Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1467678 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Ju

• Pókfej
Re:OFF
« Válasz #360 Dátum: 2007. július 26. - 11:57:05 »
Én a buddhizmusnak csak azt az ágát ismertem eddig, ami magába foglalja a Taoizmust... szerintem máshogy nem is működhet, mert annyira kiegyensúlyozza egymást a két filozófia. Azt most nem értem, hol nem spirituális ez az irányzat... :-[
A Tao Te Ching meg ajánlott olvasmány lenne elég sokaknak, én nagyon szeretm olvasni, de csak az angol fordítást, mert a magyarnak nem igazán jó a nyelvezete, nem függnek annyira össze a sorok. :(

DD: hova, milyen szakra?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #361 Dátum: 2007. július 26. - 11:59:59 »
Úgy, hogy amikor régen felmerült a dolog, kaine azt mondta, hogy amit ő tanulmányoz, abban nincsenek is istenek, míg például a tibetiben Buddha egy isten, és nem is egy volt belőle, mindegyik Buddha egy-egy új korszakot jelöl (és várják az Eljövendő Buddhát is). Plusz átvették a hinduizmus isteneit és a mitológia jó részét is, tehát vmivel kevésbé filozofikusabb és inkább hasonlít egy konvencionális vallásra.

Daredevil

• Fekete Tarantula
  • **
  • Proctector os Hell"s Kitchen
« Válasz #362 Dátum: 2007. július 26. - 13:42:44 »
Debrecenbe a Kölcsey tanítóképző Informatikus könyvtáros szakára.
A félelem nélküli

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #363 Dátum: 2007. július 26. - 14:06:56 »
Én a buddhizmusnak csak azt az ágát ismertem eddig, ami magába foglalja a Taoizmust... szerintem máshogy nem is működhet, mert annyira kiegyensúlyozza egymást a két filozófia.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon jót tett a kettő egymásnak. Ez különben a Chan Buddhizmus. Az eredeti indiai, keveredve az ősi kínai Taoizmussal. Ugyanez az indiai Buddhizmus a japán ősi vallással keveredve jóval ismertebb, az a Zen-Buddhizmus. Hasonlít a Chan-hoz valamennyire, de azért messze nem ugyanaz a kettő.
Idézet
A Tao Te Ching meg ajánlott olvasmány lenne elég sokaknak, én nagyon szeretm olvasni, de csak az angol fordítást, mert a magyarnak nem igazán jó a nyelvezete, nem függnek annyira össze a sorok. :(
Összefüggnek azok, csak hihetetlenül nehéz megérteni őket. Már az eredeti kínai is olyan, hogy maguk a kínaiak se értik igazán. Ebből jött egy angol fordítás, amiből lett egy magyar. Ezt a sima fordítást aztán versbe szedte Weöres Sándor. Az ő verziója a legismertebb nálunk, és bár jól hangzik itt-ott, mégis a legpontatlanabb. Hirtelen nem ugrik be, de valami Imre is készített egy "fordítási kísérletet", ahogy a könyv elején van írva, és ami máris pontosabb megfogalmazás. Az övének nem "Út és Erény könyve" a címe, hanem az "Út és Ige könyve".
Különben nagyjából 10 éve megjelent egy vaskos, nagyalakú, fektetett formátumú könyv, amiben 7 nyelven található meg a Tao Te King, közte angolul is.

Úgy, hogy amikor régen felmerült a dolog, kaine azt mondta, hogy amit ő tanulmányoz, abban nincsenek is istenek, míg például a tibetiben Buddha egy isten, és nem is egy volt belőle
Tisdztázzunk valamit: Buddha nem isten. Egyik buddha sem. Maga a "buddha" szó megvilágosodott-at jelent. A buddhizmus atyja, Gautama Sziddhárta herceg volt, és amikor rájött arra, miként lehetséges az életet szenvedések nélkül élni, azt a pillanatot nevezik megvilágosodásnak. Onnantól már "csak" az volt a dolga, hogy úgy is éljen. Így ő lett az első Megvilágosodott, azaz buddha. Utána rengeteg ember eljutott még ugyanoda, hogy megvilágosodott, azaz rengeteg másik buddha van-volt. Ezek mind emberek voltak, egyikük se volt isten. Az más kérdés, hogy az elsőt bálványozzák, istenítik, templomokat emelnek a vallást gyakorlóknak, ezért azok, akik nem ismerik a buddhizmust, azt hiszik, hogy buddha is isten volt. Pedig nem.
Ehhez hasonló úton halad a Taoizmus is. Ott aztán még csak alapító sincs, mivel a Tao örökkévaló, mindig is létezett. Csak vannak nagy alakok, mint például Lao Ce, Chuang Ce, vagy Lie Ce. A "Ce" Mestert jelent. De már vannak taoista templomok is például.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #364 Dátum: 2007. július 26. - 14:13:06 »
Idézet
Gratula az új egyetemistáknak!
Debrecen, Orvosi és köszi szépen! ;)
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Kakarotto

• Mysterio
  • **
  • May Néni Lover
« Válasz #365 Dátum: 2007. július 26. - 22:28:32 »
Idézet
Gratula az új egyetemistáknak!
Debrecen, Orvosi és köszi szépen! ;)

az szép!

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #366 Dátum: 2007. július 26. - 23:26:47 »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #367 Dátum: 2007. július 26. - 23:54:48 »
Hát nem akarok kötözködni, de ez is legalább annyira feltételezés mint a meteoros verzió... Ehhez képest a kutató úgy állítja be a dolgot, mintha tökéletesen igaza lenne, és bizonyítva lenne az elmélete. :roll: Több dolog is sántít nekem, az egyik a meteor mérete, már egy 1 km-es darab is hatalmas pusztításokat okazna elméletileg. És kézenfekvő, hogy nukleáris tél = klímaváltozás. :P
A másik meg, hogy a kontinensek mozgása évmilliók (ha kisebb területekről beszélünk, pl egy tó eltűnése, vagy egy hegy keletkezése), évmilliárdok (ha a Föld keletkezésétől a jelenig nézzük a kontinensek helyzetének alakulását) alatt lejátszódó folyamat, ennek megfelelően a klímát is csak nagyon lassan változtatja meg, és az élőlények simán alkalmazkodnak hozzá ennyi idő alatt. Szóval az egy nagy baromság, hogy a kontinensek mozgása miatti klímaváltozásra fogja a dínók kihalását. :roll:

Mellesleg DNS-t lehet mesterségesen is csinálni, szóval ha kitalálják a hiányzó szekvenciák bázissorrendjét, akkor tudnak mamut DNS-t is csinálni. Ha most még nem is, de a közeljövőben biztos elég fejlett lesz a géntechnika, illetve a klónozás, hogy csinálhassanak mamutot, feltéve ha akarnak. :P

« Utoljára szerkesztve: 2007. július 26. - 23:58:40 írta Tom Fireheart »
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Tovima

• Rakéta Robi
  • *
« Válasz #368 Dátum: 2007. július 27. - 07:48:24 »
Mellesleg DNS-t lehet mesterségesen is csinálni, szóval ha kitalálják a hiányzó szekvenciák bázissorrendjét, akkor tudnak mamut DNS-t is csinálni. Ha most még nem is, de a közeljövőben biztos elég fejlett lesz a géntechnika, illetve a klónozás, hogy csinálhassanak mamutot, feltéve ha akarnak. :P
Vagy majd lesz időutazás, és szereznek DNS-t egy Mamutból ;D

Wiki szerinti kihalás indokok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kréta-tercier_esemény
szavazzunk! ;D
"So Captain Marvel zapped in right between the eyes." Lennon-McCartney

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #369 Dátum: 2007. július 27. - 09:35:23 »
Idézet
Tisdztázzunk valamit: Buddha nem isten. Egyik buddha sem.
Jézus is ember volt, mégis a kereszténység nem egy ágazata istenként tekint őrá is. Vallásban nem az számít, hogy vki ember volt-e vagy sem, hanem hogy hogyan tekintenek rá. De olvastam már olyan vallási történetet keletről, amiben Buddha alkotta meg az embert sárból, ergó teremtő erővel ruházták fel.
Idézet
De már vannak taoista templomok is például.
Na, még jó, hogy ezt írtad... ugyanis a taoizmusban is lehet ugyanúgy imádni a nagy alakjait, szokás is oltároknál néha. Ez kb. ugyanaz, mint az ősi (és néha ma is gyakorolt) ős-tisztelet, csak sajna a magyarban mindent, amihez imádkoznak az emberek, szokás "isteneknek" nevezni, ezért szeretem jobban az angol "deity" szót.

A cikkre: Pedig ez eleddig a legvalószínűbb magyarázat, a klímaváltozás okozta a jégkorszaki tömeges kihalásokat is, de a fene tudja hánymilliárd éves nagy kipusztulás is a klíma megváltozásának köszönhető a feltételezések szerint (konkrétan a fotoszintetizáló növények felbukkanásának).
Vagy persze még mindig ott van Daniken magyarázata, ha egyszer a Marvel is egy hasonlót vett át. ;D

Ju

• Pókfej
« Válasz #370 Dátum: 2007. július 27. - 09:45:19 »
Idézet
Ez különben a Chan Buddhizmus.
*bólogat* Akkor már a nevét is tudom. :)

Idézet
Összefüggnek azok, csak hihetetlenül nehéz megérteni őket.
Igen, ez igaz, pont ezért tűnik összefüggéstelennek. Műfordítás készült belőle és nekem elvesztek azok az árnyalatok és logikai kapcsok, amik az angolban benne voltak.
Nekem a Weöres Sándor féle fordítás tetszik a legkevésbé, pont azért, mert rímbe van szedve. Pont ettől torzulnak a sorok és sokkal nehezebb megérteni. Van még két másik fordítás is, az egyiket Stojits Iván csinálta, a másikat Ágner Lajos, mindegyik fent van a mek.oszk.hu-n. :D
http://mek.oszk.hu/00200/00202/00202.htm
http://mek.oszk.hu/00200/00204/00204.htm
http://mek.oszk.hu/00100/00191/00191.htm

Idézet
Tisdztázzunk valamit: Buddha nem isten.
Pont az a jó és különleges a buddhizmusban, hogy Buddha nem isten. Jobb szó lenne rá az, hogy tanító. Olyan vallás, ami nem isten-, hanem emberközpontú; az ember a világgal való egyensúlyát fogalmazza meg és segít abban, hogy harmóniában tudjon élni mind önmagával, mind a világgal. Ezért tartom egyedinek a vallások között, mert sokkal többet adhat egy-egy embernek, mint a legtöbb nagy vallási irányzat.
(Azt hiszem, így is elég hosszú voltam... :-[ nagyon sokat tudok beszélni ilyen témákról.)

Idézet
http://www.fn.hu/gazdasag/0707/lejar_emberiseg_ideje_168299.php?&oldal=3
Egyetértek Tommal...

Idézet
Jézus is ember volt, mégis a kereszténység nem egy ágazata istenként tekint őrá is.
A kereszténység sok irányzata azért eléggé megkérdőjelezhető. ;)

Idézet
Vallásban nem az számít, hogy vki ember volt-e vagy sem, hanem hogy hogyan tekintenek rá.
Szerintem nem. Lehet valakit tisztelni azért, amiket véghez vitt, de attól még senki sem lesz isten.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #371 Dátum: 2007. július 27. - 13:48:47 »
Szerintem teljesen korrekt ez a cikk és semmi újat nem mondd. A meteor is nagy pusztítást okozott mondjuk a Föld 1/6-án, de a dínókat a meteor miatti klímaváltozás törölte el-->ez a leglogikusabb magyarázat. És ezért tudtak a kis tetsű emlősök életben maradani, mivel kevesebb táplálékot igényeltek, a nagy tetsű dínókhoz képest, melegvérük volt és nem tojással szaporodtak.
Idézet
Mellesleg DNS-t lehet mesterségesen is csinálni, szóval ha kitalálják a hiányzó szekvenciák bázissorrendjét, akkor tudnak mamut DNS-t is csinálni.
Jah, ez nem egy nagy újdonság már, nem tudtam a cikk írója, hogy nem tudott róla...
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #372 Dátum: 2007. július 27. - 16:15:35 »
szavazzunk! ;D
Oké, van még egy elmélet, amit olvastam valahol. Annyira egyszerű, hogy szinte zseniális.
Hogy hova tűntek el a dinók? Egyszerű: annyira nagy tömegűek voltak, hogy beszakadt alattuk a föld. Az is ezt bizonyítja, hogy eddig mindet a föld alatt találták meg.

(különben a Hahotában olvastam  :-[)

Idézet
Jézus is ember volt, mégis a kereszténység nem egy ágazata istenként tekint őrá is. Vallásban nem az számít, hogy vki ember volt-e vagy sem, hanem hogy hogyan tekintenek rá.

Ju mellett vagyok. Attól még senki nem lesz Isten, csak mert istenítik. Jézus pedig Isten fia a kereszténységben, vagyis ott létezik igaz Isten.

Idézet
Nekem a Weöres Sándor féle fordítás tetszik a legkevésbé, pont azért, mert rímbe van szedve.

Azóta eszembe jutott: Hatványi Bertalan "fordítási kísérlete" állt hozzám eddig a legközelebb.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #373 Dátum: 2007. július 29. - 17:10:54 »
Egy kérdés, ami most vetődött fel benne a Bosszú Angyalai topikban elhangzottak után. Tud valaki valami normális weblapot ahonnan külföldi képregényeket lehet rendelni ésszerű árakon?  ??? Mert, hogy megmondjam őszintén, szükségből a comicinvestről szoktam rendelni hébe-hóba, de azért némelyik képregénynek elég drága ára van ott. És azért szeretnék valami normális áron hozzájutni pár képregényhez. Valamint az utánvételes megrendelés volna jó. A bankkártyámat nem nagyon szoktam használni és hogy őszinte legyek a legkevésbé sincs kedvem hozzá, hogy megadjam akárkinek is a számlaszámom.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #374 Dátum: 2007. július 29. - 18:10:52 »
Anélkül külföldről nem fogsz rendelni pedig. Nézz be a milehighcomics.com-ra, vagy ott a mailordercomics.com és a midtowncomics.com, mindkettő szállít tengerentúlra is, azt hiszem. Vagy akár el is mehetsz Grrifterhez/küldhetsz neki üzenetet a Knet Trillian topicjába, hogy mi kell, aztán ő megrendeli neked...

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #375 Dátum: 2007. július 29. - 19:37:45 »
Bizonyos feltételek mellett olcsóbb a mycomicsshop. 100 dollár felett pedig ingyenes a szállítás (a milehigh-nál is). De kártya mindenképpen kell. Hidd el, nem vesznek le róla többet, egy cég nem működne ilyen hírekkel a háta mögött. Meg ez csak itt, kelet-európában szokás...  ;) De ha biztosra akarsz menni, csak annyi zsé legyen a számládon, amennyiért rendelsz.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #376 Dátum: 2007. július 29. - 22:01:28 »
Hova lett a beszélőkénk gyerekek? ;D
Napok óta 100 alatt van az átlagos napi hsz-ok száma.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #377 Dátum: 2007. július 29. - 22:35:48 »
Viszont határozottan javult a férfi-nő arány. ;D Most vagy sokan gyorsan nemtelenítették magukat, vagy titokban itten pár néma hölgytag is settenkedik...
A beszélőke meg... jó, jó, kevesen vagyunk, úgy néz ki sokaknak dolga is van, téma se akadt most ma estéig nagyon...

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #378 Dátum: 2007. július 29. - 22:38:55 »
Jövő héten nekem edzőtábor, úgyhogy egy darabig hiányozni fogok igazoltan...

Punkológus

• Fórum Tag
  • Puma
« Válasz #379 Dátum: 2007. július 29. - 22:47:43 »
Festjük a lakást, szabadidőmben meg csak sírok a sarokban és gondolkodok, hogy holnap miből eszek majd ;D Mikor ezt megunom, néha ideülök kicsit fórumozni
« Utoljára szerkesztve: 2007. július 29. - 22:51:14 írta Punkológus »
Mindenkinek annyi baja van! Az annyi bajnak annyi baja van! Hogy annyi baj legyen...