Előző héten volt a tévében, és megtekintettem ismét. Harmadjára.
Egy fokkal változott, árnyalódott a kép a pozitív irányba. A mestermű jelző még messze van, de ki tudja, ha még háromszor megnézem, lehet, hogy meglesz.

Én még csak most vettem észre benne a "rasszizmus", és a beskatulyázás témáját. Azaz, hogy az androidokat úgy kezelik, mint réges rég a rabszolgákat, sőt durvábban.
"...replikánsokat helyben és nyomban lelőjék. De ezt nem kivégzésnek nevezték, hanem egyszerűen azt mondták: kivonták őket a forgalomból." (Nem tudom, de lehet, hogy ez sem volt benne a rendezői változatban, azt alig lehetett érteni, elsőre legalábbis kerülendő, csak ha már láttad az eredetit, akkor talán).
És mindezt azért, mert egy
rabszolgasorban tartott csoportjuk fellázadt. Tehát minden replikáns ilyen. Alig általánosítottak az emberek.

Maga a film leginkább melankólikus, szomorú volt.
Todd: szerintem Deckard vagány, mint karakter. Harrison Ford mindig az alapból. A vagányság nem csak az, hogy valakinek be van lőve a sérója, meg beszól nagyokat, vagy menőn táncol...
Pl. a Drive-ban Ryan Gosling karaktere, a sofőr tök vagány, holott ha megnézed ő is csak a munkájának élő antiszociális srác, aki esetlenül szerelmes lesz egy lányba. Csak hogy kapcsoljam a színészt is a Szárnyas Fejvadászhoz.

A cikkíró szerintem úgy érti a
genetikailag manipulált androidot, hogy a gépeket nem tudja elképzelni ennyire valóságosnak, ezért valami Terminátor-féle megoldást vizionált. Na persze még így is hülyeségnek tűnik, mert ha gép, akkor mit manipulálsz, nincsenek génjei...
A "lefekvős" jelenetnél én úgy éreztem, hogy azért történik, hogy érzékeltessék, hogy hiába annyira emberi, mégis... Deckard tudja, hogy gép, ezért - ha tudat alatt is - úgy kezeli, nem ér fel egy emberrel, vele megteheti ezt lelkiismeretfurdalás nélkül, büntetlenül.