Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338388 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
Re:Tudomány/technika
« Válasz #600 Dátum: 2009. augusztus 12. - 11:04:58 »
Á, zozinak még a genetikai kódja is nullákból meg egyesekből épül fel. :lol:
Ja, nálam az A, C, T és G bázisok jelentése Algoritmus, C++, Tux és GNU. :)
Idézet
Most ne is haragudj meg Zozi, de ez egy baromság. ;D
Érvet.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #601 Dátum: 2009. augusztus 12. - 11:16:58 »
Idézet
Most ne is haragudj meg Zozi, de ez egy baromság. ;D
Érvet.
GG már elég jól kifejtette de  akkor érvelek.  :) Egy utópisztikus sci-fi tásadalomban, ahol minden szép és jó ez biztosan működne, de nem élünk abban. És soha nem is fogunk.  ;) Sokkal valószínűbb, hogy valóban rákényszerítenék az emberekre a munkákat, hiszen azért a nehezebb vagy veszélyesebb vagy éppen kevesebb fizetéssel járó munkát nem nagyon akarná elfogadni senki, mégha arra is lett teremtve.

És tanácsadás most is létezik, csak inkább a tanulmányi eredményedet és érdeklődési körödet veszik figyelembe nem a genetikai állományodat. Egyébként ha jól tudom (de ha nem majd pepo kijavít) hogy komoly viták folynak arról, hogy a genetikai állománya mennyire határoz meg egy embert. Tehát nem lehet csak ez alapján belőni, hogy édes fiam te 3 éves korodtól kosárfonónak készülsz, mert arra vagy a legalkalmasabb. Így persze, hogy az lesz, ha nem próbálhatja ki magát több mindenben és nem kap lehetőséget, hogy rájöjjön mi is érdekli igazán.  ;)
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 12. - 11:21:47 írta holloo »

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #602 Dátum: 2009. augusztus 12. - 11:35:56 »
Azért nem úgy kell elképzelni teljesen, hogy születésed után megmondják neked, hogy te biztosan pszichopata gyilkos leszel, te meg egy áldott jó lélek, vagy te olimpikon úszó leszel, neked meg 50 éves korodra elsorvadnak az izmaid, te inkább Sebeők-re fogsz hasonlítani, te meg kiköpött Brad Pitt leszel. Egyrészt a genetika valóban nem minden, számos tulajdonságot legalább a genetikához hasonló arányban határoz meg a környezet, az életmód, a nevelés.
Az előre megjósolt tulajdonságok sem lehetnek 100%-osak és tökéletesen determinisztikusak. Azért az emberek tulajdonságainak nagy többsége még mindig multifaktoriális meghatározottságú, szóval nem egy, vagy 2 gén határozza meg, hanem sok, nagyon sok kis apró gén, génrészlet. De ha pl rájönnének bizonyos összefüggésekre, hogy ebből a sok ezer kis apró genetikai elemből mondjuk minden olimpiai bajnok futó esetében megvan hasonló formában, mondjuk olyan 70%-os egyezéssel, és benned is, akkor rád lehetne mondani, hogy megvan az esélyed rá, hogy valaha is olimpián vegyél részt futóként. De ez nem egyértelmű dolog, ha nem kezdesz el 7 évesen edzeni, akkor úgyse kerülsz majd be az olimpiára, vagy lehet egy másik dns állomány részlet valamiért gátolni fog abban, hogy nagyon jó futó lehess. Szóval ez egy nagyon bonyolult dolog. Inkább a hajlam megjóslása a lényeg, a betegségek hajlamára. Azt kell elérni, hogy születésed pillanatában feltérképezzék, milyen betegségekre mutatsz genetikailag hajlamot...és ezután fokozottan úgy alakíthatnád a környezeted, odafigyelhetnél rá, hogy végül így megelőzd a dolgot és jó eséllyel elkerüld a betegség kialakítását. A kulcsszó a hajlam, mert mindig vannak olyan egypetéjű ikerkísérletek, akiket teljesen más környezetben nevelnek fel, és hiába azonos a genetikai állományuk, mégis sok olyan betegség, tulajdonság van, ami az egyiknél kifejlődik, a másiknál meg nem

Az etikai vonzata már más kérdés, s a Gattaca meg egy nagyon jó film, mégha utópisztikus is, kiválóan rávilágít a probléma magvára.

Idézet
vagy írok még jobbat, ha neked megmondják hogy abból az egy két dologból lehetsz kiemelkedő, amit a génjeid mutatnak, akkor az egy dolog, hogy azok lesznek az elsődleges irányvonalaid, de nem tanulhatsz mellette mást, mert azokból nem lehetsz jó?
A a bajotok, hogy végletekben gondolkodtok és sarkítjátok az egészet. Miért ne tanulhatna mellette mást? Ha szeret valamit csinálni, mégha nem is kiemelkedő abban amit csinál, miért ne csinálhatná? Ráadásul pont arról beszélek, hogy hiába néz ki úgy, hogy x és y embernek azonos esélye van születés epillanatában mondjuk arra, hogy a fentebbi példával érjek, olimpikon futó legyen, ha mondjuk az egyik egyén másfajta genetikai adottságai, neveltetése, környezete úgy hozza, hogy nem lesz hozzá elég kitartása, szorgalma akaratereje. Ugyanúgy ettől még lehetséges, hogy az fog elérni nagyobb eredményeket, akinek genetikailag az adott területre kevesebb esélye van...mivel ezt számos más dolog is befolyásolja!
Idézet
és ha neked az van benne a génjeidben, hogy szabó, varró legyél, és vegyél tűt cérnát a kezedbe, de te gyerekkorodban megutáltad valamiért, akkor miért jó az ha belekényszerítenek ebbe?
Ki kényszerítene bele könyörgöm? A szülők? Ó mintha manapság nem az lenne, hogy a szülő erőlteti a gyerekeket olyan pályára, amihez semmi affinitása és tehetsége nincs. Így talán a szülő is belátná, hogy nem kéne oda küldenie.
Hiába vagy te nagyon tehetséges valamiben, ha megutálod, nem csinálod, puff. Csinálsz mást. Meggyőződésem, hogy kevés ember keresi azzal a kenyerét, amihez a legjobban ért!

Idézet
Nem állnék át. De ha valaki tudja, mihez előnyösek és mihez hátrányosak az adottságai, jobban el tudja dönteni, mivel foglalkozzon.
Erről van szó. Lehetne specifikusabb a társadalom. Ha én hót hülye vagyok a zongorához, egy idő után úgyis rájövök, hogy nem megy. Ha előre tudom, hogy hót hülye leszek hozzá, magamnak spórolok meg fölösleges energiát.

Idézet
Aztaku... Meglepődött Erről nem is hallottam, ez durva. Meglepődött Úgy érted, hogy a gyógyszer képes növelni és erősíteni az izmokat mozgás nélkül? Meglepődött
Ez kemény... Na ilyen szuperizomerősítő csodabogyót elfogadnék én is. Vigyorog
nem tanultatok róla?
Nem az izomerősödésről van szó teljesen, meg izomtömegnövelésről. Izomtömeget inkább a szteroidok növelnek.
Én a sport komplex hatásairól beszélek. Arról, hogy a rendszeres sporttal meg lehet előzni a keringési betegségek, diabétesz II, elhízás, magas vérnyomás és hasonlók kialakulását az izomállomány karbantartása mellett. Persze ha valaki sportol, és mellé még szedi ezt, akkor még hatékonyabb lesz az edzés.
De berakom neked, amit az előadásban oktattak róla:

Ez a 10-12 dia az edzés metabolikus hatásainak megértéséhez kell.

Nos ezek után remélem érthető lesz, milyen hihetetlen, hogy ezt az egészet egy gyógyszer nagyrészben helyettesíteni tudja:

Sajnos csak egy előadás erejéig foglalkoztunk a témával, de baromi érdekes dolgokat tanultunk. Ezzel a témával kapcsolatos kutatásokkal nagyon szívesen foglalkoznék a közeljövőben (ha meg lenne fizetve).
vegyetek AICAR-t! :D De biztos genyó drága cucc.

Összevont üzenet ideje: 2009. augusztus 12. - 11:42:27
Idézet
Amúgy én arra lennék kíváncsi, hogy egyszer megvalósul-e, hogy genetikailag manipulálják a születendő embereket. Nem úgy értem, hogy a szülőket genetikai adottság alapján válogatják össze, hanem hogy egy tetszőlegesen megfogant embrióba célzott genetikai beavatkozást hajtanak végre, kijavítják a dns káros mutációit, megváltoztatják a géneket hogy sok adottságod legyen jó, kijavítják az esetleges genetikai betegségeket okozó hibákat, meg ilyesmi.
Alapvetően az egész genetika ezzel a céllal jött létre és ez is a célja továbbra is, ez amiről vitázunk, csak a lehetséges következmények kategóriáját képezik.
Alapvetően a génterápia lényege az, hogy virális vaktorok segítségével bejuttatják a hibás gén helyére a jót. Persze elég kockázatos beavatkozás és gondolom az anyaméhben kivitelezhetetlen egyelőre még, hogy az anyát ne érje károsodás.

Idézet
Egyébként ha jól tudom (de ha nem majd pepo kijavít) hogy komoly viták folynak arról, hogy a genetikai állománya mennyire határoz meg egy embert. Tehát nem lehet csak ez alapján belőni, hogy édes fiam te 3 éves korodtól kosárfonónak készülsz, mert arra vagy a legalkalmasabb. Így persze, hogy az lesz, ha nem próbálhatja ki magát több mindenben és nem kap lehetőséget, hogy rájöjjön mi is érdekli igazán.
Pontosan ez a lényeg. A genetika nem minden...szóval egy épkézláb társadalom pusztán a születéskor jelenlévő genetikai adottságok miatt nem igazán kényszeríthet senkit arra, hogy ezt, meg azt csinálja későbbi életében.
Nem lehet tökéletesen belőni semmit, csak utalni lehet rá. Felhívni rá a figyelmet, hogy talán a kosárfonás neked nagyon menne kisfiam. de attól mg bármi lehet. Inkább abban lenne ez hasznos, ha megmondanák 95%-ra, hogy kisfiam te a kosárfonáshoz totál hülye leszel, meg se próbáld. Attól még megpróbálhatja, de úgyis rájön majd, mennyire nem megy neki.
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 12. - 11:42:27 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Ju

• Pókfej
« Válasz #603 Dátum: 2009. augusztus 12. - 12:04:21 »
Jó, én is lesarkítottam, mert nekem úgy jött le, hogy azt akarod mondani, az embert csak a génjei határozzák meg. :-[ Én arra gondoltam, hogy nem kéne belenevelni a kölykökbe azt, hogy hajlamosak pl vmilyen betegségre, mert azzal csak bemagyarázzák neki, és még jó, hogy beteg lesz, ha elhiszi. Úgy gondolom, a gének mellett legalább akkora befolyása van az emberre a környezetnek, és főleg annak, hogy gyerekkorában milyen tényeket ültetnek bele. Pl ha azt hallod, hogy a nagyanyád migrénes volt, meg az ő anyja is és a te anyád is, akkor abból az agyad nagyjából logikusan kikövetkeztetheti, hogy te is migrénes leszel és itt még csak szóba sem kerültek a gének.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #604 Dátum: 2009. augusztus 12. - 12:22:47 »
Idézet
és ha neked az van benne a génjeidben, hogy szabó, varró legyél, és vegyél tűt cérnát a kezedbe, de te gyerekkorodban megutáltad valamiért, akkor miért jó az ha belekényszerítenek ebbe?
Ki kényszerítene bele könyörgöm? A szülők? Ó mintha manapság nem az lenne, hogy a szülő erőlteti a gyerekeket olyan pályára, amihez semmi affinitása és tehetsége nincs. Így talán a szülő is belátná, hogy nem kéne oda küldenie.
Tök jó, olyan mintha magaddal vitatkoznál. :) Én nem is céloztam a szülőkre, de rögtön megmagyarázod.

Egyébként meg persze, hogy lesarkítom, mert én csak a józan paraszti ésszel gondolom át a dolgokat, nem vagyok phd-s egyetemi professzor, úgyhogy ne is várj tőlem olyan elemzéseket, amiket te leírsz.

Gondolom azt meg nem vetted észre, hogy amikre reagáltál, nem kijelentések voltak, hanem kérdések, amikkel pont hogy arra utaltam, amit megmagyaráztál.
Ugyanolyan mint a terminátoros vita, el se olvasod rendesen, amire reagálsz.

vegyetek AICAR-t! :D De biztos genyó drága cucc.
hát igen, kb 24 ezer forint
http://asi-sma.blogspot.com/2009/06/aicar_17.html
holnap veszek ötöt.  8)
This is a joke. A real practical Joke.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #605 Dátum: 2009. augusztus 12. - 12:43:41 »
Idézet
Én arra gondoltam, hogy nem kéne belenevelni a kölykökbe azt, hogy hajlamosak pl vmilyen betegségre, mert azzal csak bemagyarázzák neki, és még jó, hogy beteg lesz, ha elhiszi. Úgy gondolom, a gének mellett legalább akkora befolyása van az emberre a környezetnek, és főleg annak, hogy gyerekkorában milyen tényeket ültetnek bele. Pl ha azt hallod, hogy a nagyanyád migrénes volt, meg az ő anyja is és a te anyád is, akkor abból az agyad nagyjából logikusan kikövetkeztetheti, hogy te is migrénes leszel és itt még csak szóba sem kerültek a gének.
Ebben teljesen igazad van.

Idézet
Egyébként meg persze, hogy lesarkítom, mert én csak a józan paraszti ésszel gondolom át a dolgokat, nem vagyok phd-s egyetemi professzor, úgyhogy ne is várj tőlem olyan elemzéseket, amiket te leírsz.

Gondolom azt meg nem vetted észre, hogy amikre reagáltál, nem kijelentések voltak, hanem kérdések, amikkel pont hogy arra utaltam, amit megmagyaráztál.
Ugyanolyan mint a terminátoros vita, el se olvasod rendesen, amire reagálsz.
Sajnos nagyon messze vok én még az egyetemi professzorok szintjétől. Az a nagyon durva, hogy az egyetemi tanulmányokhoz képest a középsuli egy játékos délutáni szakkör komolyságához sem mérhető, és még így is csak a felét oktatják annak kb, amit már tudnak a nagyágyúk.

mellesleg olvasom amiket írsz. Úgy gondolom, hogy  a kérdéseid azért születtek, mert a véleményedet tükrözik.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #606 Dátum: 2009. augusztus 12. - 13:00:03 »
Sajnos nagyon messze vok én még az egyetemi professzorok szintjétől. Az a nagyon durva, hogy az egyetemi tanulmányokhoz képest a középsuli egy játékos délutáni szakkör komolyságához sem mérhető, és még így is csak a felét oktatják annak kb, amit már tudnak a nagyágyúk.
Én ugyanilyen komoly váltást értékeltem az egyetem és az éles bevetés között. És hát... Nálunk... nem a felét. Örülnék is neki. :) Töredékét. Nem azért, mert keveset oktatnak, hanem mert léteznek iszonyatosan profik.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Todd

• Pókfej
« Válasz #607 Dátum: 2009. augusztus 12. - 13:12:55 »
Többször felmerült a ki kényszerít kérdés, na én elmondom, hogy ki fog kényszeríteni.
Mivel mi még azok a generáció vagyunk, akit a fene se elemzett genetikailag, a jövőben (nem tudom mikor, talán sose, talán 20-30 év múlva) simán kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy állásinterjú után kielemeznek, és kimutatják, hogy genetikailag nem vagyok alkalmas a szakmára, és elküldenek a fenébe, hiába csináltam azt a munkát egy életen át.
És a munkáltatónak hiába mondom, hogy nem minden a genetika, sok más is bofolyásolja, hogy mennyire értek ahhoz, ő le fogja sz*rni.
Szóval véleményem szerint én már előre "okádni tudnék ezektől a fasiszta gestápó módszerektől" (hogy John Spartan-tól idézzek).
És az ilyen jellegű hozzáálás már most megvan, íráselemzést már végeznek felvételnél. Ha anyagilag megéri, simán fogják csinálni ugyanezt a DNS-ünkkel is.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #608 Dátum: 2009. augusztus 12. - 15:49:59 »
nyilván ha ilyen bevezetésre kerül, csak úgy kerülhetne bevezetésre, hogy azért a munkaadónak is tisztában kell lennie bizonyos dolgokkal a genetikai hátérről és azok összefüggéseiről a környezettel, neveléssel, oktatással.
Egyébként meg még mindig ez, mint az, hogy a munkahelyek negyedén, harmadán kb oda totálisan nem illő, az adott területhez totálisan nem értő emberek dolgoznak, mert ilyen és olyan kapcsolatok révén megkapták az állást. Persze ez 30 év múlva is meglesz, de legalább a maradék munkahelyek optimalizálódva lesznek egy bizonyos szinten.

és azt sem érdemes elfelejteni, hogyx azért még mindig nagyon sok olyan szakma van, amiben nem kell különösen tehetségesnek lenned semmihez, hogy megélj és hogy normálisan dolgozz. Ráadásul olyan tehetség, amit már a genetika is egyértelműen kimutatna, sem minden második ember, hanem minden 20., 30., szóval azért még egy adott munkahelyre jelentkezők genetikai tesztje még mindig nem jelentene a munkaadónak olyan hűdesok infót, mert azt mutatná, hogy a megnézett emberek többsége nem rendelkezik különleges képességekkel ehhez a munkához. ha meg sikerül felvennie azt a nagy tehetséget a 30 emberből, számára is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ennke a srácnak jó genetikája van hozzá, mindenféle teszt nélkül. Szóval a nagy tehetségeket felvenné, de kénytelen lenne másokat is alkalmazni.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #609 Dátum: 2009. augusztus 12. - 17:13:59 »
Pepo: ja, így már értem mire való a gyógyszer, azt hittem direkt izomerősítő cucc, de akkor nem.

hát igen, kb 24 ezer forint
Vazze, akkor inkább sportoljunk, az óccsóbb. :lol: (Bár nekem még legalább 5 hétig punnyadás... :drying: )
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #610 Dátum: 2009. augusztus 12. - 18:25:28 »
Kicsit olyan Gattaca-s ez a debate.  ;D

Ju

• Pókfej
« Válasz #611 Dátum: 2009. augusztus 13. - 09:20:10 »
Vazze, akkor inkább sportoljunk, az óccsóbb. :lol:
Hát, meg amúgyis... ;) Vitatkoznék, hogy mennyire érdemli meg a kidolgozott testet az, aki nem tesz érte, csak szereket szed. ;) :P

Todd

• Pókfej
« Válasz #612 Dátum: 2009. augusztus 13. - 09:32:03 »
Vazze, akkor inkább sportoljunk, az óccsóbb. :lol:
Hát, meg amúgyis... ;) Vitatkoznék, hogy mennyire érdemli meg a kidolgozott testet az, aki nem tesz érte, csak szereket szed. ;) :P
Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, aki csak szerekkel kívánatos testet érne el.
Még a sokat emlegetett (és ahogy látom itt erőteljes közutállatnak örvendő) testépítőkre sem jellemző ez. Inkább az, hogy napi 90 percet edzenek, és mondjuk 10 év alatt érik el a versenysúlyt.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #613 Dátum: 2009. augusztus 13. - 09:49:06 »
Még a sokat emlegetett (és ahogy látom itt erőteljes közutállatnak örvendő) testépítőkre sem jellemző ez. Inkább az, hogy napi 90 percet edzenek, és mondjuk 10 év alatt érik el a versenysúlyt.

én is lejárok konditerembe mostanában (újra) hetente 3× egy órát kb. Akkor én is közutálat tárgya vagyok? :)  Nem kell utálni valakit azért, mert foglakozik a fizikumával.  ;)

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #614 Dátum: 2009. augusztus 13. - 09:55:35 »
Nem azt tényleg nem. De azt a néhány tahó/kigyúrt/szteroidzabáló állatot igen, akik csak úgy viccből összetörnek mint a ropit.  ;D Vagy valami ilyesmit mondott Peter Parker is.  ;)

Ju

• Pókfej
« Válasz #615 Dátum: 2009. augusztus 13. - 10:05:08 »
Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, aki csak szerekkel kívánatos testet érne el.
Szerintem sem, de ha lehetséges lenne, szerinted hányan választanák a kapszulát a mozgás helyett? :roll:

Nem kell utálni valakit azért, mert foglakozik a fizikumával.  ;)
Szerintem a testépítésnek nem sok köze van a sporthoz meg a fizikumhoz, inkább a kinézethez. Attól, hogy valakinek marha nagy karjai vannak, még nem jelenti, hogy kondija is van. ;) Persze konditerembe futni is lehet járni, szóval attól, hogy valaki oda jár, még nem biztos, hogy csak gyúr.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #616 Dátum: 2009. augusztus 13. - 10:07:10 »
Ebben maximálisan egyetértek veled, én sem hagynám abba a sportot semmiképp sem. Csak tök poén lenne hogy mondjuk hétvégén bevennék egy izomerősítő csodabogyót (ha létezne ilyen, káros mellékhatások nélkül), és a keddi edzésen már tízszer gyorsabb és erősebb lennék, mint előző héten. ;D

Nem kell utálni valakit azért, mert foglakozik a fizikumával.  ;)
Egyáltalán nem utáljuk a testépítőket, csak azok ellenszenvesek az embernek, akik mindenféle szteroidokkal meg izomnövelőkkel tömik magukat a minél nagyobb izmok reményében. Bár én úgy vagyok vele, hogy az ő dolguk, hogyan cseszik el az egészségüket, aki hülye az megérdemli... De akik tisztán, természetes módszerekkel edzenek, azokkal semmi bajunk.:)
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #617 Dátum: 2009. augusztus 13. - 10:10:37 »
Szerintem a testépítésnek nem sok köze van a sporthoz meg a fizikumhoz, inkább a kinézethez. Attól, hogy valakinek marha nagy karjai vannak, még nem jelenti, hogy kondija is van. ;) Persze konditerembe futni is lehet járni, szóval attól, hogy valaki oda jár, még nem biztos, hogy csak gyúr.
Mindenfajta küzdősportakat űző emberek is lejárnak konditerembe.  A legtöbb normális konditeremben elég sokféleképpen lehet edzeni. Láttam egy srácot, aki majd szétrángatta az egyik gépet. nem értettem mit csinál, hogy ez milyen edzés akar lenni, aztán kiderült, hogy valami ketrecharcos, és az ilyen lendületből való gyakorlással egész másféle edzést csinál. De ahová most járok, ott is van valami kung-fu vagy nemtom milyen edző, aki rendesen gyakarol a gépeken minden izomcsoportra.

Ju

• Pókfej
« Válasz #618 Dátum: 2009. augusztus 13. - 10:21:10 »
Persze konditerembe futni is lehet járni, szóval attól, hogy valaki oda jár, még nem biztos, hogy csak gyúr.
A legtöbb normális konditeremben elég sokféleképpen lehet edzeni.
Kb ugyanarról beszélünk. :P

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #619 Dátum: 2009. augusztus 13. - 10:22:37 »
igen, csak úgy írtad, mintha a futógép lenne az egyetlen más lehetőség egy konditeremben.