Miért kéne belátni? Mert te azt mondod?
Nem, hanem mert így van. De nem azért van így, mer ÉN azt mondom.

De ha az lenne a legmenőbb dolog, vajon miért nem azt csinálják, miért erőltetik a nagyobb buktát hozható filmeket?
Figyelj. Ezek az emberkék FILMES emberek (azt hiszem ezt vehetjük cáfolhatatlan kiindulási alapnak). Nem sorozatokat készítenek, hanem filmeket, mert ez az ő területük. A fej-nyak sebész sem megy el plasztikai sebésznek, hiába abban jóval több pénz van, és ráadásul menő is, egyszerűen azért, mert nem azt szereti csinálni. Annyit viszont keres, hogy bőven megtehesse azt, hogy a kedvelt szakterületénél marad.
Analógia ez a filmes mogulokra: Megtehetik, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak, de cserébe azt csinálják, amit jobban szeretnek. Viszont a fölös pénzüket befektetik valahová, producerkednek. Nyilván a kedvenc területükre is fektetnek be (vagyis a filmekbe), de a sorozatokba is, ami tőlük távol álló dolog. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy nem a művészi ambíció, vagy egyéb ilyen nagy szavak vezénylik őket, csupán az anyagi haszonszerzés.
Ha már Cameront említetted: Ő aztán már régóta megteheti, hogy tényleg azt csinálja, amit szeret. Filmeket készít, és dokumentumfilmeket, főleg a tengerről, mert nagy tengerbuzi. Utóbbiak viszont nem sok embert kötnek le, ( én sem láttam pl egy ilyen doksit sem, pedig szinte az összes filmjét nagyon szeretem, 3 alkotása egyenesen az örök kedvenceim között van), szóval ezt biztosan nem a pénzért csinálja. Vagyis amit tényleg ő rendez, nem feltétlenül az anyagi haszonszerzést szolgálja, szóval azt is megtehetné hogy sorozatot rendez (még akkor is, ha a te szempontod szerint nézzük, és a sorozat nem hoz akkora zsét), mert bármit csinálhat már, olyan neve és annyi pénze van. Mégsem rendez sorozatot, miért? Mert egyszerűen nem érdekli a műfaj. Pénzt mégis fektet bele, mégis vállal produceri szerepet sorozatban. Ezen gondolatsor után nálam az jött ki a dologból, hogy ezek a befektetések viszonyt csak a pénzért történnek, nem másért.
Miért kéne amúgy kétszer annyi sorozatot felsorolni, amelyben producerkedett, mint filmet? Amíg egy Avatarból 350 milliót kaszál, nincs erre rászorulva. Az viszont szerintem egyértelműen jelzésértékű, hogy a korábban említett, szintén alapvetően filmes szakemberek mind fektettek már be sorozatokba...ezt nem hiszem, hogy tovább kell magyarázni.
Nem azt mondtam, hogy a sorozatok nullák, csak azt, hogy a film még mindig jobb anyagilag.
Én sem mondtam sehol, hogy abszolút lebecsülöd a sorozatot, mint műfajt, csak azt, hogy túlbecsülöd a filmes ipar bevételi mutatóit a sorozat iparral szemben. Persze nyilván a jelenlegi állapotokról, és általánosságban van szó, hisz sorozattal is lehet szépet bukni, míg még most is van olyan film, ami 10 000 dollárból csinál 120 milliót a kasszáknál, amelyből a tiszta bevétel azért megvan vagy 70-80 millió.
Ennek semmi köze a vitához és nem is tagadta senki...
Dehogy nincs. A sorozatok felfutásához a csúcssorozatok jelentős minőségjavulása is vezetett az utóbbi 10-15 évben, úgyhogy elmondhatjuk, hogy valamilyen mértékben a minőségi javulás befolyással volt a piaci értékükre, bevételeikre...
Vagyis egy egész évadért 22-t. Ez alatt egy menő filmes színész leforgat két-három filmet és hazavisz 50-60 millát.
Igen, ennyit kaptak 2004-ben. ÉS 50-60 milliót visznek haza a filmes sztárok ma, vagyis 2010-ben. 20-30 millió egy sztárgázsi jelenleg, 2004-ben azért kevesebb volt. Mondjuk 15 millió. Akkor a fél évadért majdnem ugyanannyit kaptak a sorozatsztárok is. És ne felejtsd el, hogy a sorozatok sokat erősödtek az elmúlt 6 évben...