Szerintem azért van, mert fősuli/egyetem előtt még fogalmad sincs arról, milyen lesz a felsőoktatás és miket tanítanak egy-egy szakon. Aztán az első pár félévben kapkodod a fejed.
Nem is az első félévben. nekünk első félévben olyan tárgyaink voltak, hogy jóformán semmi köze nincs az igazi orvosis tárgyakhoz....és anniyra hülyeség, hogy februárba kell beadni a felvételi papírt. Miért nem lehet májusban? Mert sok olyan ismerősöm volt itt, hogy már a 2. félévben jött rá, hogy ez mégsem olyan jó ez a szak, mint ahogy gondolta, akkor meg már késő volt váltani és muszájból csinálta tovább. De nem is az első évben jössz rá, milyne is igazán, hanem minimum a 2. évben, amikor már bekeményítenek. Én is ebben a félébne döbbentem rá, hogy mennyire durva az egész.
És milyen szak(ok)ra adod be? Egyébként megfigyeltem, hogy az emberek nagyon csekély része elégedett pár félév után azzal a szakkal, amit elkezdett.
Nem tudom, hogy vegyészmérnökire, vagy gyógyszerészetire adjam be.
nagyon bajos ez az egész, mert az állam csak 10-vagy 12 szemesztert támogat, ha jól tudom. Szóval nem lehet azt csinálni, hogy te elkezdesz egymás után 3-4 szakot, mire megtaálod ami neked jó és végig támogatja az állam..ha otthagyod, nem elég, hogy ebben a g*ci orvosiban nem lehet átmenni sehová, mindent újra kell kezdeni ha átmész, még a támogatott félévet is bukod. Gógyszerész azért még mindig könnyebb, mint az orvosi, és egy pár tárgyamat el si fogadnák. 5 év, és úgy csinálnám hogy az elfogadott tárgyak helyett már készülnék előre, amiket még nem veszónk..úgy csak nem csúsznék, csak ha nagyon-nagy pechem van. Hátrány vele szemben, hogy nincs túl sok lehetőséged vele, és ha lejárnak az államilag támogatott féléveim, ez is 5-600 ezer ft félévente. Egyébként szerintem élvezném, orvosin belül is utálom az anatómiát, utálom a fejlődéstant meg az ilyen ökörségeket, az élettan érdekel, ami a belgyógyászat előkapuja, meg a biokémia, ami hát ugye gyógyszerészen belül is nagyon fontos. A kémiát minidg is szerettem, ilyen fizikai kémia sem feküdné meg a gyomromat szerintem, érdekeltek az ilyenek mindig.
Mérnöki mellett szólna, hogy sokkal olcsóbb a félév ha lejár az állami támogatás, max. 200 ezer ft, több lehetőségem lenne vele, viszont teljesen újra kéne kezdeni mindent, az összes vizsgám menne a klotyóba, plusz át kell állnom megint a matekra. Persze itt is kell tanulni azért, mert biztosan nem elégednék meg az alap szakkal és tovább kellene mennem mester képzésre.
Meg most anniy a bibi, hogy ha mindenképpen váltok, akkor meg fölösleges lenne elkezdeni a 4. félévet orvosin, mert csak egy államilag támogatott félévet buknék vele. Szóval nem tudom mit csináljak.