Két jó filmet is láttam hétvégén.
Az egyik a Lego kaland, amit már régebben terveztem, mert a trailere nagyon bejött. Aztán el is felejtettem, és most pótoltam. Király volt, hozta, amit a trailer ígért. Az külön tetszik, hogy olyan, mint a legó, rétegei vannak, ha egy gyerek nézi akkor egy kis hülyülés, de komolyabb mondanivalója is van. Kb. 3 rétegre lehet bontani.
Kifejezetten tetszett, hogy az egyik a Lego szellemiségét (hogy építsd, kombináld, változtasd bátran) emelte ki. Igazán talán azoknak jött ez be, akik kiskorukban legóztak, és nem volt olyan sok fajta szettjük, így kombináltak vele össze-vissza. A mostani 20-30 éves korosztály. A 80-as évekbeli űrhajós figura valakinek? Pont olyanom van űrhajóval, és tényleg a sisakja is mindig ott tört el, meg elveszett az üvege, ja és olyan megrágott is volt. Tökéletes!
A másik a Frank. Ez már komolyabb alkotás, némileg elvontabb mondanivalóval. De kifejezetten tetszett. Sok kérdés, gondolat felmerül vele kapcsolatban az emberben. Magáról az alkotás folyamatáról, a természetességről, intuícióról, improvizációról. A csapatdinamikáról, működésről; illetve az egyediségről és annak feladásáról a nagyobb közönségsiker érdekében.
Bár a műfajbesorolás, és az ajánlók valóban megtévesztőek, ez nem vígjáték. És az is igaz, hogy az tudja megérteni, aki alkotott már valamit életében. De jó film volt ez is.
Ja, és érdekessége, hogy valódi fugura alapján készült, a Chris Sievey által "megszemélyesített" Frank Sidebottom mintájára, innen a film címe is.