Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1362943 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Ju

• Pókfej
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #7180 Dátum: 2012. december 07. - 00:41:09 »
1. Ezt már sok mém feldolgozta: ha a vámpírok lényegében halottak, nincs szívverésük, se vérkeringésük, akkor hogy a lótúróba áll fel nekik? (Illetve, ha nincs vérkeringésük, akkor a kiszívott vérből nyert táplálék hogy jut el egyáltalán a szervekhez, szövetekhez?)
Anne Rice próbálta megmagyarázni. Nála a vámpírok gyomrából szívódik fel a vér és gyakorlatilag mágikusan átdiffundál a sejtjeiken és átveszi bármilyen folyadék helyét a testükben, ezért vannak vérből a könnyeik. (Meg azért, mert az milyen gótikus... :)) Nem tudom, nekik fel tud-e állni, vagy gyakorlatilag folyamatos rigor mortisban van-e, de egyszer szó volt arról, hogy az egyik vámpír szeretkezett egy nővel, és azért nem volt neki különösebben nagy szám, mert a vérszíváson keresztül sokkal nagyobb élvezeteket él át. Rice így szokta megkerülni a kérdést. :)
Máshol úgy magyarázzák meg, hogy amíg a vámpírok elég vért isznak, addig a normál testfunkcióik is működnek majdnem úgy, mint egy normál embernek.
A Twilightban meg sehogy nem magyarázzák meg. Ha gonoszkodni akarnék, azt mondanám, hogy az írónő túl prűd lehet ahhoz, hogy belegondoljon a biológiába. :twisted: Ha nem akarok gonoszkodni, azt mondom, hogy csak szimplán nem tud írni. ;)

Idézet
2. Valóban érződik a filmeken a konzervatív vallásos szemlélet amit Todd is említett, viszont ezzel a nagy vallási konzervatívizmussal hogy fér össze az a tény, hogy Jacobnak egy kisbaba vésődik be ( :o ), ami elég durván pedofil témának tűnik... :hehe:
Sehogy. ;D Na jó, valami olyan lehet benne, hogy ilyenkor asszem az ember lelkébe szeret bele a kutyus. Akkor pedig az olyan pöttömnyi fizikai tulajdonságok, mint az, hogy... (én ezt le nem írom, még olvasni is durva volt...), szóval az, hogy mennyi idős, puszta részletkérdés. :roll:
Jobb magyarázatot szerintem nem fogsz találni, és nem emlékszem, hogy a könyvben erről szó lett volna. Én is kíváncsi lennék, hogy ez milyen vallási filozófiát mutat be...

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #7181 Dátum: 2012. december 07. - 03:38:40 »
1. Ezt már sok mém feldolgozta: ha a vámpírok lényegében halottak, nincs szívverésük, se vérkeringésük, akkor hogy a lótúróba áll fel nekik? (Illetve, ha nincs vérkeringésük, akkor a kiszívott vérből nyert táplálék hogy jut el egyáltalán a szervekhez, szövetekhez?)

Stephenie Meyer verziója:
“A fluid similar to the venom in their mouths work as a lubricant between the cells,
which makes movement possible (note: this fluid is very flammable). A fluid similar to
the same venom lubricates their eyes so that their eyes can move easily in their sockets. (However, they don't produce tears because tears exist to protect the eye from damage, and nothing is going to be able to scratch a vampire's eye.) The lubricant- venom in the eyes and skin is not able to infect a human the way saliva-venom can.
Similarly, throughout the vampire's body are many versions of venom-based fluids that
retain a marked resemblance to the fluid that was replaced, and function in much the
same way and toward the same purpose. Though there is no venom replacement that
works precisely like blood, many of the functions of blood are carried on in some form.
Also, the nervous system runs in a slightly different but heightened way. Some involuntary reactions, like breathing, continue (in that specific example because
vampires use the scents in the air much more than we do, rather than out of a need for
oxygen). Other involuntary reactions, like blinking, don't exist because there is no purpose for them.”
:roll:
Szóval ha jól értem, mindent mérgek helyettesítenek. Azt viszont, hogy mi pumpálja/tartja mozgásban öket, nem tudom. Meg a vámpír-sperma összetevöit se kérd rajtam számon. ;D

Most inkább ne menjünk bele, hogy az ilyen magyarázatokba hány helyen bele lehet kötni. Bár egyszer írhatna egy lelkes orvostanhallgató anatómia könyvet zombikhoz és vámpírokhoz, hátha meg tudna mindent magyarázni.

balogh44

• Thanos
« Válasz #7182 Dátum: 2012. december 07. - 12:53:24 »
De vámpírfogakat miért nem lehet látni a Twilight-ban?  :headscratch:
A Felhőatlasz egy igencsak érdekes témát boncolgat, az más hogy ebbe belerondít a rendező páros magánélete, ami nekem negítv pont és nem tudok elhatárolódni tőlle! :( Lehet hogy előítéletes vagyok de ez van. Amúgy A Mátrix filmeket is más szemmel fogom tekinteni ezután.
Kirsten Dunst meg egyfolytában ugyanolyan karaktereket játszik, még a jelenetek is olyanok mint pl. a Pókemberben, bámul szomorúan ki az ablakon stb... :roll:

Todd

• Pókfej
« Válasz #7183 Dátum: 2012. december 07. - 13:06:18 »
De mivel a szláv strigoi/moroi mondakörben ami az egyik legrégebbi ebben a témában, tudtak szaporodni a vámpírok, és a Drakulában is volt utalás a gróf nemi életére, így én sokkal inkább tekintem alapnak azt, hogy a vámpírok tudnak, mint azt, hogy nem.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7184 Dátum: 2012. december 07. - 14:40:49 »
az más hogy ebbe belerondít a rendező páros magánélete, ami nekem negítv pont és nem tudok elhatárolódni tőlle! :( Lehet hogy előítéletes vagyok de ez van. Amúgy A Mátrix filmeket is más szemmel fogom tekinteni ezután.
Szabad neked. :nemtudom:

De mivel a szláv strigoi/moroi mondakörben ami az egyik legrégebbi ebben a témában, tudtak szaporodni a vámpírok, és a Drakulában is volt utalás a gróf nemi életére, így én sokkal inkább tekintem alapnak azt, hogy a vámpírok tudnak, mint azt, hogy nem.
Ezt eddig nem tudtam. :) Én először Rice gótikus vámpírjait ismertem meg, és onnantól nekem az volt az alap, ahogyan ők működnek. Meg egyébként is elég logikusnak tűnt. :)

Todd

• Pókfej
« Válasz #7185 Dátum: 2012. december 07. - 17:59:01 »
Akkor, amikor még embereket végeztek ki azért, mert egy nő halott csecsemőt szült, és ebből úgy hitték, hogy strigoial párosodott, és később a gyerek is felnőve moroiként fog visszatérni, nem nagyon gondoltak arra, hogy feláll-e egy halottnak.
Poén lenne, ha egyszer egy ilyen vámpír filmet csinálnának.
De a Dampyr képregény jól visszaadta ezt a babonás hangulatot.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7186 Dátum: 2012. december 07. - 18:57:20 »
Na igen, a babonának nem erőssége a logika...  :-\ ... Mint ahogy a Twilightnak sem. :hehe:

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #7187 Dátum: 2012. december 07. - 21:11:42 »
Az Anne Rice féle magyarázat is tetszett, de
Idézet
Máshol úgy magyarázzák meg, hogy amíg a vámpírok elég vért isznak, addig a normál testfunkcióik is működnek majdnem úgy, mint egy normál embernek.
ez a leghihetőbb szerintem.

Persze a misztikusabb magyarázatok annyiból jobbak, hogy azok az emberfeletti erőt és különleges képességeket is megmagyarázzák (vagy legalábbis hihetővé teszik). :)

Idézet
Szóval ha jól értem, mindent mérgek helyettesítenek.
Erről nekem az jutott eszembe, hogy a vámpírméreg olyan, mint a szimbióta, átveszi az irányítást. ;D Ez mondjuk megmagyarázza Bella átalakulásánál a bevágott képeket, ahogy a méreg bevonja a szöveteket és szerveket. 

Kirsten Dunst játszik a Felhőatlaszban? :D Na van még egy indokom, hogy miért nézzem meg a filmet (majd egyszer). ;D
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7188 Dátum: 2012. december 07. - 22:41:54 »
Kirsten Dunst játszik a Felhőatlaszban? :D Na van még egy indokom, hogy miért nézzem meg a filmet (majd egyszer). ;D
Nem... nem tudom, hogy jött ide. Viszont van helyette Halle Berry. :)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #7189 Dátum: 2012. december 08. - 00:52:15 »
Ja, ő még jobb. ;D
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #7190 Dátum: 2012. december 08. - 12:41:14 »
A Felhőatlasz egy igencsak érdekes témát boncolgat, az más hogy ebbe belerondít a rendező páros magánélete, ami nekem negítv pont és nem tudok elhatárolódni tőlle! :( Lehet hogy előítéletes vagyok de ez van. Amúgy A Mátrix filmeket is más szemmel fogom tekinteni ezután.
Én ma nézem meg. Örülök, hogy van egy olyan film, ami a reinkarnáció témáját boncolgatja/ próbálja boncolgatni. Wachowskiék megint belenyúltak valmibe :D
Az erős homoerotikus vonalról hallottam és tartok tőle, ha erre gondoltál. Ez nem előítéletesség szerintem. Ez egy abberáció és ugyanúgy viszolygással tölt el, ha öncélúan ezt mutogatják egy filmben, mintha egy olyan filmet kéne néznem, amibe csupa féllábú, félkarú ember játszik, pedig nem egy veteránkórházról szól.

SD. EJC.

• Bűnölő
  • Pókember
    • SD. EJC.
« Válasz #7191 Dátum: 2012. december 08. - 12:45:03 »
Apám traktálására megnéztem az Alkonyatot, 1-4-ig, és nem olyan rossz, mint ahogy mondják, nagyon komoly története van, és alig várom,hogy megnézzem az utolsó részt is.
Úgy latom, hogy pont annyira komoly történet, mint a Pókember, Batman, vagy bármi más. Azt nem mondom, hohy rajongó lettem, de egyáltalán mem rossz film, és nagyon bejött.  Lehet, hogy rajongás is lesz belőle, de csak ha nem szúrtok le érte. :D
SD. EJC.

Wiccan

• Bűnölő
« Válasz #7192 Dátum: 2012. december 08. - 12:48:22 »
Tömör, őszinte és remélem nem sértő véleményem:  :pyramid1:

Ju

• Pókfej
« Válasz #7193 Dátum: 2012. december 08. - 13:19:28 »
Én ma nézem meg. Örülök, hogy van egy olyan film, ami a reinkarnáció témáját boncolgatja/ próbálja boncolgatni. Wachowskiék megint belenyúltak valmibe :D

Igen, az alaptéma nekem is tetszik. :)

Idézet
Az erős homoerotikus vonalról hallottam és tartok tőle, ha erre gondoltál.

Igazából csak az egyik központi szálban jelenik meg, és elég alapvető szerepe van abban az "életben", ezzel szerintem elkerülték, hogy öncélú legyen. Akkor már inkább egy másik vonaltól fogsz jobban tartani, az viszont maga a reinkarnáció témája miatt megkerülhetetlen.

Úgy latom, hogy pont annyira komoly történet, mint a Pókember
Ha erre bólogatok (bár egy fordított irányú logikával... => a Pókember sokszor pont annyira komoly, mint a Twilight), nem merek majd Tomi szeme elé kerülni... ;D
Egyébként érthető, hogy tetszik neked, mert mégis a veled kb egyidős lányok rajonganak érte... ti más szemmel látjátok még, mint mi, akik fogjuk a fejünket tőle. Igazából vannak olyan részei, amik első ránézésre szerintem pozitív hatással lennének az átlag ember gondolkodására, de amikor jobban belenézek, hogy miről is szól a történet és milyen viselkedésmintákat promotál, akkor rögtön megváltozik a véleményem. :)

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #7194 Dátum: 2012. december 08. - 13:48:19 »
Apám traktálására megnéztem az Alkonyatot, 1-4-ig

Milyen apa ez?!
Persze, ha büntetésképpen kellett megnézzed, mert eltörtél valamit vagy rossz jegyet kaptál, akkor más, habár Twilightot nézni önmagában is egy szigorú büntetés.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #7195 Dátum: 2012. december 08. - 14:00:43 »
Oké Ju! Majd visszatérünk rá, ha láttam.
Sztem már eleve az egy naiv tiniknek való felvetés, hogy az örökké tartó szerelemről szól. Na most nem azt kétlem, hogy van ilyen, csak azt mondom, hogy ez egy annyira átlátszó mézesmadzag, ami belövia  célcsoportot. Persze ez nem az Alkonyat specialitása, minden romantikus film, vagy romcom erről szól. De van ilyen pár? Persze: Rómeó és Júliának hívták őket. A szerelmük szempontjából happy end. Viszont társadalmi kudarc :D

Ju

• Pókfej
« Válasz #7196 Dátum: 2012. december 08. - 14:17:39 »
Oké Ju! Majd visszatérünk rá, ha láttam.

Oké. :)

Idézet
ez egy annyira átlátszó mézesmadzag, ami belövia  célcsoportot.

Így van. Az egyik barátnőm szereti annyira a Twilightot, hogy már hónapokkal ezelőtt hallottam, mennyire várja az utolsó filmet... Hozzáteszem, hogy 27 éves, szóval kicsit kilóg a célcsoportból... :D Aztán azt mondta, hogy őt igazából egyáltalán nem érdeklik a vámpírok, de ez "egy olyan jó szerelmi történet". ... :o

Idézet
Persze: Rómeó és Júliának hívták őket. A szerelmük szempontjából happy end. Viszont társadalmi kudarc :D
Végülis: Bella megtudja, hogy Edward halott, így ő is azon kezd el dolgozni, hogy meghaljon és a halálban örökké együtt legyenek. Tulajdonképpen stimmel. :lol:
Amúgy meg: nekem a Rómeó és Júlia mindig nagyon túlértékelten jött le, és szerintem kicsit sem romantikus. Két kb 14 éves "fiatalról" szól, akik hirtelen annyira szerelmesek... 14 évesen fogalmad sincs a szerelemről. Szerintem egyszerűen önfejűek és először tapasztalnak hormonokat. Nem tudom komolyan venni őket, vagy az érzéseiket. Az öngyilkosságot meg főleg nem gondolom romantikusnak. :) Ebből a szempontból a Twilightal tényleg érdekes párhuzamokat lehetne találni. :)

VTomi

• Pókfej
« Válasz #7197 Dátum: 2012. december 08. - 15:46:46 »
Amúgy meg: nekem a Rómeó és Júlia mindig nagyon túlértékelten jött le, és szerintem kicsit sem romantikus. Két kb 14 éves "fiatalról" szól, akik hirtelen annyira szerelmesek... 14 évesen fogalmad sincs a szerelemről. Szerintem egyszerűen önfejűek és először tapasztalnak hormonokat. Nem tudom komolyan venni őket, vagy az érzéseiket. Az öngyilkosságot meg főleg nem gondolom romantikusnak. :) Ebből a szempontból a Twilightal tényleg érdekes párhuzamokat lehetne találni. :)
Sztem direkt le is van minden egyszerűsítve. Az első szerelem az tiszta, ők is szüzek stb (bár Rómeó nem biztos). Hogy nézne ki a történet két olyan fiatallal, akik már túl vannak jó pár kapcsolaton? Amúgy meg ez nem is lenne lehetséges azok közt a társadalmi szokások közt. Itt archetipizált minden fragmentum(ha van értelme ennek a mondatnak ;D)

Nem is biztos, hogy azt állítja, hogy tudnak valamit a szerelemről. Nyilván nem, csak nagyon szerelmesek. És ez biztos. Ez szubjektív, nekik megszűnt a világ. Két szerelmese akik nem látnak már semmit egymásom kívül, lángol körülöttük a világ és azt sem tudják, hogy ők gyújtották fel.

Amúgy meg abban a korban 14 évesen már javában eladókorban voltak és ebben benne is van a lényeg, hogy egy olyan közegben szerelmesek ők, ahol ez egyáltalán nem indokolta a házasságot, úgy mint ma. akkor ez em volt szempont. A szempont az csak gazdasági előnyszerzés volt. a házasság egy üzleti tranzakció.
Ezt a  két dolgot ütközteti a történet és a tanulsága, hogy egy torz társadalom, hogyan hajszol halálba két gyereket.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #7198 Dátum: 2012. december 08. - 17:06:41 »
Én ma nézem meg. Örülök, hogy van egy olyan film, ami a reinkarnáció témáját boncolgatja/ próbálja boncolgatni.

The Fountain? Abban is kicsit hasonló a téma, bár nem igazán reinkarnáció van benne, csak ugyanazok a szereplők három különböző korszakban is feltűnnek kicsit más szerepben. Mondjuk a Wachowski tesók mostani filmjét még nem láttam, nem tudom, mennyire hasonlít rá.
Nekem ez a Felhőatlasz az előzetese alapján nagyon giccsesnek tűnt, persze a film nem biztos, hogy az, csak a trailer elvette tőle a kedvem.

balogh44

• Thanos
« Válasz #7199 Dátum: 2012. december 08. - 19:06:34 »
Nem... nem tudom, hogy jött ide. Viszont van helyette Halle Berry. :)

Csak vissza kéne olvasni.  :drying:
A lényeg hogy én az Upside Down c. alkotást említettem meg, abban láttam Dunstot elégé lapos karakterrel!
A Felhőatlaszhoz visszatérve, meg fogom nézni azon ne múljék, de túlzott komolyság nélkül.