Szerintem nem abból indult ki.
Arra gondoltam, hogy az emberek hozzáállása kezd megváltozni, és egyre inkább az a természetes (vélekedés), hogy legyél olyan mint a filmekben. Azért a 300 igenis torz mert egy kis gyúrással senki nem jut el arra a szintre. Amit a filmben látunk egy brutális és kíméletlen, ergo nem túl egészséges kínzás eredménye.
Nyilván, ez tény, de nem kezeled életszerűen a dolgot. Ahogy már Todd is utalt rá, ha kétszer ilyen sok lenne a hasonló filmek száma, akkor sem fogna ennek hatására emberek hada egy kis alakformálásba. Az meg, hogy valaki egy film miatt ilyen kínzó diétába, meg kőkemény edzésbe kezdjen és eljusson a 300-as katonák szintjéig, szinte kizárt.
Én ezeket az arányokat figyelembe véve mondom, hogy jók ezek a filmek. Persze, ha mindenki úgy nézne ki a megnézése után, ahogy ők, az nyilván már nem lenn természetes, de ez a veszély nem fenyeget.
Így is sokan védekeznek azzal, hogy hát a sztárok milyen szépek, de mennyit költenek magukra, mennyi ránctalanítás, zsírleszívás stb-stb. Ez igaz is, csak ezzel le is veszik a terhet a vállukról, aztán aztán elhanyagolják magukat. Számomra nincs undorítóbb egy 1,6 m-es 100 kilós tehénnél. Az elhízás ráadásul nem kozmetikai probléma, nem lehet elintézni azzal, hogy "hát én így is jól érzem magam a bőrömben, elfogadom magamat", hanem nagyon súlyos egészségügyi probléma. HOgy csak mást ne mondjak, gyakorlatilag a dohányzás után az elhízás és következményei (diabetes, hipertonia, infarctus, stroke, veselégtelenség, méh és emlőrák stb-stb) terhelik meg a legjobban az egészségügy kiadásait. Ha fele ennyi elhízott ember lenne, több 10 milliárd dollárt spórolhatna az USA kormánya például, évente. Szóval ha még a filmek is azt sugallnák, hogy a francba is, hízzál el, legyél igénytelen, ezek a kigyúrt fazonok csak a mesékben léteznek, akkor még rosszabb lenne a helyzet.
Egyébként pont most olvastam valahol, hogy a body building is egészségtelen, mert magas vérnyomással jár. (a súlytöbblet miatt, teljesen mindegy, hogy 20 kg zsír vagy 20 kg izomról) beszélünk. Ez mennyire igaz?
Ezt a kérdést biztosan nem lehet így leegyszerűsíteni, de a logikája szerintem egyértelműen hülyeség: Nem a súlytöbblet maga okozza a magas vérnyomást (aminek amúgy kismillió oka van, de ezt most nem kezdem el magyarázni, ha nem baj). Pusztán attól, hogy felszedsz 30 kilót izomban nem lesz magasabb a vérnyomásod. Ilyen alapon aki naponta 15 kilós batyukkal szaladgál, annak is magasvérnyomásosnak kellene lennie.