Én is leírom az észrevételeimet az új börze helyszínével kapcsolatban.
-11-12 között érkeztem meg, a bejutással semmiféle problémám nem volt, nem volt egy ember sem előttem.
Ami utána fogadott, az már gázabb volt. Konkrétan nem láttam, hogy hol a börze, mert egy ember-sorfal takarta az egészet, akik a Kingpinhez álltak sorba.
Konkrétan 3 kiadóhoz tudtam odamenni: 5Panels, Firke Comics (az olaszok), Bayer Tóni (Nero Blanco Comix).
Utána próbáltam valami utat találni, hogy bejussak. Szernecsére a pult mellől (gondolom) elküldték az embereket, így ott eloldalazva be tudtam jutni leghátra, ahol egy "hajtűkanyar" megtétele után (asszem Venom árult ott) sikerült bejutnom. Ez enyhén gáz volt, hogy a rendezvény kb. 80-90%-át elzárta a tömeg, és úgy kellett valami kerülőutat keresni, ha valaki be akart menni a "bolhapiac" részre.
Maga a helyszín nem rossz, de én is úgy vagyok vele, mint ahogy valaki már említette, hogy nem érzem a fejlődést, továbblépést az előző helyszínhez képest. Akkor meg kár változtatni.
Igazából a helyet kisebbnek érzékeltem, mint a KMO-t, és az egy légtér se segített sokat, talán ha pár ablak nyitva lett volna...
Ha kívülállóként nézem, ettől az egybenyitottságtól kisebbnek, jelentéktelenebbnek tűnik a börze szerintem, mert a laikus végignéz egy nagy termen, és konstatálja, hogy "ennyi az egész magyar képregényes élet". Míg a KMO-s, több termes elosztás e miatt is előnyben van. Ott végig kell járni, hogy mindent lásson az ember, emeletre felmenni, hátsó kisebb terem, folyosó... Több ideig is tart, és talán nyugisabban elvan az ember, mint itt, ahol nagyobb a zsivaj, több(nek tűnik) az "emberanyag". Illetve a KMO termes elosztása miatt vannak helyek, ahol lehet nyugisabban beszélgetni is, meghát ott a nagy büfé rész ahol le is lehet ülni.
Mondok pozitívumot is azért: a nagy ablakok, sok fény jött be, nem éreztük úgy magunkat, mintha egy pincében lennénk. (KMO egy-két terme kicsit olyan).
Szóval összességében nekem ez egy kicsi visszalépés a KMO-s féle börzékhez képest. Nekem személyesen az odajutás is hosszadalmasabb, mint a Kökis helyszínnél.
Ettől függetlenül ha itt lesz, és a KMO-ban felváltva, abba nem halok bele, de a Kingpines asztalt nagyon ki kéne találni, hogy hol, és hogy legyen, mert ez a sorfal meglehetősen gázos megoldás.
Én a bejárattól jobbra tenném, van ott az ablakok végénél egy beugró/kiugró rész. Vagy tényleg legbelülre, leghátra, hogy ne torlaszolják el az utat a Kingpinhez sorbanállók. (Egyébként rosszul emlékszem? De mintha hátul még lehetett volna helyet kialakítani, úgy emlékszem, hogy egy 10-15m-nyi "üres" hely volt még, lehet, hogy ott voltak a székek, meg ilyesmik, de talán még azt is be lehetne venni.)
A Kingpinhez annyi meglátásom lenne, hogy valami ring-szerű kialakítás kellene, hogy ne csak egy "felület" legyen, ahol tobzódnak a rajongók, hanem legalább 3 oldalról megközelíthető 'panel', akár tematikusan kialakítva, hogy bal oldalt a kötetek, jobb oldalt a kisebb példányszámos dolgok, szemben meg az újdonságok. Szerintem ez talán gyorsítana a haladáson, főleg, ha jelezve is lenne valahogy, hogy mit merre keressenek.