál valamit, és utána látsz nagyon hasonlót, az már nem lesz új, az már nem fog akkorát ütni. Vagy csak egyszerűen nem érdekel a téma: Apám zabálja a háborús filmeket, és gyűlöli a sci-fi-ket. Én mindkettőt szeretem, a cyberpunk a kedvencem különben, de nem fogom azért leírni őt, mert utálja a Szárnyas fejvadászt. Mert nem azért utálja, mert nem érti, vagy mert látott már előtte 100 hasonló filmet, egyszerűen nincs affinitása a hasonló jellegű filmekhez.

Az viszont már gáz, amikor egy lány a Hetedik után megkérdezte, hogy akkor mi volt a hetedik bűn?
Érted, mire gondolok? Szóval igen, én azt mondom, tapasztalataim alapján, hogy abból nagyon sok mindenre lehet következtetni egy ember eszével kapcsolatban, hogy egy adott filmet, mennyire ért meg, lát át, fog föl. (és itt megint nem a mondanivalóról van szó, mert az egyénfüggő)

Már csak ezért is nagyon érdekelne, hogy mi volt a sok logikai baki a TDK-ban. Mert azért A sötét lovag forgatókönyvéről azt szokták mondani, hogy eléggé masszívan össze van rakva (és én osztom is ezt a véleményt). Persze Joker szuperhős teleporter képességeitől most tekintsünk el, az önmagában még nem hiba, csak irreális.

Az jó volt egynek, hogy miért nem vették észre őket a díszsorfalban a "szakképzetlen" tisztelgésük ellenére.
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 15. - 03:17:39 írta pepo05 »

killingjoke

• Kaméleon
  • **
« Válasz #5185 Dátum: 2010. december 15. - 07:42:50 »
Már csak ezért is nagyon érdekelne, hogy mi volt a sok logikai baki a TDK-ban. Mert azért A sötét lovag forgatókönyvéről azt szokták mondani, hogy eléggé masszívan össze van rakva (és én osztom is ezt a véleményt). Persze Joker szuperhős teleporter képességeitől most tekintsünk el, az önmagában még nem hiba, csak irreális.

Ezt mindenképp megejtjük, csak jelenleg messze vagyok a gyűjteményemtől (Mert azért tetszett ám, csak szerintem a Kezdődik a jobb), és most időm se lenne ilyen "elemzésre", de amint vége a vizsgaidőszaknak már dobom is fel.

Todd

• Pókfej
« Válasz #5186 Dátum: 2010. december 15. - 08:27:48 »
Idézet
Egyébként szerintem a Twillighton való háborgás is majdnem ugyanolyan szánalmas, mint maga a film.
Alapvetően miért fáj ez valakinek? Ha nem tetszik, nem kell megnézni, elolvasni, megvenni stb.
Most ez nem a személyed ellen irányuló sértés, de szerintem meg úgy általánosságban ez az egyik legirritálóbb, beképzelt, mindent leszarok felfogás.
Kábé jól össze is foglaltad a világról alkotott felfogásomat. ;)
De az is benne van a pakliban, hogy nekünk is marhára megvannak az irrítáló hülye tulajdonságaink, és mániáink, és így azért talán nem ártana elfogadni másokét sem.
Ahogy Bennél is kissé hülyének érzem a jajj de utálom a mangásokat dolgot.
Ahogy Kaine is mondta: ha a barátnő elfogadja azt, hogy Resident Evilre, és egyéb ótvar sz*rokra viszi az ember, meg otthon képes amerikából rendelni az igen silány minőségű Pókembert, akkor szerintem az a minimum, hogy mi is némi toleranciával viselkedjünk az ő irányukba, függetlenül attól, hogy a Twillight egy darab sz*r.

venom75

• Pókfej
« Válasz #5187 Dátum: 2010. december 15. - 18:21:03 »
Én is ezen a véleményen vagyok . Sokan elfogadják tőlem , hogy képregényeket kedvelek , szuperhősöket gyűjtök . Én miért ne tenném ugyan ezt azokkal akik mást szeretnek , legyen az manga rajongó vagy aki a vampir könyveket , filmeket szereti. Amúgy az Alkonyat történetileg nem olyan rossz , a szereplők nekem sem jönnek be ( első részt néztem többit nem ), de azért nem nézek le senkit aki máshogyan gondolja.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #5188 Dátum: 2010. december 15. - 18:35:35 »
Idézet
Szerintem ezt a csuklóból elutasítom felfogását nem csak te érzed annak. :D
Idézet
Ahogy Kaine is mondta: ha a barátnő elfogadja azt, hogy Resident Evilre, és egyéb ótvar sz*rokra viszi az ember, meg otthon képes amerikából rendelni az igen silány minőségű Pókembert, akkor szerintem az a minimum, hogy mi is némi toleranciával viselkedjünk az ő irányukba, függetlenül attól, hogy a Twillight egy darab sz*r.
Ez így jogos, de én pl. senkit nem rángatnék el egy olyan filmre, ami a másikat egyáltalán nem érdekli, és ráadásul még a sárba is döngölik a véleményezők.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #5189 Dátum: 2010. december 15. - 19:47:25 »
Idézet
Szerintem ezt a csuklóból elutasítom felfogását nem csak te érzed annak. :D

Jön még kutyára villamos.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #5190 Dátum: 2010. december 15. - 21:21:51 »
Álló f@sszal nyáron nem lehet havat kaszálni. ;) ;D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #5191 Dátum: 2010. december 15. - 21:28:16 »
Nyissunk egy BÖLCSESSÉGEK topikot?  ;D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #5192 Dátum: 2010. december 15. - 23:38:45 »
Akár. :D

Ilyenekből van pár.

A kedvencem: De ne feledd: Nem a győzelem, nem is a részvét, hanem a  fontos!

Hoby

• Keselyű
  • **
« Válasz #5193 Dátum: 2010. december 16. - 10:56:06 »
Vannak itt Péntek 13 rajongók?
Asszem én az elmúlt kb. 3-4 hétben végképp az lettem. Nagyjából ennyi idő alatt néztük végig haverokkal a klasszikus sorozatot. Tegnap megvolt a Jason X is. Először a feldolgozást láttam még tavaly nyáron, illetve előtte néhány évvel a Freddy vs Jason-t. Azonban azt kell mondanom, az eredeti az igazi. Bár a két slasher-király összecsapása is egész jó. Az egészben talán az az érdekes, hogy az a rész tetszett a legjobban amelyikben még nem sokak kedvenc Jason-e aprítja a táborozókat(akik esetleg nem tudnák, az első az). Onnantól kezdve minden epizód kb. egyforma, mégis jó volt szidni a hülye amcsi fiatalokat, amiért felfele futnak a lépcsőn, mikor onnan aztán végképp semerre nem lehet menekülni ;D. Ilyen és ehhez hasonló dolgok tették feledhetetlenné, mondhatni bájossá az egészet. Ez alól kivétel a 9. film, az egy kalap....
Jövőre jöhet a Rémálom széria.
Hozzátennék még annyit, hogy természetesen találkoztam olyannal aki azt mondta, az új a jobb, holott nem is látta az eredetit. Ezt sajnos sok filmmel és sok emberrel kapcsolatban el lehet mondani. Egy idő után az ember megunja és nem is próbál változtatni rajtuk. Ez van, ha nekik ez jobb, el kell fogadni.
“Hard work pays off, dreams come true. Bad times don’t last, but BAD GUYS do.”

killingjoke

• Kaméleon
  • **
« Válasz #5194 Dátum: 2010. december 16. - 11:05:48 »
Jövőre jöhet a Rémálom széria.

Jééézusom, hogy az új Elm Street mekkora egy ótvar trágyadomb... :violent:

Ju

• Pókfej
« Válasz #5195 Dátum: 2010. december 16. - 11:57:55 »
Álló f@sszal nyáron nem lehet havat kaszálni. ;) ;D
Szerintem egész nap ezen fogok röhögni... :lol:

Todd

• Pókfej
« Válasz #5196 Dátum: 2010. december 16. - 14:13:19 »
Szerintem mint minden horror szériára,a Péntek 13-ban is a számozás fordított arányosságban áll a minőséggel. ;)

Hoby

• Keselyű
  • **
« Válasz #5197 Dátum: 2010. december 16. - 15:33:05 »
Ezzel teljesen egyet kell értenem. A 7. részig még elért egy bizonyos szintet, de utána már eléggé gyenge volt majdnem mind, kivéve a Freddy vs Jason. Viszont annyit hozzátennék, hogy Über-Jason=Awesome!
“Hard work pays off, dreams come true. Bad times don’t last, but BAD GUYS do.”

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #5198 Dátum: 2010. december 16. - 16:36:58 »
Én csak egy részt láttam belőle annak idején, az nem tetszett igazán.

balogh44

• Thanos
« Válasz #5199 Dátum: 2010. december 16. - 22:32:19 »
Jason azért nagy fejlődésen ment keresztül, ha megifigyeljük a zsákfejű csövestől, a hoki maszkos halhatatlanig! :D
Én bírtam minden részt, bár az űrös már nekem is sok volt!
Freddy meg már nem nagy cucc, régen becsináltam rajta majdnem, még kicsi voltam, aztán mai szemmel nézve, mint minden véres horror, nevetségesé vált! A mairól inkább ne beszéljünk, Jackie Earle Haley amilyen jó Rorschach volt, olyan gyengus Freedy lett!