Az Oldboy más, az annak a példája, hogy
1. az amerikai mozinézők nem tudnak olvasni, tehát a feliratos filmek kilőve
2. a hollywoodi színészek csak az angol ajakmozgásra animált rajzfilmfigurákat tudják szinkronizálni, a külföldi filmeket nem hogy különösebben, hanem egyáltalán nem, ergó az is kiesik.
Így a sikeres külföldi filmeket fogják, és amerikaializálva újraforgatják. Ez az esetek javarészében félelmetesen rossz lesz, időnként megközelíti az eredetit, és nagyon-nagyon ritka esetben még jobb is lehet, mint az (erre konkrétan csak az Oscart tudom felhozni példának, ami hiába egy Louis de Funés-film, Stallonéé messze túlszárnyalja). Önmagukat azért nemigen szokták 10-12 évnél hamarabb újraforgatni, tisztelet(?) persze a kivételnek (de az is általában a szokásos téma... a legismertebb a Három testőr, aminek cirka hatévente érkezik egy új, és a könyvtől egyre jobban távolodó verziója, de pl. pár éve elég gyorsan jött ki két Tulipános Fanfan-film is). A minőség meg olyan, amilyen... pl. az Időgépet pár éve nagyon szidták, de én láttam az eggyel előtte készültet is - a '60-ban készült Pál György-féle verziót - és szerintem semmivel se volt rosszabb... csak az akkor még úttörő volt az akkori technika mellett, meg már megvan egy nosztalgikus bája (amikor a világ pusztulását még atomháborúra írták át, míg a modernben egy természetalakító ökológiai katasztrófára).