Én a buddhizmusnak csak azt az ágát ismertem eddig, ami magába foglalja a Taoizmust... szerintem máshogy nem is működhet, mert annyira kiegyensúlyozza egymást a két filozófia.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon jót tett a kettő egymásnak. Ez különben a Chan Buddhizmus. Az eredeti indiai, keveredve az ősi kínai Taoizmussal. Ugyanez az indiai Buddhizmus a japán ősi vallással keveredve jóval ismertebb, az a Zen-Buddhizmus. Hasonlít a Chan-hoz valamennyire, de azért messze nem ugyanaz a kettő.
A Tao Te Ching meg ajánlott olvasmány lenne elég sokaknak, én nagyon szeretm olvasni, de csak az angol fordítást, mert a magyarnak nem igazán jó a nyelvezete, nem függnek annyira össze a sorok. 
Összefüggnek azok, csak hihetetlenül nehéz megérteni őket. Már az eredeti kínai is olyan, hogy maguk a kínaiak se értik igazán. Ebből jött egy angol fordítás, amiből lett egy magyar. Ezt a sima fordítást aztán versbe szedte Weöres Sándor. Az ő verziója a legismertebb nálunk, és bár jól hangzik itt-ott, mégis a legpontatlanabb. Hirtelen nem ugrik be, de valami Imre is készített egy "fordítási kísérletet", ahogy a könyv elején van írva, és ami máris pontosabb megfogalmazás. Az övének nem "Út és Erény könyve" a címe, hanem az "Út és Ige könyve".
Különben nagyjából 10 éve megjelent egy vaskos, nagyalakú, fektetett formátumú könyv, amiben 7 nyelven található meg a Tao Te King, közte angolul is.
Úgy, hogy amikor régen felmerült a dolog, kaine azt mondta, hogy amit ő tanulmányoz, abban nincsenek is istenek, míg például a tibetiben Buddha egy isten, és nem is egy volt belőle
Tisdztázzunk valamit: Buddha nem isten. Egyik buddha sem. Maga a "buddha" szó megvilágosodott-at jelent. A buddhizmus atyja, Gautama Sziddhárta herceg volt, és amikor rájött arra, miként lehetséges az életet szenvedések nélkül élni, azt a pillanatot nevezik megvilágosodásnak. Onnantól már "csak" az volt a dolga, hogy úgy is éljen. Így ő lett az első Megvilágosodott, azaz buddha. Utána rengeteg ember eljutott még ugyanoda, hogy megvilágosodott, azaz rengeteg másik buddha van-volt. Ezek mind emberek voltak, egyikük se volt isten. Az más kérdés, hogy az elsőt bálványozzák, istenítik, templomokat emelnek a vallást gyakorlóknak, ezért azok, akik nem ismerik a buddhizmust, azt hiszik, hogy buddha is isten volt. Pedig nem.
Ehhez hasonló úton halad a Taoizmus is. Ott aztán még csak alapító sincs, mivel a Tao örökkévaló, mindig is létezett. Csak vannak nagy alakok, mint például Lao Ce, Chuang Ce, vagy Lie Ce. A "Ce" Mestert jelent. De már vannak taoista templomok is például.