Szerző Téma: Képregényajánlók (vagy éppenséggel nem!)  (Megtekintve 248864 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
Re: Képregény ajánlók (vagy éppenséggel nem!)
« Válasz #200 Dátum: 2009. február 09. - 23:27:03 »
Épp, hogy ha valaki olvasott Batmant, tudja, hogy ez nem az. De mivel tudom, hogy nem szereted őt, így mindegy. :)
És igen. Az AS Batman annyira rossz, hogy komolyan javasolták a DC-nek, a gyűjteményes kötetet szövegbubik és -dobozok nélkül, csak képek formájában adják ki. Olyan rossz, hogy képzeld el a mostani Hulkot, az Ultimate Hulk Annualt, és ezt az egészet rakd tele a Sin City szereplőivel. Egyrészt nem működik, másrészt értelmetlen, harmadrészt kín olvasni.
És még csak a felénél tartok. De tényleg olyan rémes, hogy már ezért érdemes olvasni. Elrettentő példának, hogy igen, láttam már ilyet is. Meg Jim Lee képeiért. Iszonyat szépek. (Bár elég lassú is... 4 év alatt 10 szám, 2006-ban meg például egyetlen darab füzetet voltak csak képesek összehozni. Ja, és Miller is elég lassan írja a füzeteket, de hogy mit ír ennyi ideig rajtuk...)

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #201 Dátum: 2009. február 10. - 07:51:49 »
Annak a sorozatnak valóban csak Jim Lee volt az egyetlen értékelhető pontja. De akkor még nem olvastad végig? Mert akkor a 10-es számot jobb ha Nearly Wordless Variantban olvasod. Ott kevesebbet kell szenvedned a szöveggel.  :D Vagy van annak egy uncensored variantja is, mert abban aztán Batgirl sem fogja vissza magát.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #202 Dátum: 2009. február 10. - 09:39:35 »
Azt hiszem, az ötödik vagy hatodik részig jutottam, ezt még vagy két éve szedtem le először. Most újrakezdtem.
Nearly Wordless? Ilyesmivel nem is találkoztam. :headscratch:

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #203 Dátum: 2009. február 10. - 10:06:27 »
Majd szólj, és odaadom.  ;)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #204 Dátum: 2009. február 10. - 12:37:22 »
Inkább csak linkelem: klikk. Az ajánló hatására elolvastam, és nem bántam meg. Nagyon elborult...
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #205 Dátum: 2009. február 10. - 13:30:22 »
Jó nagy sokkhatás ért gaby. Jó volt ez a kis "ajánló" :lol:
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #206 Dátum: 2009. február 10. - 14:04:16 »
Na, ha gaby kipanaszkodta magát végre, akkor tessék, én is ajánlok nektek. Méghozzá kér több részes mini első részeit. Az egyik a Soul kiss, a másik az I am Legion. mind a kettő eléggé érdekes, illetve az első eléggé elvont is, szerintem zozinak kifejezetten tetszene. Nekem a második jobban bejött, az a második vh idején játszódik és van benne minden: izgalom, akció, fekete mágia, stb. Ajánlom mindenkinek. ;)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #207 Dátum: 2009. február 10. - 14:23:43 »
...és Nevem Légió címen (ami egyébként hibás fordítás) olvasható a C4A-n. :)

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #208 Dátum: 2009. február 10. - 14:29:01 »
Ez tuti? ez most jött ki, tegnap szedtem az oroszoktól... :headscratch:

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #209 Dátum: 2009. február 10. - 14:38:12 »
Lehet, de nem vagy akkor elég figyelmes. Ez egy francia sorozat, amit most adnak csak ki Amerikában. Te az amcsi szkennt szedted le, de ennek valahol lennie kell scanlationben is.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #210 Dátum: 2009. február 10. - 14:43:00 »
Akárcsak pl a Ythaq is fent van a C4A-n, amit most éppen a Marvel ad ki amerikában.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #211 Dátum: 2009. február 10. - 23:12:18 »
Azt hiszem, az ötödik vagy hatodik részig jutottam
Akkor csak azért nem tetszik, mert még nem érted.  ;D
(Hirtelen eszembe jutott Nihil:" azt nevezzük talgabyzásnak, amikor egy sorozatot, már annak megjelenése előtt kritizálsz").  :D
Oké-oké, itt egyértelműen nem ez a helyzet.  ;)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #212 Dátum: 2009. február 10. - 23:24:46 »
Hm, négy év alatt jutottunk el 10 részig, két éve elolvastam az összes megjelentet...
Úgyhogy nem igazán tudom, hogy olvashattam volna az egészet. Pláne, hogy állítólag ez is 12 részes lett volna, mégis az első HC kilenc füzetet rakott egybe, ami elég komoly aggodalomra ad okot... már csak azt illetően is, hogy egyáltalán mikor lesz ennek vége. Az AS Superman hihetetlen mennyiségű történeti elemet rakott bele egy-egy számba, az ASGBADGAT-ben meg hat részben kevesebb minden történt, mint egy korai Ultimate Marvel füzetben (három részig tartott az, hogy Goddamn Batman felvette a kocsijába Dick Grayson, Age Twelve-et, és elment vele a Batbarlangba...)

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #213 Dátum: 2009. február 11. - 07:04:04 »
(Hirtelen eszembe jutott Nihil:" azt nevezzük talgabyzásnak, amikor egy sorozatot, már annak megjelenése előtt kritizálsz").  :D
Akkor ezek szerint én éppen talgabyzom az Ulti SM v2-t.  ;D Jó tudni.

Ron

• Kaméleon
  • **
    • DA COMICS
« Válasz #214 Dátum: 2009. február 13. - 22:02:42 »
Remélem jó helyen járok, ha képregényt akkarok ajánlani. Nem kisebbet ajánlanék, mint a Wachmen. :D

WATCHMEN I-II: Félve ültem neki a Watchmennek, de nem azért, mert nagy elvárásokat támasztottak bennem a magasztos vélemények, hanem épp ellenkezőleg, féltem azoktól akik mérsékelni, vagy ellentmondani próbáltak a hypenak, akik szerint a Watchmen jó, de inkább csak a saját korában állja meg a helyét. De az első 8 rész után megnyugodtam (igazából már 4 után is), és gondolom, hogy a Watchmen igenis beáll azon művek sorába, melyek egy örök kérdéssel foglalkoznak, hiába ágyazza ezt egy adott kor (hidegháború) gondterhes időszakába.

Én elsősorban monumentalitást vártam, amit meg is kaptam (az élet értelménél aligha lehet nagyobb falat). Sokan írták, hogy a Watchmenhez sok szuperhős képregény ismerete szükséges, ezért is féltem, mert én bevallottan nem olvasok sok képregényt. De mégse voltam bajban, mert szerintem inkább a hérosz fogalmával, funkciójával és helyével kell tisztában lenni, amik azt hiszem adottak. A való világban is számtalan hős van, akiket az egekbe magasztosíthatunk, utálhatunk, illetve analizálhatunk. Persze lehet, hogy ez alatt a megszokott sablonokra gondoltak, mint a vénetlen baleset folytán születő szuperhős motívuma, amihez ugyancsak nem szükséges a képregényes ismeret, mert pölö a filmiparban is sokszor találkozhatunk ilyesmivel.

A Watchmen hősei mind egy, a világgal szemben állított perspektívát jelenítenek meg számomra, melyek azonosak is lehetnek, a hősök csak ennek kezelésében térnek el. Rorschach egy fekete-fehér világba menekül, a Komédiás jól kiszórakozza magát, közben az országát védi, hogy az alibiként szolgálhasson neki, Manhattan pedig tesz az egészre, és a tudománnyal foglalkozik, ami örök és érzelem mentes. A monumentalitást erősíti Dr. Manhattan személye, nála magasztosabb lényt nehezen tudok elképzelni, és (többek között) egy ilyen lénynek a jelenléte újabb kérdésköröket érint. Monumentalitás kipipálva, a Watchmen másik aduásza a komplexitás. Komolyan, ennél alaposabb művel nem nagyon találkozhatunk. Minden felirat, minden részlet többlet jelentéssel, előre és visszautalással, szimbólumokkal van felruházva, az olvasmány élmény egyik legalapvetőbb oka ezek felismerése (ha máshonnan nem, a jegyzetekből) és keresése, illetve rendbe rakása (például imádom ezeket az könyvrészleteket, adatlapokat). De teljesen összerakni nem hiszem, hogy képesek lennénk mi, befogadók, hisz alkotó és befogadó közti kapcsolat sosem lehet teljes értékű.
Nem tudom pontosan, kitől származik az elmélet, miszerint az emberi lét csupán a véletlen műve, és nincs célja, de akárhogy is vizsgáljuk a dolgot, emberi ésszel egyszerűen felfoghatatlan fogalom a semmi.

Ami többé teszi a Watchment egy jó olvasmánynál, hogy vizuálisan is helytáll. Gibbons rajzai anatómiailag számomra nem mindig pontosak, épp ezért féltem tőlük, amikor bele lapoztam, de az első oldalak olvasása után minden kétségünk fölöslegesnek bizonyul. Ez a stílus hozzá tartozik a 80-as évekhez, és ez az atmoszféra illik tökéletesen a Watchmen világához. Nem is tudnám másmilyennek elképzelni. Imádom az egyszerű, 3x3-as paneleket, amik csak akkor változnak, ha action van, ha indokolt a szabályos elrendezés felborítása. Mindemellett minden ötletes módszer fellelhető, párhuzamos történések, a panelek felosztása, és sosem öncélúak. Imádom ezt a könyvet, elképesztően tudatos végig, minden szempontból. A színező minimalista eljárásával a végletekig egyet értek, mindent kifejeznek, amit ki lehet.

Magáról a kiadásról. Ennél tökéletesebb kiadást aligha tudok elképzelni. A papír/borító minősége tökéletes, megkapjuk az extra oldalakat, borítókat, a fejezet számával, a fejezetek végén véres fekete oldalak is bele kerültek, illeszkedő gerinc, minden tökéletes. Még az impresszum is teljesen egyforma, a két könyv minden kis részlete azonos (a vonalkódtól a betűtípusokig, minden). Ami nekem is feltűnt, hogy Rorschach néhol tényleg az eredeti beírással maradt meg, de annyi baj legyen. A jegyzetekről sok rosszat is lehetett, olvasni, de én alapvetően nagyon örülök nekik, és sose lőtt le nagy poént, ha felhívta valamire a figyelmemet, miszerint azt figyelni kell, mert én mindenre figyeltem. Az órák állása mondjuk számomra most is rejtély, de Rorschach kiléte a temetés után bizonyossá vált számomra, mert gondolni lehetett, hogy nem véletlenül nézegeti az óráját.

De van valami, amiért mégsem ezzel kezdeném a szkeptikusok meggyőzését a képregénnyel támasztott ellenszenveik áthidalására, ez pedig az amerikai képregény egyik alapvető tradíciója, a szuperhős műfaj. Egy konzervatív embernek magyarázhatom, hogy facsarja ki a Watcmen ezt a formát, nem hiszem, hogy képes túltenni magát rajta. Persze, lehet, hogy menni fog. Mindenesetre még csak a 2. kötetnél tartunk, és már most azt mondom, hogy szuper képregény, pedig még nem is olvastam a végét. Az eddigiek alapján a vége is csak hasonlóan alapos, és megfontolt lehet…

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #215 Dátum: 2009. február 13. - 22:31:47 »
Nos, majd ha elolvasod a végét, érteni fogod, miért hívták fel az órára a figyelmedet, ez is a művön végigvonuló szimbólum.

A Komédiás szerintem bőven érdekesebb és mélyebb karakter, mint egy szadista kéjenc gyilkos, aki alibiként a nemzet szolgálatába áll, hogy a piszkos munkát végezhesse.
Fura, de szerintem a Watchmen pont, hogy nem a monumentalitásról szól. illetve valamilyen szinten mégis, hiszen elég komoly kérdéseket feszeget, de pont az a jó benne, hogy nem kelleneke galaktikus csaták, elpustukló bolygók, vagy valami iszonyat epikus dolgok ahhoz, hogy mégis iszonyatos erővel taposson a fejedre. pont hogy a részletekben van a lényeg, amit te is írtál, az egész komplex és már-már hihetetlen módon megszerkesztett világot olyan szinte rakja elénk, hogy nincs szükség monumentalitásra, hogy nagyon hatásos lehessen.

És pont azért szokták mondani, hogy egy jópár klasszikus kommerzs szuperhős comicot érdemes elolvasni előtte,, hiszen aki haosnló ismeretek nélkül vág neki a műnek, elesik a hős-sztereotípiák  földbe tiprásától, nem tudja elfogadni igazán a watchmen világát, hiszen számára elképzelhetetlen egy olyan világ, amiben már a 30-as években is maszkos igazságosztók járták a világot, ennél fogva a hatás sem lesz olyan intenzív és biztosan nem fogja úgy ledöbbenteni, hogy milyen következményei is lennének a világra nézve, ha létezne egy olyan valami, mint dr. manhattan. Mert a Watchmenben nekem pont az jött be iszonyatosan, hogy valahogy egy percig sem jutott eszembe olvasás közben, hogy bakker, ez csak egy képregény...annyira hihetetlen, hogy a való életben is szaladgáljon itt egy Manhattan, és a W. valahogy eléri, hogy ez annyira nem jut eszünkbe soha, teljesen át lehet élni azt a fiktív világot. Persze a társadalomkritika, politikai figurázás és éles "odabaszás" ettől függetlenül megmarad, de az úgy már közel sem teljes élmény.
Amit nem említettél, és szerintem fantasztikusan sokat dob abban, hogy a watchment a hozzá értők ne csak egy képregényként, hanem egy komoly művészeti és gondolati tartalommal bíró kisebb csodaként vegyék számításba, az a kalózos történet. Eleinte engem idegesített, úgy éreztem megtöri a képregény menetét, de ahogy haladsz előre úgy jössz rá, hogyan is kell olvasni a kalózos sztorit, és mennyire durva, hogy az ott leírt minden mondatot lehetne értelmezni az adott helyzetre, ami az alter usában történik, akár egy mondatot több eseményre is, vagy egy mondatba van belesűrítve több mindenre történt szimbolikus utalás. fantasztikus.
« Utoljára szerkesztve: 2009. február 13. - 22:44:56 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

benya11

• Thanos
    • fotolog
« Válasz #216 Dátum: 2009. február 14. - 10:49:48 »
Köszi az ajánlót Nerida, pár év múlva szerintem én is elolvasom a W-t. :)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #217 Dátum: 2009. február 14. - 12:06:16 »
Heh, pepo, hogy meg fog lepni téged akkor a vége az előző kommented alapján... ;D

Todd

• Pókfej
« Válasz #218 Dátum: 2009. február 14. - 12:36:25 »
Nem tudom, mennyire lesz ledöbbentő a vége, de nekem van egy oyan gyanum, hogy meg adják neki azt a befejezést, ami igazán illik a történethez, és (habár ez csak fiktív spoiler, azért elfeketítem) szerintem lesz a végén elpusztuló bolygó.

Ron

• Kaméleon
  • **
    • DA COMICS
« Válasz #219 Dátum: 2009. február 14. - 14:11:53 »
Idézet
Nos, majd ha elolvasod a végét, érteni fogod, miért hívták fel az órára a figyelmedet, ez is a művön végigvonuló szimbólum.
Már tudom. The Day The Stood Still

Idézet
Fura, de szerintem a Watchmen pont, hogy nem a monumentalitásról szól. illetve valamilyen szinten mégis, hiszen elég komoly kérdéseket feszeget, de pont az a jó benne, hogy nem kelleneke galaktikus csaták, elpustukló bolygók, vagy valami iszonyat epikus dolgok ahhoz, hogy mégis iszonyatos erővel taposson a fejedre. pont hogy a részletekben van a lényeg, amit te is írtál, az egész komplex és már-már hihetetlen módon megszerkesztett világot olyan szinte rakja elénk, hogy nincs szükség monumentalitásra, hogy nagyon hatásos lehessen.
Igen, én se mondtam, hogy a hősök teszik azzá, főleg a mű végének az ismeretében, hanem az elsődleges kérdéskör, amit feszeget, attól lesz monumentális.

Idézet
És pont azért szokták mondani, hogy egy jópár klasszikus kommerzs szuperhős comicot érdemes elolvasni előtte,, hiszen aki haosnló ismeretek nélkül vág neki a műnek, elesik a hős-sztereotípiák  földbe tiprásától, nem tudja elfogadni igazán a watchmen világát, hiszen számára elképzelhetetlen egy olyan világ, amiben már a 30-as években is maszkos igazságosztók járták a világot, ennél fogva a hatás sem lesz olyan intenzív és biztosan nem fogja úgy ledöbbenteni, hogy milyen következményei is lennének a világra nézve, ha létezne egy olyan valami, mint dr. manhattan.
Én meg pont azt mondom, hogy ezek a sztereotípiák nem feltétlenül a képregények sajátjai. Rengeteg hőst fel tudunk sorolni a valóságból is, vagy az irodalomból/filmből. Mára ezek elég széles körben elterjedtek, szorosan össze tudnám kapcsolni a sztár csinálás fogalmával is, ami ugyancsak divatos napjainkban.

Idézet
Amit nem említettél, és szerintem fantasztikusan sokat dob abban, hogy a watchment a hozzá értők ne csak egy képregényként, hanem egy komoly művészeti és gondolati tartalommal bíró kisebb csodaként vegyék számításba, az a kalózos történet.
És kivétel nélkül ezt hallom mindenki mástól is. Eleinte idegesíti őket, végül tetszik. Én még abban a fázisban tartok, hogy nem tetszik, ugyanakkor teljesen értem a helyét a sztoriban, de a párhuzamos gondolatmenetek néha fárasztónak hatott. Talán majd később...