Szerző Téma: Funny  (Megtekintve 1136489 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Jaymz

• Grizzly
  • *
Re:Funny
« Válasz #11000 Dátum: 2014. május 27. - 12:54:53 »
a két téma között nincs közvetlen logikai kapcsolat

Há má hogy a viharba ne lenne :) Az egyik a másik következménye. Jelen példában valóban legfeljebb érintőleges a kapcsolat, de szerintem a fogyasztói társadalom kialakulásának egyik releváns oka a technikai fejlődés.
(Bár az, hogy "nincs közvetlen", hordoz némi igazságot, de van kapcsolat.)

Mike

• Zöld Manó
« Válasz #11001 Dátum: 2014. május 27. - 12:58:13 »
Meg olvastam, hogy könyvtárak is digitalizálnak amit csak lehet. (mármit ahol van rá forrás)
Bocsi, hogy belepofázok, de egy meglátás (ha félreértettem, bocsi).  :-[ A könyvtárak nem azért kezdték el a digitalizálást, hogy leváltsák a könyveket. Ma már eljutottunk arra a szintre, hogy nem az adathordozó (pl könyv) a fontos sok esetben, hanem maga az információ - s ehhez alkalmazkodnak is, vagy próbálnak lehetőséghez mérten. A könyvtárak számára a digitalizálás egy új módja, hogy ezeket az információkat megőrizzék a dokumentum rongálódása után is - s persze a felhasználók is egyszerűbben hozzáférhetnek, egyszerűbben kereshetnek bennük, minthogy felcsapják a könyvet, hogy mégis melyik oldalon van xy. De az eredeti dokumentumokat is ugyanúgy megőrzik és valószínűleg ki is adják (ha csak nem olyan állapotban van, hogy ne lehetne).
Akármennyire is jó a könyvet/képregényt kézben fogni (én is azt preferálom), szerintem is hasznosabb több tekintetben az e-book olvasó. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy olyan hamar (10-20 év) felhagynának a nyomtatott dokumentumokkal, max környezetvédelmi okok miatt. + szerintem az e-book olvasók azért nem hasonlíthatóak annyira a telefonokhoz, olyan sok dolgot azért nem lehet azokkal variálni, így nem cserélik le olyan gyakran őket a vásárlók.
nagyon nem mindegy, hogy a gyerekeknek 10-12 könyvet/füzetet kell cipelni a suliba (ahogy nekünk is kellett), vagy mondjuk a gyerekeinknek/unokáinknak már elég lesz csak egy tabletet.
S milyen jó lenne: ha azt otthon hagyja, mindent otthon hagy. :lol: Már ha nem hálózaton megy a dolog. :)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #11002 Dátum: 2014. május 27. - 13:36:57 »
szerintem a fogyasztói társadalom kialakulásának egyik releváns oka a technikai fejlődés.
Szerintem meg inkább az életszínvonaltól függ. :) Mindig is volt "fogyasztói társadalom" csak régen szűkebb réteget érintett, nemeseknek hívták őket. :D De aki gazdag/jómódú volt, akkor is összevásárolt minden xart (az akkori választékhoz mérten). Persze tény, hogy a marketing régen nem volt ilyen hatékony, mint napjainkban. :D

S milyen jó lenne: ha azt otthon hagyja, mindent otthon hagy. :lol: Már ha nem hálózaton megy a dolog. :)
Á, a távoli jövőben az agyba ültetett adathordozóra lehet majd feltölteni az információkat, az akkori gyerekeknek nem is kell tanulniuk majd.  ;D
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11003 Dátum: 2014. május 27. - 13:51:35 »
Ebbe bele se merek gondolni. Aztán a csóró gyerek asztalos, meg kéményseprő infót kap az agyába, a gazdag meg ügyvédet, meg politikusit...

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #11004 Dátum: 2014. május 27. - 14:01:46 »
Bocsi, hogy belepofázok, de egy meglátás (ha félreértettem, bocsi).  :-[ A könyvtárak nem azért kezdték el a digitalizálást, hogy leváltsák a könyveket. Ma már eljutottunk arra a szintre, hogy nem az adathordozó (pl könyv) a fontos sok esetben, hanem maga az információ - s ehhez alkalmazkodnak is, vagy próbálnak lehetőséghez mérten. A könyvtárak számára a digitalizálás egy új módja, hogy ezeket az információkat megőrizzék a dokumentum rongálódása után is - s persze a felhasználók is egyszerűbben hozzáférhetnek, egyszerűbben kereshetnek bennük, minthogy felcsapják a könyvet, hogy mégis melyik oldalon van xy. De az eredeti dokumentumokat is ugyanúgy megőrzik és valószínűleg ki is adják (ha csak nem olyan állapotban van, hogy ne lehetne).
Valszeg jobban belelátsz ebbe, szóval nem vitatkozni akarok, csak egy elvi kérdés. Ha már egy könyvtár amit csak tudott digitalizált, akkor minek adna ki papír alapon bármit?
This is a joke. A real practical Joke.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #11005 Dátum: 2014. május 27. - 14:08:35 »
Todd: látom, te is sok sci-fit nézel. ;D Persze sok igazság van a sci-fik társadalomkritikájában.
Egyébként lehet, hogy addigra már kéményseprőre sem lesz szükség, az egyszerűbb kétkezi munkákat simán kiválthatják robotok, amint gazdaságosabb lesz az üzemeltetésük, mint az élő munkaerő felvétele. Lehet, hogy száz év múlva ilyenekkel lesz tele a Tesco:

Ő UBR 1, a jövő árufeltöltője. :D
http://index.hu/tech/2014/05/27/aruhazban_pakol_a_cuki_robot/

Ju

• Pókfej
« Válasz #11006 Dátum: 2014. május 27. - 14:11:43 »
Há má hogy a viharba ne lenne :) Az egyik a másik következménye

Pont ezt mondom, hogy nem. Ahogy Tom is írta, a mértéktelen vásárlás régen is létezett, csak akkor éppen más volt a mérték.

Idézet
. Jelen példában valóban legfeljebb érintőleges a kapcsolat, de szerintem a fogyasztói társadalom kialakulásának egyik releváns oka a technikai fejlődés.
A korreláció nem egyenlő az ok-okozattal. Erre értettem, hogy csak tangenciális kapcsolat van köztük. És egy érvelési hiba az, ha érintőleges adatokkal akarsz alátámasztani egy érvet.

Idézet
(Bár az, hogy "nincs közvetlen", hordoz némi igazságot, de van kapcsolat.)
Pontosan ezért fogalmaztam így. :)

Mike: köszi a szakvéleményt :D

Idézetet írta: Tom Fireheart
a távoli jövőben az agyba ültetett adathordozóra lehet majd feltölteni az információkat, az akkori gyerekeknek nem is kell tanulniuk majd.  ;D
Haladunk, nekem már van usb karkötőm ;D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #11007 Dátum: 2014. május 27. - 14:14:53 »
Haladunk, nekem már van usb karkötőm ;D
:lol:
Azért biztos ami biztos, Ben közelébe ne menj vele.  :lol:

Todd

• Pókfej
« Válasz #11008 Dátum: 2014. május 27. - 14:16:04 »
Valszeg jobban belelátsz ebbe, szóval nem vitatkozni akarok, csak egy elvi kérdés. Ha már egy könyvtár amit csak tudott digitalizált, akkor minek adna ki papír alapon bármit?
Mert én úgy kérem, és azért fizetek, vagy másik könyvtárba megyek, ahol ezt megkapom.  ;)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #11009 Dátum: 2014. május 27. - 14:22:58 »
Mert én úgy kérem, és azért fizetek, vagy másik könyvtárba megyek, ahol ezt megkapom.  ;)
Jogos, van benne valami.  :lol:

Ezt csak érdekességképpen szúrom be, a könyvtári digitalizálás koncepciójáról egy vázlat.
http://www.slideshare.net/daniel.takacs/digitalizls-a-knyvtrban

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #11010 Dátum: 2014. május 27. - 14:43:47 »
A könyvtárak – köztük a nemzeti levéltárak vagy akár a vatikáni múzeum – nem azért digitalizálnak, mert az trendi, hanem a kutathatóság végett. Képzeld el, ha nem kereshetnél a guglival, hanem mindig el kéne döcögnöd a könyvtárba és át kellene nyálaznod egy részleg 10-100 kötetét. Megcsinálnád? Persze, ha nagyon kell. Amúgy maradnál otthon a valagadon. :)

Tabletes oktatás létezik már pár országban, és igen, simán elég egy iskolai központi szerver és egy rakás hotspot. Attól még persze otthoni tanulás miatt rajta kell legyen a cucc.

Ha fogyasztói társadalom alatt fogyasztócentrikus társadalmat értesz, az közvetetten vezethető le a technikai fejlődésből. Az ipari forradalom melléktermékeként létrejött kapitalista szociális változás áll inkább mögötte.

Ju

• Pókfej
« Válasz #11011 Dátum: 2014. május 27. - 14:56:21 »
Idézetet írta: talgaby

Tabletes oktatás létezik már pár országban, és igen, simán elég egy iskolai központi szerver és egy rakás hotspot. Attól még persze otthoni tanulás miatt rajta kell legyen a cucc.

Egy pár éve már nálunk, a főiskolán is minden elektronikus. Rettentő kényelmes tablettel előadásra járni féltucatnyi könyv helyett. :) és nagyon kényelmes HDD-re archiválni a régi anyagokat egy külön szekrény helyett.

Idézet
Ha fogyasztói társadalom alatt fogyasztócentrikus társadalmat értesz, az közvetetten vezethető le a technikai fejlődésből. Az ipari forradalom melléktermékeként létrejött kapitalista szociális változás áll inkább mögötte.

Közvetetten, persze. De logikailag ki nem hozod azt, amiből kiindultunk. :)

Mike

• Zöld Manó
« Válasz #11012 Dátum: 2014. május 27. - 15:11:19 »
Todd meg is válaszolta. :D Ha a nyomtatott és elektronikus változat is kölcsönözhető, akkor a kölcsönző dönthet, hogy melyiket akarja - mint a diák, hogy most átrágja-e magát az 500+ oldalas Egri csillagokon vagy megnézi filmen, persze itt nem teljes a hasonlat. Ha nem tetszik, nem muszáj, nem lehet rátukmálni. ;)

Jaymz

• Grizzly
  • *
« Válasz #11013 Dátum: 2014. május 27. - 15:13:18 »
Há má hogy a viharba ne lenne :) Az egyik a másik következménye
Pont ezt mondom, hogy nem. Ahogy Tom is írta, a mértéktelen vásárlás régen is létezett, csak akkor éppen más volt a mérték.
Én meg azt, hogy de, biza. Az ipari forradalmat követően kialakult a (nyugati) kapitalista gazdaság, aminek az eredménye pedig a fogyasztói társadalom. Bár nem túl egzakt az, hogy régen, de ha ez alatt egyre gondolunk, akkor nem volt mértéktelen vásárlás. A kapitalizmus következménye volt, hogy a fogyasztás már nem csak szükségletek kielégítésének az eszköze, hanem a kényelem biztosítása volt.

Idézet
A korreláció nem egyenlő az ok-okozattal. Erre értettem, hogy csak tangenciális kapcsolat van köztük. És egy érvelési hiba az, ha érintőleges adatokkal akarsz alátámasztani egy érvet.
Nem is csináltam ilyet, ezért írtam én is, hogy érintőleges :)

Jaymz

• Grizzly
  • *
« Válasz #11014 Dátum: 2014. május 27. - 15:14:02 »
Áá, megelőztek egy hasonló válasszal.. :)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #11015 Dátum: 2014. május 27. - 15:42:27 »
A kapitalizmus következménye volt, hogy a fogyasztás már nem csak szükségletek kielégítésének az eszköze, hanem a kényelem biztosítása volt.
Ja, akkor az ókori, középkori kultúrákban a nemesemberek, uralkodók, királyok nyilván csak a szükségleteik kielégítésére rendeztek tizenakárhány fogásos lakomákat, ugye? Szegények, nehogy már éhenhaljanak. :hehe: Nyilván a palotáikat is csak a szükségleteik kielégítése végett tömték tele luxuscikkekkel, kincsekkel, műtárgyakkal, ugye? Az a sok arany, ezüst... hát persze, a szükségletek. ;D A fáraók is csak szükségből emeltettek piramisokat, hát persze. ;D

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #11016 Dátum: 2014. május 27. - 15:55:37 »
Én ennyire nem akartam belemenni a dologba. Számomra a fogyasztói társadalom, és a fogyasztócentrikus társadalom között eddig semmi különbség nem volt. A fogyasztói társadalom alatt pedig azt értem, hogy a nagyvállalatok szándékosan olyan termékeket adnak ki, amik nem tartósak, vagy elévülnek, és ezzel generálják azt, hogy az ember akkor is megvegye a jobbat, ha nincs rá szüksége. Apám meg a testvérem pl megveszik az újabb digitális fényképezőket, holott jó még a régi is, de lehet sokkal jobbat is kapni. Ez az amerikai kapitalista társadalom mintája. A kommunizmusban a szovjetuniótól olyan termékeket kaptunk, amik bár finoman szólva nem voltak luxus kivitelezésűek, de tartósak voltak. Ezzel szemben van a nyugati társadalom, ahol egy multinak nem érdeke olyan szoftvert eladni, ami hosszú távon jól működik, mert akkor soha többet senki nem költene másra. Nem érdeke olyan villanykörtét csinálni, ami nem ég ki, mert a tömeggyártásban több pénz van. (Lehetne még ide tenni néhány példát.) A múlt század elejefelé olyan cégek jöttek létre, amiknek a vezetői olyan hatalomra tettek szert, hogy azóta is az ő vállalataik, meg a leányvállalataiknak a leányvállalataik irányítanak mindent, és minden márka, valójában ahhoz a néhány nagyobb multihoz (vagy nem tudom hogy írjam) tartozik. Mivel a "piacon" amit ezek a cégek irányítanak, minden terméknek újabb vásárlást is kell generálnia, (pl megveszek egy usb-s nyomtatót, de a kábelt már külön kell megvenni hozzá) ezért az e-olvasóknak is szükségszerűen el kell avulnia egy idő után, vagy tönkre kell mennie elkerülhetetlenül, hogy megvedd belőle a következőt.
Remélem érthető. :-[
Szerintem egyikből következik a másik.
Mindegy, hogy milyen társadalmi helyzet van, mindenképp meg akarják neked mondani, hogy mit vegyél meg, mert az jó, és neked azt kell gondolnod, hogy az jó, mert azt sulykolják beléd... és aki elég buta az el is hiszi. (sajnos igencsak sokan). Meg kell nézni az emberek arcát, amikor egy szupermarketben leértékelések vannak, milyen boldogok, hogy olcsón hozzájuthattak sok-sok dologhoz. Örömteli arccal állnak a pénztárnál (hogy fizessenek), és közbe nagyrészt olyan dolgot vettek, amire semmi szükségük nem lenne, de jó olcsó volt, ezért gyorsan megvették.

Jaymz

• Grizzly
  • *
« Válasz #11017 Dátum: 2014. május 27. - 16:06:55 »
Itt valami fogalmi dugó van. A fogyasztói társadalom kifejezésben szereplő társadalom szó egyáltalán nem a felső (tíz)ezret takarja. Ebben az értelemben a király, az uralkodó és a fáraó egyáltalán nem tekinthetők társadalomnak. A megnövekedett bérek és a tömegtermelés tette lehetővé a többletfogyasztást széles körben. És bár az ismereteim felszínesek e téren, biztos vagyok benne, hogy az ókorban nem volt tömegtermelés.

Na, de ez funny topic és amúgy sem értek hozzá :) Nem szerettem volna vitatkozni, csak véleményt nyilvánítani.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #11018 Dátum: 2014. május 27. - 16:39:00 »
Annyira nem. A többletfogyasztás már az ókorban is volt, a középkorban is. A globális kereskedelem kialakulásával pörgött fel, ekkor jelentek meg ugye a manufaktúrák, a kapitalista termelőegységek ősei.
És igazából nem egészen az van, hogy Nyugaton elavulásra terveznek, mert kapzsitőkésdisznó, a volt szovjetek meg tartósra, mert éljen a forradalom. A ruszki dolgok egyrészt SOKKAL többször mentek tönkre, mint akármelyik nyugati (nem véletlen, hogy ha valaki elmehetett Bécsbe, egy kisebb IFA-nyi cuccal tért vissza, mert végre vehetett valamit, ami működött), másrészt azért tűnnek tartósabbnak, mert míg Nyugaton a pontosabb számításokat favorizálták az optimális termelés miatt, addig az oroszok a nyersanyagok miatt leszarták az egészet és a bevált 1,05–1,3-as biztonsági szorzótényezők helyett 3–10(!)-est használtak. Hogy ettől harminc éven át ázhatott a Moszkvics, mielőtt átrozsdált, és még így is golyóálló maradt? Ja. Hogy csak ritkán költöttél javításra? Ez már kétséges. Hogy öt év alatt több benzint használt el, mint amibe egy FIAT került volna? Tutira.
Ráadásul az sem igaz, hogy manapság minden kevesebb ideig működik, mint régen. Ahogy ma még találni működőképes Apple II-ket („bezzeg akkor még tartósnak készültek”) kb. minden százezredik legyártott példányból, ugyanez igaz lesz teszem azt egy iPhone 5S-re is hardverügyileg 2035-ben. (Az, hogy most az Apple tényleg szándékosan kicsinálja-e a régi modelleket egy szoftverfrissítéssel, hogy megvetesse az újat, legyen a konspirátorok és a gazdasági bíróságok dolga.)
Az már más kérdés, hogy a technológia valami mögött mennyire hosszú életű. Teszem azt esélyesebb, hogy egy eredeti Atari 2600-asra talál az ember működőképes állapotban, mert abban nem volt mozgó alkatrész. De a legkorábbi optikai meghajtós konzolok esetében egész miniatűr iparágak szerveződtek a köré, hogy a motorokat és az olvasófejeket cseréljék, mert egyszerűen nem bírják a kort, bármit tesz az ember.
« Utoljára szerkesztve: 2014. május 27. - 16:41:47 írta talgaby »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #11019 Dátum: 2014. május 27. - 17:00:05 »
Nem vicces.  :hehe:

Hogy ettől harminc éven át ázhatott a Moszkvics, mielőtt átrozsdált, és még így is golyóálló maradt?
Na jó, ez de.  ;D