Ez a kettő lényegében ugyanaz, nem? Amíg nem értem, mire gondolsz, nem akarok hozzáfűzni valami olyat, ami lehet, h nem is jön hozzá sehogy.
Nem, nem ugyanaz. Az első esetben van egy végtelen kiterjedésű, virtuálisan felépített világ (mátrix), ebbe rakjuk bele az embereket, akik kapcsolatban állnak egymással. az embereken kívül lehetnek benne botok is, akik szintén kapcsolatba kerülhetnek az emberekkel. A gép folyamatosan figyeli az emberek személyiségét és igényeit, és ennek megfelelően módosíthatja a világot, vagy annak részeit, de az emberek, mint közösség, nincsenek elszigetelve egymástól.
A második esetben minden embernek van egy különálló saját kis virtuális valósága, amelyben csak ő van benne egyedül, rajta kívül csak botok vannak, akikről az alany természetesen nem tudja, hogy nem valódi emberek. Tehát az igazi emberek egymással nem találkoznak, nincs köztük kapcsolat, minden ember csak a körülötte lévő botokkal érintkezik, amiket természetesen a gép irányít, az adott ember igényeinek megfelelően.
Alapvetően akkor azt mondod ha jól értem, hogy az emberi természet rossz
Nem, és ez a lehető legkategórikusabb, legnagybetűsebb nem. Az emberi természet minden, csak nem rossz. Alapvetően az ember ember. Nem több, nem kevesebb, nem jó vagy rossz. Csak van. Létezik. Él. Ennek minden impulzusával, minden hatásával, minden apró rezdülésével.
Akkor lehet, hogy nem jól fogalmaztam meg, illetve nehéz is megfogalmazni. Talán a legjobb szó amit szoktak használni, hogy az ember
gyarló. Vannak akiknek semmi sem elég, vannak akik uralkodni akarnak másokon, rosszindulatúak, önzőek satöbbi. Tehát a tökéletes világ mondjuk azért nem működne mert az emberek egy része olyan irányba menne el benne, ami a többi ember kárára van?
Most ez így fura gondolat volt, de azért hoztam szóba az emberi természetet, mert ha magamból indulok ki, akkor én ha bekerülnék egy tökéletes világba, tuti hogy nem akarnék ártani a többi embernek, nem akarnék senki kárára lenni. Nyilván itt a fórumon ti is így vagytok ezzel, hogy ti sem bántanátok senkit egy tökéletes világban, mert jóindulatú, illetve jó emberek vagytok. (Legalábbis nagyjából ismerlek már titeket, van akit régebb óta is, szóval feltételezem, hogy nincs tömeggyilkos közöttünk.

) Ha egy tökéletes világban nem lenne ok arra, hogy valaki rosszindulatúvá váljon, akkor miért ne lehetne mindenki jóindulatú, akik tök jól elvannak egymással?
Az ember nem egy konstans lény. Folyamatosan változik, mert ez együtt jár azzal, hogy él. Még az univerzum sem konstans, akkor hogyan lenne benne bármi az?
Vagyis az ember nem attól lesz bolog, hogy ül a fenekén és megkap mindent. Erről szól rengeteg olyan film és sorozat, ami az amerikai álmot dolgozza fel. Ez már alapból kizárja azt, hogy egy ilyen utópia fennmaradhasson.
Oké, én sem feltétlenül úgy értettem hogy ül a fenekén és megkap mindent, ezért boldog (de lehetnek ilyen emberek is persze), hanem úgy, hogy eléri a célját, ezért boldog, így nyugodtan ül a fenekén. ("ül a fenekén" itt most nem azt jelenti, hogy punnyad, hanem átvitt értelemben mondtam, vagyis hogy senki nem csinál semmi rosszat.)
Szóval a tökéletes világ nem attól lenne tökéletes, hogy senkinek nem kell csinálnia semmit (illetve, aki nem akar csinálni semmit, annak nem is kell

), hanem azt, hogy mindenki elérhetné a célját, megvalósíthatná az álmait úgy, hogy ebben nem korlátozná semmi, és ezzel nem tenne a többi ember kárára. Kvázi azt csinálhatnád, amihez kedved van, de meg is lenne minden lehetőséged hozzá. Alapesetben persze külön téma, hogy kinek mit jelent a tökéletes világ, illetve hogyan definiáljuk. De ne felejtsük el, hogy most a virtuális valóságról beszélünk, amiben gyakorlatilag korlátlanok a lehetőségek. Végtelen nagyságú tér áll rendelkezésre, minden földterület és nyersanyag végtelen mennyiségben áll rendelkezésre (hiszen a számítógép generálja őket), valamint a technikai lehetőségek is végtelenek. Olyan az egész, mint egy álom. Mindenki azt csinálhatná amit akar, de nem lennének betegségek, sem éhezés, mindenki regenerálódna (A mátrix az agyra van rákapcsolva, így a valódi testünk állapotát nem érzékeljük, és tegyük fel, hogy olyan jó fejek a gépek, hogy igyekeznek jó állapotban és sokáig életben tartani a valódi testeket). Akár szuperképességei is lehetnének annak, aki arra vágyik. A botok pedig a pszichopata hajlamú emberek kedvéért lennének a mátrixban: aki embereket akar öldösni meg ilyesmi, az valójában botokat gyilkolászna, csak persze nem tudna róla.
A végtelen technikai lehetőségek pedig a mátrixban csak illúzió természetesen, tehát a mátrixon belülről senki sem tudna "kitörni", nem tudná kideríteni az igazságot. Az illúzió pedig olyan tökéletes, és valóságos lenne, mint a mi világunk, csak épp az emberek azt hinnék, hogy mondjuk a 30.-40. században élnek, és a végtelen területű, kifogyhatatlan kincsekkel rendelkező világot szokná meg mindenki.
Később, ha lesz kedvetek, ki lehet vesézni egy mi valóságunkban létező tökéletes világot is, de most maradjunk a virtuális valóság által keltett illúziónál.