Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 337961 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
Re:Tudomány/technika
« Válasz #1060 Dátum: 2010. január 13. - 18:21:49 »
Meg azért ne higyjük azt, hogy ez csak nálunk lehet, a világ minden táján előfordulnak ilyen esetek.  :-\

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1061 Dátum: 2010. január 13. - 18:51:20 »
És hogy jön ez a tudományhoz/technikához?
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #1062 Dátum: 2010. január 13. - 19:19:08 »
Szenzációs felfedezés.
Az nem kifejezés, akár forradalmasíthatja a génkutatást. :o

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1063 Dátum: 2010. január 13. - 20:59:44 »
És hogy jön ez a tudományhoz/technikához?
Az külön tudomány, hogy ilyen technikával sikereket érjenek el.  ;D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1064 Dátum: 2010. január 13. - 21:54:29 »
Idézet
A javascript egy programozási nyelv. Ez így nem pontos, de tekintheted úgy, hogy akármilyen kódot írhatnak rajta. Amikor megnyitsz egy rosszindulatú javascript-kóddal ellátott pdf fájlt, az Adobe Reader ezt végrehajtja (alapértelmezett beállításokkal).
Ööö..tehát akkor küldenek oda egy genyó kódos pdf fájlt, ahonnan adatokat akarnak lopni? Vagy még mindig nem értem, hogy ha írsz otthon, egy otthoni gépen lévő pdf fájlba rosszindulatú kódot, az hogy tud adatokatnlopni egy távoli gépről. :headscratch:
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1065 Dátum: 2010. január 13. - 22:00:48 »
Ööö..tehát akkor küldenek oda egy genyó kódos pdf fájlt, ahonnan adatokat akarnak lopni?
Igen, ilyesmi. Aztán a beleírt kód mondjuk lehet olyan, ami letölt magának egy komolyabb kémprogramot ("vírust"; ebben az esetben amúgy pont ez történt).

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1066 Dátum: 2010. január 13. - 22:49:18 »
Áhám. Néha amúgy annyira meg szeretném tudni, hogy működik ez az egész. Igazából a biológián, meg ez az egyetlen dolog ami messziről érdekel, de szerintem túlságosan az idegeimre menne. már amikor középsuliban weblapszerkesztést csináltunk, elsőre tök jónak tűnt, aztán idegbajt kaptam a sok kódtól, meg hogy nem mindegy hol milyen zárójel van stb. :)
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1067 Dátum: 2010. január 13. - 22:51:48 »
Akkor látens kocka vagy. :)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1068 Dátum: 2010. január 13. - 22:56:29 »
Nem hiszem. Azt sem hiszem, ha miután megérteném és belelátnék a működésébe, túlzottan érdekelni tudna.

Viszont jelen állapotomban, nincs olyan szakterület, aminek a működéséről ne lenne semmilyen tudásom, egyedül ez. Számomra a tudományos fantasztikummal egy kategória, amikor valaki azt mondja, hogy ír egy programot. Vagy amikor mondtad írsz egy új fórummotort. HOgy a francba lehet fórummotort írni? :headscratch: El sem tudom képzelni hogy lehetséges.

Ráadásul van jópár programnyelv. Minek? Meg a programnyelveket ki írta? Azokat is más programnyelvekkel írták? De akkor lennie kellett egy ős nyelvnek, amivel a többit megírták nem?
Vagy amikor megcsináltad az új Spidertom honlapot. Okés, egy grafikai programmal meg lehet tervezni. De hogy a túróba lehet átfektetni számokba és betűkbe a képeket? Szóval efféle, számotokra blőd kérdések fogalmazódnak meg bennem. Mert el sem tudom képzelni hogy működik. És idegesít, hogy szinte minden másról van valami fogalmam, vagy legalább elképzelésem, még ha nem is helyes, egyedül a számítástechnikáról, és főleg a szoftveres dolgokról nincs.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #1069 Dátum: 2010. január 13. - 23:18:50 »
A lokális kockáktól kérdezném:

Meghalt a modemem így vettem egy új Adsl2+ modemet (D-linkes). Routert is használunk de miután rákötöttem a kis helyi hálóra a modemet a másik gépen nem volt net... A router is d-link de régebbi darab.

Vki vmi tipp ? Vagy nem kompatibilis az új modem és a régebbi router ?

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1070 Dátum: 2010. január 13. - 23:59:13 »
Számomra a tudományos fantasztikummal egy kategória, amikor valaki azt mondja, hogy ír egy programot. Vagy amikor mondtad írsz egy új fórummotort. HOgy a francba lehet fórummotort írni? :headscratch: El sem tudom képzelni hogy lehetséges.
Nem tudom, nekiállok pötyögni a billentyűzeten, aztán vagy lesz fórum belőle, vagy nem. ;D

Idézet
Ráadásul van jópár programnyelv. Minek? Meg a programnyelveket ki írta? Azokat is más programnyelvekkel írták? De akkor lennie kellett egy ős nyelvnek, amivel a többit megírták nem?
Azért van sok, mert egyrészt ahogy fejlődnek, készítenek újakat, másrészt más feladatokat más programnyelven előnyös megoldani (sokféle szempont van (könnyű kezelhetőség, karbantarthatóság, biztonság, párhuzamosíthatóság, platformfüggetlenség stb.), egy nyelv se jobb mindenben az összes többinél). Én is írtam már magamnak fordítóprogramot saját programnyelvhez (persze csak kíváncsiságból, a valóságban használtaktól jóval kevesebbet tud - de pár régi, elterjedt programnyelvnél meg többet).
"Ős nyelv" pedig létezik bizonyos értelemben minden architektúrához. Az ún. gép kód nagyon egyszerű utasításokból áll, nagyon hardverközeli az egész. Amikor valaki kitalál egy absztraktabb nyelvet, ami az ő számára jobban megfelel, akkor valójában egy fordítóprogramot kell írni hozzá, ami az ő nyelvén írt programokat gép kódra fordítja. A fordítóprogramot természetesen a már eddig elkészült nyelvek felhasználásával, vagy gép kódon kell megírni (az előbbivel szokták).

salander

• Pléhsuszter
  • *
« Válasz #1071 Dátum: 2010. január 14. - 08:42:16 »
Vki vmi tipp ? Vagy nem kompatibilis az új modem és a régebbi router ?
A központi kérdés inkább az, hogyha egy sima gépre kötöd rá és megpróbálsz csatlakozni, akkor megy-e a net? Nem minden modem kompatibilis minden ADSL szolgáltatással.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #1072 Dátum: 2010. január 14. - 11:32:55 »
Ment de közben megoldódott a dolog szerencsére. Igazából ugyanazt csináltam mint eddig mindig és 3x-a már tökéletesen működik ismét minden.  8)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1073 Dátum: 2010. január 15. - 15:17:14 »
Visszatérve a Google-re és Kínára... Közben kiderült, hogy tényleg a kínai kormány állt a támadások ("Aurora hadművelet") mögött, és az is, hogyan juttattak el kémprogramot a gépekre (utóbbira a McAfee szakemberei jöttek rá). Nem az Acrobat Reader egy sebezhetőségét kihasználva, ahogy eddig pletykáltak róla, hanem egy másik kedvencünkét, amiért minden alkotója a pokolban fog megfőni... (dobpergés)... Internet Explorer.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1074 Dátum: 2010. január 17. - 00:00:12 »
És igen, már nyilvános a sebezhetőséget kihasználó eszköz. Tényleg ne használjon senki IE-t.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1075 Dátum: 2010. január 17. - 00:40:52 »
És az IE-en keresztül hogy jutottak be? (laikus nyelven természetesen)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1076 Dátum: 2010. január 17. - 01:40:32 »
Valami újonnan felfedezett bugot használtak ki, egy nagyon nem triviálisat, ha abból indulunk ki, hogy ennyi éven keresztül nem fedezték fel (már a böngésző méltán utált 6-os változatában is megvan, meg még a legújabb 8-asban is). De hogy pontosan mi volt a hiba, és azt hogy használták ki, arról nem tudok semmit.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1077 Dátum: 2010. január 19. - 13:26:53 »
Na most már tudom, mi volt a hiba (a linken kiemelném: Critical: Extremely critical [...] NOTE: This vulnerability is currently being actively exploited.). Ez egy use-after-free típusú sebezhetőség, ami annyit jelent, hogy a program felszabadít egy korábban dinamikusan lefoglalt memóriaterületet, a támadó pedig ráveszi, hogy mégis hivatkozzon rá. A program viselkedése innen kezdve bármi lehet, akár tetszőleges kód is futtatható (ahogy történt).

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1078 Dátum: 2010. január 22. - 16:34:01 »
Valószínűleg nem emlékeztek, de a Firefox 3.5 megjelenésekor nagyon-nagyon örültem neki, hogy támogatja a HTML5 szabványt és a video taget. Bár akkor még nem használta ki semmi, már megkezdődött a vándorlás: a közösségi nyomás hatására (is) a YouTube elindított egy kísérleti oldalt, ahol már Flash-plugin nélkül jelennek meg a videók. Kodekgondok miatt egyelőre csak Safari és Chrome böngészőkkel kompatibilis (a Firefox szabad kodeket akar használni, ahogy a HTML nyelv "alkotói" (a w3c) javasolják, a kísérleti oldalon viszont nem azzal kódoltak a videók).
Szóval számíthattok rá, hogy a processzorgyilkos Flash hamarosan végleg eltűnik (ideje már), én is csak a videók miatt tartom.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #1079 Dátum: 2010. január 22. - 16:43:41 »
Kár, hogy én kb a felét nem értem annak, amit leírtál, de mindegy... :D