Azért nem úgy kell elképzelni teljesen, hogy születésed után megmondják neked, hogy te biztosan pszichopata gyilkos leszel, te meg egy áldott jó lélek, vagy te olimpikon úszó leszel, neked meg 50 éves korodra elsorvadnak az izmaid, te inkább Sebeők-re fogsz hasonlítani, te meg kiköpött Brad Pitt leszel. Egyrészt a genetika valóban nem minden, számos tulajdonságot legalább a genetikához hasonló arányban határoz meg a környezet, az életmód, a nevelés.
Az előre megjósolt tulajdonságok sem lehetnek 100%-osak és tökéletesen determinisztikusak. Azért az emberek tulajdonságainak nagy többsége még mindig multifaktoriális meghatározottságú, szóval nem egy, vagy 2 gén határozza meg, hanem sok, nagyon sok kis apró gén, génrészlet. De ha pl rájönnének bizonyos összefüggésekre, hogy ebből a sok ezer kis apró genetikai elemből mondjuk minden olimpiai bajnok futó esetében megvan hasonló formában, mondjuk olyan 70%-os egyezéssel, és benned is, akkor rád lehetne mondani, hogy megvan az esélyed rá, hogy valaha is olimpián vegyél részt futóként. De ez nem egyértelmű dolog, ha nem kezdesz el 7 évesen edzeni, akkor úgyse kerülsz majd be az olimpiára, vagy lehet egy másik dns állomány részlet valamiért gátolni fog abban, hogy nagyon jó futó lehess. Szóval ez egy nagyon bonyolult dolog. Inkább a hajlam megjóslása a lényeg, a betegségek hajlamára. Azt kell elérni, hogy születésed pillanatában feltérképezzék, milyen betegségekre mutatsz genetikailag hajlamot...és ezután fokozottan úgy alakíthatnád a környezeted, odafigyelhetnél rá, hogy végül így megelőzd a dolgot és jó eséllyel elkerüld a betegség kialakítását. A kulcsszó a hajlam, mert mindig vannak olyan egypetéjű ikerkísérletek, akiket teljesen más környezetben nevelnek fel, és hiába azonos a genetikai állományuk, mégis sok olyan betegség, tulajdonság van, ami az egyiknél kifejlődik, a másiknál meg nem
Az etikai vonzata már más kérdés, s a Gattaca meg egy nagyon jó film, mégha utópisztikus is, kiválóan rávilágít a probléma magvára.
vagy írok még jobbat, ha neked megmondják hogy abból az egy két dologból lehetsz kiemelkedő, amit a génjeid mutatnak, akkor az egy dolog, hogy azok lesznek az elsődleges irányvonalaid, de nem tanulhatsz mellette mást, mert azokból nem lehetsz jó?
A a bajotok, hogy végletekben gondolkodtok és sarkítjátok az egészet. Miért ne tanulhatna mellette mást? Ha szeret valamit csinálni, mégha nem is kiemelkedő abban amit csinál, miért ne csinálhatná? Ráadásul pont arról beszélek, hogy hiába néz ki úgy, hogy x és y embernek azonos esélye van születés epillanatában mondjuk arra, hogy a fentebbi példával érjek, olimpikon futó legyen, ha mondjuk az egyik egyén másfajta genetikai adottságai, neveltetése, környezete úgy hozza, hogy nem lesz hozzá elég kitartása, szorgalma akaratereje. Ugyanúgy ettől még lehetséges, hogy az fog elérni nagyobb eredményeket, akinek genetikailag az adott területre kevesebb esélye van...mivel ezt számos más dolog is befolyásolja!
és ha neked az van benne a génjeidben, hogy szabó, varró legyél, és vegyél tűt cérnát a kezedbe, de te gyerekkorodban megutáltad valamiért, akkor miért jó az ha belekényszerítenek ebbe?
Ki kényszerítene bele könyörgöm? A szülők? Ó mintha manapság nem az lenne, hogy a szülő erőlteti a gyerekeket olyan pályára, amihez semmi affinitása és tehetsége nincs. Így talán a szülő is belátná, hogy nem kéne oda küldenie.
Hiába vagy te nagyon tehetséges valamiben, ha megutálod, nem csinálod, puff. Csinálsz mást. Meggyőződésem, hogy kevés ember keresi azzal a kenyerét, amihez a legjobban ért!
Nem állnék át. De ha valaki tudja, mihez előnyösek és mihez hátrányosak az adottságai, jobban el tudja dönteni, mivel foglalkozzon.
Erről van szó. Lehetne specifikusabb a társadalom. Ha én hót hülye vagyok a zongorához, egy idő után úgyis rájövök, hogy nem megy. Ha előre tudom, hogy hót hülye leszek hozzá, magamnak spórolok meg fölösleges energiát.
Aztaku... Meglepődött Erről nem is hallottam, ez durva. Meglepődött Úgy érted, hogy a gyógyszer képes növelni és erősíteni az izmokat mozgás nélkül? Meglepődött
Ez kemény... Na ilyen szuperizomerősítő csodabogyót elfogadnék én is. Vigyorog
nem tanultatok róla?
Nem az izomerősödésről van szó teljesen, meg izomtömegnövelésről. Izomtömeget inkább a szteroidok növelnek.
Én a sport komplex hatásairól beszélek. Arról, hogy a rendszeres sporttal meg lehet előzni a keringési betegségek, diabétesz II, elhízás, magas vérnyomás és hasonlók kialakulását az izomállomány karbantartása mellett. Persze ha valaki sportol, és mellé még szedi ezt, akkor még hatékonyabb lesz az edzés.
De berakom neked, amit az előadásban oktattak róla:
Ez a 10-12 dia az edzés metabolikus hatásainak megértéséhez kell.

Nos ezek után remélem érthető lesz, milyen hihetetlen, hogy ezt az egészet egy gyógyszer nagyrészben helyettesíteni tudja:

Sajnos csak egy előadás erejéig foglalkoztunk a témával, de baromi érdekes dolgokat tanultunk. Ezzel a témával kapcsolatos kutatásokkal nagyon szívesen foglalkoznék a közeljövőben (ha meg lenne fizetve).
vegyetek AICAR-t!

De biztos genyó drága cucc.
Összevont üzenet ideje: 2009. augusztus 12. - 11:42:27
Amúgy én arra lennék kíváncsi, hogy egyszer megvalósul-e, hogy genetikailag manipulálják a születendő embereket. Nem úgy értem, hogy a szülőket genetikai adottság alapján válogatják össze, hanem hogy egy tetszőlegesen megfogant embrióba célzott genetikai beavatkozást hajtanak végre, kijavítják a dns káros mutációit, megváltoztatják a géneket hogy sok adottságod legyen jó, kijavítják az esetleges genetikai betegségeket okozó hibákat, meg ilyesmi.
Alapvetően az egész genetika ezzel a céllal jött létre és ez is a célja továbbra is, ez amiről vitázunk, csak a lehetséges következmények kategóriáját képezik.
Alapvetően a génterápia lényege az, hogy virális vaktorok segítségével bejuttatják a hibás gén helyére a jót. Persze elég kockázatos beavatkozás és gondolom az anyaméhben kivitelezhetetlen egyelőre még, hogy az anyát ne érje károsodás.
Egyébként ha jól tudom (de ha nem majd pepo kijavít) hogy komoly viták folynak arról, hogy a genetikai állománya mennyire határoz meg egy embert. Tehát nem lehet csak ez alapján belőni, hogy édes fiam te 3 éves korodtól kosárfonónak készülsz, mert arra vagy a legalkalmasabb. Így persze, hogy az lesz, ha nem próbálhatja ki magát több mindenben és nem kap lehetőséget, hogy rájöjjön mi is érdekli igazán.
Pontosan ez a lényeg. A genetika nem minden...szóval egy épkézláb társadalom pusztán a születéskor jelenlévő genetikai adottságok miatt nem igazán kényszeríthet senkit arra, hogy ezt, meg azt csinálja későbbi életében.
Nem lehet tökéletesen belőni semmit, csak utalni lehet rá. Felhívni rá a figyelmet, hogy talán a kosárfonás neked nagyon menne kisfiam. de attól mg bármi lehet. Inkább abban lenne ez hasznos, ha megmondanák 95%-ra, hogy kisfiam te a kosárfonáshoz totál hülye leszel, meg se próbáld. Attól még megpróbálhatja, de úgyis rájön majd, mennyire nem megy neki.