Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338101 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Marslakoo

• Rózsa
  • *
Re:Tudomány/technika
« Válasz #720 Dátum: 2009. augusztus 25. - 17:27:20 »
Zozi, rajtad és rajtam kívül használja egyáltalán itt valaki a Linuxot? Mert ha nem akkor ez egy rendkívül szűkkörű szülinapi buli lesz.  ;D Mindenesetre :birthday: :tux:  ;D
Szoktam, de miután még nem sikerült az internet semmilyen formáját belőni rajta nem túl sűrűn. Csak, ha gyakorolni kell valamit csill. infora. De szívesen fogadnék mindennemű tanácsot, hogy lehet internetet lehelni a Debian-os Linuxba a laptopomon.  :brow:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #721 Dátum: 2009. augusztus 25. - 17:38:27 »
Kezdésnek én inkább Ubuntut javasolnék, ez egy Debian-alapú disztribúció, sok "kényelmi" funkcióval (például nem kézzel kell buzerálni a netet :)). De megpróbálhatjuk. Adsl-kapcsolatod van?
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Marslakoo

• Rózsa
  • *
« Válasz #722 Dátum: 2009. augusztus 25. - 17:46:21 »
Ha minden igaz, igen.  :headscratch: De most el kell mennem. Este leszek, ha az úgy jó, vagy majd máskor, esetleg MSN-en keresztül.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #723 Dátum: 2009. augusztus 25. - 18:41:19 »
Nekem jó msn-en is, esténkén általában fent szoktam lenni. A címem megtalálod a profilomban.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #724 Dátum: 2009. augusztus 26. - 19:10:14 »
Miért, a földön is van metán (egy tehén farmon jól érezheti magát ez a predi). Meg megint emberi mércével gondolkozol, az hogy te max pár percet bírsz ki levegő nélklül, nem jelenti azt, hogy egy más életforma nem bírhat ki simán akár fél órát is.A földön se lélegzik mindenki olyan gyakran, mint mi.
Igen, de a légkörben nagyon kicsi a koncentrációja (ugye a légkör összetétele 78% nitrogén, 21% oxigén, végül 1% az egyéb gázok, aminek csak kis része a szén-dioxid és a metán), tehát légzőkészülék nélkül tuti megfulladna. Vannak élőlények amelyek nagyon sokáig vissza tudják tartani a lélegzetüket, de ne feledd hogy azok így alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, vagy esetleg a vízben való vadászathoz. De egy full szárazföldi élőlény, amely közvetlenül a légkörből lélegzik, mi a fenének tudná visszatartani a lélegzetét fél óráig? Nem logikus, hogy ilyen legyen a légzőrendszere. Plusz a predi miközben schwarzit kergeti, aktívan "sportol", tehát nemhogy visszatartaná a levegőt, hanem inkább felgyorsulna a légzése. Ezt nem az emberi mérce miatt gondolom így, hanem mert az evolúció egy idegen bolygón is logikusan működne, és a predátornál is az lenne logikus, amit az előbb leírtam.

A predi 2-ből nem emlékszem mini légzőkészülékre, de elhiszem hogy van, ha ezt írtátok.:) Csak az 1-ben nem használt ilyet a predi.:) Egyébként tudom hogy ez csak film, és a készítőket nyilván nem ezek a dolgok izgatták, amiről mi vitázunk, hanem az hogy legyen minél több vér meg öldöklés. ;D
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #725 Dátum: 2009. augusztus 26. - 19:33:16 »
Valóban használt egy kis mini lélegző készüléket a Predi a 2. részben. Annál a résznél érdemes megnézni amikor lesből lándzsát dob Gloverre a ház tetején, majd akkor is szipuzik párat mielőtt megpróbálna az említett tetőről leugranii de Danny lesodorja onnan.

De abba is érdemes belegondolni hogy ok károsodik a metános keveréke nélkül de valószínű jobban is regenerálódik a tüdeje. Amúgy minek venné le a nagy fight-ok előtt , hisz fuldokolva nem az igazi küzdeni...

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #726 Dátum: 2009. augusztus 26. - 20:31:13 »
Tom, abban teljes mértékben igazad van, amit leírtál, de szerintem ezt inkább úgy kéne elképzelni, hogy az ő légkörük nagy része metán, és nem az egész. Monjuk a légkör 60-70%-a. a többi mondjuk oxigén, vagy mittudoménmi. Nitrogén. és mondjuk, hogy kibírja, a földi légkörben, csak nem végtelenségig. Lehet hogy egy ember is kibirná 5-10 percig az ő légkörükben.
This is a joke. A real practical Joke.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #727 Dátum: 2009. augusztus 26. - 22:16:35 »
Harrigan is egész jól elbírta Predi hajóban

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #728 Dátum: 2009. augusztus 28. - 21:16:09 »
Szerintem ezt inkább úgy kéne elképzelni, hogy az ő légkörük nagy része metán, és nem az egész. Monjuk a légkör 60-70%-a. a többi mondjuk oxigén, vagy mittudoménmi. Nitrogén. és mondjuk, hogy kibírja, a földi légkörben, csak nem végtelenségig. Lehet hogy egy ember is kibirná 5-10 percig az ő légkörükben.
Én is így képzeltem el, hogy a légkörük összetételének egy jelentős részét teszi ki a metán. Oxigén viszont nem lehet a légkörükben (vagy talán csak nyomnyi mennyiségben) mert azzal a metán robbanóelegyet alkot. Tehát egy ember légzőkészülék nélkül egyáltalán nem bírná ki a légkörükben, megfulladna. A predátor esetében még talán egy olyan magyarázatot lehetne adni (bár szerintem ez is erőltetett), hogy metánt és oxigént is képesek belélegezni, csak a metánnal hatékonyabb a légzésük. :headscratch: De viszont ha a bolygójuk légkörében nincs oxigén, akkor semmi nem indokolja hogy képesek legyenek oxigénnel lélegezni... :roll:
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #729 Dátum: 2009. augusztus 29. - 13:59:23 »
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 29. - 14:01:38 írta zozi56 »

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #730 Dátum: 2009. augusztus 29. - 16:52:36 »
Ez kamu?  :headscratch:

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #731 Dátum: 2009. augusztus 29. - 16:56:32 »
Nem kamu, molekula.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #732 Dátum: 2009. augusztus 29. - 16:58:53 »
Nem.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #733 Dátum: 2009. augusztus 29. - 16:59:51 »
Nem kamu. Mi csak simán Atomerő-mikroszkópnak tanultuk, mert elég részletesen vettük a működési elvét biofizikából. Már ott is hangsúlyozták, hogy minden korábbitól kisebb méretű cuccok térképezésére képes, mutattak is olyna képeket, amik kisebb makromolekulákról készültek. Nagyon durva a szerkentyű, az egyik legdöbbenetesebb élményem kötődik hozzá. Valaki megkérdezte az egyik szemináriumon, hogy mégis egy ilyen mennyibe kerül. a válasz döbbenetes volt: "Egy működőképes darab úgy 110-120 millió forint". csak az a rezgésmentesítő lap, amin az egész szerkezet van, 10 millió forint. Akkor láttam be, hogy minden csak viszonyítás kérdése..ha azt nézem, egy kocsiért a 6-8 millió nem is sok, ha egy pár centis, dohányzóasztal méretű lapért 10 misit kell fizetni.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #734 Dátum: 2009. augusztus 29. - 17:06:04 »
 :-[ Hogy mik vannak  ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #735 Dátum: 2009. augusztus 29. - 20:36:02 »
"Egy működőképes darab úgy 110-120 millió forint".
Akkor szerencse, hogy gyerekkoromban eltettem belőle négyet.  ;D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #736 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:23:56 »
Pepo, te vagy az orvostudományok szakértője. Szerdán voltam szájsebészeten, gyakorlatilag kalapáccsal verték ki az egyik gyorsaság bölcsességfogamat, aztán adtak egy antibiotikumot, meg egy fájdalomcsillapítót, hogy ezeket kajoljam 3 napig, amíg marhára fog fájni.
Elolvastam a használati utasításokat, és kicsit ledöbbentem. Csak az antibiotikumnak annyi mellékhatása lehetséges, hogy egy teljes oldalt írtak róla, és közte volt vese elégtelenség, májkárosodás, illetve bizonyos esetekben halált is okozhat.  :surp: Az a kérdésem, hogy hogyan lehetséges, hogy egy olyan gyógyszerre, ami gyakorlatilag nem is gyógyít, hanem csak (mit is csinál egy antibiotikum, fertőzések ellen véd?) engedélyt adtak a forgalmazására, pedig akár bele is halhat a beteg. Mert egy olyan gyógyszernél, ami életfontosságú hatást vált ki (szívgyógyszerek, stb) rendben van, ott muszáj, meg megéri a kockázatot, de egy antibiotikumnál? Tudsz te erről valamit?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #737 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:28:04 »
Eddig nem olvasgattad a gyógyszereken a tájékoztatót? Mert szinte a legtöbb gyógyszernek van mellékhatása, és elég soknak káros is. Én azon röhögtem, amikor az egyik fejfájást csillapító gyógyszernél az volt a tájékoztatóban mellékhatástként, hogy fejfájást okozhat. Végülis, ha nem hat, akkor biztos a mellékhatását érzi az ember.

Todd

• Pókfej
« Válasz #738 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:29:29 »
Én csak azt tudom az antibiotikumról, hogy pár éve úgy egy hétig szedtem a gyulladt szememre, majd utánna kábé két hétig fostam, és hánytam felváltva, és ezidő alatt fogytam úgy 8-9 kilót.
Szóvel én asszem, hogy lehet ezekben a mellékhatásokban valami...

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #739 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:34:48 »
Gyakorlatilag soha nem szedek gyógyszert, így nem kerültem a használati utasítás közelébe. Ezért ez most új volt. Amikor gyerekkoromban olvasgattam őket, még fele ennyi mellékhatás sem volt.
Én azon röhögtem, amikor az egyik fejfájást csillapító gyógyszernél az volt a tájékoztatóban mellékhatástként, hogy fejfájást okozhat.
:lol:
Todd: a halál pontosan a hasmenéssel van összefüggésben!