Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338013 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
Re:Tudomány/technika
« Válasz #940 Dátum: 2009. november 02. - 23:12:49 »
Közben megnéztem szobatársam gépén (neki is NVidia kártyája van). A mentés: display configuration: save to X configuration file. Ugyanitt az advanced gombra kattintva lehet megadni kézi felbontást.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #941 Dátum: 2009. november 02. - 23:13:34 »
Nem udja modosítani azt az xorg.conf filet, amibe a képernyő modosításokat mentené.
This is a joke. A real practical Joke.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #942 Dátum: 2009. november 02. - 23:17:12 »
Igen, ahhoz rendszergazdai jogkör kell. Írd be terminálba (Alkalmazások->Kellékek->Terminál), hogy sudo /usr/bin/nvidia-settings
Ezután be kell írnod a jelszavad (nem jelennek meg csillagok, meg ilyesmik, de érzékeli), ennek hatására rendszergazdaként indítottad el az nvidia beállításkezelőt.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #943 Dátum: 2009. november 03. - 07:33:24 »
Nekem ez a legfőbb ok, amiért nem váltok.
Nekem is. Rengeteg olyan program van, ami nekem fontos, és sajnos ezek vagy nem futnak linux alatt, vagy csak nagyon lebutítva. Így kénytelen vagyok windowst használni.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #944 Dátum: 2009. november 03. - 16:57:31 »
Nekem erre azt mondta a multkor zozi, hogy szinte minden win-es proginka van linuxos megfelelője, csak nem ismerjük még.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #945 Dátum: 2009. november 03. - 17:00:33 »
Csak ez ebben a formában nem igaz. Vagy ha létezik is hasonló belőle, az közel sem tudja azt a sok mindent nyújtani, mint a Win-es megfelelője. Pl ugyanez a helyzet a Photoshoppal is, hogy van olyan verziója ami elmegy rajta, de az sem 100%-osan. Persze erre mondhatja az ember, hogy van más képszerkesztő program is, ami megy Linuxon, ami igaz is, csak sajnos azok is olyanok, hogy a nyomába sem érnek a Photoshopnak.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #946 Dátum: 2009. november 03. - 17:43:41 »
Idézet
Nekem erre azt mondta a multkor zozi, hogy szinte minden win-es proginka van linuxos megfelelője, csak nem ismerjük még.
Így igaz.

Sepi, azért érdekes ilyen általános dolgot kijelenteni úgy, hogy még nem is használtál semmilyen Linuxot. :) (A kipróbálás nem számít használatnak.)

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #947 Dátum: 2009. november 03. - 18:21:03 »
Sepi, azért érdekes ilyen általános dolgot kijelenteni úgy, hogy még nem is használtál semmilyen Linuxot. :) (A kipróbálás nem számít használatnak.)
Jó reggelt, tőled kérdeztem, és te mondtad, hogy mi az ami megy és mi az ami nem, azok közül amiket felsoroltam neked korábban.  ;) A Photoshop-os példánál meg konkrét tapasztalataim vannak más programokkal amelyek jók linuxra is (pl Gimp), így nem a vakvilágba beszéltem.  ;)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #948 Dátum: 2009. november 03. - 18:30:18 »
Na jó, de az nem jó hozzáállás, hogy a megszokott programjaid Windowsos változatát szeretnéd egy kvázi emulált környezetben futtatni a natív programok megismerése helyett. Konkrét tapasztalatod egy van, a Photoshop és GIMP esetében. De egy eset alapján nem lehet általánosítani.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #949 Dátum: 2009. november 03. - 18:52:25 »
Ez tény. Kismillió program létezik, így persze nem ismerheti mindet az ember, de ha jól tudom, akkor a linuxosok is elismerik, hogy jobb programok léteznek winre. Persze erről nem a linuxosok tehetnek, hanem a fejlesztők, akiknek nem igazán megy, hogy két teljesen különböző alapokkal rendelkező rendszerre készítsék el a programokat. Így persze az is biztos, hogy vannak olyan programok, amelyekből a linuxos jó, és van amelyből a wines. Ez nem kérdés.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #950 Dátum: 2009. november 03. - 22:19:48 »
Zozi, help me, pls. beírtam azt a parancsot, meg az útvonalat, kérte is utánna a jelszót, de engem mégsem enged be adminként. ez miért van? miért nem lehet itt alapból adminként állítani mindent, miért kellenek ilyen külön parancsok, hogy a saját oprendszeremben átállítsak valamit?
 nem lehet beállítani, hogy az ubuntu eleve úgy jelentkezzen be, hogy mindent tudjak állítani?

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #951 Dátum: 2009. november 03. - 22:49:50 »
Pedig működnie kell. Kiír valamit? Elindítani sem sikerül így az nvidia-settingset, vagy csak ott nem jön össze a mentés az X konfigfájljába?

A jelszavazás direkt van így. Be lehet állítani, hogy rootként használd a gépet (ő minden Linuxon a legnagyobb jogkörrel bíró felhasználó, mindenhez van joga), de az nagyon(-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon) nem ajánlott, biztonsági kockázatot jelent (a Microsoft terjesztette el, hogy a felhasználó rendszergazdaként használja a gépét, mert akkoriban még olyan rossz volt a Windows felhasználókezelése, hogy nem tudták máshogy; azóta már javult a helyzet, de már úgy megszokta mindenki, hogy nem nagyon akarnak leszokni róla, pedig az MS is szóváteszi gyakran). Mivel a programok (ha másként nem állítják be) a felhasználó jogaival futnak, nem lenne előnyös, ha mindenhez lenne joguk (például ha esetleg akad egy böngészőhiba, az egész rendszer fölött át lehetne venni az irányítást).

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #952 Dátum: 2009. november 03. - 22:55:07 »
Nade itt nem egy munkahelyen vagyok. Oké, hogy van internet, de mégiscsak a saját gépem, és nem korlátolt felhasználóként szeretnék dolgozni rajta.

Az nvidia-settings meg elindul miután beírom a jelszót, csak utánna kiír egy rakat error valami cursor shadows line-okra, és úgyanúgy nem tudom elmenteni a beállításokat.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #953 Dátum: 2009. november 03. - 23:18:40 »
Idézet
Nade itt nem egy munkahelyen vagyok. Oké, hogy van internet, de mégiscsak a saját gépem, és nem korlátolt felhasználóként szeretnék dolgozni rajta.
Az, hogy van internet, épp elég kockázatot jelent. Tényleg. Elsőre talán tényleg furának tűnhet, hogy miért van így, de nem üldözési mánia, a felhasználó idegesítése, vagy a megváltoztatáshoz való tudás/erőfeszítés hiánya az oka. :)

Kicsit utánanéztem, mi okozhatja a gondot, az nvidia beállításkezelő úgy tűnik, nem akarja a saját beállításait indításkor beolvasni. A saját könyvtáradban keresd meg a .profile nevű fájlt (ez rejtett, mert ponttal kezdődik, a fájlböngésző ctrl+h-val jeleníti meg a rejtett fájlokat; a többi után szerepel, nem a sima p kezdőbetűsek között). Nyisd meg, és írd be a végére, hogy "nvidia-settings -l" (idézőjelek nélkül). Így elvileg minden indításkor meglesznek a beállítások. Én sajnos nem tudom kipróbálni, nekem nem nvidia kártyám van.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #954 Dátum: 2009. november 03. - 23:52:33 »
Azthiszem te minden tőled telhető segítséget megtettél, de ez így nem fog menni sajnos.
Beírtam azt a parancsot, abba a fájlba, amit mondtál. Kipróbáltam egy újraindítást, de semmit nem jegyzett meg. Szóval lehet hogy nem mindegy, hová írom be a fájlon belül.
Ha itt tényleg ilyen komplikált valaminek a rendes beállítása, akkor szerintem maradni fogok az xp-nél, biztosnág ide vagy oda. Az legalább rendesen felismerte a monitorokat, attól függetlenül, milyen kábellel voltak csatlakoztatzva.
« Utoljára szerkesztve: 2009. november 03. - 23:56:31 írta grey gargoyle »

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #955 Dátum: 2009. november 06. - 12:46:22 »

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #956 Dátum: 2009. november 06. - 14:32:53 »
Ez nagyon érdekes... wáuh :D

venom75

• Pókfej
« Válasz #957 Dátum: 2009. november 06. - 15:03:02 »
Zozi : Olvastam valahol, remélem te érted és tetszeni fog. :lol:
Tehát : Egy emberi DNS 75MB-nyi genetikai információt tartalmaz.
Egy spermium ( mivel a hímivarsejtből származik az utódláshoz használt infó fele ) 37,5MB-ot
Egy milliliterben  100 millió spermium van

Gondolat : Egy alkalommal ( általánosságban ) 2, 25 ml-t lövünk ki 5 sec . alatt , így a hímvessző SÁVSZÉLESSÉGE
( 37,5MB x 100 Millió x 2,25)/5 = 1 687 500 000 000 000 , avagy  : 1687,5 terrabájt /s
Tehát orgazmusonként  több mint egymilliárd floppy , vagy 2 millió CD lemez / sec
 :D

Én láttam egy informatikai oktatófilmet , ahol egy hölgy egyszerre három interFACE-en fogadott ilyen mértékű információhalmazt.

Egy technikai zseni volt .  ;D :brow:

Remélem érted ez csak poén.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #958 Dátum: 2009. november 06. - 15:06:10 »
Piromániás barátunk továbbfejlesztette a találmányát

venom75

• Pókfej
« Válasz #959 Dátum: 2009. november 06. - 15:09:53 »
Majdcsak leég egyszer. :D