Megnéztem ma a Cloverfield nevű filmet. Háááát, mit is mondjak, rég láttam már egy ilyen ritka kaki filmet. Nem csoda, hogy igazán nem is lehetett semmit sem hallani erről a filmről. Most írok róla pár szót, de nem fogom kiválogatni a spoileres részeket, tehát ha valaki mégis úgy gondolja, hogy kiteszi magát egy kb kétórás szenvedésnek, akkor az ne olvassa tovább a hsz-t.
Szóval, adva van New York (ugyan melyik másik várost rombolnák le a filmtörténelemben már vagy ezredjére), azon belül is egy kis baráti társaság. A film úgy indul, hogy az egyik szereplő kameráján keresztül látjuk az eseményeket. Még azt gondolná az ember, hogy talán valamikor átváltanak rendes kamerára is, de nem, mert kb 10-15 perc után rá kell jönnünk, hogy az egész filmet a kis kézikamera szemszögéből kell néznünk. Gondolom az alkotóknak az volt ezzel a célja, hogy még emberközelibbé tegyék a megtörtént eseményeket, hogy ezáltal is azt érezzük, mintha mi is részesei lennénk az egésznek. Sajnos ez az egész filmet tekintve inkább a visszájára sült el, mert nálam a legkevésbé sem érte el ezt a hatást, inkább csak kurvára idegesített, hogy a legtöbbször semmit sem lehet látni, mert a srác úgy rohangál, hogy szinte semmit sem lehet kivenni bármiből is. De hogy visszaugorjak az elejére, a baráti társaság éppen egy búcsuztatót tart, amikor is egy földrengés rázza meg New Yorkot, aztán kimennek az utcára, ahol a szemük láttára repül oda pont a házuk elé a szabadságszobor feje, majd dől össze az Empire State Building (legalábbis annak látszott, de lehet hogy nem az volt, csak mint mondtam, a kis kézikamerától semmit sem lehetett tisztán kivenni). Aztán jön a nagy menekülés, hullanak a szereplők, mire úgy nagyjából kiderül, hogy valami godzilla féle szörny dönti romba a várost, valamint egy rakat kisebb emberméretű pókszerű bogár tizedeli a lakosságot. Aztán négyen visszamennek a város azon részére, ahol a szörny garázdálkodik, hogy az egyik srác megmentse az ő szive hölgyét. Alapból nem volna rossz az alapsztori, csak hogy hogyan kerültek ide, vagy hogy mik is azok egyáltalán nem kapunk választ. Mint azt fentebb mondtam, a filmben az a lényeg hogy azt mutassák hogyan is élik meg az emberek ezt a katasztrófát. Még ez sem volna akkora gond, de a kamerás hülyeséggel szerintem teljesen elrontották az egész összképet, ráadásul én vagyok olyan hülye, hogy szeretek azért némi magyarázatot is várni a történetre, még ha az valami iszonyatos nagy blődség. Persze enélkül is lehet élvezni egy filmet, mint pl a Legenda Vagyok című filmet, de ott legalább nem azzal baszták el a filmet, hogy a szereplő szemszögéből akarták mutatni az egészet. Meg biztos egyszerűbb úgy filmet csinálni, hogy ne kelljen azon agyalni a készítőknek, hogy megmagyarázzák mi miért van, inkább csak itt van és kész.
A másik amit nagyon bírok az ilyen filmekbe, hogy a hatalmas szörnyet az istennek sem tudják kinyírni. Pedig azért itt is komoly fegyverarzenált vonultat fel a dicsőséges amerikai hadsereg a döggel szemben, mégis hiába lövik egy egész éjszakán keresztül, annak meg sem kottyan. Pedig ha logikusan belegondolunk, még ha a kézifegyvereket meg sem érzi, a tankból és ágyúkból kilőtt lövedékeket (nem beszélve a rakétákról, és hogy vele együtt a várost is porig bombázta a légierő) igencsak meg kéne éreznie. Főleg a nagyszámok törvénye alapján, ha egyfolytában lövik, biztos hogy előbb-utóbb csak eltalálnak egy létfontosságú szervet, amitől ki kell dőlnie. Persze mivel semmit sem magyaráznak meg, előfordulhat hogy nem csak egy olyan szörny volt ott, bár soha sem lehet egynél többet látni, csak a rovarokból. Tehát azt tudom mondani, hogy egy igéretes alapkoncepciót sikerült tökéletesen elrontaniuk a készítőknek. Egyrészt a kamerás dolog miatt élvezhetetlen a film, másik hogy emiatt teljesen semlegesek maradnak a szereplők, igazán egyikért sem tudtam izgulni, teljesen hidegen hagyott hogy meghal-e, vagy él (főleg hogy legtöbbször vagy csak a lábukat látni, vagy a hátukat, a kamerás gyereket pedig egy kezen meg tudom számolni hányszor lehetett látni).
Szóval, ha tehetitek, inkább kerüljétek el ezt a filmet, mert igencsak az egyszernézős kategóriába tartozik.