ÉN nem.
Nyugi, azért mondtam, hogy a metiláltságon kívül minden középsulis anyag, márha volt a középsuliban biológia.

A metiláltságról annyit érdemes nektek tudni, hogy ugyebár a genetikai állományból nem minden rész gén, az egésznek csak egy részét teszik ki a gének, ráadásul a gének közül sem fejeződik ki az összes, csak egy töredék. Plusz mivel van apai és anyai eredetű kromoszómánk is, így sokszor előfordul, hogy pl csak az apai gének fejeződnek ki, és az anyaiak nem, vagy fordítva. Nah most a szervezet a metilálással (is) szabályozza ezeket a dolgokat...ha egy DNS szakasz metilálva van, akkor arról nem fog kifejeződni fehérje, ergo az nem vesz részt az egyén tulajdonságainak kialakításában. Persze jöhetnek olyan belső, és külső szignálok, amik azt mondják egyes sejteknek, hogy nah főnök, ezt és ezt a gént ki kéne fejezni, akkor enzimek szépen leszedik a DNS-ben lévő bázisokhoz kötődő metil (-CH3) csoportokat és létrejöhet a kifejeződés (persze ez ettől sokkal bonyolultabb, ez még szükséges, de nem elégséges feltétel, más folyamatok is lezajlanak).
A CpG szigetek már ködösek nekem picit, ha Psycho most tanulj majd felvilágosít, ha rosszul mondom, de azt ugyebár tudjuk, hogy a C=citozin bázisokkal a DNS-ben mindig G=guanin bázisok vannak szemben (mivel a dns egy kettős lánc ugye). Ha jól emlékszem, hogy a DNS szekvenciájában sok ilyen C-G bázis van egymás mellett, akkor az valamiért nem túl stabil, és ezekben a szakaszokban gyakran történhet mutáció...így az idők során ezek a sok C-G bázist tartalmazó szakaszok "kigyomlálódtak" a dnsből, kivétel néhány helyen, azokon, ahol a jelenlétük létfontosságú volt az egyed fejlődése és életképessége szempontjából...és ezeket a helyeket a metilálással is igyekszik védeni a rendszer a mutációktól. Így kvázi sok egymás melletti C-G-t tartalmazó szakaszok, "szigetek" maradtak meg a DNS-ben, amelyekről sejteni lehet, hogy fontos szabályozó funkciót öltenek be.