Eliolvastam a főoldali kritikát, én igazából még a nyitószöveget sem írtam voln le.

Volltaképpen már onnan sejteni lehet, hogy jó lesz a film, mert pont olyan meseszerű a szöveg, int a klasszikus trilógiában. Ettől függetlenül azért itt van az én spoiler-mentes kritikám is, ahol igyekeztem végigvenni, hogy miért működik a film.
http://www.prae.hu/article/8878-hol-van-luke-skywalker/Ami meg a fikázókat illeti, négy dolgot lehet hallani:
1 Nem ad hozzá semmi újat. Oké, lehet. És? Kit érdekel? A Star Warsnak is megvannak a maga határai, amit ha megpróbálunk átlépni, az már nem lesz Star Wars. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetne megpróbálni, és az antológia filmek is pont erről fognak szerintem szólni, de számon kérni azt, hogy régi elemeket variálnak újra... basszus, ennek az mitológiának ezer éves gyökerei vannak.
2 Nem elég Star Wars, csak ritkán kap el az az érzés. Ha valaki ugyanazt szeretné újraélni, amit 20-30 évvel ezelőtt, az csalódni fog. Nem fogja tudni, mert ez nem a legelső SW film, ami előtt még soha semmi hasonlót se lehetett látni. De ettől még totál ott van az SW érzés, sőt, néhányan azt is kifogásolhatják, hogy túl nosztalgikus lett (lásd feljebb). Van benne nosztalgia, de sohasem üres, okosan variálnak.
3 Túl sok a mai blockbusterekre jellemző kikacsintás és önreflekció - mintha egy marvelt néznék. A nagy fenéket! Valóban sok van, és én ettől tartottam a legjobban (amellett, hogy a régi színészek is csak alibiből lesnek benne), de szerintem sikerült jól eltalálni az arányokat, és a film épp annyira képes megszólítani a mai generációt, mint az ősfanokat, de ez nem jelenti azt, hogy az ősfanoknak készült. Már hogy készült volna csak nekik?
4 Túl disney. Ha valaki nem tud felülemelkedni a saját prekoncepcióin, az menthetetlen. Ugyan miért lenne túl disney? Ez idegesít fel a legjobban! A Disney csak felvásárolja a pénzfialó kisebb stúdiókat, de meghagyja a szuverenitásukat, nem szól bele a vállalati kultúrájukba, max elvárásokat szab. A Pixar filmek mások lettek a elvásárlás után? A Marvel filmeken érezhető volt az új anyacég? Nem, és ugyaníg nem érezhető az Ébredő erőn se, mivel a Luc ltd élén még mindig Kennedy áll...
De egyébként meg... ...olvassátok el a kritikámat! : D