Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338004 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

salander

• Pléhsuszter
  • *
Re:Tudomány/technika
« Válasz #980 Dátum: 2009. november 11. - 12:34:57 »
Én meg arra vagyok kíváncsi, ezt vajon hányan értették. ;D
van aki értette. ;)
Szerintem nem olyan alacsony itt az átlagéletkor, hogy ez homályba burkolózzon. Vagy igen?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #981 Dátum: 2009. november 11. - 12:37:48 »
Homályosítsatok fel.

csorbi

• Mysterio
  • **
  • HUMANITY IS THE ENEMY!!!!
« Válasz #982 Dátum: 2009. november 11. - 12:43:53 »
Idézet
Én meg arra vagyok kíváncsi, ezt vajon hányan értették. ;D

Jelen!  8)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #983 Dátum: 2009. november 11. - 12:45:55 »
Szerintem nem olyan alacsony itt az átlagéletkor, hogy ez homályba burkolózzon. Vagy igen?
Ez mondjuk tényleg igaz. Hozzászoktam, hogy az én korosztályomban már nem szokták ismerni a CPg-t.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #984 Dátum: 2009. november 11. - 12:46:24 »
Oké gyerekek, mi a tököm az a CPG?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #985 Dátum: 2009. november 11. - 12:51:09 »
egy együttes.
Google a te barátod. :)
http://realfacesensitive.blogter.hu/176079/cpg__egy_punk_banda_legendaja
-
csodálkozok, hogy ez a banda még mindig létezik.
én egy számukat sem hallottam, csak hírből ismertem őket.
« Utoljára szerkesztve: 2009. november 11. - 12:54:19 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #986 Dátum: 2009. november 11. - 13:01:27 »
Ja hogy ez. Ezt ismertem.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #987 Dátum: 2009. november 11. - 13:34:14 »
ÉN nem.

Nyugi, azért mondtam, hogy a metiláltságon kívül minden középsulis anyag, márha volt a középsuliban biológia. :)

A metiláltságról annyit érdemes nektek tudni, hogy ugyebár a genetikai állományból nem minden rész gén, az egésznek csak egy részét teszik ki a gének, ráadásul a gének közül sem fejeződik ki az összes, csak egy töredék. Plusz mivel van apai és anyai eredetű kromoszómánk is, így sokszor előfordul, hogy pl csak az apai gének fejeződnek ki, és az anyaiak nem, vagy fordítva. Nah most a szervezet a metilálással (is) szabályozza ezeket a dolgokat...ha egy DNS szakasz metilálva van, akkor arról nem fog kifejeződni fehérje, ergo az nem vesz részt az egyén tulajdonságainak kialakításában. Persze jöhetnek olyan belső, és külső szignálok, amik azt mondják egyes sejteknek, hogy nah főnök, ezt és ezt a gént ki kéne fejezni, akkor enzimek szépen leszedik a DNS-ben lévő bázisokhoz kötődő metil (-CH3) csoportokat és létrejöhet a kifejeződés (persze ez ettől sokkal bonyolultabb, ez még szükséges, de nem elégséges feltétel, más folyamatok is lezajlanak).

A CpG szigetek már ködösek nekem picit, ha Psycho most tanulj majd felvilágosít, ha rosszul mondom, de azt ugyebár tudjuk, hogy a C=citozin bázisokkal a DNS-ben mindig G=guanin bázisok vannak szemben (mivel a dns egy kettős lánc ugye). Ha jól emlékszem, hogy a DNS szekvenciájában sok ilyen C-G bázis van egymás mellett, akkor az valamiért nem túl stabil, és ezekben a szakaszokban gyakran történhet mutáció...így az idők során ezek a sok C-G bázist tartalmazó szakaszok "kigyomlálódtak" a dnsből, kivétel néhány helyen, azokon, ahol a jelenlétük létfontosságú volt az egyed fejlődése és életképessége szempontjából...és ezeket a helyeket a metilálással is igyekszik védeni  a rendszer a mutációktól. Így kvázi sok egymás melletti C-G-t tartalmazó szakaszok, "szigetek" maradtak meg a DNS-ben, amelyekről sejteni lehet, hogy fontos szabályozó funkciót öltenek be.
« Utoljára szerkesztve: 2009. november 11. - 13:36:19 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #988 Dátum: 2009. november 11. - 13:57:36 »
Igen, jól mondod pepo. A CpG szigeteknek fontos szabályozó szerepe van: a gének előtt helyezkednek el ezek a DNS részletek  és ha metiláltak általában az átíró ( DNS-ről mRNS-re) faktorok nem férnek hozzá a DNS fehérjét kodoló részéhez a génhez.A mutáció pedig ott megy végbe, hogy a metilált (metilcsoport:-CH3) citozinok egy enzim hatására könnyen átalakulhatnak timinné, ami már hibaként jelentkezik a DNS-ben és ha nem javítódik ki, akkor meglehet, hogy ez a génrészlet más aminosavat, ezáltal egy másik (gyakran hibás) fehérjét kódol, ami szerevzetet károsíthatja. Az egy másik dolog, hogy a timin UV fény hatására könnyen dimerizálódik( értsd: 2 timin molekula "egybeolvad"), és ezek is újabb problémákhoz vezethetnek( torzítja a DNS-t). E gyakori mutációk miatt DNS-ünkben egyre kevesebb a citozin és egyre több a timin.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #989 Dátum: 2009. november 11. - 14:03:05 »
Egyébként ezért is okoz gyakran a túl sok leégés, napozás, rendszeres szoláriumozás valamilyen bőrrákot, mert az UV(b) sugárzás károsítja a DNS-t a bőr sejtjeiben és elindítja a daganatos transzformációt. És sajnos a bőr "nem felejt"..szóval ezek az expozíciók szépen összeadódnak az évek során.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #990 Dátum: 2009. november 13. - 09:19:02 »
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/11/12/majdnem_eltalalta_a_foldet_egy_aszteroida/

itt van egy cikk, amiről a multkor beszéltünk. Ahogy Zozi mondta az ilyen meteorok elégnek a légkörben. Még egy több méteres is, viszont kétszer akkorát robban mint a hiroshimai atombomba. Szóval azértszerencse hogy nem éri el a földet, de egy nagyobb nyilván elérné. pl egy kilométeres méretekkel rendelkező már komoly veszélyt jelenthetne.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #991 Dátum: 2009. november 13. - 10:05:55 »
Az ekkorák, ha be is jutnak a légkörbe, elégnek a súrlódástól.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #992 Dátum: 2009. november 13. - 11:08:11 »
Idézet
Még egy több méteres is, viszont kétszer akkorát robban mint a hiroshimai atombomba.
Ami roppant félelmetes... lenne, ha nem csináltak volna annál háromezerszer(!) erősebb bombát is, amit el is pukkantottak egy teszt során. És mégis még van élet a Földön...

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #993 Dátum: 2009. november 20. - 20:01:18 »
Netbookok és laptpok meghibásodási arányai egy és három év alatt: klikk.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #994 Dátum: 2009. november 21. - 11:03:35 »
http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html
Érdemes elolvasni, egyetlen téves információt sem találtam benne.

Todd

• Pókfej
« Válasz #995 Dátum: 2009. november 21. - 11:30:13 »
Én ezt az egész Sertéskórságot egy marhára felfujt hülyeségnek tartom. Ez az írás is megerősített ebben.
"4. A sertésinfluenza nem halálos betegség.
De, az. Ugyanannyira veszélyes, mint a szezonális influenza. A szakértők vitatkozhatnak a halálozási arányon, de a veszélyt senki sem zárhatja ki."
Ezen mondjuk jót röhögtem. Akkor már a sima influenza is halálos betegség?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #996 Dátum: 2009. november 21. - 11:35:46 »
Igen az. Jópáran már belehaltak, ergo halálos betegség...lehet, ha olyanok a körülmények.

Különbség van a gyógyíthatatlan és a halálos betegség között, csak ezt a közvélemény nem nagyon akarja még észrevenni. Az influenza lehet halálos betegség, de nagy többségében szerencsére nem ilyen durva a kimenetele. MOndjuk egy hepa C viszont gyógyíthatatlan és tuti halálos.

Az író csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy bár nem kell rettegni tőle, semmiképp sem szabad lekezelni...és ez remekül ki is jön az egészből.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #997 Dátum: 2009. november 21. - 12:36:49 »
Pepo, ez olyan mintha te írtad volna. :) Mindig a megfelelő oldal van kiemelve válaszként. :) A szakértő azt mondja hogy ő szakértő, és vele ne vitatkozzon senki, mert ő nem tévedhet. :)
Én már annyifelől hallottam híreket, hogy ez a védőoltás kiből mit váltott ki, hogy nem tudom mit higgyek el belőle, de az biztos, hogy szinte mindenkinél van valami nem kívánt hatás, és ez csak megerősít abban, hogy fölösleges. :)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #998 Dátum: 2009. november 21. - 13:01:20 »
"Az új influenza elleni oltóanyag tartalmaz egy olyan nanorészecskét (mikrochipet), amely az oltást követően úgy működik a szervezetünkben, mint egy számítógépes mini-winchester: azonosíthatóak és irányíthatóak leszünk általa."
Ez nagyon jó! :lol:

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #999 Dátum: 2009. november 21. - 13:12:23 »
Idézet
Pepo, ez olyan mintha te írtad volna. smile
Nyilván, mivel bár én nem vagyok szakértő, azért van némi rálátásom a dologra és nem véletlen, hogy ugyanúgy vélekedem mint ők. Talán ennek van némi oka attól függetlenül, hogy azzal lehet vádolni, hogy elfogult vagyok. :)
Idézet
A szakértő azt mondja hogy ő szakértő, és vele ne vitatkozzon senki, mert ő nem tévedhet. smile
Senki sem tévedhetetlen, de azért attól szánalmasabb nincs, amikor olyanok kérdőjelezik meg a hozzáértők véleményét, akiknek lila fingjuk sincs a dologról.
Idézet
Én már annyifelől hallottam híreket, hogy ez a védőoltás kiből mit váltott ki, hogy nem tudom mit higgyek el belőle, de az biztos, hogy szinte mindenkinél van valami nem kívánt hatás, és ez csak megerősít abban, hogy fölösleges.
Igen. Nálunk már a háromnegyed évfolyamot beoltották. Kötelező visszajelezni, hogyha valamilyen mellékhatást észleltél. Múlt hét csütörtökig három darab lázas, illetve másfél napos rosszul létes oltott volt a mintegy 180 emberből, másnál semmilyen mellékhatás nem volt. De persze, nyilván mindenkinél van valami nemkívánt mellékhatás, csak nem vette észre. :)
Idézet
Ez nagyon jó! nevetés
Tudod mi a durva? Hogy a villamosmérnök lakótársam csoporttársai közül sokan szentül hisznek ebben....