Szerző Téma: Képregényes események  (Megtekintve 1090521 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

D-TOX

• Rinó
  • **
Re:Képregényes események
« Válasz #9540 Dátum: 2015. november 24. - 23:48:59 »
Itt még linkeltek nekem pár albumot a fesztről (a könyvtár képei és az esemény-linken is van még pár újonnan felrakott fotó):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.952166114850490.1073741862.319672471433194&type=3
https://www.facebook.com/events/767024940090709/

venom75

• Pókfej
« Válasz #9541 Dátum: 2015. november 25. - 06:22:34 »
Hétvégén jön valaki a Hungarocomixra innen ?
Tomi, te kilátogatsz ?

Todd

• Pókfej
« Válasz #9542 Dátum: 2015. november 25. - 08:55:39 »
Most ez csak a magyar képregényekről szól, így pl. Kingpin stand nem lesz.
Én kint leszek egy valamennyi időre, de tuti nem végig.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9543 Dátum: 2015. november 25. - 12:40:01 »
Igen, kinézek mindenképpen. De még nem tudom, mikor.

venom75

• Pókfej
« Válasz #9544 Dátum: 2015. november 25. - 13:38:40 »
Megyek én is , de sosem tudom meddig maradok.
Vittem volna a szétesett Bosszú Angyalait......cserélni.  :-[

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9545 Dátum: 2015. november 25. - 21:50:55 »
Te nyitásra mész?

venom75

• Pókfej
« Válasz #9546 Dátum: 2015. november 26. - 08:32:15 »
Mint mindig.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9547 Dátum: 2015. november 26. - 11:56:32 »
Hát, én olyan 12 előtt nem hiszem, hogy kimegyek. Ha akkor még ott leszel, akkor elvihetem.

venom75

• Pókfej
« Válasz #9548 Dátum: 2015. november 27. - 10:18:41 »
Akkor inkább hagyjuk.....nem tudom meddig maradok ott.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9549 Dátum: 2015. december 03. - 13:46:24 »
Minden Pókember-rajongó figyelmébe ajánlom a Papírmozi-antológia 8. részét....na ki ül ott a padon a Cat Claw-képregényben :) ?
Elolvastam a Cat Claw-t. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most egy Marvel paródia-e, vagy csak másolat. Azóta tudom, hogy az utóbbi.
Nem kifejezetten jó, de nem is rossz, a rajzok pedig nagyon szépek. Az erotikus részek főleg a bugyis verekedés kissé kilógtak nekem a cselekményből, mint kiderült ez az érzés nem véletlen, mivel utólag lettek lecsupaszítva a képek. Mondjuk így akkor a szöveget is lehetett volna módosítani. Elvégre szerintem nincsen az az erőszaktevő, aki szó nélkül hagyja, ha megzavarja egy gyönyörű majdnem teljesen meztelen lány.
De jó, hogy megjelent, mert amúgy érdekes, hogy ennyire nyílt másolatai voltak a jól ismert szuperhős zsánernek, meg történetmesélési technikának a keleti képregények között is. Habár azok után, hogy hány magyar próbálkozik a szuperhős témával persze ez nem meglepő, hogy máshol volt akinek ez be is jött. Persze ehhez vélhetőleg a csipetnyi erotika is hozzájárult, ami meg egy valódi Marvel képregényben esélytelen lett volna akkoriban.
« Utoljára szerkesztve: 2015. december 03. - 13:49:42 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9550 Dátum: 2015. december 03. - 16:05:20 »
Én is elolvastam. A rajzok nagyon szépek, tiszta Romita Sr. :) De a történet elég gyenge volt, jobbat érdemelnének ezek a rajzok.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9551 Dátum: 2015. december 04. - 12:53:45 »
Hát a rajzoló is írta a képregényt, szóval láthatóan rajzolóként jobb.
Mondjuk minden szempontból kíváncsi lennék egy egyedibb stílusú alkotására.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9552 Dátum: 2015. december 04. - 21:31:30 »
Én sokszor érzem azt (és most akinek nem inge ne vegye magára, és nem sértés képen mondom), hogy sok hazai képregénynél pont az a baj, hogy mind a rajzolást, mind az írást ugyanaz a személy csinálja, és ez sok képregény színvonalán meg is látszódik. Mert az azért sok külföldi példánál is látszik, hogy nagyon ritka az, hogy valaki jól tudjon történetet is írni és rajzolni. A kettő két külön szakma (ha úgy tetszik), és automatikusan nem jár az egyik a másikkal. Tehát ha valaki jó író, közel sem biztos, hogy jól is tud rajzolni, és fordítva.

D-TOX

• Rinó
  • **
« Válasz #9553 Dátum: 2015. december 04. - 22:14:08 »
Hát a rajzoló is írta a képregényt

Akkor gondolom a Kilencediken megjelent cikket láttad, abban jó pár kérdésedre ott volt/van a válasz.
A meztelenséghez annyit, hogy nekem is alapból furcsa volt...hogy egy szuperhős-nő fedetlenül járkál/akciózik. De persze azt nem tudjuk,
hogy a rajzolónak, amikor megjelent Amerikában ez a képregénye, mennyi ideje volt arra, hogy átdolgozza a jugoszláv változatot
erotikusabbra...
Amúgy onnantól kezdve hogy létezik a Marvel és DC (illetve jogelődeik) elég nehéz bármely új szuperhősös témájú képregényre azt mondani, hogy valamennyire nem merítettek volna a két nagy cég karaktereiből, jellemvonásaiból....csak ennél a Cat Clawnál ezt nem is titkolták.
Ezeket a részeket még nem Bane Kerac írta, ami a Papírmoziban megjelent, hanem Svetozar Obradovic....ha megjelenne a következő etap,
az sem az övé lenne. A 3. résztől/albumtól írta és rajzolta Kerac a Cat Claw-t.

Rendes volt a pali...tegnap, amikor épp megjelent a cikk, kaptam tőle egy csomagot, 3 ajándék-képregénnyel...amiért Szegeden segítettem
neki és a feleségének, körbevezettem őket stb.
Egy Cat Claw-albumot, egy Western-gyűjtemény albumot (ebben 1970-es és 1980-as évekbeli vadnyugati témájú képregényeinek a válogatása van) és egy Zagort (nyáron jelent meg Olaszországban egy színes Zagor különszám, amit ő rajzolt....Branislav Kerac volt az első szerb
alkotó, aki ezen a címen dolgozhatott...és jelenleg ugyancsak egy másik Zagor különszám megrajzolásában működik közre).
Majd viszonzom neki Sebők Imre-képregényekkel, azt mondta nagyon tetszett neki a magyarok közül az ő stílusa....

https://www.flickr.com/photos/127073282@N03/23414242992/in/dateposted-public/

https://www.flickr.com/photos/127073282@N03/23496638236/in/dateposted-public/

https://www.flickr.com/photos/127073282@N03/23522764455/in/dateposted-public/

https://www.flickr.com/photos/127073282@N03/23440293191/in/dateposted-public/

https://www.flickr.com/photos/127073282@N03/23496635926/in/dateposted-public/

Todd

• Pókfej
« Válasz #9554 Dátum: 2015. december 04. - 22:29:48 »
Szóval ezt még nem ő írta, köszi a javítást.
A meztelenséghez annyit, hogy nekem is alapból furcsa volt...hogy egy szuperhős-nő fedetlenül járkál/akciózik. De persze azt nem tudjuk, hogy a rajzolónak, amikor megjelent Amerikában ez a képregénye, mennyi ideje volt arra, hogy átdolgozza a jugoszláv változatot erotikusabbra...
Hát amikor azt hallod, hogy a barátnődet épp készülnek megerőszakolni, elfogadható, hogy nem az a fontos, hogy épp mennyire vagy levetkőzve. Mondjuk felkapni egy kabátot kb. egy másodperc lenne. Na jó, épp nem volt kéznél, mindent összevetve, elfogadható, hogy épp ez a szitu. Meg azért a csaj tényleg k*rva jól néz ki, szóval nem bánjuk. ;D
Inkább az volt fura, hogy ez nem is kerül szóba a szövegben, hogy a csaj se gondolkozik el rajta, amikor a kezdeti sokktól kitisztul a feje, hogy "bakker, itt bunyózok csupaszon egy rakás marhával", akiknek ez szintén nem tűnik túl szóra érdemes dolognak.
Vagy a későbbiekben magától is bikiniben indul bűnt üldözni, de ez már inkább a zsáner sajátossága.
Rendes volt a pali...tegnap, amikor épp megjelent a cikk, kaptam tőle egy csomagot, 3 ajándék-képregénnyel...amiért Szegeden segítettem neki és a feleségének, körbevezettem őket stb.
Ez tényleg tök jófejség tőle. :) Klassz lehetett.

Én sokszor érzem azt, hogy sok hazai képregénynél pont az a baj, hogy mind a rajzolást, mind az írást ugyanaz a személy csinálja, és ez sok képregény színvonalán meg is látszódik. A kettő két külön szakma (ha úgy tetszik), és automatikusan nem jár az egyik a másikkal.
A fő különbség pont ez. Ez máshol szakma, itthon pedig hobbi. ;) Hobbiból nem nagyon fogja senki sem mások dolgait rajzolni, inkább a sajátjával próbálkozik.
« Utoljára szerkesztve: 2015. december 04. - 22:48:03 írta Todd »

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9555 Dátum: 2015. december 05. - 00:50:54 »
A fő különbség pont ez. Ez máshol szakma, itthon pedig hobbi. ;) Hobbiból nem nagyon fogja senki sem mások dolgait rajzolni, inkább a sajátjával próbálkozik.
Persze, tudom, hogy ez sajnos így van. Sajnos még mindig gyerekcipőben jár nálunk ez a szakma/hobbi/műfaj, és még mindig nagyon kérdéses, hogy mikor fog ebből kilépni. És sajnos ezért van az az érzése az embernek, hogy jó esetben középszerű képregényekkel találkozik, mert vagy a történet vagy a rajz lóg ki a képből. Persze nem leszólni akarom a magyar képregényalkotókat, mert megsüvegelendő a próbálkozásuk, hiszen legalább idáig eljutottak. Közülünk biztos mindannyian próbálkoztak gyerekkorban képregény írással és rajzolással, de legtöbbünk hamar belátta, hogy semmi tehetsége egyikben sem, ők viszont kitűntek ebből a tömegből és folytatják tovább. Már csak az lenne a jó, ha kialakulna az, ami máshol már megvan, hogy azok akik vagy az egyikben vagy a másikban tehetségesebbek, akkor azt folytassák tovább megfelelő párokat alkotva.

Ju

• Pókfej
« Válasz #9556 Dátum: 2015. december 05. - 10:56:12 »
Már csak az lenne a jó, ha kialakulna az, ami máshol már megvan, hogy azok akik vagy az egyikben vagy a másikban tehetségesebbek, akkor azt folytassák tovább megfelelő párokat alkotva.

Na igen. Más területekre is jellemző ez a gondolkodásmód, pl amikor a webprogramozónak kéne egyben designernek is lennie... ami pont annyival jobb a középszerűnél, mint amikor egy grafikus programozza az oldalt. Nem tudom, csak nálunk jellemző-e ez a hozzáállás.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9557 Dátum: 2015. december 05. - 12:04:12 »
Ju: Szerintem ez két eltérő téma. A munkaerőpiacon a spórolós hozzáállás miatt van ez, mert így csak egy alkalmazottat kell megfizetni. Habár lehet picit mégis összefügg, mivel kevés író engedheti meg magának, hogy megfizessen egy rajzolót. Ahhoz meg a csillagok ritka együttállására van szükség, hogy egy rajzoló azt mondja, hogy igen ez annyira tetszik, annyira a magaménak érzem, hogy erre fogom feláldozni MINDEN (ezt nem győzőm elégszer hangsúlyozni) szabadidőmet a következő egy-két évben.
Valamelyik fél mindig feláldozza magát egy ilyen párosban, és ez szinte mindig a rajzoló, miivel neki van több munkája az adott dologban (bocs az író ismerőseimtől, de ez tényleg így van). Plusz kérdéses, hogy a rajzoló mennyire tudja majd az író vízióját megalkotni, vagy egyáltalán megalkotja, befejezi-e a munkát, szóval az ííró részéről is k*rva nagy a rizikó. Szerintem ezért van az, hogy a legtöbb alkotó inkább maga készíti el a történeteit, így nem kell senkihez alkalmazkodnia, és ha mondjuk sz*r lesz, az is csak a saját sara.

Már csak az lenne a jó, ha kialakulna az, ami máshol már megvan, hogy azok akik vagy az egyikben vagy a másikban tehetségesebbek, akkor azt folytassák tovább megfelelő párokat alkotva.
Szerintem ha követed a mostani magyar képregényeket, akkor amúgy a tapasztaltabbaknál, akik hosszú éve a műfajban vannak már kialakult. Csak a szerzőik igen nagy része még mindig "kezdők" munkája, ami jó, mert sok új alkotó jelenik meg, csak sokan hamar fel is adják. Plusz a kezdőknél az is fennáll, hogy akár író, akár rajzoló, még nem igazán akarja egyből ráerőltetni magát másokra, mivel még nincs kellő önbizalma, tapasztalata és kapcsolatai.
Ehhez mind kell pár év, plusz ahhoz is, hogy találjon olyan alkotópárt akivel kellően egy rugóra jár az agya (vagyis mindkettejüknek ugyanolyan mentális betegsége van :lol:).
De sok ilyen kialakult már, Halmi-Puskás, Kozmajer-Fábián, Pádár-Koska (Pádi amúgy tobzódik az ötletekben, az egész magyar képregényrajzoló szcénát el tudná látni munkával), az Epicline javarésze, az Alfabéta nyertes Munka Gyümölcse, vagy a most futó Titánember (de az kicsit más mert az nem hobbi kiadvány, és az író ott is kezdő). És persze a "nagyöregek", Tóni, vagy Kiss Feri is csak íróként dolgoznak.
Szóval a "profibb" magyar képregényeknél erre már nagyon sok példa van.
De sok példa van az önálló jó képregényekre is. Papp Imre, Koska Zoli, Molnár Gábor, Tálosi András, Vári Tomi, Sárdi Katalin, Pilcz Roland akiket közelebbről ismerek szintén nagyon jó munkákat csinálnak önállóan is.

Amúgy itt van egy ebben a témában is releváns összegzés Bayer Antal tollából, az utóbbi másfél évtizedből. Ami például azt az többször visszatérő abszurd tévhitet (amit mindig meg is cáfolok) is eloszlatja, hogy több manga jelenik meg mint amerikai képregény.
Idézet
Magyarországon megjelent képregények fő típusok szerint, 2001-2015
« Utoljára szerkesztve: 2015. december 05. - 13:01:16 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9558 Dátum: 2015. december 05. - 15:31:46 »
2005-ben megjelent 120 darab amerikai képregény itthon?

Hoby

• Keselyű
  • **
« Válasz #9559 Dátum: 2015. december 05. - 17:05:20 »
Nem lehet, hogy amerikai számozás szerint volt számolva?
Szóval ami itthon 48 oldalas füzet, az kettőnek lett számolva, 120 oldalas kötet meg ötnek.
És azért 2006 ilyen szempontból nem volt rossz év.
“Hard work pays off, dreams come true. Bad times don’t last, but BAD GUYS do.”