A hétvégén voltam életem első nemzetközi képregényes rendezvényén A bukaresti East European Comic Conon. Megdöbbentő volt látni, hogy náluk is mennyivel nagyobb az érdeklődés a téma iránt, és hogy pont ezért mennyivel nagyobb rendezvényeket készítenek.
Gyakorlatilag úgy tudnám jellemezni, mintha egy összevont MondoCon, Képregényfesztivál, és Play It lenne. Vagyis ők megcsinálták azt, amit itt is próbáltak páran, de nem jött be a közönségnek, de nekem pont azok a rendezvények tetszettek a legeslegjobban.
Az egész egy hungexpo szerű, csak jóval nagyobb helyszínen volt megtartva, külön csarnokokban. Egy csarnokban színpad előadásokkal, jelmezverseny, interjúk sztárokkal, főként régebbi és aktuálisan futó sorozatok szereplőivel (Stargate, Game Of Thrones stb.). Egy másik csarnokban csak árusok, helyi és nemzetközi képregény-kiadók, művészek, és persze a szokásos figurás, ékszerek, társasjátékos standok, több magyar bolttal (HoldfényTeam, StoryShop stb.). Egy csak filmes csarnok, HBO stand, vastrónostul, Walking Dead ahol zombivá sminkelnek stb. Végül egy videojátkos, konzolos számítgépes csarnok.
És természetesen sok jelmezes, mangás, filmes, mindenféle, de többségük külföldi volt, és sok magyar, és ellentétben egy connal, ahol kb. minden 3. ember jelmezben jön, itt kábé minden 10. ember volt jelmezben, de a helyiek mondták, hogy még ez is jóval több mint az eddigi években.
Nagyon sokat beszélgettünk helyi jelmezesekkel, művészekkel, többen tudtak magyarul is. nagyon élveztem az egészet, csak az utazás volt sok. Ami döbbenetes volt, hogy az országban és a városban mindenhol iszonyúan nagy szegénységet láttunk, és a rendezvény nívója és minősége nagyon erőteljes kontrasztban állt ezzel. Továbbá elmondta az egyik kiadó, hogy ott a helyi alkotók román nyelvű képregényeit (egy Epicline szerű antológia magazinról volt szó) 2-3 ezres példányszámban nyomtatják ki.
Titokban kicsit reménykedek benne, hogy talán egyszer itthon is lenne egy ilyen rendezvény, ha a különböző csoportok közötti ellentétek enyhülnének.