Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1467058 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Ju

• Pókfej
Re:OFF
« Válasz #13960 Dátum: 2012. november 11. - 22:47:15 »
De a filmnél maradva, szerintetek logikus, ami a filmben elhangzott, hogy az emberek nem tudnának elfogadni egy tökéletes, idealizált világot nyújtó virtuális valóságot?
Igen.  Egy klasszikus(objektív) utópia lenne, ami minden elképzelhető helyzetben felborul valami miatt.
Azért, mert:
  • nincs fejlődés. (ha minden tökéletes, miért akarnál jobbat csinálni? felmerül a kérdés, hogy egyáltalán tudnál-e.) Ha egy társadalom stagnál, az nem marad sokáig békés. => utópiának lőttek
  • ha az embereknek nincs mibe tenniük az energiájukat (nincs közös cél), egymás között kezdenek majd el apró feszültségek fejlődni. => utópiának lőttek
  • ha mindenki kapásból megkapná, amit akar, a bolygón lenne egymilliárd királyunk, tízmillió dalai lámánk, és bele sem akarok gondolni, hány filmsztárunk. Majd ezek az emberek mind boldogtalanok lennének, mert nincs kin uralkodni, kinek utat mutatni, kinek a tévéjén feszíteni. => utópiának lőttek
Elsőre röviden ennyi jut eszembe. :) Egy másik elmélet az, amit én szubjektív utópiának hívok, ami szerintem elvben működhet, csak nem a jelenlegi emberiségben (és ez ezért most nem is téma :)).

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13961 Dátum: 2012. november 11. - 23:08:51 »
Ahha, értem. :)

Egy másik elmélet az, amit én szubjektív utópiának hívok, ami szerintem elvben működhet, csak nem a jelenlegi emberiségben (és ez ezért most nem is téma :)).
Nem tudom, ez alatt mire gondolsz, de lehet, hogy lesz köze ahhoz, ami nekem eszembe jutott:

Ugyebár amiket eddig leírtál, azok tök jó érvek egy valódi tökéletes utópia ellen, illetve alapesetben a számítógép generálta utópia ellen is. De most az jutott eszembe, hogy mivel jelen esetben a számítógép állítja elő az utópiát, mint illúziót, ennek nincsenek térbeli és egyéb korlátai (legalábbis tegyük fel, hogy a Mátrix hardverei olyan faszák, hogy tényleg nincs :D ), akkor a gép a különböző alanyok igényeinek megfelelően módosíthatja is az utópiát, nem? :) Tehát a virtuális világ lakosságának egy része akár botokból is állhat, akik élethű emberként viselkednek (=őket szadizhatják az uralomra vágyó emberek :hehe: ) és egy ilyen - elvileg végtelen kiterjedésű - univerzumban megférne 10 millió király, meg 6 millió filmsztár. :D (Hogy úgy mondjam, a gépek mesterségesen alakítgathatnák a különböző emberek igényeihez a mátrixot.)

Illetve a másik verzió, hogy minden ember számára létrehoznak egy személyre szabott virtuális valóságot, amelyben csak ő a "valódi", a többi ember csak bot. Persze ez már nem felel meg az alaptémában felvetett kérdésnek, mert így nem beszélhetünk igazi közösségről.

Egyébként tök jók az érveid, Ju, és teljesen elfogadom őket. :) Nem kötözködni akarok, csak továbbgondoltam más irányba a lehetőségeket. :D

Alapvetően akkor azt mondod ha jól értem, hogy az emberi természet rossz (vagyis túl naív vagyok, hogy minden ember nyugodtan ülne a fenekén, ha boldog lehetne, mert megkapná amire vágyik. :D) és ez akadályozza meg, hogy elfogadjanak egy tökéletes utópiát. :)

A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #13962 Dátum: 2012. november 11. - 23:50:29 »
Ugyebár amiket eddig leírtál, azok tök jó érvek egy valódi tökéletes utópia ellen, illetve alapesetben a számítógép generálta utópia ellen is. De most az jutott eszembe, hogy mivel jelen esetben a számítógép állítja elő az utópiát, mint illúziót, ennek nincsenek térbeli és egyéb korlátai (legalábbis tegyük fel, hogy a Mátrix hardverei olyan kukiák, hogy tényleg nincs :D ), akkor a gép a különböző alanyok igényeinek megfelelően módosíthatja is az utópiát, nem? :) Tehát a virtuális világ lakosságának egy része akár botokból is állhat, akik élethű emberként viselkednek (=őket szadizhatják az uralomra vágyó emberek :hehe: ) és egy ilyen - elvileg végtelen kiterjedésű - univerzumban megférne 10 millió király, meg 6 millió filmsztár. :D (Hogy úgy mondjam, a gépek mesterségesen alakítgathatnák a különböző emberek igényeihez a mátrixot.)

Illetve a másik verzió, hogy minden ember számára létrehoznak egy személyre szabott virtuális valóságot, amelyben csak ő a "valódi", a többi ember csak bot. Persze ez már nem felel meg az alaptémában felvetett kérdésnek, mert így nem beszélhetünk igazi közösségről.
Ez a kettő lényegében ugyanaz, nem? Amíg nem értem, mire gondolsz, nem akarok hozzáfűzni valami olyat, ami lehet, h nem is jön hozzá sehogy.

Idézet
Nem kötözködni akarok, csak továbbgondoltam más irányba a lehetőségeket. :D
Sejtettem. ;) Nyugodtan, az eszmecserék tökjók.

Idézet
Alapvetően akkor azt mondod ha jól értem, hogy az emberi természet rossz

Nem, és ez a lehető legkategórikusabb, legnagybetűsebb nem. Az emberi természet minden, csak nem rossz. Alapvetően az ember ember. Nem több, nem kevesebb, nem jó vagy rossz. Csak van. Létezik. Él. Ennek minden impulzusával, minden hatásával, minden apró rezdülésével.

Idézet
(vagyis túl naív vagyok, hogy minden ember nyugodtan ülne a fenekén, ha boldog lehetne, mert megkapná amire vágyik. :D) és ez akadályozza meg, hogy elfogadjanak egy tökéletes utópiát. :)
Az ember nem egy konstans lény. Folyamatosan változik, mert ez együtt jár azzal, hogy él. Még az univerzum sem konstans, akkor hogyan lenne benne bármi az? :) Vagyis az ember nem attól lesz bolog, hogy ül a fenekén és megkap mindent. Erről szól rengeteg olyan film és sorozat, ami az amerikai álmot dolgozza fel. Ez már alapból kizárja azt, hogy egy ilyen utópia fennmaradhasson.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13963 Dátum: 2012. november 12. - 01:01:58 »
Ez a kettő lényegében ugyanaz, nem? Amíg nem értem, mire gondolsz, nem akarok hozzáfűzni valami olyat, ami lehet, h nem is jön hozzá sehogy.
Nem, nem ugyanaz. Az első esetben van egy végtelen kiterjedésű, virtuálisan felépített világ (mátrix), ebbe rakjuk bele az embereket, akik kapcsolatban állnak egymással. az embereken kívül lehetnek benne botok is, akik szintén kapcsolatba kerülhetnek az emberekkel. A gép folyamatosan figyeli az emberek személyiségét és igényeit, és ennek megfelelően módosíthatja a világot, vagy annak részeit, de az emberek, mint közösség, nincsenek elszigetelve egymástól.

A második esetben minden embernek van egy különálló saját kis virtuális valósága, amelyben csak ő van benne egyedül, rajta kívül csak botok vannak, akikről az alany természetesen nem tudja, hogy nem valódi emberek. Tehát az igazi emberek egymással nem találkoznak, nincs köztük kapcsolat, minden ember csak a körülötte lévő botokkal érintkezik, amiket természetesen a gép irányít, az adott ember igényeinek megfelelően.

Idézet
Idézet
Alapvetően akkor azt mondod ha jól értem, hogy az emberi természet rossz

Nem, és ez a lehető legkategórikusabb, legnagybetűsebb nem. Az emberi természet minden, csak nem rossz. Alapvetően az ember ember. Nem több, nem kevesebb, nem jó vagy rossz. Csak van. Létezik. Él. Ennek minden impulzusával, minden hatásával, minden apró rezdülésével.
Akkor lehet, hogy nem jól fogalmaztam meg, illetve nehéz is megfogalmazni. Talán a legjobb szó amit szoktak használni, hogy az ember gyarló. Vannak akiknek semmi sem elég, vannak akik uralkodni akarnak másokon, rosszindulatúak, önzőek satöbbi. Tehát a tökéletes világ mondjuk azért nem működne mert az emberek egy része olyan irányba menne el benne, ami a többi ember kárára van?
Most ez így fura gondolat volt, de azért hoztam szóba az emberi természetet, mert ha magamból indulok ki, akkor én ha bekerülnék egy tökéletes világba, tuti hogy nem akarnék ártani a többi embernek, nem akarnék senki kárára lenni. Nyilván itt a fórumon ti is így vagytok ezzel, hogy ti sem bántanátok senkit egy tökéletes világban, mert jóindulatú, illetve jó emberek vagytok. (Legalábbis nagyjából ismerlek már titeket, van akit régebb óta is, szóval feltételezem, hogy nincs tömeggyilkos közöttünk. :hehe: ) Ha egy tökéletes világban nem lenne ok arra, hogy valaki rosszindulatúvá váljon, akkor miért ne lehetne mindenki jóindulatú, akik tök jól elvannak egymással?

Idézet
Az ember nem egy konstans lény. Folyamatosan változik, mert ez együtt jár azzal, hogy él. Még az univerzum sem konstans, akkor hogyan lenne benne bármi az? :) Vagyis az ember nem attól lesz bolog, hogy ül a fenekén és megkap mindent. Erről szól rengeteg olyan film és sorozat, ami az amerikai álmot dolgozza fel. Ez már alapból kizárja azt, hogy egy ilyen utópia fennmaradhasson.
Oké, én sem feltétlenül úgy értettem hogy ül a fenekén és megkap mindent, ezért boldog (de lehetnek ilyen emberek is persze), hanem úgy, hogy eléri a célját, ezért boldog, így nyugodtan ül a fenekén. ("ül a fenekén" itt most nem azt jelenti, hogy punnyad, hanem átvitt értelemben mondtam, vagyis hogy senki nem csinál semmi rosszat.)

Szóval a tökéletes világ nem attól lenne tökéletes, hogy senkinek nem kell csinálnia semmit (illetve, aki nem akar csinálni semmit, annak nem is kell  :hehe: ), hanem azt, hogy mindenki elérhetné a célját, megvalósíthatná az álmait úgy, hogy ebben nem korlátozná semmi, és ezzel nem tenne a többi ember kárára. Kvázi azt csinálhatnád, amihez kedved van, de meg is lenne minden lehetőséged hozzá. Alapesetben persze külön téma, hogy kinek mit jelent a tökéletes világ, illetve hogyan definiáljuk. De ne felejtsük el, hogy most a virtuális valóságról beszélünk, amiben gyakorlatilag korlátlanok a lehetőségek. Végtelen nagyságú tér áll rendelkezésre, minden földterület és nyersanyag végtelen mennyiségben áll rendelkezésre (hiszen a számítógép generálja őket), valamint a technikai lehetőségek is végtelenek. Olyan az egész, mint egy álom. Mindenki azt csinálhatná amit akar, de nem lennének betegségek, sem éhezés, mindenki regenerálódna (A mátrix az agyra van rákapcsolva, így a valódi testünk állapotát nem érzékeljük, és tegyük fel, hogy olyan jó fejek a gépek, hogy igyekeznek jó állapotban és sokáig életben tartani a valódi testeket). Akár szuperképességei is lehetnének annak, aki arra vágyik. A botok pedig a pszichopata hajlamú emberek kedvéért lennének a mátrixban: aki embereket akar öldösni meg ilyesmi, az valójában botokat gyilkolászna, csak persze nem tudna róla.
A végtelen technikai lehetőségek pedig a mátrixban csak illúzió természetesen, tehát a mátrixon belülről senki sem tudna "kitörni", nem tudná kideríteni az igazságot. Az illúzió pedig olyan tökéletes, és valóságos lenne, mint a mi világunk, csak épp az emberek azt hinnék, hogy mondjuk a 30.-40. században élnek, és a végtelen területű, kifogyhatatlan kincsekkel rendelkező világot szokná meg mindenki. 

Később, ha lesz kedvetek, ki lehet vesézni egy mi valóságunkban létező tökéletes világot is, de most maradjunk a virtuális valóság által keltett illúziónál. :)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13964 Dátum: 2012. november 12. - 10:27:52 »
Amennyiben feltételezzük, hogy számítógép kreálta világ vagyunk, akkor nem igaz, hogy nincs fejlődés. Csak akkor lenne így, ha egy régi, elhagyott program lennénk. Hiszen még a farmville-ben is van.  :hehe:
Ha program vagyunk, akkor a programozó szórakozása az, hogy fejlődést biztosít, mert ő maga akarja a programot futtatni, fejleszteni. Ha pedig Tomnak van igaza, és mindenkinek egy külön kis matrixa van, akkor találjuk ki, hogy ez itt most kié.  ;D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #13965 Dátum: 2012. november 12. - 11:13:17 »
Nagyon remélem, nem az enyém... :uhoh:

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13966 Dátum: 2012. november 12. - 12:23:11 »
Hiszen még a farmville-ben is van. :hehe:
Ott a pont. ;D Amúgy zseniálisan leegyszerűsítetted: mátrix = farmville. :lol:
Különben egy tökéletes világ szimulációt el lehet képzelni úgy, mint a farmville 150 millióadik verzióját, amikor már a gépeknek sincs több ötletük, hogy mit rakjanak bele. ;D

Ha pedig Tomnak van igaza, és mindenkinek egy külön kis matrixa van, akkor találjuk ki, hogy ez itt most kié.  ;D
Mindjárt kiderül. Jelentkezzen, aki botnak érzi magát! :lol: Mondjuk Zozi gyanús nekem, túl kocka... Ő tuti bot. ;D
De én vajon bot vagyok? :headscratch:

Illetve még egy módon ki lehet deríteni (de pörög az agyam ;D ). Mivel a személyre szabott mátrix lényege, hogy az adott ember számára tökéletes legyen, vagyis az ember a lehető legboldogabb legyen benne, ezért ez a mátrix azé, aki a legboldogabb benne. Tehát kérdés, hogy közülünk ki a legboldogabb és a leginkább elégedett az életével. ;D
« Utoljára szerkesztve: 2012. november 12. - 12:39:45 írta Tom Fireheart »

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #13967 Dátum: 2012. november 12. - 12:31:48 »

Jelentkezzen, aki botnak érzi magát!
Nekem van egy bot-om.  Az számít ?  ;D
------------------------------------------------------------------------------------------------

Off:
Cukifaktor overload.
« Utoljára szerkesztve: 2012. november 12. - 12:35:01 írta Mero »
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13968 Dátum: 2012. november 12. - 12:44:17 »
Nekem van egy bot-om.  Az számít ?  ;D
Ettől még te is lehetsz bot, mert a botok kapcsolatban is állhatnak egymással. Sőt, bizonyos botoknak kötelező is kapcsolatban állniuk, mert a mátrixban levő ember számára egy jól működő közösség illúzióját kell mutatniuk. ;D

Idézet
Off:
Cukifaktor overload.
Ezt a képet már láttam, nagyon aranyos. :D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13969 Dátum: 2012. november 12. - 13:48:32 »
Mondjuk Zozi gyanús nekem, túl kocka... Ő tuti bot. ;D
Nem lehet, a bot hosszúkás, a kocka meg... Paradoxon lenne.  :D Ha valaki, hát ő a programozó lehet.  :D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13970 Dátum: 2012. november 12. - 15:24:36 »
Ja igen, ő az Építész. :D

Raisu

• Traveller
« Válasz #13971 Dátum: 2012. november 13. - 00:20:25 »
A Reach-nek van magyar neve? ^^"

Fantomex

• Vérontó
« Válasz #13972 Dátum: 2012. november 13. - 17:45:33 »
I'm the devil-may-care, international superspy with a worldly distingué that the ladies love. I was literally made for the work.

venom75

• Pókfej
« Válasz #13973 Dátum: 2012. november 14. - 12:03:24 »
Ez kemény.

slider78

• Homokember
  • **
  • Gépészmérnök
« Válasz #13974 Dátum: 2012. november 18. - 18:03:21 »
Kis segítséget kérnék. Parndorfban van képregénybolt? Vagy Bécsig kell menni Ausztriában, ha képregényt és/vagy figurát szeretnék venni?

Mero

• Thanos
« Válasz #13975 Dátum: 2012. november 18. - 18:17:51 »
Szerintem ott nincs.De Bécs onnan már csak kb. 50 km.  ;)
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

slider78

• Homokember
  • **
  • Gépészmérnök
« Válasz #13976 Dátum: 2012. november 18. - 19:05:30 »
Én is erre számítottam. Eaglemoss -t vajon lehet Bécsben venni?

Mero

• Thanos
« Válasz #13977 Dátum: 2012. november 18. - 22:02:19 »
Ha konkrétan a Mo. kiadott sorozatra gondolsz.....szerintem nem.
Legalábbis comic boltban nem.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #13978 Dátum: 2012. november 19. - 08:09:52 »
Mit jelent a plot device kifejezés ?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #13979 Dátum: 2012. november 19. - 08:15:45 »
Megszemélyesített deus ex machina.
Olyan eszköz vagy személy, aki csak azért került oda, hogy a megrekedt cselekményt előrelendítse, mert az magától nem tudna kimozdulni. Ilyen volt például a Mutánsvilágban Layla, aki ha nem érkezik, máig ott álldogálna mindenki a sikátorban és nézne egymásra. Ő tipikus plot device. De ilyen volt a Káoszban Strange és Magneto semmiből felbukkanása is. Vagy a Kitörésben Rozsomák és a SHIELD Helibázis. Amivel nem azt mondom, hogy Bendis minden létező történetében erre támaszkodott az Angyalok alatt, csak azt, hogy totálisan. :)