Wha-at?? What's wrong with you?!
Maybe I'm the chosen one.

Egyébként én sem azt mondom, hogy ez a világ legjobb filmje, de teljesen nézhető, és a befejezés nekem írtóra tetszett, nálam az sokat dobott a megítélésen.
Az egyetlen pozitív, amit mondani tudok róla, az, hogy annyi bullshit van benne, hogy majdnem beillik egy M. Night filmnek(de csak majdnem, mert ő legalább emlékezetes bullshitet csinál
).
Nem véletlen, valószínűleg direkt hasonlít azokhoz. Írták a kritikák is, hogy majdnem olyan a film, csak a rendező nem olyan ügyes, mint M. Night.

Erre még habnak jön a tortára Nicholas Cage másfél-két órás(nem emlékszem már, milyen hosszú volt) szenvedése és olyan megszentségesült arckifejezése, hogy a bazilika freskói elfordulnának szégyenükben.
Nem azt mondom, hogy ez volt Cage legjobb alakítása (más, hasonló kaliberű színésszel is simán működött volna a film), de Cage hozta a kötelezőt. Voltak ennél sokkal rosszabb filmjei is Nicknek.
A nyomozás valami vicc, még ha az alapötlet (kislány előre lát dolgokat, leírja, stb) nem is lenne rossz. (Én is az alapötlet miatt néztem meg régen.)
Nekem olyan nagy bajom nem volt ezzel, kifejthetnéd, hogy mi az, ami gáz volt benne szerinted. Ha arra gondolsz, hogy mindig "véletlenül" pont oda kerül Cage, ahol épp történnek az események, ez valóban tűnhet erőltetettnek, de a filmnek pont az a lényege, hogy
semmi sem történik véletlenül benne. Vagyis az "eleve elrendeltetés" filozófiáján alapul a film, Nick az elején abban hisz, hogy minden, ami a világban történik, véletlenek sorozata, de menet közben rájön, hogy valójában minden előre meg van írva. Ezért nem tudja megakadályozni egyik katasztrófát sem, és ezért csak a kiválasztottak menekülhetnek meg a végén.Különben az alapötletet nem ismertem előre, de amiatt (és Cage miatt) néztem én is, na meg azért, mert sci-fi, márpedig azok érdekelnek.

A végkifejlet meg egyenesen szirupos és dogmatikus.
Nekem pont az tetszett benne, hogy dogmatikus.
A film a bibliai motívumokat ütközteti a sci-fivel. Vannak olyan vélekedések, amelyek szerint Isten nem létezik, vagy legalábbis nem misztikus lény, hanem egy nagyon fejlett földönkívüli faj (vagy annak egy tagja). Ezért is angyalszerűek az ufók, illetve ezért is vannak az utolsó jelenetben az egyértelmű bibliai motívumok. Nem tudni pontosan, hogy ők valóban angyalok-e, vagy csak szuperfejlett élőlények, a film a nézőre bízza, hogy ki mit lát bele ebbe. Az ufós befejezés amúgy azért is tetszett, mert sokmindent megmagyarázott, például, hogy hogyan tudtak megadni a kisgyerekek földrajzi koordinátákat. "Nem baj, hogy mi mind meghalunk, ha a gyerekem tovább élhet." Már bocsi, de mi ez, ha nem az 'áldozd fel magad a gyerekedért' dogma extrapolálása? Szinte szó szerint... 
Igazából nem értem (illetve inkább csak sejtem

) hogy mi a problémád ezzel. Ez nem dogma, hanem a világban egy nagyon is létező jelenség. Minden normális, jóérzésű szülő, ha ilyen választás elé kerül, a saját gyermeke túlélését helyezi előbbre a saját életénél. Elég csak megnézni a híradót, vagy elolvasni a híreket. Minden balesetnél vagy katasztrófánál a gyerekeket mentik ki először. Számtalan eset van, amikor egy veszélyhelyzetben az anya a testével védi a gyerekét. De még az állatvilágban is létezik ez a jelenség, az állatok is foggal körömmel védik a kicsinyeiket.
Egyébként a különbség a filmben, hogy
Nick nem feláldozta magát, ugyanis neki nem volt választása. Nagyon szívesen elmenekült volna a gyerekével együtt, de nem tehette, mert nem volt választása. Egyedül a gyerek, mint kiválasztott dönthette el, hogy elfogadja az ufók ajánlatát, vagy ott marad a Földön, és az apjával együtt meghal. Azon persze lehet vitázni, hogy morálisan mennyire megkérdőjelezhető az ufók döntése, hogy kit visznek magukkal, vagy mi alapján válogattak az emberek között, miért nem mentettek meg mindenkit, stb. De ha belegondolunk, hogy az emberiség milyen ütemben bassza szét a bolygót, illetve milyen lelkesen irtják egymást, akkor nem is tűnik olyan kegyetlennek, hogy az ufók szelektálnak. A kiválasztottak révén egy második esélyt kínálnak az emberi fajnak, de a szelekció révén egyben arra is esélyt kínálnak, hogy egy jobb, tökéletesebb civilizációt építsenek a jelenleginél egy másik bolygón. Akár vitatjuk az ufók döntéseit, akár nem, egyvalami tény: ők tudnak utazni a csillagok között, mi meg nem. Így a döntés az ő kezükben van.Egyébként, bár a film végéből az jöhet le, hogy
csak a gyerekek menekültek meg, ez valószínűleg nem így van. A kislány, aki a listát írta 50 évvel korábban, szintén kiválasztott volt, vagyis, ha nem dilizett volna be és nem nyírta volna ki magát, akkor ő is az ufókkal mehetett volna. Ebből következően valószínű, hogy felnőtteket is vittek magukkal az ufók, hisz láthattuk, hogy számos űrhajó hagyta el a Föld különböző pontjait.Nekem egyébként pont azért is tetszett nagyon a film, mert
itt a legtöbb katasztrófafilmmel szemben nem happy end a befejezés, itt még Bruce Willis sem tudná megmenteni a világot. A kiválasztottak kivételével igenis mindenki hamuvá ég. Nagyon jó kontraszt van abban a jelenetben, ahogy Cage megy haza a szüleihez a városban, és tudja hogy nem tehet semmit, beletörődött, hogy elkerülhetetlen a vég, miközben az autója körül az emberek kétségbe esve rohangálnak, mint a mérgezett egér. Nagyon látványos volt a város elpusztulása is. Egyébként, ha már itt tartunk, a sztorit tekintve az Armageddon sokkal nagyobb bullshit volt szerintem.

Persze tény, hogy az szórakoztató nyári popcornmozinak készült, ez pedig mélyebb, elgondolkodtató alkotásnak.
Nem beszólni akarok (nem igazán...)
Tudom, semmi gond.

Szívesen folytatok eszmecserét a filmről, megvannak hozzá az érveim (nagyjából le is írtam a lényeget asszem). Ezzel egyébként nem meggyőzni akarlak arról, hogy neked is tetsszen a film, hisz jogodban áll bullshitnek tartani, mindenkinek megvan a saját ízlése. Én csak azt mondtam el, hogy
én miért tartom a filmet jónak.
Komolyan kb olyan borzadvány, mint a Jelek, csak ezt végig is néztem.
Vicces, mert a Jeleket régóta meg akarom nézni, csak pont azért halogatom, mert mindenhol azt olvastam, hogy gyenge film.

Nem fér a fejembe, hogy ez értelmes embernek tetszhet. 
Hát, van itt a fórumon olyan közös ismerősünk, akinek a Batman & Robin is tetszett.

Pedig nálam az a film is bullshit kategória.
Sőt, biztos vagyok benne, hogy vannak olyan emberek (gyanítom, hogy főleg lányok), akiknek a Macskanő film is tetszett - nálam az a film az Ultimate Total Bullshit kategória, amit nemhogy DVD-re, de még WC papírra sem érdemes kiírni.