Tegnap én is megnéztem a Jurassic World-ot. Nem olyan nagyon rossz, de nem is olyan nagyon jó. Nem tudom, hogy tényleg több baromság van-e ebben mint a korábbi részekben, vagy az én technikai tudásom lett nagyobb, vagy csak szimplán sznob lettem, vélhetőleg mindez egyszerre. De a filmben a szereplők dilettantizmusán és felkészületlenségén átlag fél percenként óriási, WTF ez most komoly?? felkiáltásokkal reagáltam volna.

De most komolyan, ez a világ legdrágább parkja, ami a legfejlettebb technikával épül fel, de amikor a biztonsági intézkedésekre kerül sor, minden kőkorszaki.
Számomra a génmódosított szuper-szörny, oké, az ember ilyen, amit meg tud csinálni, azt megcsinálja, és a szörnyek coolak (a doki és a főnök közötti beszélgetés a film szerintem legéletszerűbb pontja), én ezen nem akadtam ki egyáltalán, hiába hívja fel ezerszer a film rá a figyelmet, és adja a szereplők szájába, a szkeptikus nézők véleményét. Ez amúgy mennyire gáz, hogy amit problémásnak érzünk, azt kimondatjuk egy szereplővel, hogy igen, ez problémás, de ez van. És ezt nemcsak a szuperszörnnyel sütik el.
Mintha attól kevésbé lenne gáz, hogy Gwen Stacy lesprintel tűsarkúban egy T-rexet, mert előtte a főhős felhívta a figyelmet rá, hogy ebben a cipőben nem él túl két percet sem... A gyerek vonal is oké volt, elvégre ez egy Jurassic park film, nekem a raptor idomítás is tetszett. Ha már 20 éve foglalkozunk dínókkal, csak legyen már valami haladás azon kívül, hogy belógatunk egy kecskét.
De térjünk vissza a kiindulási pontra, ha nem látod hol a lény egy ketrecben bemész megnézni?? A chip nem jelzett volna automatikusan ha elhagyja a ketrecet, tényleg telefonon kell felhívnia a biztonsági személyzetnek a központot, hogy azok LEKÉRDEZZÉK egy dínó helyét? Tényleg senkinek sem jut eszébe, hogy a dínó kikaparja magából a chipet, mert nekem ez volt az első gondolatom, amint mondták, hogy még a ketrecben van, hogy mindjárt találnak egy véres chipet. Utána komolyan fél méter hosszú elektromos ösztökékkel küldik a katonákat egy 20 méteres szörny ellen?
Mi a tökömnek lett elsütve a tulajról ez műmájer ő jajjde nagyon foglalkozik a lényekkel dolog, tök hiteltelen volt. Na jó az emberek főleg magas pozíciókban sokszor hiteltelenek, ezt akkor kihúzhatjuk, ez nem a film hülyesége ez a szereplőé.
De amikor kitör a pánik, nincs térerő a sziget egy olyan részén, amit emberek látogatnak, vagyis nem ipar terület, hanem a látogató központ része. Ez nem egy alsómucsaröcsögei kalandpark az erdő közepén, hanem a világ legdrágább vidámparkja. Aztán tényleg egy diákmunkás jelenti be az embereknek, hogy bocs baj van, menjetek vissza, és nem hallják, meg a külföldi turisták értetlenül néznek, nincsen hangosbemondó??
A repülő lényes jelenet úgy kompletten mi a p*cs volt? Azok miért repültek rá a központra és támadtak meg mindenkit? Komolyan az a
Birdemic-es jelenet annyira nem illett a filmbe, annyira B kategóriás volt.
Vannak a filmnek jó pontjai, végre látjuk a parkot működés közben, de a cselekmény annyira erőltetett, hogy az valami hihetetlen. Valahogy az egynél nem éreztem ezt, hogy mindenki hülye. És mintha ez tudatos lenne, mert a főszereplő intelligenciáját akarjuk azzal domborítani, hogy ő mindent lát előre (ami egyértelmű) csak senki sem hallgat rá, mert mindenki másnak a seggében van a feje. Csakhogy ilyen filmeket este nyolckor a film+ szokott adni, ahol jön a földrengés/ óriás cápa/ massza/ sz*rember akármi, csak senki sem hiszi el.
És tudom, hogy cégvezetésre jellemző ez a "Nem érdekel hogyan csak old meg!" mentalitás, ahogyan krízis helyzetben sok ember idiótán viselkedik, ezek ilyen dolgok. De itt a problémám az, hogy előre sem gondolkoznak el a lehetőségeken a legminimálisabb szinten sem, mikor már több mint 20 éve foglalkoznak ezekkel a lényekkel, és már kétszer beütött a sz*r? Elveszítjük a támogatást kontra bezabál egy Pepsiszaurusz, még a milliomos cégvezető sem szereti ha bezabálják, és valahogy úgy gondolnám, hogyha 26 milliót ráköltött az ember egy lényre (mert erre felhívják a figyelmet, hogy ezért nem szabad megölni), akkor nem túlzás egy picit, hogy a védelmére olyan technológiákat alkalmazunk, amik kábé 30-40 évesek, vagy az, hogy egy állatszakértőt már csak akkor kérdeznek meg, hogy amúgy jó-e így tartani, amikor a lény már felnőtt? Miközben a szórakoztató centrum már egyenesen futurisztikus.
Annyi annyi pontba lehet ebbe a filmbe teljesen laikus (barátnő) szemmel belekötni,hogy az valami hihetetlen. Olyan szinten lerágott csont klissé halmokkal operál a film, amiket szerintem már direkt nem tettek bele az első részbe sem, mert már akkor bárgyúak és elcsépeltek voltak.
És én nem úgy álltam hozzá, hogy most lehúzom ezt a filmet, a park tök jó volt, tök szívesen elmennék egy ilyen helyre, abszolút átéreztem a film lelkesebb szereplőinek rajongását, rohantam volna a bébi dinó simogatóba stb. De közben ez a töménytelen baromság csorgott az ember arcába.
Az amúgy elég kegyetlen rész volt, ahogy végigkövetjük a szenvedését.
Az igen, nem is teljesen értettem, az miért volt fontos. Ez volt az "amúgy itt tényleg mindenki meghalhat ez komoly dolog" jelenet? Mer ehhez nem volt eléggé fontos a szereplő, inkább a pufi körszakállas f*sznak kellett volna így meghalnia.
De amúgy annyira ez sem idegen a JP szériától, gondolj csak a második részben a csávóra akit a kis dinók falnak be. Az szerintem ettől is hosszabb jelenet volt.
A végén a Sistem of a Down odaver!!!

Fuck the system! Tényleg menő volt.