Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1363110 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

Ju

• Pókfej
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #8060 Dátum: 2013. december 01. - 21:35:33 »
Nekem ahhoz jött meg a kedvem, hogy elolvassam. :) Amúgy is szeretem Fitzgerald nyelvezetét, annyira csillogó és mégsem giccses.

Todd

• Pókfej
« Válasz #8061 Dátum: 2013. december 02. - 08:35:46 »
A lezárás az erőltetett happy enddel szintén nagyon buta és gyáva megoldás volt.
Nekem tetszett a film. A lezárás kicsit megalkuvó, de szerintem tudatában van annak, hogy nem oldanak meg semmit, max egy ember problémáját. Vagyis egyértelmű, hogy a végén beálló állapot csak ideiglenes, max egy két napig tart.
Ugyanez igaz az exoskelton felapplikálására, persze, hogy ilyen körülmények között minden létező fertőzést elkap közben, de ezt ugye egy haldoklóra teszik rá, akkor nem marhára mindegy?  :D
De kétségtelen, hogy Hollywoodiasabb, mint a D9.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 02. - 08:39:40 írta Todd »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #8062 Dátum: 2013. december 02. - 13:56:50 »
A lezárás kicsit megalkuvó, de szerintem tudatában van annak, hogy nem oldanak meg semmit, max egy ember problémáját. Vagyis egyértelmű, hogy a végén beálló állapot csak ideiglenes, max egy két napig tart.
Ezt mi tudjuk, de a film nem foglalkozik a lezárás utáni jövővel, egyszerűen azt sugallja, hogy hirtelen minden szép és jó lesz. Ehhez a filmhez egy pesszimistább befejezés sokkal jobban illett volna szvsz. Pl. elpusztul az űrállomás a fejlett gyógyító technológiával együtt VAGY a gazdagok nyernek, és megmarad az űrállomás valamint az elnyomás, a lázadók pedig elbuknak. A vicc az, hogy a bemutatott befejezés nemhogy megoldja a problémákat, de tovább növeli.

Idézet
Ugyanez igaz az exoskelton felapplikálására, persze, hogy ilyen körülmények között minden létező fertőzést elkap közben, de ezt ugye egy haldoklóra teszik rá, akkor nem marhára mindegy?  :D
Azért megnézném, hogy te mennyire bírnál mozogni fél centi átmérőjű csavarokkal a csontjaidban friss műtét után. ;D 
Nyilván egy haldokló bármit elvállal, nem is ez zavart, hanem az, hogy a műtét biológiailag és orvosilag blőd hülyeség volt. Totál felrúgták vele a film (ál)realizmusát. Legalább megmagyarázhatták volna, hogy kap valami spéci injekciót, ami átmenetileg erősebbé teszi az immunrendszerét, vagy mittom...

Idézet
De kétségtelen, hogy Hollywoodiasabb, mint a D9.
Ezzel nem is lett volna baj, csak akkor el kellett volna dönteni, hogy hollyvoodi szórakoztató mozit csinálnak, és telerakni pörgős akciókkal és több látványelemmel. Csinálhattak volna egy hangulatos robotzúzást. Az Emlékmás remake is gyengébb lett, mint az eredeti, de ott legalább az akciókkal és a látvánnyal próbálták feldobni a sztori gyengeségeit.
A Thor 2.-nek is bugyuta és gyenge a sztorija, de az akciók, humor és látvány, valamint a hangulat kimondottan szórakoztató darabbá tette.
Nem azt mondom, hogy teljesen rossz film lett az Elysium, mert ez nem igaz. Vannak jó pillanatai és jó az alapötlet (ha nem a D9 rendezője készítette volna, talán még elnézőbbek is lennénk vele). Csak szerintem a rendező két szék közül a pad alá esett vele.
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #8063 Dátum: 2013. december 02. - 14:02:12 »
Azért fura, hogy egy kitinváz felerősítését orvosi marhaságnak tartod, de az ember DNS-ét és külsejét pár nap alatt átíró mesevírust nem. :)

Todd

• Pókfej
« Válasz #8064 Dátum: 2013. december 02. - 14:12:41 »
Ezt mi tudjuk, de a film nem foglalkozik a lezárás utáni jövővel, egyszerűen azt sugallja, hogy hirtelen minden szép és jó lesz. Ehhez a filmhez egy pesszimistább befejezés sokkal jobban illett volna szvsz. Pl. elpusztul az űrállomás a fejlett gyógyító technológiával együtt VAGY a gazdagok nyernek, és megmarad az űrállomás valamint az elnyomás, a lázadók pedig elbuknak. A vicc az, hogy a bemutatott befejezés nemhogy megoldja a problémákat, de tovább növeli.
Az szerintem a rendező dolga, hogy hol vágja el a film végét. Mi történik végül, rászabadítja az embereket az űrállomásra, mi lesz ott háború, ez egyértelmű. Nem lesz mesevilág, de rendesen felkavarja a sz*rt, jól kib@szik azokkal, akik ugyanezt tették vele, és egy nagyon szűk rétegnek segít (a kislánynak és az anyjának).
Ez a befejezés szerintem bőven elég.
Azért megnézném, hogy te mennyire bírnál mozogni fél centi átmérőjű csavarokkal a csontjaidban friss műtét után. ;D 
Nyilván egy haldokló bármit elvállal, nem is ez zavart, hanem az, hogy a műtét biológiailag és orvosilag blőd hülyeség volt. Totál felrúgták vele a film (ál)realizmusát. Legalább megmagyarázhatták volna, hogy kap valami spéci injekciót, ami átmenetileg erősebbé teszi az immunrendszerét, vagy mittom...
Hát nyilván tele van tömve kábé 2 kiló fájdalom-csillapítóval, meg gyulladáscsökkentővel.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 02. - 14:14:44 írta Todd »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #8065 Dátum: 2013. december 02. - 14:50:27 »
Azért fura, hogy egy kitinváz felerősítését orvosi marhaságnak tartod, de az ember DNS-ét és külsejét pár nap alatt átíró mesevírust nem. :)
De, azt is, de az az adott filmtől függ, hogy mi fér bele a logikájába, és mi mond ellent neki.
Ennél a filmnél például pont az adja a kontrasztot az Elysium ésa Föld között, hogy míg előbbi egy kvázi mennyországszerű utópia, amibe még az atomi szintű regeneráció is belefér (hülyeség persze, de ettől utópia), addig a Föld lenne hivatott képviselni a realizmust (nyomor, szenvedés, járványok, és 20. századi szinten megrekedt orvostudomány - ezért akar mindenki feljutni az Elysiumra). Ebben a kontrasztban van egy jól működő logika, amit teljesen felrúgnak azzal, hogy egy kvázi lehetetlen műtétet hajtanak végre egy haldoklón. Elvégre ha valakit csak úgy fel tudnak spécizni még ilyen lepusztult körülmények között is egy külső vázzal, akkor mégsem olyan kaki az az orvostudomány, és akkor nem értem, hogy a film elején egy mindkét lábát eltört kislányt miért csak az Elysiumon lehet meggyógyítani.Egyáltalán, mit rinyálnak az emberek, miért nem spéciznek fel mindenkit gettónindzsává, hogy szétcsapják a gonosz robothadsereget. :D

Persze hogy a filmek csak filmek, és nem valóság, de amíg betartják a saját maguk által lefektetett logikai szabályokat, addig a legvadabb sci-firől vagy fantasyról is elhiszem, hogy az ott úgy működik. De ha egy film saját logikai szabályrendszerén belül is ellentmondás van, az kibillenti a nézőt, és elég zavaró tud lenni (legalábbis nálam - lehet hogy egyedül vagyok ezzel).

Arról egyébként már ne is beszéljünk, hogy Damon testén csak külső váz van, de páncél nincs - vagyis akár egy robottal, akár a felspécizett Kruegerrel bunyózott, szinte azonnal halálos sérüléseket kellett volna beszednie - ehhez képest eléggé sokáig húzta.

Idézetet írta: Todd
Ez a befejezés szerintem bőven elég.
Oké, elfogadom hogy neked tetszett, ezen nem veszünk össze. ;)

Idézet
Hát nyilván tele van tömve kábé 2 kiló fájdalom-csillapítóval, meg gyulladáscsökkentővel.
De hát pont ez az, hogy nem adtak neki semmit! Pont ezt hiányoltam. Az egyetlen bogyó, amit végig szedett, csak a sugárbetegséget tette tünetmentessé (de nem hosszabbította meg az életét). Nyilván abban is lehetett gyulladáscsökkentő meg fájdalomcsillapító, de akkor sem volt kihangsúlyozva ez a dolog. De a bogyó használata sem oldja fel a műtét sületlenségeit.
 Valahol olvastam egy kommentben, hogy az exoskeleton felrakása után már Damon törött karja sem volt probléma. :lol: Igaz, rögzítősínnek teljesen megfelelt a skeleton. :hehe:

Todd

• Pókfej
« Válasz #8066 Dátum: 2013. december 02. - 15:34:50 »
Biztos azért nem adták másra, mert tuti belehalna rövid időn belül, akire rákerül. Mondjuk ez necces magyarázat, mert itt a többség már vállalta a közel biztos halált, a halvány reményért cserébe.
Plusz ugye az ár, nem lehetett olcsó az a cucc, amit rápakoltak, ha jött volna a mutter a kislánnyal, körberöhögték volna. Azért annyira nem voltak jótét-lelkek azok az ellenállók (sőt!).
De Krugernek hogy nőtt vissza a szakálla, az is benne van a DNS-ében??  ;D
Szerintem amúgy nem feltétlenül fontos egy filmben minden dolgot "kihangsúlyozni".

Számomra amúgy a film fő kérdése az volt, hogy a saját szemszögükből nincs igazuk az Elysiumi polgároknak? A jelenet például amikor a menekültek landolnak, és rohannak be a házba. Ha a mi házunkba rohannának, mi nem lőnénk? És végül nem az történik-e, hogy amikor Elisiumot megosszák a többiekkel is, a többség elpusztítja azt? És nem-e érzik az ott élők joggal azt, hogy ők megdolgoztak azért, és azért is, hogy a gyerekeiknek mindent megadjanak, ahogyan mi is így érezzük?
Ez valójában nagyon durva téma. Mert én is megvédeném a magántulajdonomat és a családomat akár erőszakkal is.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 02. - 15:52:21 írta Todd »

Kit Walker

• Kraven
  • " The Ghost Who Walks. "
« Válasz #8067 Dátum: 2013. december 02. - 17:54:23 »
A rendező már az előző nagyfilmjével is bizonyította szociális érzékenységét. Míg az az apartheid rendszer átültetése a vászonra, addig ez a filmje egyértelműen a mexikói bevándorló problémára összpontosít. Mindenesetre jó látni, hogy Amerika mennyire az egekig tud emelni egy témát, anélkül, hogy elgondolkodna a mondanivalóján.

" Man who looks Phantom in the face will surely die. "  OJS

Todd

• Pókfej
« Válasz #8068 Dátum: 2013. december 02. - 18:01:15 »
A rendező már az előző nagyfilmjével is bizonyította szociális érzékenységét. Míg az az apartheid rendszer átültetése a vászonra, addig ez a filmje egyértelműen a mexikói bevándorló problémára összpontosít.
Ez nekem is eszembe jutott a film nézése közben.
Mindenesetre jó látni, hogy Amerika mennyire az egekig tud emelni egy témát, anélkül, hogy elgondolkodna a mondanivalóján.
Milyen igaz.  ;D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #8069 Dátum: 2013. december 02. - 20:05:40 »
Szerintem amúgy nem feltétlenül fontos egy filmben minden dolgot "kihangsúlyozni".
Lehet, valószínűleg mindenkinél más, hogy mi a fontos neki.

Idézet
Számomra amúgy a film fő kérdése az volt, hogy a saját szemszögükből nincs igazuk az Elysiumi polgároknak? A jelenet például amikor a menekültek landolnak, és rohannak be a házba. Ha a mi házunkba rohannának, mi nem lőnénk? És végül nem az történik-e, hogy amikor Elisiumot megosszák a többiekkel is, a többség elpusztítja azt? És nem-e érzik az ott élők joggal azt, hogy ők megdolgoztak azért, és azért is, hogy a gyerekeiknek mindent megadjanak, ahogyan mi is így érezzük?
Ez valójában nagyon durva téma. Mert én is megvédeném a magántulajdonomat és a családomat akár erőszakkal is.
Jó kérdés, és ez is kivetíthető aktuálpolitikai témára. Ha úgy vesszük, sok más (főleg afrikai vagy távol keleti) népekhez képest mi is jobb színvonalon élünk, és miközben esszük a sült húst, vagy veszünk magunknak egy új cipőt, meg sem fordul a fejünkben, hogy Afrikában naponta halnak éhen gyerekek, vagy a kedvenc cipőnket mondjuk kínai gyerekmunkások rakták össze. Ha úgy tetszik, a szegény, elmaradott országokhoz képest mi vagyunk Elysium polgárai, míg számunkra a nyugat-Európai fejlett országok, vagy Amerika életszínvonala jelenti az Elysiumot. A különbség persze az, hogy mi jóval kevésbé vagyunk elmaradva a nyugattól, mint az elmaradott országok tőlünk - mi viszonylag kényelmes élhető színvonalon élünk mondjuk Afrikához képest. A kérdés az, hogy kié az igazi felelősség a kialakult egyenlőtlenségekért? A polgároké, vagy azok vezetőié? Elysium polgárai elfogadják a vezetőik döntését, a kényelmes életszínvonal mellett elfordítják a fejüket a földiek sorsától. Természetesen a film negatív utópia, így jellemző rá, hogy egy polgár sem próbál befogadni vagy segíteni egy "illegális bevándorlót" A valóság azért ennél árnyaltabb, a fejlett országok különböző szervezeteken keresztül rendszeresen küldenek segélycsomagokat a szegény országoknak, de pl egy-egy természeti katasztrófa nyomán is megmutatkozik az emberek összefogása, lásd jótékonysági koncertek.

Míg az az apartheid rendszer átültetése a vászonra, addig ez a filmje egyértelműen a mexikói bevándorló problémára összpontosít.
Nem, szerintem ez a film is inkább az apartheidről szól - persze bevándorlás téma is van benne - csak a feketéket mexikóiakra cserélték le, hogy ne legyen olyan egyértelmű az áthallás. De végig jellemző a filmre az Elysiumi polgárok felsőbbrendű viselkedése, a nyomorban, szegénységben élőket lekezelik, nem tekintik egyenrangúnak (lásd amikor a gyár igazgatója megtiltja a beosztottjának, hogy ne leheljen rá - vagy Max kidőlése a munkából és várható halála számára csak egy eltört fogaskerék, amit gyorsan ki lehet cserélni), valamint kizsákmányolják. Aki nem Elysium polgára, azt gyakorlatilag nem is kezelik emberként, nincsenek jogai. Sőt, még a robotok is felettük állnak. Egy gazdag kisebbség ural mindent és felfoghatatlan magas színvonalon élnek, míg a szegény, elnyomásban élő többség húzza az igát, amíg bele nem döglenek (hogy a "felsőbbrendű" kisebbség életszínvonala fennmaradjon).

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #8070 Dátum: 2013. december 02. - 20:06:31 »
A rendező már az előző nagyfilmjével is bizonyította szociális érzékenységét. Míg az az apartheid rendszer átültetése a vászonra(…)
Enyhe kifejezés. Ha kilencven percen át üvöltötték volna a kamerába, hogy „fehér ember gonosz, fekete ember áldozat, apartheid csúnya, ééééééééééértem?!”, az is óvatosabb megközelítés lett volna a témára.

Todd

• Pókfej
« Válasz #8071 Dátum: 2013. december 02. - 20:29:10 »
Én konkrétan nem ennyire távolra gondoltam, mint Afrika, elvégre ahhoz nincs nagy befolyásom, hanem inkább arra, hogy nap mint nap kimegyek az utcára, látom, hogy sokan tőlem sokkal rosszabb élet-szinvonalon élnek.
Az utcán fetrengő csöveshez képest is Elysiumi polgár vagyok. Nyilván más a helyzet mert ott akkora különbségek vannak, hogy azok az emberek nem is látják a nyomort.
És az a gond, hogy sokszor érzem magamon, hogy minél többet dolgozok, annál több pénzem lesz, viszont mintha annál önzőbb is lennék. Nem tudom, ezt más is megfigyelte-e már magán.
Enyhe kifejezés. Ha kilencven percen át üvöltötték volna a kamerába, hogy „fehér ember gonosz, fekete ember áldozat, apartheid csúnya, ééééééééééértem?!”, az is óvatosabb megközelítés lett volna a témára.
Sokakhoz még így sem jutott el az "üzenet", szóval a forma úgy néz ki, még mindig nem elég egyértelmű.
Plusz egy tökéletes világban nem lenne szükség ilyen filmekre.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 02. - 20:35:01 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #8072 Dátum: 2013. december 07. - 21:00:33 »
Éhezők viadala 2, valaki?

balogh44

• Thanos
« Válasz #8073 Dátum: 2013. december 08. - 18:03:10 »
Nincs az a pénz.

peti40

• Keselyű
  • **
« Válasz #8074 Dátum: 2013. december 08. - 18:54:22 »
Láttam, nagyon jó film.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #8075 Dátum: 2013. december 08. - 20:45:56 »
Szerintem is, rávert egy kört az elsőre, de a könyvre is.

Todd

• Pókfej
« Válasz #8076 Dátum: 2013. december 09. - 10:06:10 »
Emós Loki, alighanem lányok millióinak nedvesedett be a bugyija ettől a képtől.

Ju

• Pókfej
« Válasz #8077 Dátum: 2013. december 09. - 13:01:02 »
Wow, vajon kezdek kinőni a dráma élvezetéből, ha az első gondolatom az volt, hogy "öltözzön fel és ne szenvedjen azért ennyire"? :lol:

Todd

• Pókfej
« Válasz #8078 Dátum: 2013. december 09. - 13:15:21 »
:)

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #8079 Dátum: 2013. december 09. - 13:52:53 »

Halálos párosítás Tom Hiddleston és a romantikus vámpírtéma. Ebből komoly probléma lesz.  :D