Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1469376 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
Re:OFF
« Válasz #3600 Dátum: 2008. szeptember 03. - 16:22:05 »
Win mellett azért még mindig igen erős érv, hogy a játékok 99.99%-a csak arra jön ki, Macen és Linuxon is jó esetben is kétséges a futtatás valószínűsége, és a sebesség is (kivéve azon elenyészőan keveset - pl.  UT - ami direkt kijön Linuxra is). Ráadásul most, ahogy hallottam, az MS kitalált valami elég eszemenbt, Xboxra hajazó játéktelepítési rendszert is, ami gyakorlatilag minden standard installeres progit Win-exkluzívvá tesz. Maygarán itt azért csökken a választás esélye. De az IE-nél még ez az indok se állja meg a helyét.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #3601 Dátum: 2008. szeptember 03. - 17:01:51 »
Igazából zozi, nem értem mi a bajod a Windows-al. Jó a Vista nekem sem tetszik, de én egyszer vagy kétszer kerültem Linux közelébe és az nekem bőven elég is volt. Bár lehet, hogy ez nálam is csak azért van, mert már a legelső verzió óta a Windows használom. ;)

Ja és a fiatalabb korosztály figyelmébe: aki azt tervezné, hogy a szegedi egyetem biológia karára jön, az sürgősen gondolja meg magát! Higgyétek el, én csak jót akarok mindenkinek. ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3602 Dátum: 2008. szeptember 03. - 17:13:25 »
Holdlovag: fátylat rá.  ;)

Holdlovag

• Vezér
    • Movie Tank
« Válasz #3603 Dátum: 2008. szeptember 03. - 17:20:37 »
Hú, megnyugodtam. :D

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3604 Dátum: 2008. szeptember 03. - 17:37:35 »
Igazából zozi, nem értem mi a bajod a Windows-al.

• Képtelen értelmes fájlrendszereket használni, az NTFS egy kalap hümmhümm, a FAT-okra meg még a szót is kár pazarolni. Ezeket például töredezettségmentesíteni kell, az ext2-nél/ext3-nál ilyesmire nincs szükség.
  • A jogrendszer... Nos... Átgondolatlan, tök sebezhető és használhatatlan az egész.
  • Több felhasználóval dolgozni rajta nevetséges, ez a fenti okból is következik.
  • Drága. És igen, az oprendszerekkel vásárolt gépek árában ez benne van.
  • Hónapokig tart egy bugfix, még a nagyon komolyaké is. Szabad szoftvereknél ezeket azonban órák, nehezebb esetben 1-2 nap alatt javítják.
  • Bugokról szóló jelentéseket nem veszik elég komolyan.
  • A programok telepítése és frissítése el&khm#. Ez egész addig fel sem tűnik az embernek, amíg nem ismerkedik meg mondjuk az Ubuntu csomagkezelőjével.
  • A Nagy Windows-Rejtély, azaz miért lesz egyre rosszabb, lassabb, következetlenebb a rendszer az idő előrehaladtával.
  • Vírusok, trójaik stb. Persze, az elsődleges oka ezeknek az, hogy a Windows a legelterjedtebb, de nagyon sokat jelent az is, hogy könnyen sebezhető.
  • A parancssoros lehetőségek nagyon korlátoltak. [irónia]Programozáshoz pedig nem jön rosszul...[/irónia]
  • Újraindítások. Miért, könyörgöm? Linuxokban az egyetlen ok erre az, ha frissül a kernel, de (jó, igaz, nehezen) ez is kikerülhető.
  • Felhasználóbarátság. Hogy Hernádi Zoltánt idézzem:
    Idézet
    Akik Windowson nevelkedtek, azt hiszik, hogy a felhasználóbarátság az, ha a program magától teszi a dolgát, és a felhasználónak szinte hozzá se kell nyúlnia. Azonban az igazi felhasználóbarátság nem az, ha egy program dönt a felhasználó helyett, hanem az, ha lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó döntsön arról, hogyan szeretné futtatni a programot.
  • Az "azt szabad, amit megengedtünk" elv a "mindent szabad, amit nem tilos" helyett.

Idézet
Win mellett azért még mindig igen erős érv, hogy a játékok 99.99%-a csak arra jön ki, Macen és Linuxon is jó esetben is kétséges a futtatás valószínűsége, és a sebesség is (kivéve azon elenyészőan keveset - pl.  UT - ami direkt kijön Linuxra is).

Ez egy jó érv Win mellett, igen. A hardcore játékosoknak egyértelműen jobb az. De láttam már olyan játékot, amit gyorsabban tudtam futtatni a Linuxomon, mint ahogy Winen futott. A legalább 1-2 évesek pedig már többnyire gond nélkül futnak.
« Utoljára szerkesztve: 2008. szeptember 03. - 17:40:48 írta zozi56 »
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3605 Dátum: 2008. szeptember 03. - 18:19:00 »
Jó, persze, elismerem, régebbi játékoknál ilyen gond nincs, én is pl. most kezdem el újra felfedezni magamnak a LucasArts régi kalandjátékait (MonkeyIsnalnd, DotT - aki nem tudja, ez minek a rövidítése, és megvan 20 éves, az szégyellje magát - Sam & Max...), ahol az újjáélesztett futtatókörnyezet (ScummVM) előbb jött ki Linuxra és Macre, mint Winre, és stabilabb is... :) De már  aDosBox is állítólag gyorsabb mindennen, mint Winen... csak mondom, lassan az MS eléri, hogy  alegújabb PC-s cuccok WIn-exkluzívak legyenek, úgyhogy Linuxon legfeljebb jöhet a trükközés.
Vagy az ember használ inkább egy virtuális gépet.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #3606 Dátum: 2008. szeptember 03. - 18:24:48 »
Zozi: van egy olyan érzésem, hogy ezek az okok, amiket felsoroltál, igazából csak egy számtech szakos számára bosszantóak. Nekem, sima mezei felhasználónak teljesen jó a Windows, mivel azt szoktam meg. ;)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3607 Dátum: 2008. szeptember 03. - 18:48:15 »
A töredezettségmentesítéssel is? Mert azzal nekem elég gyakran tele szokott lenni minden végtagom. Azt tényleg rühellem a Windowsban.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #3608 Dátum: 2008. szeptember 03. - 18:52:50 »
Mindennek vannak jó és rossz oldalai is. Ennyit még elviselek. ;)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #3609 Dátum: 2008. szeptember 03. - 19:12:48 »
A töredezettségmentesítés tényleg nagyon idegesítő, bár lila gőzöm sincs az mire is jó tulajdonképpen. És tényleg zozi, én nem a wint akarom védeni, mert egy stabil, biztonségos oprendszer követelményeit nem mondhatnám hogy kielégíti bármelyik windows is...sokszor idegbajt kapok tőle. Viszont amiket felsoroltál, azoknak a  feléről én sem tudom például hogy micsoda....én szívesen használnék Linuxot, ha jobban értenék a számítógépekhez, de így marad a windows.
Idézet
Akik Windowson nevelkedtek, azt hiszik, hogy a felhasználóbarátság az, ha a program magától teszi a dolgát, és a felhasználónak szinte hozzá se kell nyúlnia. Azonban az igazi felhasználóbarátság nem az, ha egy program dönt a felhasználó helyett, hanem az, ha lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó döntsön arról, hogyan szeretné futtatni a programot.
És pont ezért marad a windows sokáig még talpon. Mert  ez mind szép és jó, amit az úriember leírt, de mit ér ezzel a felhasználóbarátsággal a kedves felhasználó, hogyha nem ismeri sem a programot, sem a futtatásának lehetőségeit sem a program működését. Így hiába van nekem egy olyan előnyöm, hogy kedvemre alakíthatom a dolgokat, ha nem tudom hogyan kell azt csinálni.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3610 Dátum: 2008. szeptember 03. - 19:20:51 »
Idézet
A töredezettségmentesítés tényleg nagyon idegesítő, bár lila gőzöm sincs az mire is jó tulajdonképpen.
Ha hazaértem a Sas-hegyről, leírom, de most muszáj elmennem oda.

Holdlovag

• Vezér
    • Movie Tank
« Válasz #3611 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:10:13 »
Tudja valaki, hogy mi a címe annak a Pokolgép számnak, amiben az van, hogy: " Istenek és sátánok, most mind rám figyeljetek."

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3612 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:15:57 »
Igen, csak annak más az előadója: Aqua - Barbie Girl.  ;D

Holdlovag

• Vezér
    • Movie Tank
« Válasz #3613 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:17:49 »
Na, most komolyan, légyszi. ;)

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3614 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:19:53 »

Holdlovag

• Vezér
    • Movie Tank
« Válasz #3615 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:34:50 »
Köszi, Ben. Ez egy király szám. :D

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3616 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:51:20 »
Fene az ízlésed.  ;D

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3617 Dátum: 2008. szeptember 03. - 20:53:20 »
A töredezettségmentesítés tényleg nagyon idegesítő, bár lila gőzöm sincs az mire is jó tulajdonképpen.

Nos tehát. Képzeld el, hogy van egy nagy szekrényed, sok fiókkal, sorszámozva. A Windows így tárol adatot: megkeresi az első üres fiókot, majd addig pakolássza az adatot a további fiókokba, amíg nem ütközik teli fiókba. Ezt átugorja, megnézi, hogy a következő fiók üres-e vagy teli. Ha teli átugorja, megy a következőre stb. Ha üres, akkor megint addig pakol a fiókokba, amíg nem ütközik telibe. Itt a gond:

A kezdeti állapot. Üres szekrénybe tettünk három adatot, egy három hosszút, egy egy hosszút és egy kettő hosszút. A számok a fiókok sorszámai, a színek az összetartozó adatokat jelentik.
123456789

Tegyük fel, hogy kitöröljük a zöldet.

123456789

Van mondjuk egy három hosszú, világoskék adatunk. Ezt a fenti módszerrel így tesszük a szekrénybe: megkeressük az első üres fiókot. Ez a 4-es. Ide betesszük az első darabját. Megyünk tovább, a következő üres fiók a 7-es, ide jön a második szelete, a harmadik meg a 8-asba.

123456789

A világoskék adat tehát szétesett, azaz amikor meg akarjuk keresni, nem egymás melletti fiókokban kell kotorászni, hanem arrébb kell menni (minél többet mozog a lemez olvasófeje, annál lassabb az olvasási sebesség). Ha most mondjuk kitörölnénk a sötétkéket, és betennénk a helyére egy négy hosszút, akkor már két adat is töredezett lenne. Töredezettségmentesítéskor az ilyen "széttört" adatok kerülnek egymás mellé, több-kevesebb sikerrel.

Ezzel szemben a Linux ezt úgy csinálja, hogy mindig megnézi, hogy hová férne be az adattömb egyben, azaz ő a világoskéket a 7-8-9-be tenné, hogy egyben maradjon. Csak extrém nagy lemezhasználatkor válhat töredezetté. Szemléletesen ennyi a különbség. A Windowsok már telepítés után töredezettek (azaz képtelen úgy feltelepülni, hogy legalább a rendszerfájlok darabjai ne kerüljenek egymástól fizikailag tök messzi), ezzel is lassítva a rendszert.

Ju

• Pókfej
« Válasz #3618 Dátum: 2008. szeptember 04. - 10:15:26 »
Én sem szeretem a Microsoftot, de azt elismerem, hogy az XP használható. Nem találkoztam kékhalállal, lefagyni sem szokott, ha valami gáz van, akkor a taskmanagerben ki lehet lőni a folyamatot és minden fut szépen tovább. Szóval amíg xp-ről van szó, addig oké. Hogy Vistára nem váltok még jó ideig, az biztos, minthogy más MS terméket sem használok. ;)
Töredezettségmentesítés nélkül is gyors, legalább 1-1.5 évig bírja egy telepítéssel, azért szerintem ez egy winnél rekord. ;D

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3619 Dátum: 2008. szeptember 04. - 10:17:01 »
Nekem most már két és fél éve ugyanaz a telepítés van fent, és csak most kezdett el sz.arakodni, de ahogy néztem, az sem a Win hibája nlam, hanem a tápom kezdi megadni magát.