Végülis talán DeMatteis sztorijaiban foglalkoztak vele, amikor dr. Kafka bíbelődött a pácienseivel.
Ja, én Megtorló képregényben gondolkodtam, de szerintem még csak érintőlegesen se foglalkoztak ezzel. Ami azért eléggé átbillenti a karaktert a negatív oldalra. Hiszen hány olyan szimpla, őrt, vagy zsoldost ölt meg, akik lehet hogy nem feltétlenül voltak rossz emberek, de valami miatt pl. rákényszerültek (pénz, tartozás, zsarolták őket valamivel), hogy ezt a munkát végezzék? Vagy tök újoncok, akik őrt álltak az első napjukon, ő meg lazán szétloccsantotta az agyukat.
A V3-at és V4-et végig olvastam, az inkább szatírikus paródia volt.
A vietnámban játszódó Punisher: Born jelentősen árnyalta a karaktert, a V5 MAX nekem is kimaradt.
Szatíra, kedvenc stílusom. Nem igen lehet ezt a mai világot másképp szemlélni.
Akkor majd lehet, hogy a Born-t megolvasom alkalomadtán.
Mondjuk azért ez ettől biztosan bonyolúltabb kérdés. Ha hiszünk a lelki üdvben, mennyben és pokolban, azt asszem feltételezhetjük, hogy vannak a mennyben olyan emberek akik öltek, és vannak a pokolban olyanok, akik nem.
Elvégre az egy eléggé szerencsés állapot, hogy számunkra az, hogy gyilkosságot kövessünk el, az csak valami távoli elmélkedés része, mert ha belegondolunk a világtörténelem során nem sok hosszú békeidő volt, a világ igen nagy részén pedig most sincsen az.
Jó persze, ebben igazad van, nem lehet ilyen egyszerűen elbagatellizálni. Hiszen van a szándékos emberölés, meg pl. az önvédelem, kényszerből ölés, a véletlen, vagy ugye a háború, amik nem "gonoszságból" történnek, a helyzet hozza. Nyilván nem egyenlőek az előre megfontolt, szándékos több rendbeli gyilkosságokkal.
Ha élvezné, igazi pszichopata lenne, mint Vérontó, vagy Joker. Nem, neki ez "szükséges rossz", amit meg kell tennie azért, hogy ezek a bűnözők később ne szökhessenek meg, és ne öljenek újra. Ő úgy érzi, hogy a tetteivel jót tesz az embereknek (ami a saját logikája mentén igaz is), ezért ha hősnek nem is, de mindenképpen pozitívnak hiszi saját magát. A többi hőst meg puhánynak.
Szerintem itt a kettőtök között van az igazság. Magát az ölést, a vérontást nem élvezi, de az utat ami oda vezet (megfigyelés, információszerzés, tervezés, behatolás, manipuláció, fülesek-fegyverek-eszközök beszerzése, megfélemlítés, vallatás) attól szerintem odáig van, az élteti. Hogy félnek tőle, hogy úgymond "tisztelik".
Szerintem nem gondolja magát pozitívnak, az ilyen dolgok, az érzések gyakorlatilag már kihaltak belőle. Csak teszi a dolgát gépiesen, valahol belül tudja, hogy belőle normális életet élő ember már nem lehet többé.
Biztos ezek sem hiszik másképp magukról.
Kivéve, hogy az ilyenek kb. másfél perc kihallgatás után elbuknak, és mennek a pszichiátriára, szóval nem képesek észérvekkel indokolni a tetteiket.
Míg Megtorlóról el tudom képzelni, ha olyan zsarut kap ki, aki szintén erős ellenérzéseket táplál a bűnözőkkel szemben, akkor akár képes meggyőzni is az igazáról, és maga mellé állítani.