Alapvetően a mesékből átvett arche típusokra épít az egész film, a dramaturgiát is megtartotta, és a célközönséget is. Anno sok kritikát kapott is emiatt, mivel az akkori sci-fi sémába abszolút nem illett ez bele. Pont emiatt lett ilyen sikeres (és ennyire jó
), de alapvetően a gyerek közönséget célozta meg (beleértve a kapcsolt termékeket is).
Azóta persze az egész filmműfaj teljesen átalakult, a sci-fi megszünt létezni, max sci-fi környezetbe helyezett más tematikájú filmek vannak (pl. akciófilm). A mese meg valamiért degradáló jelző lett (ezt egyébként nem értem, miért vált ki ilyen heves reakciót mindenkiből), így vannak fantasyk, meg animációs filmek stb.
Érdekes, hogy a könyveknél még nem szégyellik ezt a szót, és azzal is tisztáéban vannak, hogy egy mese nem csak gyerekeknek szólhat.
Ahogyan a Star Wars-t is mind a mai napig élvezem. Amúgy a régi trilógia gyerekkorom abszólút kedvenc, és legmeghatározóbb filmje.
Amikor mesére gondolok, akkor a Grimm fivérek és Andersen ugrik be elsőre, nem pedig űrcsaták és fénykard párbaj:D Vannak benne meseszerű elemek, de a körítés nem az. Azért is zavar a mese jelző, mert ez nekem olyan lekicsinylőnek tűnik, olyan műre gondolok a hallatán ami a 10 év alatti korosztálynak szól, annak megfelelő mondanivalóval. Persze tudom vannak felnőtteknek szóló mesék(de még milyenek

)
A célközönség az SW-nál, nagyon széles skálán mozog szerintem, nem kizárólag a fiatalokra összpontosít, legalábbis a régi filmek, épp ez az egyik fő erénye. Az új filmeket meg inkább hagyjuk, a hódítsuk meg gyerekeket kampánnyal, Jar-Jar Binks a rémálmaimban ne jöjjön elő.