Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1363022 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Ben Reilly

• Pókfej
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #3180 Dátum: 2009. december 20. - 22:52:37 »
Az jó lesz. Az orvostudományok távol állnak az érdeklődési körömtől.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #3181 Dátum: 2009. december 20. - 23:59:37 »
Tomi: De van, de IMAX a full élmény. Attól jelenleg nincs jobb. Egyszer mindig is ki akartam próbálni, de nem volt még olyan film eddig, amire azt mondom, hogy már kifejezetten imax képes és na azért tényleg megéri felmenni Pestre. Valszeg évekig nem jutottam volna el ezek után IMAX-be..hát most sem.

AZ orvosi terminológia sajnos a hagyományőrzés miatt sajnos nem mindig túl konvencionális. De az van,
hogy az új terminológia szerint a szívizom infarktus rendes neve akut coronaria syndroma. Ezen belül van két verzió:
1. A valódi akut forma, ami megfelel a klasszikus nevezéktanban már ősidők óta az akut miocariális infarktusnak (a köznyelvi szívinfarktus) nevezett kórképnek. Ez st elevatióval jár, tehát az infarktus léte megjelenik az EKB görbén.
2. Az olyan akut coronaria syndroma (ami valójában nem igazi akut dolog), ami nem jelenik meg st elevetióként az EKG görbén.

Az st elevatio amúgy egy tök egyszerű dolog. Az EKG az ingerületvezetést diagnosztizálja tulajdonképpen. Ha a szívizom haldoklik, vagy elhalt ott már nem olyan, vagy nincs is ingerületvezetés (mert gondolom azt tudjuk, hogy az izmok az idegsejtek  átlal közvetített idegimplizusok miatt húzódnak össze, de egy impulzus max néhány izomsejtre megy rá, az egész szöveten az izomsejtek maguk vezetik tovább), ergo ezen zavarok az EKG-n is megjelennek. Az st elevatio is abban nyilvánul meg, hogy a számotokra lényegtelen QRS hullámot, valamint a T hullámot összekötő szakasz nem az EKG normális vonalán fut, hanem magasabban vagy alacsonyabban(ezt az EKG-s dolgot lehet nem értettétek,de most nem ez a fontos)

Szóval ez az utóbbi kórkép azért is trükkös, mert nem igazán hirtelen jelenik meg, nem jár azonnali izomelhalással ezért az EKG sem mutatja ki. Mert ilyenkor nem zárja el egy trombus (vérrög) a szív ereit (mint pl az elsőben) hanem csak beszűkíti azok űrtartalmát, csökken a rajtuk átáramló vér, csökken az izomsejtek oxigén és tápanyagellátása...azok meg még ellátják funkciójukat, vezetik az ingerületet, de már egyáltalán nem stabilak, szóval lehet ha egy picit is nagyobb lesz már ez a trombus, akkor szépen lassan bekrepálhatnak aminek végül infarktus lesz a vége, ugyanúgy mint az első pontban.

AZ angina pectoris az a mellkasi fájdalom, szívinfarktus esetén, illetve főleg előtte tipikusan a mellkas bal oldalára, illetve ezekkel együtt a  bal váll-bal kar környékére, nem hasító, inkább tompa, zsibbaszt fájdalomként jelentkező dolog. Ahogy értelmezem azért érdemes stabil és instabil angina pectorist elkülöníteni, mert gondolom a stabil mindig fáj és ha vannak egyéb diagnosztikus tünetek is, biztos tünete egy folyamatban lévő szívizomelhalásnak. Az instabil viszont trükkös, és értelemszerűen a 2-es pontbeli cuccra jellemző, nem mindig fáj, csak mondjuk terhelésre, vagy néha-néha, de az állandó veszély ugyanúgy fennáll, tehát bármikor átmehet súlyis, végleges szívizomsejt pusztulásba a dolog. (kóros sejtelhalás=necrosis). Egyébként ahogy volt szó róla, nincsenek elváltozások az EKG-n, nincsenke az első pontbelire oly jellemző enzimszint változások a vérben. Ráadásul angina pectoris jellegű mellkasi fájdalmat még számos más dolog okozhat (vagy legalábbis a betegek úgy írják le), a cikk meg is említi példánaka fekélyt (ulcus).És bár írja a cikk, hogy súlyosságából adódóan erre, a szívinfarktus fokozott kockázatára, vagy kezdődő infarktusra kell először gondolni, de a tapasztalat azért mégis az, hogy az ilyen fájdalommal érkező betegek többsége nem szívrohamos, hanem tényleg más baja van...nyilván prioritást élvezne a szíves gyanú kivizsgálása, de ha más diagnosztikus jel nincs, csak az angina pectoris (pont mint a 2. esetben) akkor nem küldhet el az orvos minden beteget szívultrhangra, mert megbénulna az ulrahangos osztály.

Valószínűleg a kettes típusú betegsége volt Murphy-nek is, aminek nem voltak klaszsikus tünetei, mint az egyesnek, gondolom elhanyagolta, vagy az orvos nem gondolt gy egészséges, 32 éves nőnél ilyen súlyos fenyegetettségre, aztán egszercsak a trombus teljesen elzárta a koronáriáját és átment a kettes típus egyesbe, de akkor már nem lehetett segíteni rajta.

Mondjuk ez a lényegen nem változtat: ha nem volt valami olyan súlyos gyulladása, bakteriális fertőzése (amit észlelni kellett volna), akkor 32 éves kmora miatt vagy szedett valamit, ami fokozott trombusképződési kockázatot jelentett számára, vagy ugyanez volt a baj,de szer nélkül genetikailag. Vagy mindkettő, de egyik sem súlyos mértékű alapból, viszont ilyenkor a 2 tényező hatásai nem összeadódnak hanem összeszorzódnak.
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 21. - 00:03:30 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Todd

• Pókfej
« Válasz #3182 Dátum: 2009. december 21. - 08:43:48 »
Tomi: De van, de IMAX a full élmény. Attól jelenleg nincs jobb. Egyszer mindig is ki akartam próbálni, de nem volt még olyan film eddig, amire azt mondom, hogy már kifejezetten imax képes és na azért tényleg megéri felmenni Pestre. Valszeg évekig nem jutottam volna el ezek után IMAX-be..hát most sem.
Én szimpla 3D-ben láttam, de már több helyröl is hallom ugyanezt, és mivel amúgy is már szóba került pár emberrel, hogy még egyszer meg kéne nézni, valószinü, hogy most IMAX-re fizetek be, aztán meglesem, hogy tényleg miben áll a különbség.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3183 Dátum: 2009. december 21. - 08:48:12 »
Pepo köszi a felvilágosítást, nagyjából még értettem is mi lehetett a baja szegény lánynak.

Egyszer már én is szeretnék eljutni egy IMAX terembe, mert Miskolcon még a 3D előadások számát is totál minimalizálták. Bár most az Avatart abban néztem, vagyis 3D-ben.
« Utoljára szerkesztve: 2009. december 21. - 08:50:37 írta Ben Reilly »

Todd

• Pókfej
« Válasz #3184 Dátum: 2009. december 21. - 08:50:12 »
És végül hogy tetszett?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3185 Dátum: 2009. december 21. - 08:56:36 »
Amit már korábban is mondtam róla. A látvány tényleg odaszegezi az embert a székhez, és esküszöm a literes popcornból egy falatot nem ettem a film kezdése után, mert minden idegszálamat a film dolgoztatta. De a történet lapos, totál sablonos, és tényleg Pocahontos sztori, annyi csavarral, hogy itt
Pocahontassal ellentétben nem a lány tér át a fiú világába, hanem a férfi karakter fordul a sajátjai ellen
Eredeti forgatókönyvért ziher nem kap Oscart, bár minden másért megérdemelné.
A történet miatt azért is húztam a számat, mert sok dolgot nem magyaráztak el. Vagy csak én nem figyeltem rendesen.  :nemtudom: De azt pl nem értem mi a francért olyan fontos az a kőzet aminek kilója ugyan 20 milla, de kérdem én mire jó? Űrhajókat hajtanak vele mint a deutériummal vagy tényleg mit csinálnak vele?
De ha ezt végül a kapcsolt árúból kell megtudnom (mert már elkezdték ontani az ilyesmit és lesz Pandorapedia is, vagyis könyvformában kiadott Pandora Encyclopedia) akkor valamelyest csalódott leszek.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #3186 Dátum: 2009. december 21. - 11:11:37 »
http://www.origo.hu/filmklub/blog/halal/20091220-meghalt-brittany-murphy-spinedzserek-sin-city-eszveszto-a-por.html

origo szerint utolsó filmjének forgatásán már nem volt igazán beszámítható, többször rosszul lett és emiatt több jelenetét is át kellett írni. A színészvilágon belül kemény drogfogyasztásáról is pletykáltak. Szóval azért látszik, ha szedett valamit, ha nem, nem volt minden rendben már egy ideje szegénykével. :-\
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3187 Dátum: 2009. december 21. - 11:48:01 »
Az Avatar egész szépen termelget. A bemutató napján 21 millió dollárt hozott, az első hétvégés bevétele pedig már 73,000,000 dollár. Persze ehhez jön még a külföldi vetítések bevétele a hétvége alatt, ami 159,180,000 dollár, ez összesen eddig több mint 232 millió. A Star Trek Film a kifutásáig hozott össze kb ennyit az USA-ban.
A legtöbb mozizó ezen a héten, vagyis karácsony hetén akarja megnézni a filmet, úgyhogy szerintem év végéig simán át fogja lépni a fél milliárd dollárt.     

Ju

• Pókfej
« Válasz #3188 Dátum: 2009. december 21. - 12:07:48 »
Én is szemezgetek azzal, hogy még egyszer megnézem az Avatart, most már imaxben... csak adnák eredeti nyelven. :-\ A másik, hogy nem láttam tisztán a 2.5 óra 3D szemüvegezéstől és újabb fél óra volt mire már nem szédültem. :( Viszont a film egyszerre volt tökjó és rossz is, de ennek egy részét Ben már elmondta. :) Hiába volt teljesen kiszámítható, tele sablonnal, mégis teljesen lekötött. A CG meg olyan volt, hogy csak néztem... még mindig imádom a Weta-t.  :smlove:

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3189 Dátum: 2009. december 21. - 12:52:52 »
Utolért a megvilágosodás. Amióta megnéztem hétvégén a filmet azon agyalok honnan volt olyan ismerős a Pandora ércének a neve, az Unobtainium. És most puff beugrott. Emlékeztek, így hívták a The Core (A Mag) című filmben is azt a fémet, amelyből a fúróhajó páncélzata készült. Azt hívták unobtainium-nak, csak a magyar fordításban lett "párjanincsium".  ;D

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #3190 Dátum: 2009. december 21. - 13:18:14 »

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3191 Dátum: 2009. december 21. - 14:48:14 »
Szééép.  ;D Basszus ez a film tényleg úgy van összelopkodva, még a Marvelt sem kímélték
http://albotas.com/2009/12/james-camerons-avatar-ripped-from-the-pages-of-a-1985-marvel-comic/

Todd

• Pókfej
« Válasz #3192 Dátum: 2009. december 21. - 14:51:21 »
Ben én úgy emlékszem, hogy az egyetlen indoklás ara, hogy mire jó az a fém, annyi volt, hogy már (megint ügye  ;D) felélte az emberiség a földi energiaforrásokat, és ez olyan k*rva jó ez az anyag, hogy annyi energiát termel, hogy becsokizol.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3193 Dátum: 2009. december 21. - 14:53:02 »
Energiát azt nem termel. Valamiféle szupravezető a cucc, és a belőle készült tárgyakat képessé teszi a lebegésre.

Todd

• Pókfej
« Válasz #3194 Dátum: 2009. december 21. - 15:04:37 »
Akkor legalább már tudom, miért lebegnek komplett hegységek.
Érdekes, de ezekre a dolgokra (nekem fel sem tünt), de valóban nem hangzott el a magyarázat.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #3195 Dátum: 2009. december 21. - 15:22:58 »
Cameron többször elmondta, hogy az egész sztorit, meg az egész Avatar világot az általa olvasott sci-fi fantasy regényekből rakta össze, aztán tökéletesítette, feldobta néhány kreatív ötlettel és kész. Szóval sosem tagadta, hogy nem a fejéből pattant ki a sztori, úgy mint a Terminator.

Úgyhogy ezt a nyúlásos dolgot kicsit rosszmájúnak érzem nincs létjogosultsága. Amúgy ha már itt tatunk, a Star Warsot is innen-onnan összelopkodta Lucas, de mindegy.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #3196 Dátum: 2009. december 21. - 16:00:07 »
Még nem láttam a filmet de szerintem sem kelene nagyon lopkodással vádolni Cameront. Egy ismerősöm jól leírta lényegét a dolognak. Alapműnek akár a Pocahontas is nevezhető (ami tényleg jó meglátás a részéről) hisz az is miről szól ? Hódítók jönnek fightolni, egyik hódító loveba esik az egyik bennszülöttel, hódító fightol a bennszülöttekért.
De maga a sztori nem épít sokra amennyire tudom mint egy rakat klisés dologra, amiket már kis milliószór ellőttek sok helyen az már más kérdés hogy néha szeressük ezeket a kliséket.

Predash

• Gyík
  • **
  • Babylon Bwoy
    • HálóZsák Képregények
« Válasz #3197 Dátum: 2009. december 21. - 16:02:55 »
Egyébként, lehet(!), hogy néhány nyúlásnem tudatos. Most nem konkrétan az Avatarra gondolok. Nekem is volt már jó párszor, hogy kipattant valami jó kis rajz/képregény ötlet a fejemből, utána meg beugrott, hogy "Ja, hát erről még film is van." Szóval megesik ez is. De ítélkezni meg mutogatni már nem akarok, hogy ez lop, ez meg nem

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3198 Dátum: 2009. december 21. - 18:33:10 »
origo szerint utolsó filmjének forgatásán már nem volt igazán beszámítható, többször rosszul lett és emiatt több jelenetét is át kellett írni. A színészvilágon belül kemény drogfogyasztásáról is pletykáltak. Szóval azért látszik, ha szedett valamit, ha nem, nem volt minden rendben már egy ideje szegénykével. :-\
Bár az origo szavahihetőségének értéke finoman szólva sem magas, az általános hírforrásai meg még annyira sem, de az igazat megvallva, mivel nem tudtam, ki ez a nő, amikor beütöttem a nevét a gugliba, az első kép alapján, amit megláttam róla, a legelső gondolatom az volt, hogy ebben több lehet a kokain, mint a szürkeállomány. De ezt csak úgy közbecsipogom.
Az Avatar kapcsán meg amúgy nem arra ment ki az egész marketinggépezet, hogy ez egy látványos film, menj, nézd IMAX_ban, hogy végre ott is fogyjanak világszinten a jegyek, mert amúgy nem igazán adnak ki hatszor annyit egy nagyobb vászonért?

Predash

• Gyík
  • **
  • Babylon Bwoy
    • HálóZsák Képregények
« Válasz #3199 Dátum: 2009. december 21. - 19:34:29 »
Megnéztem a Metal Gear Solid: Philanthropy-t. Váó! Még ilyen rajongói filmeket! Felért egy B kategóriás akciófilmmel, sőt, a G.I. Joe-nál pl nagyobb szórakozás volt. ( Bár lehet, hogy "csak" azért, mert egész jó hangot/szereplőt találtak Snakenek). Aki szereti az MGS-t, annak érdemes megnézni. És nem szabad elfelejteni, hogy ez egy non-profit, kevesebb, mint 10.000 euróból készült, rajongók által összerakott film.